ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
«Φαρμακερή» κυβερνητική παρέμβαση

Με τροπολογία καταργεί την ανάδειξη των διοικήσεων με απλή αναλογική

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας ζητά η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών»

ICON

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας ζητά η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών»
Καραμπινάτη παρέμβαση στις εκλογές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που γίνονται στις 25.9.2005, επιχειρεί η κυβέρνηση με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργού Υγείας, Νικ. Κακλαμάνη, με την οποία καταργεί την ανάδειξη με απλή αναλογική των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) στο δευτεροβάθμιο επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών και στους 54 φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας.

Η επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια τέτοια ρύθμιση από ένα «ιδιαίτερο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που λειτουργεί ως αποκεντρωμένη και αυτοδιοικούμενη Δημόσια Υπηρεσία» - όπως αυτοπροσδιορίζεται ο ΠΦΣ - προοιωνίζεται ανάλογες κυβερνητικές παρεμβάσεις και σε άλλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, για τους οποίους είναι κατάκτηση η αντιπροσωπευτική και όχι η νοθευμένη εκπροσώπηση.

Μέχρι τώρα οι θέσεις των συμβούλων στο ΔΣ και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΦΣ κατανέμονται ως εξής: Βρίσκεται πρώτα η επί τοις εκατό αναλογία των έγκυρων ψηφοδελτίων που πήρε καθένας από τους συνδυασμούς σε σχέση με το συνολικό αριθμό τους. Το ποσοστό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των συμβούλων και το γινόμενο που προκύπτει, χωρίς το κλασματικό μέρος, είναι ο αριθμός των θέσεων που ανήκουν στον κάθε συνδυασμό. Αν μετά την πρώτη κατανομή παραμένουν αδιάθετες έδρες συμβούλων αυτές κατανέμονται σε όλους τους συνδυασμούς ανάλογα με το μέγεθος του μέρους που παραλείφθηκε.

Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας» και προβλέπει τα εξής: «Αν μετά την πρώτη κατανομή παραμένουν αδιάθετες θέσεις συμβούλων, κατανέμονται σε συνδυασμούς που λαμβάνουν το 50% συν ένα του εκλογικού μέτρου, ανάλογα με το μέγεθος του κλασματικού μέρους που παραλείφθηκε. Αν μετά την προαναφερθείσα κατανομή παραμείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές περιέρχονται στον συνδυασμό που έλαβε την πλειοψηφία και, στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση από την Εφορευτική Επιτροπή μεταξύ των συνδυασμών που ισοψήφησαν».

Για την κατάθεση της τροπολογίας ο Νικ. Κακλαμάνης υποστηρίζει: «Με το υπάρχον σύστημα εκλογής των μελών του ΔΣ των φαρμακευτικών συλλόγων και του ΠΦΣ δεν επιτυγχάνεται, λόγω του κατακερματισμού των ψήφων, η εκλογή ισχυρών, ομοιογενών, κατά πλειοψηφία συνθέσεων τούτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα λειτουργικής και οργανωτικής φύσεως». Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας επικαλείται και αίτημα του ΔΣ του ΠΦΣ για την προώθηση της παραπάνω τροπολογίας.

«Καμιά τέτοια πρόταση δε συζητήθηκε στο ΔΣ του ΠΦΣ και πολύ περισσότερο δεν πάρθηκε κάποια σχετική απόφαση», δήλωσε ο Γιάννης Καβαλάρης, εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» στο ΔΣ του ΠΦΣ, για να τονίσει: «Ζητάμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και την ισχύ της απλής και ανόθευτης αναλογικής στην ανάδειξη των οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος».

Με την παρέμβασή της η κυβέρνηση επιχειρεί να συμμαζέψει τον κατακερματισμό των συνδικαλιστικών της δυνάμεων καθώς η παράταξή της στους φαρμακοποιούς διασπάστηκε σε τρία μέρη. Και το δήθεν αίτημα του ΠΦΣ αποδεικνύεται ότι είναι παρέμβαση του νυν προέδρου του ΔΣ του ΠΦΣ, Δημήτρη Βαγιωνά, που ταυτόχρονα είναι και διορισμένος - απ' την κυβέρνηση - πρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και λειτούργησε ως κρατικός παράγοντας.

Διπλή υποβάθμιση

Με αιτιολογικό την αδυναμία λειτουργίας φαρμακείου στα νησιά Τήλο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Χάλκη, Λειψούς, Ψαρά και Οινούσες η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία, με την οποία επιτρέπει - μετά από απόφαση των νομαρχών Δωδεκανήσου και Χίου - τη λειτουργία, στα παραπάνω νησιά, παραρτημάτων φαρμακείου στο Σωματείο του Διανεμητικού Λογαριασμού των Φαρμακευτικών Συλλόγων Δωδεκανήσου και Χίου. Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση κάνει «κοινωνική πολιτική» χρησιμοποιώντας τα λεφτά των φαρμακοποιών - γιατί αυτοί πληρώνουν στο λογαριασμό.

Και μάλιστα αυτή η «κοινωνική πολιτική» συνοδεύεται με υποβάθμιση τόσο της φαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων όσο και του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Τα «ως άνω παραρτήματα λειτουργούν υπό τη διεύθυνση φαρμακοποιών που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία» - δηλαδή προσωρινά - ενώ σε περίπτωση που το Σωματείο του Διανεμητικού Λογαριασμού δεν μπορεί να λειτουργήσει παράρτημα φαρμακείου το δικαίωμα αυτό εκχωρείται σε φαρμακοποιό με φαρμακείο σε γειτονικό διαμέρισμα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με βοηθό φαρμακείου.

Η λύση που υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων στις απομακρυσμένες περιοχές είναι μέσω παραρτημάτων φαρμακείων απ' τα πλησιέστερα δημόσια Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία που θα επανδρώνονται με φαρμακοποιούς και το υπόλοιπο απαραίτητο προσωπικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με σύμβαση ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας και ενώ κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στο τέλος της σύμβασης ή έχουν εργαστεί πάνω από τους μισούς μήνες. Κι αυτό γιατί ο επίτροπος δεν υπογράφει ούτε εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια για να δοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους, με το αιτιολογικό ότι είναι παράνομες οι προσλήψεις.

Τα προβλήματα των εργαζομένων έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτα Κακλαμάνη.

«Δεδομένου ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην πλήρη σταθερή εργασία, με εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ακόμα τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση καταβολή των χρημάτων στους εργαζόμενους.

Με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου του Βόλου, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει. Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε να προσληφθεί άμεσα προσωπικό που να καλύπτει τις κενές οργανικές θέσεις του Οργανισμού και τις ανάγκες των νέων τμημάτων. Τέλος, για να γίνει άμεσα η τελική έγκριση του νέου Οργανισμού Λειτουργίας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΣΑ
Ζητούν δωρεάν φάρμακα

«Απαιτούμε το φάρμακο να το διαθέτει η Πολιτεία δωρεάν και να είναι καλής ποιότητας και ζητάμε επιτέλους να γίνει συνείδηση ότι το φάρμακο δεν είναι εμπορεύσιμο». Την απαίτηση αυτή εκφράζει με ανακοίνωσή - καταγγελία του προς τον πρωθυπουργό, υπουργούς της κυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Αθηνών - Περιχώρων «Ο Αγιος Χριστόφορος», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συνολική αντίθεσή του στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα.

«Με αυτά τα αντισυνταξιουχικά και αντιλαϊκά μέτρα που συνεχώς παίρνετε σε βάρος μας και υπέρ των βιομηχάνων δείχνετε καθαρά ποιους τελικά εκπροσωπείτε», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Στάσεις εργασίας στο «Ελπίς»

Στάση εργασίας από τις 9 έως τη 1 το μεσημέρι πραγματοποίησαν χτες Παρασκευή οι εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου «Ελπίς», ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη με στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες.

Οι γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών τους χωρίς καθυστερήσεις, ενώ αντιδρούν και στην αυθαίρετη διαμόρφωση των προγραμμάτων εφημερίας που κάνει ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Επιτροπάκης, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα τμήματα του νοσοκομείου. Ζητούν ακόμα την πρόσληψη προσωπικού (το νοσοκομείο χρειάζεται τουλάχιστον 120 ακόμα νοσηλεύτριες), αλλά και την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του Β' κτιρίου του νοσοκομείου, που έχει καταντήσει «γιοφύρι της Αρτας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ