ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις και «παζάρια»

Χιλιάδες Σιίτες διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη συγκρότηση ομοσπονδίας με τις κατοχικές δυνάμεις στη χώρα τους

Associated Press

Χιλιάδες Σιίτες διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη συγκρότηση ομοσπονδίας με τις κατοχικές δυνάμεις στη χώρα τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Οχι σε ομοσπονδιακό Σύνταγμα υπό τις κατοχικές δυνάμεις» ήταν το αίτημα χιλιάδων Σιιτών του Σαντρ Σίτι που διαδήλωσαν χτες μετά την προσευχή της Παρασκευής, εκφράζοντας με δυναμικό τρόπο τη διαφωνία για τις δρομολογούμενες διαδικασίες, αλλά και τις πολύ έντονες πιέσεις που ασκούνται για την οριστικοποίηση του νέου Συντάγματος εντός της προθεσμίας της 22ας Αυγούστου από διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΟΗΕ. Και μπορεί χτες να μην υπήρξαν μεγάλες επιθέσεις, ωστόσο το Ιράκ φλέγεται και ο αμερικανικός κατοχικός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο ακόμη τεσσάρων Αμερικανών την Πέμπτη βορείως της Βαγδάτης από αυτοσχέδια βόμβα... Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχει φτάσει πλέον τους 1.859.

Χτες, το παιχνίδι ήταν το «παζάρι». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατοι διαπραγματευτές από την πλευρά των σιιτών και των Κούρδων υπαινίσσονται ότι η συμφωνία επί του νέου ιρακινού Συντάγματος μπορεί να επιτευχθεί αρκετές ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της Δευτέρας, ωστόσο οι σουνίτες, ο τρίτος «παίκτης» στις διαβουλεύσεις, υποβαθμίζουν τη σχετική πιθανότητα. Πάντως, ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ εντείνουν πλέον τις πιέσεις τους, αποφασισμένοι να «δουν» εμπρόθεσμα το τελικό κείμενο του ιρακινού Συντάγματος.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να συνενώσουν τις διαφωνίες τους επί τριών θεμελιωδών ζητημάτων: φεντεραλισμός, ρόλος του Ισλάμ και διανομή εσόδων από τις φυσικές πηγές του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ - χρονικά πριν από το τέλος του 2005 - και παράλληλα έκρινε ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος.

Απαντώντας εμμέσως στην πρόταση Πούτιν, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Ρέιντ, με άρθρο του στους «Times» απέκλεισε το ενδεχόμενο καθορισμού χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Ιράκ, διαβεβαιώνοντας ότι θα μείνουν «μέχρι να γίνει η δουλιά».

Τσάβες: Απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων

Για τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, όμως, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από το Ιράκ, αν αποσύρουν τα στρατεύματά τους, είμαι σίγουρος ότι θα αποκατασταθεί πολύ σύντομα η ειρήνη σε αυτή τη χώρα» τόνισε ο Τσάβες, παρουσιάζοντας το σχέδιο 2005-2030 της Εταιρίας Πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA). Κατά τον Ούγο Τσάβες, το Ιράκ έχει αποθέματα πετρελαίου ύψους 115.000 εκατομμυρίων βαρελιών και αυτό είναι που «προκαλεί τον πόλεμο» από τις ΗΠΑ.

Τέλος, επτά Ιρακινοί έχασαν χτες τη ζωή τους, μεταξύ τους τρεις μαχητές του ιρακινού (σουνιτικού) Ισλαμικού Κόμματος που σκοτώθηκαν από ένοπλους στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ.

Επίσης άλλοι τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στην περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με την αστυνομία. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη βόμβας σε δρόμο που συνδέει το Τικρίτ με το Μπάιτζι, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία. Ενώ δολοφονήθηκαν ένας δημοτικός σύμβουλος δυτικά του Κιρκούκ και ένας επιχειρηματίας που δούλευε για τους Αμερικανούς στο δρόμο μεταξύ Κιρκούκ και Αούζα.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΝΕΣΕΣ
Στο μάτι του κυκλώνα η Σκότλαντ Γιαρντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με καταιγισμό συνεντεύξεων και δηλώσεων ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ αναλαμβάνει αποκλειστικά το ρόλο του υπερασπιστή της υπόθεσης της δολοφονίας του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς δε Μενέσες, αλλά και της επιχείρησης συγκάλυψης.

Ετσι και αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις των συνθηκών της δολοφονίας αλλά και της προσπάθειας συγκάλυψης, με την ωμή παρέμβασή του ώστε να σταματήσει τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Ο σερ Ιαν Μπλερ τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία προσπάθεια «συγκάλυψης». Τι θα μπορούσε να πει άλλωστε.

Πάντως, αστυνομικοί και νομικοί από τη Βραζιλία φθάνουν στο Λονδίνο την ερχόμενη βδομάδα για να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του δε Μενέσες. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό και με πλήρη διαφάνεια την έρευνα, ενώ παράλληλα επέκρινε τη στάση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, Σερ Ιαν Μπλερ που σύμφωνα με καταγγελία του επικεφαλής της έρευνας προσπάθησε να θέσει εμπόδια με στόχο τη ματαίωσή της.

Τέλος, οι δικηγόροι της οικογένειας του 27χρονου Βραζιλιάνου συναντήθηκαν χτες με την ανεξάρτητη επιτροπή που διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του και με συνέντευξη Τύπου έξω από το σταθμό του Στόκγουελ ζήτησαν την παραίτηση του σερ Ιαν Μπλερ, καθώς και την επίσπευση των ερευνών της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Μενέσες. Επιτροπή που υποσχέθηκε ότι θα διεξάγει δίκαιη έρευνα και μάλιστα χτες στους δρόμους του Λονδίνου εμφανίστηκαν εκκλήσεις της, προς αυτόπτες μάρτυρες ώστε να καταθέσουν.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Ανακωχή με «ευρωπαϊκό» ορίζοντα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΙΖΜΙΡ.--

Προσωρινή ανακωχή ενός μήνα, από την 20ή Αυγούστου έως τις 20 Σεπτέμβρη, κήρυξε το κουρδικό ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα της Τουρκίας που έγινε γνωστό ως Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και έχει μετονομαστεί σε Kongra-Gel. Η κίνηση αυτή σημειώθηκε μερικές μέρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία αναγνώρισε την ύπαρξη «κουρδικού» προβλήματος - αν και είναι ο ίδιος που λίγες βδομάδες νωρίτερα μίλαγε στους λονδρέζικους Times περί «προβλήματος τρομοκρατίας» -, και σηματοδοτεί έναν έμμεσο, άτυπο «διάλογο» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η κουρδική αυτονομιστική παράταξη προσβλέπει στην ελέω ένταξης στην ΕΕ διαδικασία «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας για την επίλυση του μειονοτικού. Η εφημερίδα Zaman έγραψε χτες ότι το PKK/Kongra-Gel επρόκειτο να απαιτήσει «διάλογο... παρόμοιο με εκείνον ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και τον ΙΡΑ». Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, επρόκειτο να αποτελέσει το θέμα συνέντευξης Τύπου που επρόκειτο να δώσει στις Βρυξέλλες ο Ζουμπέρ Αϊντάρ εκ μέρους της οργάνωσης.

Περί αυτή τη συνέντευξη Τύπου, όμως, εξελίχθηκε κάτι που έμοιαζε με πράξη από θέατρο του παραλόγου. Οι αρχές του Βελγίου την απαγόρευσαν χτες το μεσημέρι, ενώ οι τουρκικές αρχές απαιτούσαν, σύμφωνα με την Turkish Daily News, τη σύλληψη του Αϊντάρ και την άμεση έκδοσή του στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αίτημα, οι βελγικές αρχές ξεκαθάριζαν ότι ο Αϊντάρουδέποτε εισήλθε στη χώρα: η υπόθεση που έκαναν δημοσιογράφοι είναι ότι το ηγετικό στέλεχος του PKK/Kongra-Gel επρόκειτο να δώσει τη συνέντευξη με τηλεδιάσκεψη μέσω δορυφορικής σύνδεσης με το βουνό Καντίλ του βορείου Ιράκ, όπου φέρεται να στρατοπεδεύει. Η όλη υπόθεση πιστοποίησε πως η Αγκυρα εξακολουθεί να τηρεί την πάγια πολιτική απηνούς καταδίωξης των Κούρδων αυτονομιστών, που αποκαλεί «τρομοκράτες», και μοιάζει εν μέρει να χάλασε μια «βολική» για την κυβέρνηση Ερντογάν συγκυρία.

Πάντως, ακόμη και αυτή η προσωρινή εκεχειρία - που κηρύσσεται μετά από ένα χρόνο σκληρών και σχεδόν καθημερινών αιματηρών συγκρούσεων - αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, αν ληφθούν υπόψη δύο παράλληλες εξελίξεις. Χτες, το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTH, μετενσάρκωση του άλλοτε DEP) και τα πρόσφατα αποφυλακισμένα στελέχη του Λέιλα Ζάνα, Ορχάν Ντογάν, Σελίμ Σαντάκ και Χατίπ Ντιτσλέ, κάλεσαν το PKK/Kongra-Gel να κηρύξει «άνευ όρων κι επ' αόριστον» εκεχειρία, ώστε να διευκολυνθεί η (υποθετική, και στην καλύτερη περίπτωση) διαπραγμάτευση για πολιτική επίλυση του κουρδικού. Η δεύτερη αφορά τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, που συνεχίζει να «τραβάει τα χαλινάρια» της Αγκυρας όσον αφορά το ενδεχόμενο επέμβασης του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ στο σχετικό «διάλογο».

  • Αντιτρομοκρατική ομάδα της αστυνομίας συνέλαβε την Πέμπτη δύο αδέλφια στο Ιζμίρ (Σμύρνη) και κατέσχεσε έναν φορητό υπολογιστή και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που «ανήκε στο ΡΚΚ», ανέφερε χτες η Turkish Daily News.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ