ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ - ΓΟΥΟΡΛΝΤ ΛΙΓΚ
Κορίτσια από... χρυσάφι

Στην κορυφή του κόσμου η Εθνική γυναικών υπό τις οδηγίες του Κούλη Ιωσηφίδη

Eurokinissi

Στην κορυφή του κόσμου η Εθνική γυναικών υπό τις οδηγίες του Κούλη Ιωσηφίδη
Κι ακόμα παραπάνω... Οι επιτυχίες για την ελληνική υδατοσφαίριση δεν έχουν σταματημό! Και πώς να έχουν όταν υπάρχει στο γυναικείο πόλο τέτοια γενιά αθλητριών; Τα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη έλαμψαν στο World League που διοργανώθηκε στην πόλη Κίρισι της Ρωσίας. Θα ήταν αδικία να επέστρεφαν στην Ελλάδα με κάτι... λιγότερο από το χρυσό μετάλλιο! Η μεγαλύτερη επιτυχία της γυναικείας υδατοσφαίρισης, δίπλα στο ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησαν το καλοκαίρι του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, σημειώθηκε από τα «χρυσά» μας κορίτσια που παίζοντας σε ακόμη μια αναμέτρηση το... τέλειο πόλο, κέρδισαν την οικοδέσποινα Ρωσία επικρατώντας με 13-10 και κατέκτησαν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε World League.

Τα οκτάλεπτα: 4-3, 2-5, 0-4, 4-1.

Η σύνθεση της Εθνικής μας: Ελληνάκη, Μαυρέλου, Κοζομπόλη 1, Μωραϊτίδου 1, Ιωσηφίδου, Καραγιάννη 5, Ασημάκη, Κάντζου 1, Λιόση 1, Οικονομοπούλου 1, Ρουμπέση 3, Λαρά, Τσούρη. Προπονητής: Κούλης Ιωσηφίδης

Η σύνθεση της Ρωσίας: Βορόντσοβα, Σεπέλινα, Γκόφλερ, Κόνουχ 3, Βισνιάκοβα, Κισέλεβα, Σομπόλεβα, Σάρποβιτς, Φομίτσεβα 3, Σμούροβα 1, Ζούμπκοβα, Γιάινα 3. Προπονητής: Αλεξάντερ Κλεϊμένοφ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κούλης Ιωσηφίδης είπε: «Ηταν το τελευταίο ματς μιας εξαιρετικής χρονιάς. Δικαιωθήκαμε μετά από μια μεγάλη προσπάθεια δύο χρόνων. Στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ χάσαμε την ευκαιρία να διπλασιάσουμε τα μετάλλια, αλλά νομίζω πως τώρα ήρθε η στιγμή της δικαίωσης. Επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι προσπάθειες των κοριτσιών».

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστριών:

Σταυρούλα Κοζομπόλη: «Η χαρά μας είναι απερίγραπτη. Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών κατακτά το χρυσό τρόπαιο. Παίξαμε με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου».

Κυριακή Λιόση: «Είμαστε πολύ χαρούμενες για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Δεν παύουμε να είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη».

Γεωργία Ελληνάκη: «Είμαι πολύ συγκινημένη από την επιτυχία μας. Οι κόποι μας δικαιώθηκαν. Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει δύσκολος αντίπαλος για μας».

Ευτυχία Καραγιάννη: «Δεν κρύβω τη συγκίνησή μου. Ανεβήκαμε στο πρώτο σκαλί του βάθρου της διοργάνωσης. Ο στόχος μας έγινε πραγματικότητα».

Αντιγόνη Ρουμπέση: «Παίξαμε με αυτοσυγκέντρωση και κερδίσαμε δίκαια το τρόπαιο. Είμαστε πρωταθλήτριες του World League!»

ΠΑΟ
Ζητείται ισορροπία

Με στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (που κυρίως σημαίνει πολύ χρήμα αλλά φυσικά και θετικές εντυπώσεις) θα υποδεχτεί, απόψε στο ΟΑΚΑ (21.45, ΝΕΤ), ο Παναθηναϊκός τη Βίσλα Κρακοβίας. Οι «πράσινοι» δηλώνουν πανέτοιμοι να ανατρέψουν το 3-1 του πρώτου αγώνα. Ενώ, από την πλευρά τους, οι Πολωνοί υποστηρίζουν ότι δε θα αρκεστούν στη διαφύλαξή του αλλά θα επιδιώξουν τη νίκη.

Οι τριφυλλοφόροι παρουσιάζονται πεπεισμένοι ότι απόψε θα δείξουν το καλό τους αγωνιστικό πρόσωπο και δε θα επαναλάβουν την πληθώρα λαθών της πρώτης συνάντησης. Ο Ιταλός τεχνικός Αλμπέρτο Μαλεζάνι ισχυρίστηκε πως «ακόμα και αν αποτύχουμε να προκριθούμε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δουλεύουμε με πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια». Αναγνώρισε βέβαια ότι αν επιτευχθεί η πρόκριση «θα έχει θετικές επιπτώσεις», και πρόσθεσε: «Μπορεί να μας δώσει το απαιτούμενο "σπρώξιμο" για τη συνέχεια, γιατί πάντα οι επιτυχίες βοηθούν την ομάδα να πάει καλά. Αισθάνομαι ότι ξεκινάμε από το ίδιο επίπεδο με τη Βίσλα, αλλά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα είναι βαρύ». Επιπλέον, ο Μαλεζάνι, που περιμένει από τους παίχτες του συνεχή πίεση, τόνισε ότι «η σωστή ομάδα πρέπει να έχει ισορροπία τόσο στην άμυνα όσο και και στην επίθεση. Θα πρέπει να προσέξουμε να μη δεχτούμε γκολ, να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε το παιχνίδι μας». Μάλλον θα ξεκινήσει τον Χαραλαμπίδη αντί του Παπαδόπουλου, στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής. Οι υπόλοιποι δέκα αναμένεται να είναι οι Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Σέριτς, Κώτσιος, Μόρις, Μπίσκαν, Κονσεϊσάο, Βόουτερ, Ολισαντέμπε, Γκέκας.

Ακρως αισιόδοξοι όμως είναι και οι Πολωνοί. Οπως υποστηρίζουν στόχος τους δεν είναι η διαφύλαξη της διαφοράς των δύο - υπέρ τους - γκολ αλλά η νίκη. Χαρακτηριστικά ο τεχνικός τους, Γέρζι Ενγκελς, ανέφερε: «Ολοι οι παίκτες μου είναι έτοιμοι για το παιχνίδι. Δεν αντιμετωπίζουμε το παραμικρό πρόβλημα, γι' αυτό και ερχόμαστε στην Ελλάδα για να κερδίσουμε και να προκριθούμε».

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Ο Κίμι Ράικονεν με «ΜακΛάρεν» ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο τουρκικό γκραν πρι, καθώς - έχοντας ξεκινήσει και από την pole position - αναδείχτηκε νικητής του πρώτου γκραν πρι που έγινε στην πίστα της Κωνσταντινούπολης με χαρακτηριστική άνεση, αφήνοντας πολύ πίσω του κατά 18,6 δευτερόλεπτα τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης, τον Ισπανό πιλότο της «Ρενό», Φερνάντο Αλόνσο. Ο τελευταίος, μάλιστα, κατάφερε ν' αρπάξει την ύστατη ώρα τη δεύτερη θέση, αφού μόλις έναν γύρο πριν το φινάλε εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Κολομβιανού Χουάν Πάμπλο Μοντόγια («ΜακΛάρεν»).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Αγκαλιά» με Ντραγκουτίνοβιτς

Προς τις εγκαταστάσεις του Ρέντη... οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο... Ιβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς. Προχτές ο παίκτης φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Σταντάρ Λιέγης, και - πλέον - αναμένεται στην Αθήνα για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν, με τις δύο ομάδες να συμφωνούν στο 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ. Ετσι υλοποιείται η πρόταση του Τροντ Σόλιντ για τον συγκεκριμένο παίκτη. «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Την ομάδα, τον κόσμο, τη διοίκηση. Πέρασα εδώ πέντε πολύ όμορφα χρόνια και φεύγω με δυσκολία», τόνισε πανευτυχής ο Σέρβος αμυντικός... Στη συνέχεια μίλησε για τη νέα του ομάδα. «Ο Ολυμπιακός είναι το όνειρο μου και γίνεται πραγματικότητα. Θέλω να πάω και να παίξω στο Champions League». Ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Μισέλ Πρεντόμ, παραδέχτηκε ότι ο αμυντικός θα φορέσει εκτός απροόπτου την ερυθρόλευκη φανέλα.

Σε φιλικό αγώνα οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν το βράδυ της Κυριακής της Εσπανιόλ με 1-0 (Κωνσταντίνου) ύστερα από αρκετά καλή εμφάνιση.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0
Χαρές και... λύπες

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο ΠΑΟΚ μία βδομάδα πριν από την πρεμιέρα της Α' Εθνικής επικρατώντας με 2-0 της ΑΕΚ στο φιλικό των «δικεφάλων» στην Τούμπα. Η «Ενωση» δείχνει ακόμα να μην έχει βρει το ρυθμό της, ενώ ο Ζαγοράκης και η παρέα του ήταν πιο ορεξάτοι...

Μπροστά σε 15.000 οπαδούς τους οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και στο 44' είχαν δοκάρι σε απευθείας φάουλ του Χαραλάμπους, με τον Σορεντίνο να προλαβαίνει στη συνέχεια να αποκρούσει πάνω στη γραμμή.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου (48'), ο Αρμάντο Φουτσίνι έφυγε στην «πλάτη» της άμυνας της ΑΕΚ, βρέθηκε μόνος απέναντι στον Ιταλό τερματοφύλακα και πλάσαρε ψύχραιμα για να ανοίξει το σκορ. Στο 75' ο νεαρός Χριστοδουλόπουλος στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Οσο για την ΑΕΚ, στη μέτρια εμφάνιση προστέθηκε και ο τραυματισμός του Ιβιτς που αποχώρησε λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεχώρισαν Αστέρας - Εθνικός

Με την πλειονότητα των αγώνων της δεύτερης φάσης, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο ο θεσμός του Κυπέλλου. Στη συγκεκριμένη φάση αγωνίζονται μόνο ομάδες της Γ' Εθνικής, οι οποίες κοντράρονται μεταξύ τους σε μονούς αγώνες, με τους νικητές να εξασφαλίζουν άμεσα την πρόκριση. Τα αποτελέσματα ήταν: Λαμία-Εθνικός 1-2, Αχαϊκή-Αστέρας Τρίπολης 1-2, Παναιτωλικός-Αιολικός 6-7 στα πέναλτι (κ.α.: 1-1), ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων 3-0, Λήλας-Πανθρακικός 2-4 στα πέναλτι (κ.α. 0-0, παρ. 1-1), Πιερικός-Μεσσηνιακός 3-0, Αναγέννηση Αρτας-Αχαρναϊκός 2-1, Τρίκαλα-Κοζάνη 2-1, Πτολεμαΐδα-Αναγέν. Καρδίτσας 0-1, Κερατσίνι-Δόξα Δράμας 0-0 (2-4 στα πέναλτι), ΑΕ Γιάννενα-Ενωση Θράκης 1-4, Θύελλα Πατρών-Ιωνία Χανίων 4-1, Αγροτ. Αστέρας-Βύζας Μεγάρων 6-2.

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Δείγματα βελτίωσης

Την καλύτερη, έως τώρα, εμφάνισή της στα φιλικά προετοιμασίας ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2005 πραγματοποίησε η Εθνική μας ομάδα. Στον τρίτο αγώνα της για το διεθνές τουρνουά του Πόρτο Σαντ Τζόρτζιο, στην Ιταλία, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ηττήθηκε 98-96 στην παράταση από τους διοργανωτές. Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες στους 83 πόντους, ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 46-43 υπέρ των «Ατζούρι».

ΙΤΑΛΙΑ: Καλάμπρια 11, Μπαζίλε 14, Γκαλάντα 4, Σοράνια 7, Μαρκονάτο 6, Ποτσέκο 24, Μπουλέρι 12, Μορντέντε 2, Κιάτζιτζ 3, Γκίγκλι 3, Μαντσινέλι 12.

ΕΛΛΑΔΑ: Σπανούλης 11, Ζήσης 7, Φώτσης 2, Χατζηβρέττας 9, Ντικούδης 11, Τσαρτσαρής 5, Διαμαντίδης 11, Παπαδόπουλος 20, Κακιούζης 20.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ