ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση ταχυδρομείων, μετά την επανεκλογή Κοϊζούμι...

TOKIO.--

Η σύντομη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η μετατροπή των γενικών εκλογών σε «δημοψήφισμα» για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών ταχυδρομείων και του ταμιευτηρίου, η τοποθέτηση υποψηφίων που έκλεβαν την προσοχή των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (π.χ. πρώην «βασίλισσες» ομορφιάς, νεαροί επιχειρηματίες στο χώρο του Ιντερνετ κλπ.) έφεραν, μεταξύ άλλων, στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίριο Κοϊζούμι μία σαρωτική επανεκλογή στις γενικές εκλογές της Κυριακής και τον έλεγχο του 68,1% των 480 εδρών της Κάτω Βουλής.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός είπε πως πρώτο του μέλημα είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομείων με τη σύγκλιση της νέας Βουλής (στις 21/9) και ότι θα παραιτηθεί, όπως είχε προαναγγείλει, από την ηγεσία του κόμματος και το αξίωμα του πρωθυπουργού το Σεπτέμβρη του 2006.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας υπέστη συντριπτική ήττα. Εχασε 62 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, τις περισσότερες στο «προπύργιό» του: τα μεγάλα αστικά κέντρα και ο ηγέτης του Κατσούγια Οκάντα παραιτήθηκε από την ηγεσία αφού επωμίστηκε την ευθύνη για την ήττα. Οι αιτίες της ήττας, κατά έναν αριθμό Ιαπώνων αναλυτών, οφείλονται στο δυσδιάκριτο χαρακτήρα των (όχι τόσο ποιοτικών όσο προπαγανδιστικών...) διαφορών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πήραν 296 έδρες (δηλαδή 47 παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές που είχαν 249). Το σύμμαχο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το ακροδεξιό βουδιστικό Κόμμα Νέο Κομέιτο έλαβε 31 έδρες (είχε 34). Το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας πήρε 113 έδρες, χάνοντας 62 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές που είχε 175...

Οσον αφορά στο Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, δεν έγινε άμεσα γνωστό το εκλογικό ποσοστό του. Τέλος, εκτιμάται πως στις εκλογές συμμετείχε άνω του 60% του εκλογικού σώματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.- Δέκα από τους 76 απεργούς πείνας στην αμερικανική φυλακή της Ακτής του Γκουαντάναμο τέθηκαν παρά τη θέλησή τους σε παρεντερική διατροφή, λόγω της επιδείνωσης της υγείας, έπειτα από νηστεία ενός μήνα, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» υποστήριξε ότι οι απεργοί πείνας είναι τουλάχιστον 200 και ήδη μπαίνουν στο δεύτερο μήνα συνεχιζόμενης απεργίας πείνας, που σύμφωνα με τον πλοίαρχο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Μπάρνεϊ Μπαρέντς, είναι «η μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια».

ΜΑΝΙΛΑ.- Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες βράδυ σε αποθήκη όπλων αστυνομικού τμήματος στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, προκαλώντας πανικό, αλλά όχι απώλειες. Συνέπεσαν με την αναχώρηση της αμφιλεγόμενης Προέδρου της χώρας Γκλόριας Αρόγιο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκρήξεις ανανέωσαν τις συζητήσεις περί ενδεχόμενου πραξικοπήματος, αν και οι αρχές διέψευσαν τις σχετικές φήμες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σε τουλάχιστον 649 ανήλθαν το Σαββατοκύριακο οι θάνατοι από ιαπωνική εγκεφαλίτιδα στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων να είναι παιδιά. Χτες, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκχ βρισκόταν στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ και σφράγισε την αγορά έξι υποβρυχίων «Scorpene». Στο μεταξύ, Ινδία και Πακιστάν «αντάλλαξαν» 600 αιχμαλώτους, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναπροσέγγισής τους.

ΜΙΝΣΚ.- Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα τύπου S-300 PS θα αγοράσει η Λευκορωσία από τη Ρωσία, μετέδωσαν την Κυριακή το «Belapan» και το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αριθμός τους δε διευκρινίστηκε.

ΤΙΡΑΝΑ.- Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Σάλι Μπερίσα στην Αλβανία από τη νέα Βουλή της χώρας, με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των καταγγελιών περί νόθευσης του αποτελέσματος.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 14 νεκρούς άφησε πίσω του ο τυφώνας «Χανούν» στη νοτιοανατολική Κίνα, ενώ άλλοι 8 αγνοούνταν, παρά το ότι οι αρχές της χώρας εκκένωσαν 1 εκατ. κατοίκους από τις εστίες τους για την προστασία τους. Ο «Χανούν» είναι ο 15ος τυφώνας που πλήττει την Κίνα το 2005. Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας «Ταλίμ» είχε κοστίσει 124 ζωές.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Πέντε εργάτες τραυματίστηκαν χτες στο Βελιγράδι όταν κατέρρευσε όροφος πρώην κτιρίου του στρατού που είχε υποστεί ζημιές απ' τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Αποχώρησε ομάδα 120 Νιγηριανών αστυνομικών που συμμετέχουν σε επιχείρηση κυανοκράνων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό μετά την έναρξη έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών που είχαν καταφύγει σε καταυλισμούς του ΟΗΕ από Νιγηριανούς κυανόκρανους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.- Το Ιράν θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εφόσον του επιτραπεί να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά καύσιμα για ειρηνικούς σκοπούς, υποστήριζαν Ιρανοί αξιωματούχοι, ενώ εντείνεται η φημολογία περί παραπομπής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής τρόικας.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Αποδέχτηκε η συριακή ηγεσία να δώσουν καταθέσεις σε αξιωματούχους του ΟΗΕ Σύροι αξιωματούχοι, σχετικά με τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της κολομβιανής εταιρίας «Αϊρες» σημειώθηκε χτες βράδυ από δύο άτομα οπλισμένα με χειροβομβίδες. Ζήτησαν συνάντηση με ιερέα και εκπροσώπους της εισαγγελίας. Μεταξύ των 25 επιβατών είναι και ο γερουσιαστής Αντόνιο Σεράνο. Οι κολομβιανές αρχές είπαν πως πρόκειται «για πολίτες».

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέες «επαναστάσεις» επωάζονται

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.- Δικαστήριο της Τασκένδης αποφάσισε το κλείσιμο των γραφείων του αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού Internews στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το RFE/RL. Ο οργανισμός χαρακτήρισε «προοίμιο διώξεων μη-κυβερνητικών οργανώσεων» την απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης του Ισλάμ Καρίμοφ. Ωστόσο, υπό το φως των αποκαλύψεων για τη δράση του Internews για τη διευκόλυνση των «επαναστάσεων» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η απόφαση αυτή μοιάζει να είχε διαφορετικά κίνητρα...

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Ουζμπεκιστάν, που είχε συναλλαγές 1,4 δισ. δολαρίων με την ΕΕ το 2004, κυβερνάται από τον Καρίμοφ από το 1991, ωστόσο η πρόσφατη αιματηρή εξέγερση από «ισλαμιστές» και στελέχη της αντιπολίτευσης, έθεσε εν αμφιβόλω την πολιτική του σταθερότητα.

Ενδεχόμενες «επαναστάσεις» επωάζονται επίσης στο Καζακστάν, όπου αναμένονται προεδρικές εκλογές, αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, όπου το Σάββατο η αντιπολίτευση έκανε διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπακού κάνοντας λόγο περί νέας «πορτοκαλί επανάστασης» και αξιώνοντας παραίτηση του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής άρχισε και απ' ό,τι φαίνεται αυτές δε θα είναι «περίπατος» για την Αγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες. Εξάλλου, το γερμανικό κεφάλαιο δε θα επέτρεπε ποτέ τον καταποντισμό των Σοσιαλδημοκρατών, που τόσα χρόνια το υπηρέτησαν με σπουδή και υποταγή.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου «Forsa» για το περιοδικό «Stern» και το τηλεοπτικό κανάλι RTL, CDU και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) παρέμειναν στο 42% και οι σύμμαχοί τους του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο 6%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ ανέβηκαν κατά μία μονάδα, στο 35%.

Οι Πράσινοι, εταίροι του SPD στην κυβέρνηση, παρέμειναν σταθεροί στο 7%, ενώ το νέο Κόμμα της Αριστεράς έχασε μία μονάδα και έπεσε στο 7%. Με τα νέα αυτά ποσοστά τα CDU/CSU και το FDP λαμβάνουν συνολικά ποσοστό 48% έναντι του 49% που παίρνουν τα άλλα τρία κόμματα της «κεντροαριστεράς».

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πύρινη «κόλαση» από τους προτεστάντες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Δεύτερη νύχτα ταραχών έζησε την Κυριακή η Βόρεια Ιρλανδία, καθώς αστυνομικοί δέχτηκαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, μπογιές και άλλα αντικείμενα κυρίως από «εξοργισμένους» προτεστάντες. Η αστυνομία στο Μπέλφαστ λέει ότι πάνω από 700 άτομα είχαν κατέβει στους δρόμους και πυρπολούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σερ Χιου Ορντ, δήλωσε ότι παραστρατιωτικοί προτεστάντες έριξαν στο Μπέλφαστ πενήντα σφαίρες κατά της αστυνομίας και του στρατού σε μια «συστηματική και βίαιη επίθεση».

Οι ταραχές πρωτοξέσπασαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της «παραδοσιακής» προτεσταντικής παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης, για να γιορτάσουν την ήττα των καθολικών από τον Ουλιέλμο της Οράγγης το 17ο αιώνα. Ο εορτασμός, φυσικά, θεωρείται από τους καθολικούς άκρως προσβλητική επίδειξη του «θριάμβου» των πιστών στο στέμμα προτεσταντών.

Σύμφωνα με το ΒΒC, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ επτά φορές, όταν δέχτηκαν επίθεση με αυτόματα όπλα. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και αρκετοί αστυνομικοί. Επίσης, ο Σερ Χιου Ορντ είπε ότι εντοπίστηκε «εργοστάσιο κατασκευής βομβών» και κατασχέθηκαν επτά όπλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ