ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Φαύλος κύκλος η πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων

Σε συνεχείς αντιφάσεις οδηγούνται οι κυβερνώντες προκειμένου να κρύψουν την ουσία της αντιλαϊκής τους πολιτικής

Σε ένα αναμάσημα των πολιτικών που μέχρι σήμερα προβάλλει η κυβέρνηση και επιμένοντας να συνδέει τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της κοινωνίας με τις αντιδραστικές στοχεύσεις των συμφωνιών της Λισαβόνας προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επαναλαμβάνοντας - κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης(ΕΣΑΑ) - την αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης να ταυτίζει την ανταγωνιστικότητα με την απελευθέρωση των αγορών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Ο Δ. Σιούφας χαρακτηρίζοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα - στην πραγματικότητα την κερδοφορία των επιχειρήσεων - «κλειδιά» για την αύξηση του εισοδήματος και την «κοινωνική σύγκλιση», ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις πολιτικές που έχει προδιαγράψει. Κάθε διαφορετική άποψη στις αντιδραστικές επιλογές, τις απέδωσε στη «συντήρηση» και την «οπισθοδρόμηση». «Οι παλιές προσεγγίσεις - είπε - έχουν εξαντλήσει τα όριά τους», για να συμπληρώσει ανέξοδα τη χιλιοειπωμένη φανερή αντίφαση ότι η κυβέρνηση «υπερασπίζεται τις ελληνικές επιχειρήσεις και προστατεύει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές». Κι αυτό τη στιγμή που είναι οριστικό ότι «εργαζόμαστε για μια "ελεύθερη αγορά" που θα λειτουργεί με κανόνες».

«Οδηγός» για τα μέτρα που προβάλλει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της θέσης της χώρας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, είναι τα σχετικά κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί από διάφορους χρηματοοικονομικούς οίκους και με βάση τα οποία συντάσσεται περιοδικά πίνακας με τη θέση 51 χωρών. Πέρσι η Ελλάδα φέρεται να υποχώρησε στην 41η θέση (από 37η που ήταν το 2003), αφού την «πέρασαν» η Νότια Αφρική, οι Φιλιππίνες, η Ιορδανία και η Τουρκία. Για τη συνεχή, από το 2001 και μετά, επιδείνωση της θέσης της χώρας, ο υπουργός σημείωσε ότι συμβαίνει επειδή «η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει κανέναν από τους στόχους της Λισαβόνας». Βέβαια όταν η συζήτηση φτάνει στο «γιατί», ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής λέει ότι φταίνε η «καθυστέρηση στο άνοιγμα των αγορών, τα μονοπώλια και η μη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων» και το «αντιπαραγωγικό ωράριο». Κι όλα αυτά ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι ακριβώς αυτές οι πολιτικές υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομίας, με όποιον δείκτη κι αν αποφασίσει κανείς να τη μετρήσει. Βέβαια ο κ. αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα έχει συνέπεια το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, την υψηλή ανεργία, το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, την αδυναμία αύξησης των δαπανών για κοινωνικές υποδομές και επιχειρήσεις με περιορισμένη παραγωγικότητα και κερδοφορία και άρα χαμηλά φορολογικά έσοδα, μόνο, που, όλα τα παραπάνω είναι συνέπειες άρρηκτα δεμένες με την πολιτική που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για την περίφημη αύξηση της ανταγωνιστικότητας!!! Με δυο λόγια απ' όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς, δεν μπορεί παρά να ξεδιπλώνεται η πραγματικότητα ότι ή κερδοφόρες επιχειρήσεις θα έχεις ή εργαζόμενους με αξιοπρεπή εισοδήματα, δαπάνες για τις αναγκαίες κοινωνικές υποδομές κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι παραπάνω προσεγγίσεις δίνουν έμφαση στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα, όπως παρατήρησε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο ΕΣΑΑ συμφωνούν στο 90% των δέκα στόχων που θέτει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα 2004, με επιμέρους παρατηρήσεις.

ΗΛΕΙΑ
«Πολτοποιούν» τους ντοματοπαραγωγούς

Αντιμέτωποι με την κερδοσκοπική ασυδοσία των βιομηχάνων βρίσκονται, για άλλη μια χρονιά, οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας της Ηλείας. Η τιμή είναι ακόμα πιο χαμηλή από την περσινή, ενώ πάλι μεγάλες ποσότητες αφήνονται σκοπίμως στα αζήτητα. Εφτασε, μάλιστα, το πράγμα όπως αναφέρουν παραγωγοί, να γίνονται «ρουσφέτια» για το ποιοι θα παραδώσουν ντομάτα και σε τι ποσότητες!

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των ντοματοπαραγωγών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Οι συνάδελφοι ντοματοπαραγωγοί παραδομένοι στο έλεος των εμποροβιομηχάνων, με τις πλάτες της κυβέρνησης και των ομάδων παραγωγών οδηγήθηκαν εκβιαστικά να υπογράψουν συμφωνητικά με τιμές χαμηλότερες από τις περσινές και τώρα βλέπουν τον κόπο τους να σαπίζει στα χωράφια». Ακολούθως, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η ΠΑΣΥ και η ΟΑΣΗ από την αρχή της συγκομιδής είχαν ενημερώσει για τον κίνδυνο της προβληματικής απορρόφησης. Αναφέρεται, επίσης, πως οι κυβερνώντες είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, χρησιμοποιώντας το απατηλό σλόγκαν: «Δεν επεμβαίνουμε σε συμφωνίες ομάδων παραγωγών - μεταποιητών».

Η ΠΑΣΥ και η ΟΑΣΗ Ηλείας καλούν τους αγρότες της περιοχής να συσπειρωθούν, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του αγροτικού κινήματος και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και να υπάρξουν πραγματικές και φιλοαγροτικές λύσεις για τον μικρομεσαίο αγρότη. Επίσης, καλούν τους αγρότες να απαιτήσουν: Αμεση παραλαβή ολόκληρης της παραγωγής ντομάτας, τιμές που να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό και να αποζημιωθεί η παραγωγή που θα μείνει απούλητη στα χωράφια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ηλεκτρονικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Υποχρεωτική καθίσταται η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών - προμηθευτών, καθώς και συγκεντρωτικών καταστάσεων πιστωτικών υπολοίπων πελατών - προμηθευτών, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Απόφαση, η οποία κινείται στην κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής - την οποία αποκάλυψε όψιμα η κυβέρνηση της ΝΔ - που έχει όμως μονόπλευρο χαρακτήρα, καθώς στρέφεται αποκλειστικά κατά των μικρομεσαίων.

Αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις με συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2005, αλλά και το 2004... Ετσι, στην απόφαση αναφέρεται ότι για συναλλαγές του 2004, για τις οποίες, μέχρι την έκδοση της απόφασης, δεν έχουν υποβληθεί οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, καθώς και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πιστωτικών υπολοίπων πελατών, οι καταστάσεις αυτές θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μεταξύ Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη 2005, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του επιτηδευματία. Οι ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες καταστάσεις, θα αποστέλλονται, μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) www.gsis.gr, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν και ανεξάρτητα από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Στις υποβαλλόμενες καταστάσεις περιλαμβάνεται και η συνολική αξία των συναλλαγών που αφορούν λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η συνολική αξία των συναλλαγών, για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μεγάλη πτώση 12,4% το Μάη

Μεγάλη πτώση 12,4% σημείωσε, σε ετήσια βάση, η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας το μήνα Μάη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ενώ στο διάστημα Γενάρη - Μάη εμφανίζει μικρή αύξηση 0,9%. Η μεγαλύτερη πτώση το μήνα Μάη - σε σύγκριση με το Μάη του 2004 - σημειώθηκε στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, όπου ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 36,8%. Ακολουθούν οι περιφέρειες της Ηπείρου με πτώση 31,1%, η Στερεά Ελλάδα με 29,1%, η Πελοπόννησος με 29,1%, η Δυτική Ελλάδα με 20,9%, η Κεντρική Μακεδονία με 10,3%, ενώ πτώση 8,3% σημειώθηκε και στο Ν. Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ