ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Να έρθουν στο φως οι πραγματικές αιτίες

Συνάντηση με τον Ορέστη Κολοζώφ είχε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

Από τη συνάντηση του Ορέστη Κολοζώφ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο
Από τη συνάντηση του Ορέστη Κολοζώφ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο
Συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες της χώρας πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ το θέμα της αεροπορικής τραγωδίας απασχόλησε και τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο Τ. Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί με το μέλος της ΚΕ και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ο οποίος αναφερόμενος στην αεροπορική τραγωδία τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ «είναι να διερευνηθούν και να έρθουν στο φως οι πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος».

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης «για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν αυτό το μοιραίο δυστύχημα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ήδη διεξάγονται με ταχείς ρυθμούς οι σχετικές έρευνες» και πρόσθεσε ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά γι' αυτόν το σκοπό».

Από την πλευρά του, ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε «η επίσπευση των ερευνών, τόσο για την ταυτοποίηση των θυμάτων, όσο και τη διερεύνηση πλήρως των συνθηκών και των αιτίων αυτής της συντριβής».

Για το αεροπορικό δυστύχημα δηλώσεις έκαναν μετά τις πρωινές συναντήσεις τους με τον Τ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου που ζήτησε: «Τη γρήγορη και απόλυτη διαλεύκανση της αεροπορικής τραγωδίας, ώστε να έχουν αυτήν την έστω μικρή αίσθηση δικαίωσης οι συγγενείς αλλά και όλοι μας που παρακολουθούμε αυτά τα γεγονότα». Αργότερα το απόγευμα, ο Τ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
«Θα φανεί αν η εταιρία ήταν εντάξει»

Ο Χάρης Θράσου μίλησε στο «Ρ» για την αεροπορική τραγωδία και τις αποκαλύψεις για την εταιρία «ΗΛΙΟΣ»

Eurokinissi

Με αφορμή το πλήθος αποκαλύψεων πληροφοριών και εγγράφων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση και που δημιουργούν σοβαρότατα ερωτηματικά για την πορεία της εταιείας, το ιστορικό του αεροσκάφους, αλλά και για την αξιοπιστία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μίλησε στο «Ρ», ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Χάρης Θράσου.

«Το κατά πόσο η εταιρία ήταν εντάξει θα φανεί στην πορεία. Υπάρχει εντολή δικαστικής έρευνας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωσε στο «Ρ» ο Χ. Θράσου. «Να είστε σίγουροι ότι όλες οι ευθύνες, ποινικές και μη, θα αποδοθούν, δε θα κρύψουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Χ. Θράσου αρνήθηκε την ύπαρξη της επιστολής του Τζιμ Τέιλορ, που κατήγγειλε ελλείψεις στο προσωπικό της εταιρίας και άρνηση των υπευθύνων να παρουσιαστούν στις προκαθορισμένες για ελέγχους συναντήσεις. «Εχω στα χέρια μου επιστολή του κυρίου Τέιλορ, η οποία βεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αναφορά», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες, που θέλουν το αεροσκάφος να μην έχει άδεια υπέρβασης των 28.000 ποδών στις πτήσεις του, ο υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε το έγγραφο RESM, το οποίο του επέτρεπε να εκτελεί πτήσεις άνω των 28.000 ποδών καθώς και το πιστοποιητικό AOC, με ημερομηνία 16/2/2005, που εκδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίωνε ότι είναι σε θέση να εκτελεί πτήσεις».

Ο Χ. Θράσου αναφέρθηκε και στη δήλωση ότι η ΥΠΑ δεν ελέγχει μηχανολογικά όλα τα αεροσκάφη πριν τις πτήσεις. «Δε γίνονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μηχανικοί έλεγχοι σε κάθε αεροσκάφος πριν από την αναχώρηση, από την ίδια την ΥΠΑ. Η κάθε εταιρία είναι υποχρεωμένη να προσκομίζει στην ΥΠΑ τα απαραίτητα πιστοποιητικά, βεβαιώνοντας, ότι τα αεροσκάφη της είναι ελεγμένα και αξιόπλοα».

Με τις παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνεται απόλυτα ότι κάτω από συνθήκες άκρατης ανταγωνιστικότητας, θεσμικές λειτουργίες ζωτικής σημασίας, όπως είναι ο έλεγχος πτητικής ικανότητας αεροσκαφών, έλεγχος πτητικής λειτουργίας, το έργο της διερεύνησης ατυχημάτων, συντήρηση συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας κλπ., ανατίθενται σε φορείς και πρόσωπα που κάθε άλλο παρά εγγυήσεις ασφάλειας πτήσεων παρέχουν.

Αξιολογούνται οι πληροφορίες

Σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας βρίσκεται η Αστυνομία της Κύπρου στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας να διαλευκανθεί η υπόθεση της συντριβής του αεροπλάνου, δήλωσε χτες ο υπαρχηγός της, Χαράλαμπος Κουλέντης. Πρόσθεσε ότι αξιολογούνται όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, όμως πολλές από αυτές είναι αβάσιμες. Η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας έχει ενισχυθεί με εμπειρογνώμονα, ενώ έχει στη διάθεσή της όλα τα μέλη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Χτες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία τυποποίησης του γενετικού υλικού που έχει συλλεχτεί από συγγενείς των θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί και θα σταλεί σήμερα στην Αθήνα. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα ολοκληρωθεί σε 10-12 μέρες. Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Α. Γαβριηλίδης, δήλωσε χτες πως υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των νεκροτομών στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι έχει πάρει ειδικό σημείωμα από τον ιατροδικαστή Ν. Καλογριά σχετικά με το θέμα του παιδιού που διαπιστώθηκε ότι επέζησε για λίγο μετά τη συντριβή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ