ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Τίμησαν τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ

Απάντηση σε όσους θέλουν να σβήσουν την ιστορία και να την ξαναγράψουν σύμφωνα με όσα προστάζουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, έδωσαν οι εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, οι απόγονοί τους, οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι μέλη της ΚΝΕ που την Κυριακή συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που θυσιάστηκαν στον αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Εκεί ψηλά, στο «Χάρο» του Γράμμου, πάνω από την παλιά Κοτύλη, για 5η συνεχή χρονιά αποτίσανε φόρο τιμής στους χιλιάδες «Σταυραετούς» που έγραψαν με το αίμα τους τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, ενάντια στους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, και την ντόπια πλουτοκρατία.

Συναντήθηκαν εκεί, μπροστά στο μνημείο που στήθηκε για να τιμήσει τους χιλιάδες αγωνιστές αλλά και την ηρωική πράξη του Χαράλαμπου Ηλιάδη, του Θάνου Θεοδωρίδη, του Γιάννη Θεοδώρου και του Νίκου Χατζηβασιλείου, μαχητών του ΔΣΕ που το φθινόπωρο του 1946, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων, αφού τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά, πήδηξαν στη χαράδρα του Χάρου, βάθους περίπου 300 μέτρων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ. Από μέρους του ΚΚΕ μίλησε η Εφη Τσίγκα η οποία σημείωσε την ανάγκη η νέα γενιά να μάθει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οπως ανέφερε, «η επιμονή των μαχητών, η προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της λευτεριάς και της προκοπής του λαού και του τόπου, αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και φρονηματισμού για τις νέες γενιές». Και πρόσθεσε: «Δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τους νέους σε άβουλα όντα, αδιάφορους στη μάθηση, τη δράση, τον αγώνα, αδιάφορους απέναντι στις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας».

Η Ε. Τσίγκα αναφέρθηκε στα περί εθνικής συμφιλίωσης που διαλαλούν κάθε τρεις και λίγο οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και αποκαλύπτοντας την υποκρισία τους σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν τη μια να μιλούν για συμφιλίωση και την άλλη να καταστρέφουν μνημεία όπως το νοσοκομείο του ΔΣΕ ή να μην ανακηρύσσονται ως ιστορικά μνημεία χώροι όπως ο ομαδικός τάφος στη Φλώρινα όπου θάφτηκαν ζωντανοί και νεκροί περισσότεροι από 800 μαχητές του ΔΣΕ». Επίσης ξεκαθάρισε πως «στο όνομα της εθνικής συμφιλίωσης δεν μπορεί να αποσιωπηθεί ο ρόλος των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και της ντόπιας εθνικής τάξης. Δε γίνεται να απεμποληθούν τα ιδανικά του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Η ιστορική αξία του Γράμμου δεν μπορεί να σβήσει». Σημείωσε πως «μέχρι και σήμερα παραμένει σε ισχύ η πολιτική των ιμπεριαλιστών να ελέγχουν πολιτικά και οικονομικά τη χώρα μας. Δεν άλλαξε και η πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής των ελληνικών κυβερνήσεων στους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές».

Και κατέληξε τονίζοντας πως χρέος όλων «είναι όχι μόνο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μα να τον οδηγήσουμε και να τον φτάσουμε στην τελική νίκη».

ΒΟΥΛΗ
Τροπολογίες για τη Δικαιοσύνη

Τροπολογίες που επιφέρουν αλλαγές στις διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και στην ανάδειξη των δικαστών των Εφετείων και Πρωτοδικείων κατέθεσε χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιό του για «Θέματα εξωτερικών φρουρών» που συζητείται σήμερα στο Β΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην πρώτη τροπολογία, ορίζεται ότι είναι υποχρεωτική η προσφυγή στην τακτική δικαστική διαδικασία στις περιπτώσεις των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «η διαιώνιση μιας δικαστικής διαταγής» ασφαλιστικών μέτρων «με πιθανολόγηση και χωρίς την εγγύηση της πλήρους δικανικής πεποιθήσεως αποτελεί ασφαλώς ένα δικαιοκρατικό έλλειμμα». Για τις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί ορίζεται ότι η προθεσμία των 30 ημερών ξεκινά από την 1η Οκτώβρη 2005. Παράλληλα παρέχεται η επιλεκτική δυνατότητα για έλεγχο του Αρείου Πάγου στις περιπτώσεις των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν δημόσιες επιχειρήσεις κάθε είδους. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έχει το δικαίωμα να ασκεί αναίρεση «σε περίπτωση που κατά την κρίση του προκύπτει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος». Επίσης θεσμοθετείται ότι δεν είναι υποχρεωτική η εκτέλεση τίτλων από το ελληνικό δημόσιο στην περίπτωση που οι τίτλοι αυτοί δεν αποτελούν δικαστικές αποφάσεις.

Σε άλλη τροπολογία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δικαστών των ανώτερων δικαστηρίων. Θα πραγματοποιούνται το Σεπτέμβρη αντί για το Μάρτη που ίσχυε έως τώρα, ενώ «περιορίζεται ο αριθμός των υποψήφιων για εκλογή στα συμβούλια διοίκησης στους αρχαιότερους προέδρους». Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των υποψήφιων για την Εισαγγελία Εφετών (γίνονται 10 από 5) και για την Εισαγγελία Πρωτοδικών (γίνονται 15 από 10).

Αντιδρά ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων

Την έντονη αντίδρασή του στην τροποποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, που ουσιαστικά υπονομεύει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, εκφράζει ο Σ. Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σ. Μπάγιας τονίζει ότι «προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση ο αποκλεισμός από τη διοίκηση των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών εκείνων που διατελούν ή διατέλεσαν μέλη διοικητικών συμβουλίων των δικαστικών ενώσεων (ακόμα και αναπληρωματικών)».

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σ. Μπάγιας επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή «είναι ευθέως αντισυνταγματική, αφού παρακωλύει το δικαίωμα συμμετοχής σε ενώσεις και θίγει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες». Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων διερωτάται «μήπως στόχος είναι η απαξίωση των δικαστικών ενώσεων με τελικό σκοπό την κατάργησή τους;».

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προχωρά η κυβέρνηση στο 42%

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, που σημαίνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί».

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, ενόψει και των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων έρχονται να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα, χωρίς να σηματοδοτούν κάποια ουσιαστική αλλαγή στη βασική φιλοσοφία του ισχύοντος εκλογικού νόμου, που είναι η κλοπή των ψήφων των μικρότερων παρατάξεων προκειμένου να σχηματιστεί ισχυρή, υποτίθεται, δημοτική διοίκηση.

Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου βρίσκεται ήδη - σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο - σε δημόσιο διάλογο, με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να έχουν ταχθεί εναντίον των κυβερνητικών προθέσεων. Η αντίδραση όμως, αυτή, δε συνοδεύεται από ένα σταθερό και παλιό αίτημα της αυτοδιοίκησης, τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως του μόνου γνήσιου συστήματος εκπροσώπευσης της λαϊκής βούλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ