ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα

Αύριο ολοκληρώνονται οι νεκροτομές. Την Τρίτη τα αναλυτικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων

Eurokinissi

Σήμερα αναμένονται τα πρώτα, πρώιμα, αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που διενεργούνται στα εργαστήρια του Νεκροτομείου Αθηνών, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές. Από αυτές θα προκύψει η απάντηση μόνο στο ερώτημα αν οι επιβάτες του αεροσκάφους που συνετρίβη στο Γραμματικό είχαν εισπνεύσει κάποιο δηλητηριώδες αέριο, όπως μονοξείδιο του άνθρακα.

Κατά τ' άλλα, χτες, συνεχίστηκαν οι νεκροτομές των σορών στο Γουδί. Μετά την ολοκλήρωση της νεκροτομής των 45 αναγνωρίσιμων πτωμάτων, ακολούθησε η μεταφορά 30 σορών από το Νεκροτομείο Σχιστού στην Αθήνα, σε σύνολο 118 σορών που βρέθηκαν στον τόπο του ατυχήματος. Εκεί, πέρα από τη νεκροτομή, διενεργούνται οι τοξικολογικοί έλεγχοι καθώς και έλεγχοι DNA, για την πιστοποίηση της ταυτότητας όλων των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής, τα πορίσματα παραμένουν ίδια: Οι επιβάτες ήταν ζωντανοί καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης, μέχρι και την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος. Ο θάνατος προήλθε από πολλαπλές κακώσεις.

Πρέπει να πούμε ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις νεκροτομές του συγκυβερνήτη και των αεροσυνοδών, ακριβώς λόγω της θέσης τους ως μελών του πληρώματος. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρέθηκαν ούρα στην ουροδόχο κύστη του συγκυβερνήτη και μιας εκ των αεροσυνοδών αναμένεται να διευκολύνει τις ιατροδικαστικές έρευνες, μια και πρόκειται να δώσει ασφαλέστερα συμπεράσματα για το αν είχαν εισπνεύσει δηλητηριώδη αέρια ή όχι στη διάρκεια της πτήσης.

Συνολικά δείγματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις αναμένεται να μεταφερθούν στα εργαστήρια μόλις αυτές ολοκληρωθούν. Οι ιατροδικαστές ευελπιστούν ότι τα πρώτα αναλυτικά αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις θα προκύψουν την ερχόμενη Τρίτη, ενώ πιστεύουν ότι μέχρι αύριο, Σάββατο, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νεκροτομές. Στο Νεκροτομείο Σχιστού υπάρχουν ακόμη 43 σοροί.

Τέλος, χτες, ο Ν. Καρακούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατροδικαστών υπουργείου Δικαιοσύνης, με δηλώσεις του στα μέσα, διαμαρτυρήθηκε «για τις αμφισβητήσεις που γίνονται από συναδέλφους της Κύπρου» και είπε ότι οι ιατροδικαστές «ασχολούνται με το καθήκον τους με απαράμιλλο ζήλο και άρτια επιστημονική ικανότητα».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ξένοι και Ελληνες εμπειρογνώμονες συνεχίζουν τις έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος
Ξένοι και Ελληνες εμπειρογνώμονες συνεχίζουν τις έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος
Στην ανεύρεση των τριών σορών στα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, στο Γραμματικό, επικεντρώνουν τις έρευνές τους οι Ελληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, που ερευνούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακρ. Τσολάκη, στο ΡΙΚ, προτεραιότητες στην έρευνα είναι να βρεθούν οι τρεις σοροί και να πάρει στα χέρια της η επιτροπή τις συνομιλίες των πιλότων και τον καταγραφέα που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο Α. Τσολάκης είπε ότι σήμερα τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Εθνικού Συστήματος Αερομεταφορών Αμερικής, καθώς και εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρίας «Μπόινγκ». Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί και μελετώνται κύρια τεκμήρια που αφορούν στα βασικά συστήματα λειτουργίας του αεροσκάφους».

Στο μεταξύ, στην Κύπρο φτάνουν στις 24 του Αυγούστου δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής. Η άφιξη των εμπειρογνωμόνων ανακοινώθηκε από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Χάρη Θράσου, χτες, μετά από σύσκεψη με τα μέλη της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων Πολιτικής Αεροπορίας.

Την Επιτροπή αποτελούν ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, Κώστας Ορφανός (πρόεδρος), ο πρώην αρχιμηχανικός Γιαννάκης Λοΐζου και ο πρώην πιλότος Χάρης Δέλλας (μέλη). Τα μέλη της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενημέρωσαν τον υπουργό για τις έρευνες της αντίστοιχης ελληνικής Επιτροπής, υπό τον Ακριβό Τσολάκη, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη.

Ο Κ. Ορφανός δήλωσε ότι καλό είναι να αποφεύγονται τα σενάρια, καθώς οι απαντήσεις θα δοθούν στο τελικό πόρισμα από την ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι «Ηρακλείς» του οπορτουνισμού

«

Τα διεθνή πολιτικά και οικονομικά διευθυντήρια που επέβαλαν την "απελευθέρωση των αιθέρων" είχαν και έχουν ως μοναδική μέριμνα την πάση θυσία κερδοφορία. Ευνοούν την "απελευθέρωση" από τα δεσμά των ελέγχων, των κανόνων, των ευθυνών και των αναγκαίων δεσμεύσεων για ασφαλείς πτήσεις».

Κανένας άνθρωπος που αξιολογεί σωστά την καθημερινότητα δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις παραπάνω διαπιστώσεις του Ν. Βούτση, υπεύθυνου του Γρ. Τύπου του ΣΥΝ. Ωστόσο, με βάση αυτές τις διαπιστώσεις προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πολιτική και τις θέσεις του κόμματός του, όπως: Η ΕΕ δεν ανήκει σε αυτά τα «διεθνή πολιτικά και οικονομικά διευθυντήρια»;

Στις αποφάσεις του Μάαστριχτ, που ο ΣΥΝ υπερψήφισε, και θεμελίωσαν τις ελευθερίες του κεφαλαίου, ανάμεσά τους δεν ήταν και η απελευθέρωση των υπηρεσιών; Μήπως υπήρχε κάποια εξαίρεση για τους «αιθέρες»;

Η «καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα», που προωθεί η ΕΕ και την υιοθετεί και ο ΣΥΝ, δε σημαίνει ότι είναι «μοναδική μέριμνα η πάση θυσία κερδοφορία»; Μήπως αν την προωθήσουν οι «Λαφοντέν» θα μεριμνά για τα κοινωνικά αγαθά; Γιατί δεν το έκαναν στη Γαλλία και στην Ιταλία όταν κυβέρνησαν;

Ακόμα, όταν ο ΣΥΝ, μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στήριζε την προσαρμογή και τη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών με «ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια», σε αυτά δεν εντάσσεται το «χαμηλό κόστος»;

Κατά τ' άλλα, ο Ν. Β. καταγγέλλει μόνο τους «Ηρακλείς των νεοφιλελεύθερων απελευθερώσεων». Οι «Ηρακλείς των απελευθερώσεων», του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις συνέπειες και τα τραγικά αποτελέσματα!

Οι «αντιφάσεις» του ΣΥΝ δεν έχουν τελειωμό και το θέμα είναι, πού σταματά η «αυταπάτη» και πού αρχίζει η συνειδητή κοροϊδία;


Π. Μ.

Ρεπορτάζ:

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ