ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιδαυρίων «αυλαία» με Πέτερ Στάιν

Πέτερ Στάιν
Πέτερ Στάιν
Ενας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου στον 20ό αιώνα, ο Γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζοντας τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, παράσταση με την οποία κλείνει η αυλαία των «Επιδαυρίων 2005», την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου. Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, παρουσιάζεται σε μετάφραση Dario Del Corno, θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία Peter Stein, μουσική Giovanni Sollima, σκηνικά Ferdinand Wogerbauer, κοστούμια Moidele Bickel, μουσική διδασκαλία Luigi Marzola, φωτισμούς Α. J. Weissbard.

Εχοντας σπουδάσει αρχαιολογία και αρχαία ελληνική λογοτεχνία, γνωρίζοντας αρχαία ελληνικά, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα κείμενα των αρχαίων ποιητών, ο Πέτερ Στάιν έχει αντλήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν έμπνευση από το αρχαιοελληνικό θέατρο. Τον πρωτογνωρίσαμε το 1985 όταν παρουσίασε την «Ορέστεια» στο Θέατρο Πέτρας. Το 1994 καταπιάστηκε πάλι με την ίδια τραγωδία την οποία είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ενώ πριν από πέντε καλοκαίρια επέστρεψε στο αρχαίο αργολικό θέατρο με την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ Κλάιστ. Αυτή τη φορά εμπνέεται από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.

Το ρόλο της Μήδειας ερμηνεύει η Maddalena Crippa. Το ρόλο του Ιάσωνα ερμηνεύει ο Gianluigi Fogacci, του Κρέοντα ο Paolo Graziosi, του Αιγαία ο Fabio Sartor. Η παράσταση δίνεται στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 40 ευρώ (Α΄ ζώνη), 25 ευρώ (Β΄ ζώνη) και 20 ευρώ (άνω διάζωμα). Φοιτητικά με έκπτωση 50% στο άνω διάζωμα, προς 10 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών, πολύτεκνους και στρατιώτες (με επίδειξη της ταυτότητας κατά την είσοδο).


Κυριακή 21/8
  • Σαβίνα Γιαννάτου
    Σαβίνα Γιαννάτου
    Ο εταιρικός θίασος «Για γέλια και για κλάματα» παρουσιάζει, σήμερα στην Παραβόλα και αύριο στη Ναύπακτο, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γ. Γρυπάρη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου. Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνίου, Μαρία Δημητρούκα, Μαρία Μακρή, Δέσποινα Πόγκα, Αννα Σιταρίδου, Κατερίνα Σουβλή, Ισίδωρος Σταμούλης κ.ά.
Δευτέρα 22/8
  • Τα δημοφιλή έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Σταυρός του Νότου - Γραμμές των Οριζόντων» σε ποίηση Νίκου Καββαδία παρουσιάζονται, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Βύρωνα, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Κούτρα.
  • «Ημερολόγιο για Περαστικούς» του Περικλή Κούκου. Στο Ηρώδειο. Το Α' μέρος περιλαμβάνει: Σουίτα κοντσερτάντε για κιθάρα και ορχήστρα βασισμένη σε παλιά ισπανικά τραγούδια. Σολίστ Αντιγόνη Γκόνη (κιθάρα). Το Β' μέρος: σκηνική καντάτα για σολίστες, αφηγητή, τζαζ-ροκ συγκρότημα, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Στίχοι - κείμενα - σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής. Σολίστ: Μαρία Φαραντούρη. Αφήγηση: Λάκης Λαζόπουλος. Σκηνικά: Αννα Μαχαιριανάκη. Χορογραφία: Ερση Πήττα. Συμμετέχει ο Νίκος Σπανός (κόντρα τενόρος). Επιμέλεια τζαζ-ροκ συγκροτήματος: Γιώργος Φακανάς.
Τετάρτη 24/8
  • Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη συναυλία, με την οποία άνοιξε τις πύλες του το Φεστιβάλ Αθηνών, η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει τα ίδια ακριβώς έργα που ακούστηκαν εκείνη τη βραδιά. Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα με προβολές και αφηγήσεις, μια τιμητική αναδρομή σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πορεία του Φεστιβάλ. Συμμετέχει ο Νικήτας Τσακίρογλου. Σολίστ: Αντιγόνη Παπούλκα (μεσόφωνος). Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής. Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών. Διεύθυνση Χορωδίας: Αντώνης Κοντογεωργίου.
  • Μαρία Φαραντούρη
    Μαρία Φαραντούρη
    Το γυναικείο κινέζικο συγκρότημα κρουστών «Red Poppy» θα φιλοξενηθεί από τον «Νίκο Τουλιάτο και την Ηχόδραση» σε μία μοναδική μουσική σύμπραξη στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στο πλαίσιο του 18ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα.
Πέμπτη 25/8
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, στο θέατρο Παπάγου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρωταγωνιστούν: Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος κ.ά. Φωνητικά του 14μελούς μεικτού Χορού κάνει η Σαββίνα Γιαννάτου.
  • «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στο Ηρώδειο. Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης. Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Γιώργος Κροντήρης, Μανώλης Σορμαΐνης, Μέμος Μπεγνής, Αννα Κουτσαφτίκη, Ρίκα Σηφάκη κ.ά.
  • Η διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο αρχοντοχωριάτης» θα παρουσιαστεί στις 25 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Γιάννη Μπέζο στον επώνυμο ρόλο.
  • Η «Εστουδιαντίνα» μαζί με την Σοφία Παπάζογλου, την Γιώτα Νέγκα και τον Παναγιώτη Λάλεζα εμφανίζονται στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο του Δήμου Νέας Μάκρης.
  • «Ερωφίλη» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
    «Ερωφίλη» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
    Τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες», παρουσιάζει το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας κ.ά.
Παρασκευή 26/8
  • Στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει την «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση με τους: Γ. Παρτσαλάκη, Μ. Μπεγνή, Α. Κουτσαφτίκη, Ρίκα Σηφάκη κ.ά.
  • Την αριστοφανική «Ειρήνη», παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στη Βέροια, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη. Παίζουν επίσης: Τάκης Παπαματθαίου, Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Καμπερίδης κ.ά.
  • «Εκκλησιάζουσες», από το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», στο Θέατρο Τάφρου στα Χανιά.
Σάββατο 27/8
  • Το ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ παρουσιάζει, στο θέατρο Παπάγου, τη «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, Πρωταγωνιστούν: Πάνος Σκουρολιάκος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Δήμητρα Χατούπη, Τάσος Παλατζίδης, Γιώργος Λέφας κ.ά.
  • Το «Τρίφωνο» (η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης, και ο Δημήτρης Υφαντής) συμμετέχουν σε ένα αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στη Χρυσούπολη Καβάλας.
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι «Primavera en Salonico» εμφανίζονται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας. Η είσοδος ελεύθερη.
  • Η «Εστουδιαντίνα» μαζί με την Αρετή Κετιμέ, την Γιώτα Νέγκα και τον Παναγιώτη Λάλεζα εμφανίζονται, στο Αμφιθέατρο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.
  • «Εκκλησιάζουσες», από το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», στο θέατρο «Ερωφίλη» στο Ρέθυμνο.

«Εκκλησιάζουσες» από το «Θέατρο Τέχνης»
«Εκκλησιάζουσες» από το «Θέατρο Τέχνης»

Αρετή Κετιμέ
Αρετή Κετιμέ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ