ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Συνταγματικό ναυάγιο» και εκκαθαρίσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ως έχει» θα παρουσιαστεί στους Ιρακινούς το κείμενο του «σχεδίου Συντάγματος», καθώς, χτες, τερματίστηκαν άνευ αποτελέσματος οι κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι σφοδρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Βορειοδυτικό και Δυτικό Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν, χτες, μια «καλή παράσταση» στη Νατζάφ, της οποίας ο έλεγχος παραδόθηκε, με τελετή, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν στα περίχωρα.

Καμία αλλαγή, ούτε καν στη διατύπωση, δε συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των πολυήμερων συζητήσεων στο ιρακινό «Κοινοβούλιο». Σιίτες και Κούρδοι επέμειναν στις θέσεις τους και οι σουνίτες στις δικές τους, και έτσι το τελικό «σχέδιο Συντάγματος» που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 του Οκτώβρη, θα τυπωθεί, όπως αρχικώς διατυπώθηκε, χωρίς τη συμφωνία των σουνιτών. Το οριστικό αυτό ναυάγιο σημειώθηκε παρά τις εναγώνιες προσπάθειες του Αμερικανού «υπερπρέσβη» Ζαλμάι Κχαλιζάντ να «αμβλυνθούν» οι διαφορές. Την ίδια στιγμή, ισχυρές κατοχικές δυνάμεις μαζί με συνεργάτες τους σφυροκοπούν για πολλοστή βδομάδα την, κατά κύριο λόγο, τουρκομανική πόλη Ταλ Αφάρ, στο Βορειοδυτικό Ιράκ. Στόχος, όπως διατείνονται, είναι η «απομάκρυνση των τρομοκρατών που τη λυμαίνονται», αιτιολογία που είχαν χρησιμοποιήσει και άλλες φορές κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά της συγκεκριμένης πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές μετέδιδαν ότι πλέον οι κάτοικοι εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες, πανικόβλητοι, ανάμεσα στα πυρά, την πόλη όπου οι κατοχικές δυνάμεις επέβαλαν τόσο σκληρό αποκλεισμό, που αθώοι πολίτες πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και την έλλειψη φαρμάκων. Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Κάιμ. Οι κατοχικές δυνάμεις, μετά από μέρες σκληρών μαχών και αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών, βομβάρδισαν, χτες, δύο γέφυρες του ποταμού Ευφράτη «για να ανακόψουν πιθανή προέλαση των ανταρτών», ενώ ισοπέδωσαν κτίριο στην πόλη Καραμπίλα. Σύμφωνα, όμως, με ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην περιοχή έχει σημειωθεί ανθρωπιστική τραγωδία καθώς χιλιάδες αθώοι πολίτες έχουν εγκλωβιστεί από τις κατοχικές δυνάμεις και υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ενώ δεκάδες νοσοκομεία έχουν γίνει στόχος.

Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό, επίσης, ότι στην πόλη Χαντίθα πραγματοποιήθηκε επίθεση καμικάζι, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Συνολικά, χτες, σκοτώθηκαν σε Βαγδάτη και Ταλ Αφάρ 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκτίμησε ότι η κατοχή στο Ιράκ συμβάλλει στην κλιμάκωση της μουσουλμανικής οργής ενώ κατά τη γνώμη του το Ιράκ «είναι τώρα μεγαλύτερο πεδίο τρομοκρατικής δραστηριότητας απ' ό,τι το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κάλπη σήμερα με αντιδράσεις

ΚΑΪΡΟ.-

Ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες στις πρώτες προεδρικές εκλογές με πολλούς υποψηφίους στην Αίγυπτο. Λίγες ώρες νωρίτερα, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα πανηγυρικό, καθώς μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, τονίζοντας ότι το εκλογικό νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε θέτει τέτοιους όρους που αποκλείει ουσιαστικά κάθε σοβαρή φωνή της αντιπολίτευσης. Οσες παρατάξεις και οργανώσεις μποϊκοτάρουν τις εκλογές, έχουν ανακοινώσει διαδηλώσεις, για σήμερα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν, εκ των προτέρων, από τις αιγυπτιακές αρχές παράνομες και κατά συνέπεια αναμένεται νέα σφοδρή καταστολή.

Κατά τα άλλα, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός θα λειτουργήσουν 9.865 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών θα αναλάβουν 13.000 δικαστές, οι οποίοι προέρχονται από το δικαστικό σώμα που εξ ολοκλήρου διορίζεται από τον Πρόεδρο Μουμπάρακ. Δικαίωμα ψήφου έχουν 32,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που κατοικούν στο εξωτερικό. Εκτός από τον Μουμπάρακ, που είναι Πρόεδρος τα τελευταία 24 χρόνια, αναμετριούνται άλλοι 9 υποψήφιοι. Η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε 18 ημέρες και από χτες υπάρχουν μόνο μεγάλες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε όλα τα έντυπα, σχεδόν αποκλειστικά του Προέδρου Μουμπάρακ, του οποίου η επανεκλογή θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Κατά τα άλλα, ως «σημαντικότεροι» αντίπαλοί του προβάλλονται ο 40χρονος επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος «αλ Γκαντ», Αϊμάν Νουρ, και ο 70χρονος ηγέτης του νέου εθνικιστικού κόμματος «αλ Ουάφντ», Νοαμάν Γκομάα.

Με ενδιαφέρον, ουσιαστικά, δεν αναμένεται το αποτέλεσμα, αλλά η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Και αυτό γιατί στο κρίσιμο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου εκλογικού νομοσχεδίου, στις 25 του περασμένου Μάη, δεν προσήλθαν στην κάλπη παρά μόνο το 54% των ψηφοφόρων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση στη Γάζα, προκλήσεις στη Δυτική Οχθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Ενας Παλαιστίνιος έφηβος είναι το πρώτο θύμα του ισραηλινού στρατού στην «εκκενωμένη» Λωρίδα της Γάζας. Ομάδα Παλαιστινίων εφήβων πλησίασε από την πόλη Κχαν Γιούνις το φράκτη του εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, όπου συνεχίζονται οι εργασίες κατεδάφισης. Πέταξαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες που φυλάσσουν την περιοχή, οι οποίοι απάντησαν με αληθινά πυρά. Ενας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 3 τραυματίστηκαν.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε κτίριο στην πόλη της Γάζας, σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη, όπου σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30. Το κτίριο ανήκε στη «Χαμάς». Οι παλαιστινιακές αρχές υποστήριζαν, χθες, ότι η έκρηξη οφείλεται σε πυρκαγιά που πυροδότησε τα πυρομαχικά που διατηρούσε η οργάνωση στο κτίριο. Η «Χαμάς» διαψεύδει τη συγκεκριμένη εκδοχή, δε δίνει όμως καλύτερη εναλλακτική και μαχητές της φρουρούν το κτίριο.

Χθες, τέλος, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανέγερση 117 νέων κατοικιών στο μεγάλο εποικιστικό συγκρότημα Αριέλ στην κεντρική Δυτική Οχθη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.- Τους 32 έφθασαν οι νεκροί και τους 37 οι τραυματίες, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε θέατρο στην πόλη Μπένι Σουέιφ, κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από κεριά που είχαν τοποθετήσει οι ηθοποιοί. Αρκετά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν.

ΡΙΑΝΤ.- Τερματίστηκε, αργά χθες, με έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας, η τριήμερη πολιορκία κτιρίου στην πόλη Νταμάμ της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, όπου είχαν οχυρωθεί ένοπλοι και σημειώνονταν συνεχείς σφοδρές μάχες. Επισήμως, σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 10, ενώ φέρονται να σκοτώθηκαν όλοι οι ένοπλοι, που, πιθανώς, ξεπερνούσαν τους 10. Οι αρχές μίλησαν για «τρομοκράτες» ενώ η «αλ Κάιντα του Ιράκ υπό τον Ζαρκάουι» διεκδίκησε την ευθύνη.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Στο τέλος» οδεύει η διπλωματική προσέγγιση της ευρωπαϊκής τρόικας με το Ιράν, προέβλεπαν, χθες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ταυτόχρονα, το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών διέψευδε την «κινδυνολογία», τονίζοντας ότι μετά, ίσως, από 5 χρόνια, το Ιράν θα είναι σε θέση να αποκτήσει «ένα και μοναδικό πυρηνικό όπλο».

ΜΟΣΧΑ.- Το Πεκίνο και η Μόσχα θέλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, έστω κι αν δεν υπάρχει ζήτημα δημιουργίας ενός «στρατιωτικού συνασπισμού», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, λίγο μετά την άφιξη στη Μόσχα του Κινέζου ομολόγου του, Κάο Γκανγκτσουάν.

ΤΟΚΙΟ.- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 αγνοούνται μετά το πέρασμα του τυφώνα Νάμπι πάνω από τη νότια Ιαπωνία. Ο τυφώνας, που κινούνταν με ταχύτητα 126 χλμ./ώρα, προκάλεσε και την εκκένωση 100.000 κατοικιών που πλημμύρισαν.

ΜΑΝΙΛΑ.- Πάνω από τα μισά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Φιλιππίνες απέρριψαν χτες οριστικά την πρόταση μομφής κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο, που κατηγορείται για εκλογική νοθεία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αμερικανικές και αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν χτες 12 αντάρτες και συνέλαβαν άλλους εννέα, στη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο Αφγανιστάν.

ΑΓΚΥΡΑ.- Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όταν πάτησαν σε ναρκοθετημένη από Κούρδους αντάρτες περιοχή της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακάρι (κοντά στη μεθόριο Ιράκ - Ιράν).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δύο νέα περιστατικά με αεροπλάνα...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ούτε το μαύρο κουτί, ούτε στοιχεία από την καμπίνα του μοιραίου αεροσκάφους «Μπόινγκ» της εταιρίας «Μαντάλα», που συνετρίβη προχτές στην τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Ινδονησίας, Μεντάν, προκαλώντας το θάνατο περίπου 150 ανθρώπων, μπόρεσαν να ανακαλύψουν οι αρχές. Τα σωστικά συνεργεία, όμως, εντόπισαν κάτι καλύτερο: Ενα πεντάχρονο αγοράκι ζωντανό, ανάμεσα σε πτώματα, που αρχικά είχε θεωρηθεί νεκρό.

Και ενώ οι έρευνες για τα αίτια της προχτεσινής αεροπορικής τραγωδίας κινούνται στο απόλυτο σκοτάδι, χτες, σημειώθηκαν δύο νέα περιστατικά με αεροσκάφη «Μπόινγκ» στην Ινδονησία. Το ένα αφορούσε «Μπόινγκ 737-400» της εταιρίας «Μαντάλα», που είχε απογειωθεί από την Τζακάρτα με κατεύθυνση τη Σουμάτρα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του λόγω τεχνικού προβλήματος. Επιπλέον, ένα αεροπλάνο της κρατικής εταιρίας «Garuda Indonesia», που πετούσε από το Μεντάν προς την Τζακάρτα, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικού προβλήματος στο αεροδρόμιο Πεκανμπάρου της κεντρικής Σουμάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ