ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κενές 33% των οργανικών θέσεων

Τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό επιβεβαίωσε και η πρόσφατη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ, και τον Π. Γιωτόπουλο, γραμματέα της ΝΕ, επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και συζήτησαν με τη διοίκηση και άλλα στελέχη για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Στη συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου κ. Γκερλέ τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης του μόνιμου προσωπικού κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού με επιπτώσεις τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, όσο και στην εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, το 35% περίπου των οργανικών θέσεων είναι κενές και δεν κινείται καμία διαδικασία πλήρωσής τους. Αντίθετα επιχειρείται να καθιερωθεί ο θεσμός της μερικής απασχόλησης και του χτυπήματος της μόνιμης εργασίας με προσλήψεις εργαζομένων διαφόρων τύπων (Stage, οχτάμηνα, τετράμηνα, δίμηνα).

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ απαίτησε ακόμα την άμεση ανάκληση της προκλητικής απόφασης που αφορά στη μη αναγνώριση εξειδίκευσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη του γιατρού Α. Τασούλα, στελέχους του ΚΚΕ και πρώην βουλευτή, η οποία, πέρα των διοικητικών και υπηρεσιακών πλευρών έχει και πολιτικές διαστάσεις με την επιχειρούμενη αξιολόγηση των νοσοκομείων.

Για το ζήτημα, η διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση δε συμπεριλάμβανε τα στοιχεία εκείνα τα οποία υπάρχουν και αποδεικνύουν την εξειδίκευση του Α. Τασούλα και δεσμεύτηκε ότι θα κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες επανόρθωσης.

Κατά την ενημέρωση και ξενάγηση σε χώρους του νοσοκομείου διαπιστώθηκε η μακρόχρονη συσσώρευση προβλημάτων στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, καθώς η κακή κατάσταση των εξωτερικών ιατρείων και η έλλειψη μηχανοργάνωσης.

Με αφορμή και την πρόσφατη περιοδεία, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ, που στα πλαίσια της ΕΕ συνεχίζει στην ίδια ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων, ικανών να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με μόνιμο προσωπικό, μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες με κατώτερο μισθό τα 1.200 ευρώ, αναγνώριση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, εξοπλισμό του νοσοκομείου με σύγχρονη τεχνολογική υποστήριξη κ.ά.

«ATMEL» - ΠΑΤΡΑ
Αρχισαν τα ... όργανα των απολύσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από το ΠΑΜΕ

Την άμεση επαναπρόσληψη των οχτώ εργαζομένων που απολύθηκαν από την αμερικανική πολυεθνική ΑΤΜΕL στην Πάτρα (εταιρία που παράγει ηλεκτρονικό εξοπλισμό και απασχολεί 120 εργαζόμενους) απαίτησαν αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία από το κλαδικό σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών, σε παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Σε συζήτηση που ακολούθησε με τη Διεύθυνση της εταιρίας, η τελευταία όχι μόνον αρνήθηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις επικαλούμενη την «ένταση του ανταγωνισμού», αλλά ενημέρωσε, παράλληλα, πως οι απολύσεις είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν μέχρι και στο 20% του προσωπικού, μετά την απόφαση της πολυεθνικής για μείωση του προσωπικού σε όλα τα υποκαταστήματά της. Η εν λόγω πολυεθνική εταιρία έχει ανάλογα κέντρα σχεδίασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε τουλάχιστον δέκα χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κίνα, Σουηδία, Ιαπωνία, Νορβηγία).

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών «Η Ενότητα» σημειώνει πως «στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και με γνώμονα τα ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους, η εταιρία δε διστάζει να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενους που χρόνια τώρα δούλευαν παράγοντας τεράστια υπεραξία».

Καλεί τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να μη σκύψουν το κεφάλι και να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα από την πολιτική, που ακολουθούν, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, εξασφαλίζουν περισσότερα υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και απολύσεις και μισθούς πείνας στους εργαζόμενους.

Καταλήγοντας το σωματείο τονίζει: «Ο,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τον ενιαίο αποφασισμένο αγώνα μας για το δίκιο και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλιά και κανένας δεν μπορεί να μας το στερήσει. Κι αν η κυβερνητική πολιτική και η ΕΕ τους στρώνουν το δρόμο που οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα, εμείς να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Αλλωστε, δε μας αφήνουν άλλο δρόμο».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Φτιασιδώματα κατόπιν εορτής

Μετά το θάνατο του στρατιώτη, η κυβέρνηση ενέκρινε τον εξοπλισμό του Νευροχειρουργικού Τμήματος, την ίδια ώρα που μετέθετε το μοναδικό γιατρό!

Απίστευτες αποφάσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου Πύργου πήραν η κυβέρνηση και η Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) Δυτικής Ελλάδας μετά το θάνατο - πριν λίγες μέρες - του άτυχου στρατιώτη που δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία, ώστε ο νευροχειρουργός να κάνει την απαραίτητη επέμβαση.

Ετσι ο μεν υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, ενέκρινε κατόπιν εορτής 170.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του νευροχειρουργικού τμήματος, ενώ χτες ο διοικητής της ΔΥΠΕ Στ. Πεντέας απέσπασε το μοναδικό νευροχειρουργό, Γ. Τσανή, στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με το αιτιολογικό ότι την είχε ζητήσει ο ίδιος...

Μια βδομάδα πριν τη δραματική κατάληξη του στρατιώτη ο Γ. Τσανής είχε ζητήσει εγγράφως να εξοπλιστεί το τμήμα και - σε αντίθετη περίπτωση - ζητούσε να μετατεθεί σε άλλο νοσοκομείο ώστε να μη μένει ανενεργός.

Εκτός όμως από τον εξοπλισμό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού - ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ετσι η Διοίκηση της ΔΥΠΕ φαίνεται ότι προωθεί δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον με την απόσπαση του νευροχειρουργού. Μάλιστα, όπως λέγεται, η Διοίκηση της ΔΥΠΕ θα ζητήσει από το νευροχειρουργό - μετά την επιστροφή του από την απόσπαση - να χειρουργεί με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος σμηνίτης Αναστάσιος Τζουρμέτης το πρωί της 30ής Αυγούστου ένιωσε δυνατό πονοκέφαλο και ζαλάδα και μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ανδραβίδας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου διαπιστώθηκε ότι ένα αγγείο έσπασε, προκαλώντας αιμορραγία και πίεση στον εγκέφαλο. Η αντιμετώπιση του ασθενούς ήταν αδύνατη λόγω έλλειψης χειρουργικών εργαλείων. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου και ξεψύχησε.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

Την αποφασιστικότητά τους να μην αποδεχτούν μέτρα και «μεταρρυθμίσεις», που ανατρέπουν κατακτήσεις και οδηγούν τους συνταξιούχους στην πείνα και το κοινωνικό περιθώριο, τονίζουν, σε υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ του Νομού Λάρισας.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική λιτότητας και ακρίβειας, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Σας κάνουμε γνωστό και πρέπει να το γνωρίζετε - τονίζουν τα σωματεία - ότι πάνω από 800.000 συνταξιούχοι ζουν, τρόπος του λέγειν, με 300 - 500 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα οι συντάξεις των Ελλήνων να είναι στο 51% του μέσου κοινοτικού όρου». Κι αφού σημειώνουν ότι προγραμματίζονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα και κάνουν ειδική αναφορά στο πρόβλημα του πετρελαίου θέρμανσης, οι συνταξιούχοι παραθέτουν στο υπόμνημα τις διεκδικήσεις τους.

Υποκριτικοί λεονταρισμοί

Περίσσεψαν η υποκρισία και οι λεονταρισμοί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που ξαφνικά την έπιασε ο πόνος για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, από τη συνεχιζόμενη κυβερνητική επίθεση. Η ουσία είναι ότι οι «διεκδικήσεις» - στα χαρτιά μόνο - της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ δε φεύγουν ούτε πόντο από το προηγούμενο, αλλά και το σημερινό κυβερνητικό πλαίσιο. Θυμίζουμε ότι πρόσφατη είναι η προγραμματική συμφωνία - παραμονή συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ - της πλειοψηφίας με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για διά βίου κατάρτιση των εργαζομένων στο Δημόσιο, για αλλαγή του Κώδικα με βαθμολόγιο και τη σύνδεση βαθμού - μισθού, για τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας με «κριτήρια», για κατάρτιση μισθολογίου σε βάθος χρόνου. Ακόμα ένα παράδειγμα, που πιστοποιεί τι μεγάλη υποκρισία είναι η δήθεν αντίδραση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ για το βαθμολόγιο και τα υποκειμενικά κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση, όταν η ίδια η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ υιοθετεί αντίστοιχα υποκειμενικά κριτήρια, όπως η συνέντευξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ