ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφυγαν οι τελευταίοι, μένουν οι μπουλντόζες

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Με την εκκένωση του εποικισμού Νετζαρίμ, ενός από τους πρώτους που χτίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης που άρχισε την περασμένη βδομάδα. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, «δεν υπάρχουν πλέον Ισραηλινοί πολίτες στη Γάζα», παρά μόνο 2 οικογένειες ταμπουρωμένες στο Νετζαρίμ «που θα απομακρυνθούν άμεσα».

Με υστερίες, αλλά χωρίς επεισόδια, εκκενώθηκε ο Νετζαρίμ. Με την αποχώρηση των τελευταίων τεθωρακισμένων λεωφορείων από το μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, τελείωσε η εκκένωση των 21 εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας μετά από 38 χρόνια. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και δεκάδες εκσκαφείς που κατεδαφίζουν τα σπίτια των εποίκων.

Οταν ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, καθώς και η διάλυση των στρατοπέδων, θα αποχωρήσει και ο ισραηλινός στρατός. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σε περίπου 3 βδομάδες. Πίσω θα μείνουν οι Παλαιστίνιοι, που τις τελευταίες μέρες πανηγύρισαν δεόντως την αποχώρηση, να μαζέψουν τα μπάζα και να ζήσουν σε μια ...μεγάλη φυλακή.

Κατά τα άλλα, σήμερα αρχίζει η εκκένωση των απομακρυσμένων εποικισμών Σανούρ και Χομές στη Δυτική Οχθη. Πιθανότατα θα συνοδευτεί από βίαιες συγκρούσεις, αφού οι κάτοικοί τους αρνούνται να τους εγκαταλείψουν και υποστηρίζονται από άλλους 2.000 εποίκους, άλλων περιοχών. Ηδη, χθες, οι έποικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε στρατιωτικά οχήματα και σημειώθηκαν επεισόδια.

Αντίθετα, οι δύο άλλοι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης, που είχε προγραμματιστεί να εκκενωθούν, οι Γκάνιμ και Καντίμ, είναι, ήδη, κενοί, καθώς οι κάτοικοί τους αποχώρησαν εθελουσίως. Χθες το απόγευμα, Παλαιστίνιοι στρατιώτες έπαιρναν θέσεις στους δρόμους γύρω από αυτούς.

Ολοι «ευχαριστημένοι», από διαφορετική σκοπιά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επισκέφθηκε, το βράδυ της Κυριακής, στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκκένωση έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ευγνωμοσύνη του «για την εξαιρετική εικόνα και τις προσπάθειες του στρατού». Φρόντισε, επίσης, να συμπληρώσει ότι μετά από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εκκενώσεων... θα συνεχιστεί η επέκταση των μεγάλων εποικιστικών συγκροτημάτων στη Δυτική Οχθη, δίνοντας σαφώς το στίγμα των απώτερων σκοπών όλου του «δράματος».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, διατήρησε τον πανηγυρικό τόνο, αποδίδοντας την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα στους «μάρτυρες, τους τραυματίες, τα θύματα της Ιντιφάντα». Επέμεινε, δε, στην ανάγκη ισραηλινής αποχώρησης από το σύνολο των κατεχομένων εδαφών. Προς το παρόν, πάντως, ως προς πιο συγκεκριμένες αναφορές, αρκέστηκε να ευχαριστήσει την Ουάσιγκτον στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ουέλς, για τα 80 εκατομμύρια δολάρια που χορηγούνται για ανοικοδόμηση, δημιουργία θέσεων εργασίας και διαχείριση υδάτινων πόρων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αρον άρον για το «Σύνταγμα»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΑΛ ΑΦΑΡ.--

Σε μια ελάχιστη συμφωνία κατέληξαν, όπως φαίνεται, Κούρδοι και σιίτες διαπραγματευτές όσον αφορά στο προσχέδιο του ιρακινού Συντάγματος. Τουλάχιστον αυτό διέρρεαν πηγές προσκείμενες στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, αργά χτες το απόγευμα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να τηρηθεί η προθεσμία κατάθεσης του σχεδίου στη Βουλή, η οποία έληγε αργά χτες βράδυ.

Βέβαια, όλες οι προαναφερόμενες πηγές παραδέχονταν ότι ακόμη «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία» με τους σουνίτες εκπροσώπους και οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το σχέδιο Συντάγματος αναφέρεται στο Ιράκ ως «ρεπουμπλικανικό, κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος».

Η σουνιτική κοινότητα, μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχε συναινέσει στην υιοθέτηση της «ομοσπονδίας», καθώς αντιδρούσε έντονα στην προοπτική αυτονόμησης των βορείων και νοτίων περιοχών του Ιράκ, υπό τους Κούρδους και τους σιίτες αντιστοίχως. Περιοχές που είναι και οι πλουσιότερες σε κοιτάσματα πετρελαίου.

«Περαιτέρω συζητήσεις», όμως, θα χρειαστούν, με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, και για το θέμα της υιοθέτησης ή όχι του ισλαμικού νόμου ως βασική πηγή της νέας ιρακινής νομοθεσίας. Η πλειοψηφία των σιιτών πιέζουν για υιοθέτηση του ισλαμικού νόμου, ως αποκλειστικής νομοθεσίας. Αντίθετα, Κούρδοι, σουνίτες και μικρή μερίδα σιιτών δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Φαίνεται, όμως, ότι Κούρδοι και σιίτες, προκειμένου να μην απολέσουν την εξουσία που κέρδισαν μετά τις «εκλογές», συμφώνησαν ότι «η βασική νομοθεσία του κράτους θα εκπορεύεται από τον ισλαμικό νόμο, αλλά παραλλήλως θα πρέπει να σέβεται τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα». Επί της ουσίας, παραπέμπουν τη διευθέτηση όλων των κρισιμότατων ...«λεπτομερειών», στο απώτερο μέλλον.

Επιθέσεις και βομβαρδισμοί

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χτες, αμερικανικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν την πόλη Ταλ Αφάρ, με 570.000 κατοίκους, κοντά στη Μοσούλη. Οπως μεταδίδουν αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία η πόλη βρίσκεται υπό σκληρή πολιορκία και η κατάσταση όσων κατοίκων δεν έχουν καταφέρει να την εγκαταλείψουν είναι τραγική. Τα κατοχικά στρατεύματα αρκέστηκαν να ανακοινώσουν απλώς ότι 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ...αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε περιπολία τους στην περιοχή.

Τα τελευταία 2 εικοσιτετράωρα, στη Βαγδάτη, στο Μπαϊτζί, στην Ταρμίγια, στο Κιρκούκ, στη Μπακαούμπα, σκοτώθηκαν, συνολικά, 28 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 8 κομάντος της αστυνομίας και οι 7 στρατιώτες. Στόχος των επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν είτε με κομάντος αυτοκτονίας είτε με όλμους, ήταν στρατιωτικά φυλάκια και βάσεις, καθώς και αμερικανικές αυτοκινητοπομπές.

ΗΠΑ
Αντιπολεμικές δράσεις

Η Τζόαν Μπαέζ διαδηλώνει έξω από το ράντσο του Μπους

Associated Press

Η Τζόαν Μπαέζ διαδηλώνει έξω από το ράντσο του Μπους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο επίκεντρο της ιδιόμορφης αντιπολεμικής δράσης των τελευταίων ημερών, που ανασύρει και από τη μνήμη εικόνες από το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, το ράντσο του Μπους, στο Κρόφορντ του Τέξας.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο ράντσο του Αμερικανού Προέδρου για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία των Αμερικανών στο Ιράκ. Στην πρώτη γραμμή οι μητέρες στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και η γνωστή τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Μπαέζ: «Ξέρετε, στην πρώτη πορεία που συμμετείχα για το Βιετνάμ ήμασταν μόλις δέκα άτομα. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τεράστιο». Οι διαδηλωτές βρίσκονται σε έκταση που τους παραχώρησε κάτοικος της περιοχής, πολύ κοντά στο ράντσο Μπους και ήδη έστησαν και ένα συμβολικό κοιμητήριο των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, χτες στο Οκλαντ διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ενάντια στη στρατολόγηση νέων και στην αποστολή τους στο Ιράκ. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Στρατολογικό Κέντρο, η δε αστυνομία προσπάθησε να την καταστείλει με αποτέλεσμα να υπάρξει αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν ενώ η αστυνομία έκανε χρήση παραλυτικών πυρών ηλεκτροσόκ (taser) και άλλων όπλων εναντίον των διαδηλωτών, αλλά και εναντίον ακινητοποιημένων συλληφθέντων και περαστικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Σχεδόν ένα χρόνο μετά, Κούβα και Παναμάς αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις οι οποίες είχαν διαρρηχτεί εξαιτίας της απόδοσης χάρης τις τελευταίες μέρες της προεδρίας της Μιρέλας Μοσκόσο, σε τέσσερις που κρατούνταν για απόπειρα δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου το 2000. Ανάμεσα στους 4 και ο εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες...

ΣΕΟΥΛ.-- Ξεκίνησαν χτες οι 12ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της ΛΔ Κορέας που τις κατήγγειλε ως «προετοιμασίες για προληπτική επίθεση».

ΒΕΡΝΗ.-- Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πλημμύρες με συνέπεια να κλείσουν οδικές αρτηρίες και να μη λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην κεντρική Ελβετία. Αρκετά χωριά στους πρόποδες των Αλπεων έχουν αποκλειστεί από την κακοκαιρία ενώ δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση εδάφους.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι ρωσικές αρχές διέταξαν την «καθήλωση» όλων των επιβατικών αεροσκαφών τύπου «Ιλιούσιν 96-300» εξαιτίας προβλημάτων ασφαλείας παρόμοιων με αυτό που δημιουργήθηκε σε ανάλογου τύπου αεροπλάνο το οποίο μετέφερε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ