ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αυξήσεις μέχρι 6,5% από Σεπτέμβρη

Το παράδειγμα στους αετονύχηδες της αγοράς για μαζικές ανατιμήσεις δίνει η κυβέρνηση

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ με αυξήσεις μέχρι και 6,5%, που θα ισχύσουν από την 1η του Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, δίνοντας η ίδια το έναυσμα για γενικότερες ανατιμήσεις στα διάφορα είδη της αγοράς και τον κλάδο των υπηρεσιών. Με τις ανατιμήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθιερώνονται και νέες κλίμακες χρέωσης για τις καταναλώσεις πάνω τις 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Σημειώνεται ότι οι νέες αυξημένες χρεώσεις επιβάλλονται μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς οι προηγούμενες ανατιμήσεις επιβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη. Προκειμένου η κυβέρνηση να «θολώσει τα νερά» και να αποπροσανατολίσει από το γεγονός της επιβολής νέων αυξήσεων που θα επιβαρύνουν παραπέρα τη μεγάλη μάζα των πελατών της ΔΕΗ που είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, προβάλλει την απόφασή της να επιβάλει, αυτή τη φορά, κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με την κατανάλωση και με αποτέλεσμα οι αυξήσεις του 6,5% να αφορούν καταναλώσεις, όπως λέγεται στη σχετική ανακοίνωση, που είναι πάνω από 4.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Την προηγούμενη φορά, η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις ανατιμήσεις επικαλέστηκε την ...«αβεβαιότητα», που προκαλούσαν, τότε, οι εξελίξεις στις λεγόμενες διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αυτή τη φορά, η διοίκηση της ΔΕΗ, με δήλωσή της, επικαλείται τις «επιβαρύνσεις που προέκυψαν από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για την οποία υποχρεούται η επιχείρηση να δαπανήσει σημαντικά ποσά για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα». Στην πραγματικότητα, προκειμένου η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκησή της στη ΔΕΗ να αυξήσουν τα μερίσματα των μετόχων που καρπώνονται όλο και μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της επιχείρησης σύρει, από κοντά με τα ΕΛΠΕ, από τους πρώτους το χορό των ανατιμήσεων στο όνομα των διεθνών τιμών των καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για εμφανείς προπαγανδιστικούς λόγους δε δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα ακριβή τιμολόγια με τις χρεώσεις ανά κιλοβατώρα και πώς αυτά διαμορφώνονται μετά τις ανατιμήσεις, αλλά δημοσιοποιήθηκαν επεξεργασμένα στοιχεία με τα ποσοστά των ανατιμήσεων ανά κλίμακα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση:

  • Για κατανάλωση 1 - 2.000 KWh ανά τετράμηνο το τιμολόγιο αυξάνεται κατά 3%.
  • Για κατανάλωση 2.001 - 3.000 KWh το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης που επιβάλλεται είναι 4%.
  • Για 3.001 - 4.400 KWh το τετράμηνο 5%.
  • Για κατανάλωση 4.400 και πάνω από 4.400 6,5%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, «ειδικά για όσους καταναλώνουν μέχρι και 800 KWh ανά τετράμηνο, οι οποίοι ανέρχονται σε 2,2 εκατ. καταναλωτές και αποτελούν το 42,9% του συνόλου των οικιακών πελατών της ΔΕΗ δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στο πάγιο και στη χρέωση κατανάλωσης ενέργειας». Η διατύπωση που επιλέχτηκε δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αυτό που επιδιώκεται να διευκρινιστεί «με τρόπο» είναι ότι το ποσοστό αύξησης της χρέωσης για συνολική κατανάλωση πάνω από 800 KWh και μέχρι τις 2.000 θα είναι 4% και δε θα αφαιρούνται οι 800 πρώτες.

Για όλα τα άλλα τιμολόγια - βιομηχανικό, εμπορικό, πολυτέκνων, νυχτερινό - ανακοινώθηκε αύξηση 3,5% και για το αγροτικό 2,5%.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις

Eurokinissi

Στο φόντο των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων που επιβάλλονται στην τιμή της λεγόμενης διεθνούς τιμής του πετρελαίου από τα διεθνή χρηματοοικονομικά κερδοσκοπικά κέντρα και τον τρόπο που αξιοποιούνται αυτές οι ανατιμήσεις από τα ντόπια μονοπώλια, συνεχίστηκε και την προηγούμενη βδομάδα η αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης την προηγούμενη Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης που είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, διαμορφώθηκε στα 97,5 λεπτά το λίτρο από 95,3 λεπτά που ήταν μία εβδομάδα πριν. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφτηκαν και πάλι στους νομούς όπου παραδοσιακά και κυρίως εποχές σαν κι αυτή με αυξημένη τουριστική κίνηση είναι πιο «τσιμπημένες». Για παράδειγμα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Θεσπρωτία έφτασε 1,039 το λίτρο. Επίσης, το ένα ευρώ το λίτρο ξεπέρασε η μέση τιμή και στα Δωδεκάνησα, στην Ευρυτανία, στην Κέρκυρα, στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Λευκάδα, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αποσύρονται 4.487 «RENAULT»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη RENAULT SAS διαδικασία απόσυρσης δύο μοντέλων αυτοκινήτων της εταιρίας λόγω της πιθανότητας να παρουσιάσουν προβλήματα κατά τη χρήση τους. Οπως ανακοινώθηκε η απόσυρση αφορά το μοντέλο «Clio II» και συγκεκριμένα 3.891 οχήματα κατασκευής από 8/5/2003 μέχρι 18/11/2004 και 596 οχήματα του μοντέλου «Modus» κατασκευής μέχρι 5/4/2005. Τα πρώτα υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουν βραχυκύκλωμα στην περιοχή του τιμονιού από ενδεχόμενη φθορά της καλωδίωσης της κόρνας. Στα «Modus» ενδέχεται να παρουσιαστεί αστάθεια στην οδήγησή τους από τυχόν λανθασμένη συναρμολόγηση της κολόνας τιμονιού. Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην εταιρία «MAVA Εμποροβιομηχανική ΑΕ» στο τηλέφωνο 210.2702.600. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην εταιρία πρόκειται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε σχετικά τη Γραμματεία.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Επικίνδυνη η διακίνηση φαρμάκων στο Διαδίκτυο

Τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών από τη διακίνηση ιατρικών σκευασμάτων (φαρμάκων, αναβολικών και δυναμωτικών τροφίμων) που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν κανένα τέτοιο σκεύασμα.

Το Κέντρο επικαλείται εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που αναφέρει ότι η διακίνηση μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους που έχουν σχέση αφενός με την υγεία του ασθενούς που λαμβάνει το προϊόν, χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή, και αφετέρου με την ποιότητα των προϊόντων η οποία δε διασφαλίζεται από τις συνθήκες της παράνομης διακίνησης. Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ακόμα ότι μέσω του Διαδικτύου διακινούνται και προϊόντα που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, όπως ορισμένα αναβολικά, προϊόντα εφεδρίνης, καρνιτίνης ή βιταμινούχων με πολύ υψηλές περιεκτικότητες κλπ., η ανεξέλεγκτη χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες της υγείας, όπως βλάβες ζωτικών οργάνων, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μεταβολισμού κλπ., είτε είναι πλαστά με εμφανείς και άμεσους κινδύνους στην υγεία του καταναλωτή - ασθενή.

Μετά από αυτά το ΚΕΠΚΑ καλεί τους καταναλωτές να ενημερώνουν στο τηλέφωνο 2310.233.333 όταν λαμβάνουν τέτοια μηνύματα προκειμένου να ειδοποιείται ο ΕΟΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ