ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Νέα στοιχεία για τη μοιραία πτήση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ» είχε αναφέρει στην εταιρία ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα ψύξης των υπολογιστών του πιλοτηρίου, λίγη ώρα πριν την πρόσκρουση

ICON

Καθώς ένα ένα τα κομμάτια του παζλ βρίσκουν τη θέση τους στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος του αεροσκάφους της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ», όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται πως οι 121 νεκροί ήταν θύματα της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών και της ιδιωτικοποίησης που έχουν ως αποτέλεσμα η ανθρώπινη ζωή να απαξιώνεται και να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Ετσι, μετά τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα κυπριακή εφημερίδα και που πιστοποιούσαν ότι η εταιρία «ΗΛΙΟΣ» στην ουσία λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, χτες δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα οποία κάνουν λόγο για βλάβη στο σύστημα ψύξης. Το ίδιο αεροσκάφος, μία μέρα πριν, στις 13 του Αυγούστου, σε πτήση με προορισμό το Μπέρμιγχαμ, είχε παρουσιάσει προβλήματα δυσλειτουργίας στο σύστημα πτερυγίων καμπυλότητας. Παρ' όλα αυτά, αντί να καθηλωθεί και να ελεγχθεί, πέταξε προς το θάνατο μαζί με τους επιβάτες, στις 14 του Αυγούστου 2005.

Οι νέες αποκαλύψεις αναφέρουν πως ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ», που συνετρίβη στην περιοχή του Γραμματικού, είχε αναφέρει στην εταιρία ότι υπήρχαν προβλήματα ψύξης των υπολογιστών του πιλοτηρίου με ακόλουθη θέρμανση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Γερμανού πιλότου με τους τεχνικούς της εταιρίας στη Λάρνακα, ο κυβερνήτης έδινε εξηγήσεις και έπαιρνε οδηγίες από αυτούς, μέχρι τη στιγμή που ζήτησαν να συνομιλήσουν με τον συγκυβερνήτη, Πάμπο Χαραλάμπους, για να δώσουν τη συνέχεια των οδηγιών τους. Τότε όμως ξεκίνησαν διακοπές στην επικοινωνία και σε ελάχιστο χρόνο η επαφή διακόπηκε εντελώς. Πριν διακοπεί η επικοινωνία λέγεται ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους επικοινώνησε και με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κανένα πρόβλημα στον ελεγκτή. Και πήρε απλώς τυπικές οδηγίες να σηκωθεί στα 34.000 πόδια.

Eurokinissi

Το ύψος που είχε το αεροσκάφος εκείνη τη στιγμή ήταν τα 14.000 πόδια και ανέβαινε στα 16.000. Ηταν 9.27 π.μ. Στις 9.30 π.μ. οι μηχανικοί της «ΗΛΙΟΣ» επικοινώνησαν με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων, ζητώντας να μιλήσει με το αεροσκάφος και να πει στον συγκυβερνήτη να επικοινωνήσει με την εταιρία στη δική της συχνότητα.

Δεν απάντησε κανείς

Οι υπεύθυνοι της «ΗΛΙΟΣ», όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, επικοινώνησαν με την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας να ενημερωθούν οι κυβερνήτες ότι θα περιμένει μηχανικός στο αεροδρόμιο. Στην Αθήνα όμως είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προσπάθειας εναλλακτικής επικοινωνίας με το αεροσκάφος, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις.

Στην έκθεσή του ο μηχανικός των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», που ενημερώθηκε για το πρόβλημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Περίπου στις 10.30 π.μ. στις 14.8.2005, ο αντιπρόσωπος της εταιρίας "ΗΛΙΟΣ", Ν. Βαρβαρέσος, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μου ανέφερε ότι το αεροσκάφος Β737-300, που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση προς Αθήνα, παρουσιάζει παντελή έλλειψη επικοινωνίας με όλα τα μέσα και πιθανώς κάποιο πρόβλημα πλοήγησης χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Πανταζής, σε συνέντευξή του σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, παραδέχτηκε ότι ο πιλότος είχε αναφέρει στην αρχή της πτήσης την ύπαρξη προβλήματος.

Κατά πόσο το πρόβλημα αυτό αιτιολογεί την τραγική κατάληξη προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, αφού Αμερικανός ειδικός της «Μπόινγκ» το χαρακτηρίζει «σοβαρή εκδοχή», ενώ Ελληνες ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι δίνει απαντήσεις σε πολλά. Αλλοι ειδικοί δε θεωρούν ότι θέτει εκτός λειτουργίας τον αυτόματο πιλότο ή τους κινητήρες.

Μία μέρα πριν

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, μία μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα, το Σάββατο 13 του Αυγούστου, το μοιραίο αεροσκάφος κατά την πτήση Λάρνακα - Μπέρμιγχαμ ανέφερε πρόβλημα στον Πύργο Ελέγχου, πιθανολογώντας δυσλειτουργία στο σύστημα πτερυγίων καμπυλότητας. Γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη μείωση της ταχύτητας κατά την προσγείωση. Οπως αναφέρεται μάλιστα, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με συνοδεία πυροσβεστικών και άλλων μέσων που ανταποκρίνονται σε περίπτωση μερικού συναγερμού. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου του αερολιμένα του Μπέρμιγχαμ, Τζάστιν Χαντ, η οποία σε ερώτηση αν ελέγχθηκε το αεροσκάφος μετά από αυτό είπε μόνο ότι ο κυβερνήτης έκανε λόγο για λανθασμένη ένδειξη...

ΕΤΑΙΡΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
Η ταυτότητα της διοίκησης

Μία εταιρία καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα - όπως άλλωστε κάθε ιδιωτική αεροπορική εταιρία - φαίνεται ότι είναι από τη σύστασή της η «Helios Airways», ιδιοκτησία του ομίλου Libra Holidays Group Public LTD.

Η «ΗΛΙΟΣ» έχει ημερομηνία σύστασης 23/9/1998. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Libra, μετά την εξαγορά της εταιρίας, «απόφαση του Ομίλου είναι να συνεχίσει αλλά και να επεκτείνει τις δρομολογημένες πτήσεις της "Ηλιος" και προς άλλους κερδοφόρους προορισμούς, ενώ αναμένεται να ενισχύσει και τις ναυλωμένες πτήσεις μέσα από τις συνεργασίες, που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητά του. Περαιτέρω ο όμιλος θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Excel Airways και θα την αναπτύξει έτσι ώστε να υπάρξει όφελος για την "ΗΛΙΟΣ", η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί αεροπλάνα της Excel για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου καθώς και το υφιστάμενο δίκτυο marketing της Excel».

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Χαραυγή», το ΔΣ της Libra αποτελείται από τους: Χρίστο Μαυρέλλη (πρώην υπουργός) πρόεδρο του ΔΣ, Ανδρέα Δράκου, διευθύνοντα σύμβουλο. Μέλη του ΔΣ είναι οι: Ακης Κυπριανού, Θέμης Δράκου, Θεόδωρος Αντωνίου, Βίκτωρ Μαντοβάνης, Αχιλλέας Πατζινάκος (πρώην γενικός διευθυντής του Δημοσίου) Αντώνης Γερολέμου και Λύσανδρος Ιωάννου.

Στην ιστοσελίδα της ΗΛΙΟΣ Airways, αναφέρονται ως μέλη του ΔΣ οι: Ανδρέας Δράκου, (διευθύνων σύμβουλος) Θεόδωρος Αντωνίου, Θέμης Δράκου, Ακης Κυπριανού, Βίκτωρ Μαντοβάνης και Τάκης Κληρίδης (πρώην υπουργός). Γενικός Διευθυντής της «Ηλιος» είναι, ο Δημήτρης Πανταζής και διευθυντής επιχειρήσεων αέρος ο κυβερνήτης, Γιώργος Κικκίδης. Χρέη ελεγκτή έχει η γνωστή πολυεθνική εταιρία PricewaterhouseCoopers Ltd.

Πριν την εξαγορά της «Ηλιος», από τον όμιλο Libra, σαν κύριοι μέτοχοι - σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χαραυγής» - εμφανίζονται οι: Azare Enterprises Co Ltd, 66,475%, Grand Brittanic Air Co Ltd, 18,95%, Atlantica Investments Ltd, 3,29%, Moscha Vrontisis 2,27%, Travelworld Vacations Ltd, 9,87%.

Στο ΔΣ της ΗΛΙΟΣ και πριν την εξαγορά της συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα, καθώς η λίστα είναι η εξής: Γιώργος Μούσκας, Κυριάκος Χριστοφής - τέως υπουργός, Δημήτρης Πανταζής, Ζήνων Μούσκας, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Μούσκας, Τάκης Κληρίδης - τέως υπουργός, Γιώργος Δημητρίου και Ανδρέας Ελληνας. Χρέη ελεγκτών εκτελούσαν από το 2002 έως και το 2004 οι Παύλος και Φρίξος Σαββίδης & Συνεταίροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ