ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χειροκρότησαν τον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Δ. Μανωλάκου - Κ. Καζάκος - Δ. Γόντικας - Δ. Αρβανιτάκης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Δ. Μανωλάκου - Κ. Καζάκος - Δ. Γόντικας - Δ. Αρβανιτάκης
Με επιτυχία δόθηκε και τις δύο μέρες (Παρασκευή και Σάββατο), στην Επίδαυρο, η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το Θεσσαλικό Θέατρο. Η παράσταση ανέβηκε σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και Β` σκηνοθέτη τον Σοφοκλή Πέππα, σκηνικά και κοστούμια Φαίδωνα Πατρικαλάκη, χορογραφίες Αγγελικής Στελλάτου, βοηθός χορογράφου η Ρούλα Κουτρουμπέλη, μουσική Γιούρι Στούπελ και φωτισμούς Χριστίνας Θανάσουλα. Ειδικές κατασκευές από την Κική Ψαρού. Με τον «Προμηθέα Δεσμώτη», που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, της οποίας τα άλλα δύο δράματα, ο «Προμηθέας Λυόμενος» και ο «Προμηθέας Πυρφόρος», σώζονται αποσπασματικά, ο Αισχύλος θέλησε να υμνήσει όχι μόνο τον ηρωικό τιτάνα, που, δίνοντας την ευεργετική φωτιά στους ανθρώπους, έθεσε τις βάσεις για την πνευματική πρόοδο της Αθήνας, αλλά, δι' αυτού, την ανθρώπινη θέληση για πρόοδο και γνώση. Ταυτοχρόνως, υποκλίνεται στο ιδανικό του πολίτη, που ορθώνει τη λογική απέναντι στη μοίρα του και απέναντι στη δύναμη και τη βία της εξουσίας.

Στην παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο», ο Κώστας Καζάκος, εκτός από τη σκηνοθεσία, ενσαρκώνει και τον ομώνυμο ήρωα, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Φιλαρέτη Κομνηνού (Ιώ), Κωνσταντίνος Καζάκος (Ερμής), Βασίλης Κολοβός (Ωκεανός), Δημήτρης Ναζίρης (Ηφαιστος), Χρήστος Κάλλοου (Κράτος), Κατερίνα Φωτιάδη (Βία). Στο χορό των 16 Ωκεανίδων συμμετέχουν οι: Αδριανή Τουντοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Μαρία Συριανού, Μαρία Συκιανάκη, Χρύσα Παπά, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ειρήνη Καζάκου, Ελένη Κούστα, Δέσποινα Μακρή, κ.ά.

Σπ. Χαλβατζής - Κ. Καζάκος

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σπ. Χαλβατζής - Κ. Καζάκος
Την παράσταση της Παρασκευής παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Δημήτρης Γόντικας, Δημήτρης Αρβανιτάκης, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, οι βουλευτές Λάζαρος Λωτίδης, Ιωάννης Μανιάτης, η Αννα Συνοδινού, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, κ.ά. Την παράσταση του Σαββάτου παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο σκηνογράφος Γιώργος Ασημακόπουλος, η Πέμη Ζούνη κ.ά.

Οι Πρέσπες τιμούν τον Μίκη

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα «πλημμυρίσει» απόψε το βράδυ τις Πρέσπες, όπου η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα συνοδεύσει την Νένα Βενετσάνου, την Σόνια Θεοδωρίδου, τον Δημήτρη Μπάση και τον Γιώργο Θεοδωράκη σε μια αναδρομή στο έργο του συνθέτη, από τα λαϊκά του τραγούδια μέχρι τις μπαλάντες.

Οι Πρέσπες είναι ο τρίτος «σταθμός» της μικρής περιοδείας της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στη Β. Ελλάδα, που ξεκίνησε από το Σουφλί, πέρασε στα Γιάννενα και μετά τις Πρέσπες θα ακολουθήσουν τα Γιαννιτσά (24/8) με κατάληξη την Βέροια (25/8), με αφορμή τα 80χρονα του μεγάλου δημιουργού. Εκτός των παραπάνω ερμηνευτών συμμετέχουν η Γλυκερία και η Μαριλένα Λευκιμιάτη.

Εξάλλου, στις 7,8 και 9 Σεπτέμβρη οι Δήμοι Χίου (τόπος γέννησης του συνθέτη) και Τσεσμέ (τόπος γέννησης της μητέρας του) διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις προς τιμήν του δημιουργού. Στις 7/9 στο Τσεσμέ θα γίνει συναυλία του Ζ. Λιβανελί και της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», στις 8/9 η συναυλία του Λιβανελί θα επαναληφθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου μετά από παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του συνθέτη και στις 9/9 θα γίνει συναυλία της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Τέσσερα έργα Μ. Χατζιδάκι

«Τέσσερις θεατρικοί μύθοι», είναι ο τίτλος των δύο συναυλιών που θα δώσει το μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις», τον Αύγουστο, συνεργαζόμενο με δυο από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Αύριο, στη Ρωμαϊκή Αγορά και στις 30/8 στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μαζί τέσσερα έργα του κορυφαίου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, που γράφτηκαν για το θέατρο: «Ματωμένος Γάμος», «Κύκλος με την Κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και «Καπετάν Μιχάλης». Ο «Καπετάν Μιχάλης» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με την πρωτότυπη ενορχήστρωσή του, ενώ ο «Ματωμένος Γάμος» με την τελευταία γραφή του δημιουργού του, για τσέλο και πιάνο.

Μουσικό σύνολο Μάνος Χατζιδάκις: Μίλτος Παπαστάμου (βιολί - μαντολίνο), Ιρίνα Βαλεντίνοβα (πιάνο harpsicord), Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα - λαούτο), Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο - κρουστά), Κώστας Θεοδώρου (κοντραμπάσο - κρουστά), Μαρία Μπιλντεα (άρπα), Γιάννης Ηλιόπουλος (κιθάρα), Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα). Ηχολήπτες ο Γιώργος Καριώτης και ο Κώστας Βάμβουκας. Υπεύθυνος για τους φωτισμούς ο Κωνσταντίνος Αλεξίου. Η ενορχηστρωτική επιμέλεια είναι του Νίκου Κυπουργού.

Επίσης στις 26/8 στις Πρέσπες της Φλώρινας, οι δυο ερμηνευτές μαζί με την Ελλη Πασπαλά θα παρουσιάσουν το «Ματωμένο Γάμο», το «Παραμύθι χωρίς Ονομα», τον «Καπετάν Μιχάλη» και τον «Μεγάλο Ερωτικό», υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Σπηλαιολόγοι από όλο τον κόσμο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη το 14ο διεθνές συνέδριο σπηλαιολογίας που άρχισε τις εργασίες του χτες στον Κάλαμο Αττικής και θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου. Ουσιαστικά ο συνολικός χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι 25 μέρες μαζί με τις προ και μετασυνεδριακές εκδηλώσεις και εκδρομές.

Στις εργασίες αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 400 σπηλαιολόγοι από 48 χώρες, υπό την «ομπρέλα» του φορέα - διοργανωτή, τη Διεθνή Ενωση Σπηλαιολογίας, την οποία συναποτελούν 50 χώρες και κάθε 4 χρόνια διοργανώνουν το συνέδριό τους σε μια χώρα που επιλέγουν με τις διαδικασίες που επιλέγεται και η χώρα διοργάνωσης των Αλυμπιακών Αγώνων!

Οι εγχώριοι διοργανωτές είναι η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας με την υποστήριξη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιλογή της Ελλάδας ως χώρας διεξαγωγής του συνεδρίου δεν είναι τυχαία αν σκεφτεί κανείς πως στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 10.000 σπήλαια, με τα 150 να έχουν κριθεί «τουριστικός αξιοποιήσιμα».

Αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα

Αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του Βασίλη Βαφέα οργανώνει ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ν. Σμύρνης («Cine Αλσος») από αύριο μέχρι και την Κυριακή 28 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Αύριο: «Κοσμικό Ανατομείο» (1993) Παίζουν: Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νεφέλη Ανθοπούλου και κάτοικοι του λιμανιού του Καρλοβάσου της Σάμου.

Την Πέμπτη: «Ρεπό» (1982) Παίζουν: Πέτρος Ζαρκάδης, Αννα Μακράκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Υφάντης, Μηνάς Χατζησάββας, Αννα Μιχαλιτσιάνου.

Την Παρασκευή: «120 Ντεσιμπέλ» (1987) Παίζουν: Χάρης Σώζος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Αθηνά Τσιλύρα, Ανέζα Παπαδοπούλου, Τάσος Υφάντης, Αλκης Παναγιωτίδης.

Το Σάββατο: «Κάθε Σάββατο» (1999). Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Νίκος Πουρσανίδης, Αννα Μακράκη, Ελευθερία Βιδάκη, Ναταλία Καποδίστρια, Πέρης Καρακωνσταντόγλου.

Και την Κυριακή: «Ο Ερωτας του Οδυσσέα» (1984). Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Κατερίνα Ροδίου, Χαρά Αγγελούση, Γιάννης Γκούμας, Εύα Μουστάκα.

Στο πρόγραμμα του κινηματογράφου «CineΑλσος» γράφεται μεταξύ άλλων για τον Βασίλη Βαφέα: «Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1944, Αιγυπτιώτης, άνθρωπος ...ανοιχτών οριζόντων. Γι' αυτό, ίσως, και η κινηματογραφική ματιά του, που χαρακτηρίζεται από το χιούμορ και την οξυδέρκεια, έδωσε μια διαφορετικού είδους -και ποιότητας - κωμωδία, για τα ελληνικά δεδομένα, που καταπιάνεται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις ανθρώπινες σχέσεις με παρατηρητικότητα, λεπτή ειρωνεία και γούστο. Ηδη από τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό θα συνεχιστεί και στις επόμενες, μεγάλου μήκους ταινίες του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ