ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Δε δίνουν λεπτό παραπάνω

Προκλητικός εμπαιγμός σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών
Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι κονσερβοποιοί στο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών να αυξηθεί κατά ένα λεπτό η τιμή με την οποία δίνουν το προϊόν τους στις βιομηχανίες. Οπως τόνισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, δεν υπάρχει δυνατότητα για αύξηση της τιμής του ροδάκινου, καθώς οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένου κόστους παραγωγής, ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αν και δέχτηκε ότι και οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξημένα έξοδα, δεν εξήγησε γιατί αυτοί θα πρέπει «να πληρώσουν τη νύφη», προκειμένου οι βιομηχανίες να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι παραγωγοί θα κατανοήσουν «τις δυσκολίες» των κονσερβοποιών και δε θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Οι παραγωγοί της Πέλλας μιλούν για εμπαιγμό όχι μόνο από τους βιομήχανους, αλλά και από την κυβέρνηση καθώς και ορισμένους προέδρους των Ομάδων Παραγωγών.

Οι αντιπρόσωποι των βιομηχάνων στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άφησαν να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το αίτημα των παραγωγών για αύξηση της τιμής του βιομηχανικού ροδάκινου. Χτες στη συνέντευξη Τύπου ο Κ. Αποστόλου ήταν ξεκάθαρος. Οι βιομήχανοι πήγαν στη σύσκεψη για λόγους ευγενείας και από την αρχή ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από 19 λεπτά. Εξάλλου, ορισμένοι πρόεδροι Ομάδων Παραγωγών, χωρίς να υπάρχουν οι εγγυήσεις για την αύξηση της τιμής του προϊόντος, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, παρακίνησαν τους παραγωγούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, δημιουργώντας και με τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους το κατάλληλο κλίμα, ώστε να καμφθεί η δυσπιστία των αγροτών. Τέλος, η κυβέρνηση στην όλη υπόθεση αποδεικνύεται ότι κινήθηκε με στόχο να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς, προκειμένου να σταματήσουν τον αγώνα τους. Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο εκπρόσωπος των κονσερβοποιών δε συμφωνούν με τα όσα υποστηρίζουν οι βιομήχανοι, σχετικά με τις δυσκολίες που περνάνε και που τους αναγκάζουν να δίνουν τόσο χαμηλές τιμές στους παραγωγούς.

Οπως τόνισε ο Κ. Αποστόλου, «η Ελλάδα, αν και έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στην εξαγωγή κομπόστας ροδάκινου, εντούτοις τα 400 εκατομμύρια κουτιά κονσέρβας που εξάγονται ετησίως αντιπροσωπεύουν το 2% του ελληνικού εμπορικού συναλλάγματος. Το 2004, οι εξαγωγές κυμαίνονταν στους 120.000 τόνους, ενώ φέτος αναμένεται ο διπλασιασμός τους, αγγίζοντας τους 240.000 τόνους», είπε ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων κομπόστας, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί στα εργοστάσια 140.000 τόνοι. Στο μεταξύ, μέσα στο γενικότερο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς της Πέλλας, οι πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών αποφάσισαν να συσκεφθούν τη Δευτέρα, για να αποφασίσουν τι θα πράξουν μετά και την απόφαση των βιομηχάνων να μη δώσουν την παραμικρή αύξηση στο ροδάκινο. Επισημαίνεται ότι μετά τον εμπαιγμό τους για την αύξηση του ενός λεπτού από τις βιομηχανίες, οι παραγωγοί δηλώνουν ανοιχτά πλέον τη δυσπιστία τους σχετικά και με το ΛΑΕΚ. Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των Ομάδων Παραγωγών μέσω του Λογαριασμού Αλληλεγγύης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) μετά τις γνωστές διαβεβαιώσεις δεν είναι και τόσο ορατό ότι θα είναι και ικανοποιητικό, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις τελευταίες συσκέψεις που είχαν εκπρόσωποι των Ο.Π. με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Ελάχιστα θα προσθέσουν στο εισόδημα των παραγωγών τα χρήματα της επιδότησης μέσω ΛΑΕΚ που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί από τα 2,5 εκ. ευρώ να γίνουν 5,5 εκ. ευρώ.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Αναπόφευκτες» οι ανατιμήσεις στην αγορά

Οι βιομήχανοι του ΣΕΒ προετοιμάζουν το έδαφος για νέο κύκλο ανατιμήσεων

Με πρόσχημα τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα καύσιμα και όχημα την κυβερνητική πολιτική που διευκολύνει κάθε επιχειρηματική ασυδοσία, οι μεγαλοβιομήχανοι μαγειρεύουν νέο κύκλο ανατιμήσεων στα εμπορεύματα και τα είδη με τα οποία προμηθεύουν την αγορά. Την προοπτική αυτή την επιβεβαίωσε σαν ...«αναπόφευκτη» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδ. Κυριακόπουλος, παραγνωρίζοντας τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς αύξησης των επίσημων κερδών των επιχειρήσεων και επικαλούμενος τις ανατιμήσεις στις λεγόμενες διεθνείς τιμές στα καύσιμα.

Το ποσοστό της επιβάρυνσης, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από το βαθμό της εξάρτησης του κάθε κλάδου από τα καύσιμα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, ρίχνοντας νερό στο μύλο της ακρίβειας και των αλλεπάλληλων προσχηματικών ή μη ανατιμήσεων, παρακολουθεί από απόσταση τις ποικιλότροπες κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου. Ο υπουργός έκανε ανέξοδα λόγο για επιδίωξη από την πλευρά της κυβέρνησης «να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον πληθωρισμό και τα εισοδήματα των εργαζομένων», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η παραμικρή σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τη συγκράτηση της ωμής κερδοσκοπίας που συντελείται με πρόσχημα τις τιμές των καυσίμων, αρχής γενομένης από τα ΕΛΠΕ. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα προκλητικά κέρδη της εταιρίας (78% το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004), ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι διορισμένη για να εξασφαλίζει κέρδη στους μετόχους - δηλαδή στον Λάτση - και όχι για να συγκρατεί τις τιμές.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Ξεπέρασε τα 213,5 δισ. ευρώ

Πρόσχημα για τη νέα λιτότητα η εξέλιξη του χρέους

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνεται το δημόσιο χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2005 (Απρίλης-Ιούνης), σε απόλυτα μεγέθη, αυξήθηκε σχεδόν κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του χρόνου περισσότερο από 13 δισ. ευρώ. Με δεδομένη την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και από την κυβέρνηση της ΝΔ, η εξέλιξη αυτή το μόνο που εγγυάται είναι η συνέχιση των μακροχρόνιων πολιτικών λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οι οποίες εφαρμόζονται βέβαια στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος. Εξαίρεση βέβαια δε θα αποτελέσει το 2006, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζεται να εφαρμόσει και το νέο χρόνο πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, με αυξήσεις που θα κυμανθούν κοντά στα όρια του επίσημου πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος του Ιούνη το δημόσιο χρέος αναρριχήθηκε στα 213,5 δισ. ευρώ, από 204,6 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του Απρίλη του 2005 και 200,3 δισ. ευρώ τον Ιούνη του 2004. Μέσα σε ένα χρόνο σημείωσε ποσοστιαία μεταβολή 6,6%, από την οποία το 4,4% αφορά στο τελευταίο τρίμηνο. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι μέχρι το 2010 θα πρέπει να εξοφληθούν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, περισσότερα των 92 δισ. ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό τα 18,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του 2006. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά δεν αναλογούν και στο σύνολο του χρέους που θα πρέπει να εξοφληθεί έως το 2010, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν παρέχει στοιχεία για άλλες μορφές δανείων (π.χ., κοινοπρακτικά δάνεια). Τέλος, μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέο δανεισμό ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που τελούν υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου - δεν απεικονίζονται στο χρέος - ανέρχονταν στα 14,7 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ