ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
Τεράστιο το πολεμικό κόστος για τις ΗΠΑ

Η επιδρομή στο Αφγανιστάν και Ιράκ είναι ο πλέον δαπανηρός πόλεμος τα τελευταία 60 χρόνια. Μεγάλα θύματα είναι, οι κοινωνικές δαπάνες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η Κοινωνική Ασφάλιση.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κόστος του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έφθασε στο αστρονομικό ποσό των 314 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική αιμορραγία, απ' την οποία πλήττονται τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ, τα οποία δεν πληρώνουν μόνο το 90% των φόρων, αλλά μετρούν και τους περισσότερους από τους 1.800 νεκρούς και τους 13.500 τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες στα δύο μέτωπα.

Σε κρίσιμα συμπεράσματα μπορεί να καταλήξει κανείς εξετάζοντας τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τόσο η επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσου, όσο και τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας σχετικά με την εξέλιξη των πολεμικών δαπανών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2001 και στο Ιράκ από το 2003, έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το συνολικό κόστος των στρατιωτικών δαπανών στο Ιράκ για το διάστημα αυτό υπολογίζεται σε 189,7 δισ. δολάρια. Το ίδιο διάστημα δαπανήθηκαν και 28,5 δισ. δολάρια για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ...

Στο Αφγανιστάν, οι αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες (για τη συντήρηση των στρατευμάτων, την αντικατάσταση του εξοπλισμού, κ.ά.) ήταν 88,6 δισ. δολάρια, ενώ για την «ανοικοδόμηση» της χώρας διατέθηκαν 7,1 δισ. δολάρια.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και την εξέλιξη της κατάστασης, η επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα απαιτηθούν άλλα 400 δισ. δολάρια για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο χώρες.

Το γεγονός αυτό καθιστά την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» του Μπους τον πιο δαπανηρό πόλεμο τα τελευταία 60 χρόνια.

Το Κέντρο για τη Στρατηγική και τον Προϋπολογισμό, στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι ο πόλεμος της Κορέας στοίχισε περίπου 430 δισ. δολάρια και του Βιετνάμ 600 δισ. δολάρια (σε σημερινές τιμές).

Οι τεράστιες δαπάνες για πολεμικούς σκοπούς έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ αφού φαίνεται ότι επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που βλέπουν και το εισόδημά τους να μειώνεται και οι φόροι που πληρώνουν να αυξάνονται.

Ενας από τους κορυφαίους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο Τσακ Χάγκελ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους για την τακτική της διόγκωσης των πολεμικών δαπανών, η οποία προκαλεί μεγάλες «κοινωνικές ανισορροπίες».

Η εφημερίδα «US News & World Report» σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση για να ενισχύσει τις πολεμικές δαπάνες καταφεύγει όλο και πιο συχνά στην περικοπή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τον προϋπολογισμό. Θύμα της επιδρομής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ είναι, κατά την άποψη της εφημερίδας, οι κοινωνικές δαπάνες και ειδικά οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αθλητικά μονοπώλια

Η ADIDAS - SALOMON, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία αθλητικών ειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την εξαγορά της αμερικανικής REEBOK, τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας στο χώρο αυτό, προς 3,1 δισ. ευρώ (3,8 δισ. δολάρια). Η συγχώνευση, αφού εγκριθεί από τους μετόχους της REEBOK και τις αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006.

Η εξαγορά της REEBOK από την ADIDAS αναμένεται να έχει επιπτώσεις (και παρενέργειες) όχι μόνο στην τεράστια και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά αθλητικών ειδών, αλλά και στο χώρο του αθλητισμού γενικότερα. Είναι γνωστό ότι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η «εμπορευματοποίηση» του αθλητισμού οφείλεται στη δράση των μεγάλων εταιριών αθλητικών ειδών, οι οποίες έχουν στρατιές ολόκληρες από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες που ουσιαστικά λειτουργούν ως προαγωγοί των προϊόντων των εταιριών στις οποίες ανήκουν.

Συμβόλαια χορηγιών με τη REEBOK έχουν υπογράψει μεγάλες αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιών μπάσκετ (ΝΒΑ), ποδοσφαίρου και μπέιζμπολ. Επίσης, πολλά γνωστά αστέρια του ΝΒΑ έχουν ξεχωριστά συμβόλαια για την προώθηση των προϊόντων της REEBOK. H ADIDAS, από την άλλη, έχει συμβόλαια με τους γνωστότερους άσους του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Η ADIDASείναι επίσης ένας από τους βασικούς χορηγούς της Ολυμπιάδας του Πεκίνου το 2008, γεγονός που θα διευκολύνει την είσοδο της REEBOK σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η NIKE. Με την εξαγορά της REEBOK, η ADIDAS σκοπεύει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της NIKE στην αμερικανική και παγκόσμια αγορά.

ΑΥΞΗΣΗ των ανώτατων ορίων των κινεζικών εισαγωγών σε μπλουζάκια για το 2005 συμφώνησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση ελήφθη γιατί παρουσιάστηκαν ελλείψεις στον εφοδιασμό των εμπόρων λιανικής πώλησης. Η σχετική συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή ποσοστώσεων της τάξης του 9% για την εισαγωγή κινέζικων προϊόντων ιματισμού για το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η κυβέρνηση της Κίνας είχε συμφωνήσει τον περασμένο Ιούνη να περιορίσει τις εξαγωγές ρουχισμού και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά τις διαμαρτυρίες της Κομισιόν.

ΧΑΛΑΣΕ Ο «ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ». Η κινεζική εταιρία πετρελαίου CNOOC, η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι αποσύρει τελικά την προσφορά της, ύψους 18,5 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας πετρελαίου και αερίου UNOCAL, αφήνοντας πλέον το δρόμο ανοιχτό για την αμερικανική CHEVRON, παρ' όλο που η προσφορά της ήταν μικρότερη (17,3 δισ. δολάρια). Η εξέλιξη προκάλεσε ενθουσιασμό στα στελέχη της CHEVRON, αλλά και σε κάποιους γερουσιαστές που δεν ήθελαν επ' ουδενί να δουν την Κίνα στην αμερικανική πετρελαϊκή αγορά.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην TIME WARNER. Οι αμερικανικές φορολογικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. δολαρίων στην εταιρία TIME WARNER - τη μεγαλύτερη εταιρία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο - για παραποίηση των εσόδων της. Ως αποτέλεσμα του διακανονισμού, η εταιρία ανακοίνωσε ζημίες 321 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2005. Η διοίκηση της TIME WARNER δέχτηκε να πληρώσει αμέσως το πρόστιμο για να αποφύγει τον περαιτέρω έλεγχο των βιβλίων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ