ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κοινή απάντηση στους ιμπεριαλιστές

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.-

Ηταν η 13η επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στο Νησί της Επανάστασης. Τα κοινά προγράμματα συνεργασίας σε οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς σκοπούς στο επίκεντρο, ενώ ευκαιρία δόθηκε και για επίσκεψη του Τσάβες μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο στη δυτική επαρχία του Πινάρ δελ Ρίο, που επλήγη ιδιαιτέρως από τους πρόσφατους τυφώνες.

Δόθηκε όμως και η ευκαιρία για μία κοινή απάντηση στις απειλητικές αιτιάσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι Κούβα και Βενεζουέλα είναι «αποσταθεροποιητικοί παράγοντες». Με τον Φιντέλ στο πλευρό του, ο Ούγο Τσάβες απάντησε στις κατηγορίες, τονίζοντας πως απεναντίας η αληθινή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τον οποίον αποκάλεσε «κύριο του πολέμου», εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και όχι μόνο. «Η αλήθεια είναι πως αυτοί - η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών - είναι οι μεγάλοι αποσταθεροποιητές στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τσάβες, κατηγορώντας τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ στρατιωτικές δικτατορίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της ελεύθερης αγοράς ως λόγους για την πολιτική αστάθεια στη Λατινική Αμερική.

Ο Τσάβες εξέπεμψε το πεντάωρο καθιερωμένο πρόγραμμά του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας από την πόλη Σανδίνο, 220 χλμ δυτικά της Αβάνας, στο ακρότατο δυτικό σημείο της χώρας, όπου στρατιώτες από τη Βενεζουέλα έκτισαν 150 προκατασκευασμένες κατοικίες μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Ιβάν» τον περασμένο Σεπτέμβρη.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Εκεχειρία» εκ μέρους των διαδηλωτών

ΚΙΤΟ.-

«Εκεχειρία» κήρυξαν προς το παρόν οι διαδηλωτές στην περιοχή του Αμαζονίου, Λάγο Αγκριο, οι οποίοι από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκονταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις που περιλάμβαναν και καταλήψεις των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Petroecuador». Βέβαια, η κήρυξη της «εκεχειρίας» ήταν κατά τι αναγκαστική, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκ μέρους του Προέδρου Αλφρέδο Παλάσιο.

Αντιπροσωπείες των διαδηλωτών, που απαιτούν μέρος των κερδών από τις πωλήσεις του πετρελαίου να διοχετευτούν στις κοινωνικές δαπάνες και ειδικότερα στην περιοχή του που έχει εξαθλιωθεί και σχεδόν καταστραφεί από την άντληση του πετρελαίου, συμφώνησαν, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, να μεταβούν στην πρωτεύουσα Κίτο, και να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση.

Πάντως, το ιστορικό αυτής της μίνι εξέγερσης αναφέρει ότι χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν δύο αεροδρόμια, ανατίναξαν δύο αγωγούς μεταφοράς αγωγού πετρελαίου, μπλόκαραν τις εθνικές οδούς, απαιτώντας δίκαιη κατανομή του πλούτου από την εξαγωγή αργού πετρελαίου, δουλιά για περισσότερους και έργα υποδομής, όπως δρόμους. Η κυβέρνηση Παλάσιο, που ήρθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του Λούσιο Γκουτιέρες και βρίσκεται πάντα σε συμπληγάδες, κατέφυγε στην καταστολή, ειδικά μετά το σχεδόν μηδενισμό της παραγωγής στις υπό κατάληψη μονάδες - 410 πηγάδια άντλησης πετρελαίου καταλήφθηκαν από τους διαδηλωτές.

Προηγήθηκε η παραίτηση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος δε θέλησε να εκτελέσει την προεδρική εντολή. Ο αντικαταστάτης του έδωσε το «πράσινο φως» και στάλθηκαν μεγάλες και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, που με την ενίσχυση της αστυνομίας προσπάθησαν να καταστείλουν την εξέγερση. Πολύ σκληρές συγκρούσεις και εξαιρετικά βίαιες οδομαχίες ξέσπασαν στο Λάγο Αγκριο. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της «Petroecuador» ανακοίνωσε ότι παρά τη «γενική επίθεση του στρατού μόλις τα μισά πηγάδια έχουν ανακαταληφθεί».

Τέλος, αν και η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη, η μίνι εξέγερση των κατοίκων της περιοχής του Αμαζονίου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει - μετά από ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών - στην αμερικανικών συμφερόντων «Occidental» να εκμεταλλευτεί τη μερίδα του λέοντος στα πετρέλαια του Αμαζονίου, που θα της διασφαλίσουν πάνω από 100.000 βαρέλια ημερησίως.

KINA
Ενισχύει τη θέση της στα πετρέλαια του Καζακστάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρία της Κίνας (CNPC) ανακοίνωσε χτες πως το Διοικητικό Συμβούλιο της καναδικής πετρελαϊκής εταιρίας «ΠΕΤΡΟΚΑΖΑΚΣΤΑΝ» που ενεργοποιείται στο Καζακστάν αποδέχτηκε την προσφορά των 4,2 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της. Η συμφωνία μέλλει να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή εφ' όσον συναινέσουν και οι μέτοχοι της εταιρίας που θα αποφανθούν σχετικώς τον Οκτώβρη.

Η παραγωγή της «ΠΕΤΡΟΚΑΖΑΚΣΤΑΝ», με έδρα την Αλμπέρτα του Καναδά, πέρσι ανήλθε περίπου σε 150.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και έχει να εκμεταλλευτεί διαπιστωμένα ή πιθανά αποθέματα ύψους 535 εκατ. βαρελιών. Η εξαγορά της από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Κίνας έναντι 4,2 δισ. δολαρίων κρίνεται «ακριβή» αλλά θεωρείται στρατηγική για την εξασφάλιση των ποσοτήτων μαύρου χρυσού που χρειάζεται μία χώρα που εισάγει το περίπου 40% της καθημερινής κατανάλωσης πετρελαίου (περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια)...

Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Στέφεν Ντασέφξι της «Aton Brokerage», σχολίαζαν την εξέλιξη ως ένδειξη της «σαφούς λογικής των Κινέζων, καθώς ενισχύουν τη θέση τους στο Καζακστάν του οποίου η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς έχοντας το 3,3% των παγκόσμιων αποθεμάτων».

Η είδηση εξαγοράς της «ΠΕΤΡΟΚΑΖΑΚΣΤΑΝ» από την CNPC έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη αποτυχία της άλλης κινεζικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας CNOOC, να αποκτήσει την αμερικανική UNOCAL έναντι 18,5 δισ. δολαρίων (μολονότι η ανταγωνίστρια «CHEVRONTEXACO» πρόσφερε 17,5 δισ.) λόγω των έντονων αντιδράσεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σκληρή μάχη με τη φωτιά στην Κόιμπρα, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας

Associated Press

Σκληρή μάχη με τη φωτιά στην Κόιμπρα, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Αγωνιώδη και άνιση η μάχη που δίνουν εδώ και πολλές ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πορτογαλίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες και κατακαίουν απέραντες εκτάσεις.

Περισσότεροι από 2.700 πυροσβέστες βρίσκονται επί ποδός στα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία που πλήττεται από τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας μετά το 1945. Από τις δεκάδες πυρκαγιές, οι 27 μαίνονται ανεξέλεγκτες ενώ σε μία από τις κύριες εστίες η πυρκαγιά ήδη έχει αρχίσει να κατακαίει τα προάστια της πόλης Κόιμπρα.

Μέχρι στιγμής 14 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα πυροσβέστες, έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες, ενώ έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων αλλά και καλλιεργειών.

Τέλος, πολλές χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Πορτογαλίας για αποστολή βοήθειας προκειμένου να κατασβεστούν οι δασικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου. Ισπανία και Γαλλία ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση με την αποστολή 2 αεροσκαφών «Καναντέρ», ενώ από ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος έστειλαν χτες Ιταλία και Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ