ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2006
Ερχεται καταιγίδα... .

Αγρια λιτότητα σε μισθούς - συντάξεις, νέες φορολογικές επιδρομές, περικοπές κοινωνικών δαπανών, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στα πρότυπα του ΟΤΕ, άνοιγμα του ασφαλιστικού, συνθέτουν βασικές πλευρές της κυβερνητικής επίθεσης

Η συνέχιση των πολιτικών σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων - στο όνομα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων - και η διεύρυνση του πλαισίου παραγωγής των καπιταλιστικών κερδών, αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ για το 2006. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ. Οπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, δύο είναι οι βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ για το 2006: η μείωση των ελλειμμάτων (η συνέχιση δηλαδή των πολιτικών λιτότητας) και η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα σημερινά επίπεδα ή ακόμα και υψηλότερα.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός διακήρυξε τη συνέχιση των πολιτικών που εγγυούνται την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Ετσι λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ - όπου παραδοσιακά δίνεται το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά - και ενώ έχουν αρχίσει οι εργασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2006, ο υπουργός Οικονομίας, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τα κυβερνητικά δώρα έχουν αποδέκτες μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα. Για τους εργαζόμενους, όχι μόνο δεν υπάρχουν... δώρα, αλλά θα πρέπει να σφιχτούν κι άλλο για να αυξηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη. Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι η οικονομία μέχρι στιγμής πάει καλά, ενώ χαρακτήρισε σχετικά ικανοποιητικές τις εξελίξεις στον τομέα της ανεργίας, όπου υπήρξε μείωση το 2005 σε σχέση με το 2004. Στοιχείο, το οποίο μπορεί να μην επιβεβαιώνεται από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι, αλλά αναμένεται να αξιοποιηθεί δεόντος από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Οι, χωρίς προσχήματα, προκλητικές δηλώσεις Αλογοσκούφη επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ και όσο κριτήριο της οικονομικής πολιτικής παραμένει η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα.

Και πραγματικά τα μηνύματα που καταφτάνουν καθημερινά από το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνουν ότι για τους εργαζόμενους έρχεται νέα βαρυχειμωνιά, ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα ενταθεί. Ετσι για το 2006 αναμένονται: εισοδηματικές ονομαστικές αυξήσεις λιτότητας, κοντά, ή και κάτω από τα όρια του επίσημου πληθωρισμού, νέες περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, φορολογική επίθεση διαρκείας, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις σε επιχειρήσεις - φιλέτα και στις αστικές συγκοινωνίες, αυξήσεις τιμολογίων σε ΔΕΚΟ, εκποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω των συμπράξεων με το ιδιωτικό κεφάλαιο, περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις - στα πρότυπα του ΟΤΕ - άνοιγμα του ασφαλιστικού, επίθεση σε βάρος των μικρομεσαίων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με λίγα λόγια έρχεται καταιγίδα. Οσο για τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα (χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κλπ.) η κυβέρνηση θα τα φιλοδωρήσει με αυξήσεις 10 - 15 ευρώ...

Η φιλοσοφία του νέου κρατικού προϋπολογισμού - όπως έσπευσε να αναγγείλει ο Γ. Αλογοσκούφης - θα κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσιονομιών ελλειμμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και ο... μεγάλος αδελφός, η ΕΕ, η οποία, στα πλαίσια της εποπτείας που ασκεί στην ελληνική οικονομία αναμένει στις αρχές του Οκτώβρη έκθεση για την πορεία των ελλειμμάτων και του χρέους. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση προωθεί άγριες πολιτικές λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, περικοπές πρωτογενών - κοινωνικών - δαπανών και βίαιη φοροεισπρακτική επίθεση. Το «πάγωμα» της φορολογικής κλίμακας, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και η αφαίμαξη των μικρομεσαίων - η κυβέρνηση εγκαινίασε με τυμπανοκρουσίες τον... πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής - αποτελούν μια μόνο πλευρά της επίθεσης αυτής. Αν η πορεία των εσόδων, δεν πάει κατ' ευχή, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το - εφεδρικό προς στιγμή - σχέδιο της νέας αύξησης των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και φόροι πετρελαιοειδών), ενώ δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και άλλων επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΗ). Στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων, προωθείται, πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβρη, η πώληση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ένα άλλο 10% αναμένεται να διατεθεί από το μετοχικό πακέτο της ΑΤΕ. Τέλος του 2005 - αρχές του 2006, αναμένεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του 25 - 30% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Αερολιμένα Αθηνών, ενώ εξελίξεις κυοφορούνται τόσο στην Εμπορική Τράπεζα, όσο και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου η κυβέρνηση φέρεται να μεθοδεύει νέες μεθόδους παραχώρησης, μέσω της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων μόνο δρομολογίων...

ΥΠΟΘΕΣΗ... ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Στο σκοτάδι τα στοιχεία

Η διαρκής επίθεση κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων - τα οποία έχουν ήδη πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να συνεισφέρουν τον οβολό τους για την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών - αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Στα πλαίσια αυτά πργματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, του υφυπουργού Αδ. Ρεγγούζα και κυβερνητικών παραγόντων, όπου συζητήθηκε η πορεία των ερευνών για τη φοροδιαφυγή ύψους 7 δισ. ευρώ που διαπιστώθηκε μετά από διασταυρώσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, η σύσκεψη αυτή θα επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι μετά τη δημοσιοποίηση «ξερών» στοιχείων από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών την προηγούμενη βδομάδα για το μεγάλο ύψος της διαπιστωνόμενης φοροδιαφυγής, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει την ίδια πολιτική, της μη δημοσιοποίησης δηλαδή συγκεκριμένων στοιχείων, περιοριζόμενη να «ξανασερβίρει» τα ήδη γνωστά στοιχεία...

ΚΚΕ
Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τονίζεται:

«Η οικονομία για την πλουτοκρατία πάει καλά! Τα κέρδη της βρίσκονται σταθερά σε διαρκή άνοδο. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο, αυξάνεται η απόγνωση και τα "ελλείμματα"! Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχει ο λαός από την αναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ παρά μόνο την εξαγγελία κλιμάκωσης της επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματά τους, για την ανταγωνιστικότητα, την παραπέρα κερδοφορία της πλουτοκρατίας.

Καμιά αναμονή! Οργάνωση, πάλη και διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ