ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον αγώνα για βαθιές και μεγάλες αλλαγές

Κάλεσμα σε συστράτευση με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας. Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα

Δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες συναντήθηκαν με την ΚΝΕ και στο 31ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και τους στόχους της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, με ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα που κορυφώθηκε με την πολιτική συγκέντρωση.

Αμέσως μετά το μουσικό αφιέρωμα στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών με μαχητική πορεία οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ φτάνουν μπροστά στην κεντρική εξέδρα. Είναι η ώρα κατά την οποία στο βήμα ανεβαίνει για την κεντρική πολιτική ομιλία το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας.

Ο ομιλητής κάλεσε τους συγκεντρωμένους να προβληματιστούν και να απαντήσουν «σε μια σειρά καυτά ερωτήματα που είναι βέβαιο ότι μας απασχολούν όλους:

- Γιατί η ανασφάλεια για το αύριο απλώνεται ραγδαία και αγκαλιάζει όλο και περισσότερες, μαζικά, εργατικές και λαϊκές οικογένειες; Ανασφάλεια όταν την ίδια στιγμή η επιστήμη, η τεχνική και ο πολιτισμός, που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα, μπορούν στην κυριολεξία να κάνουν θαύματα.

- Γιατί, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν καλύτερα, απλώνεται η φτώχεια και η ανεργία γίνεται αληθινή μάστιγα και ταυτόχρονα υποχρεώνονται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ; Σήμερα, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων έχει φτάσει σε τέτοια ύψη, ώστε να παράγει αφθονία υλικών αγαθών και με λιγότερη εργασία και όμως οι άνθρωποι υποφέρουν και ένα υπολογίσιμο μέρος παραγωγικών δυνάμεων πλούτου και προϊόντων καταστρέφεται, απαξιώνεται;


- Γιατί μια ολόκληρη πολιτεία, όπως πρόσφατα η Νέα Ορλεάνη, χάθηκε κάτω από τα νερά και χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν σαν τα ποντίκια, όταν η επιστήμη και η τεχνική μπορεί να προβλέπει και να αντιμετωπίζει τα πιο περίπλοκα προβλήματα;»

Ταξική προσέγγιση των εξελίξεων

«Στα ερωτήματα αυτά, συνέχισε, και σε πολλά άλλα δε χωρούν πρόχειρες και επιφανειακές απαντήσεις του τύπου: "φταίει ο κακός καιρός", "φταίει η παγκοσμιοποίηση", "φταίει ο κακός Μπους". Η μόνη αληθινά επιστημονική απάντηση βρίσκεται μόνο στην ταξική προσέγγιση των εξελίξεων, στη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Οι εξελίξεις που ζούμε σήμερα έχουν προβλεφθεί από τη θεωρία μας και αποδείχνουν την ορθότητά της. Δεν είναι ξεπερασμένη η θεωρία μας, αλλά ο καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όριά του, στο τέλος του. Δεν μπορεί να δώσει πια τίποτα άλλο έξω από τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι σύστημα που σαπίζει και γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, παρασιτικό.

Εδώ βρίσκεται η ρίζα, η αιτία όλων των δεινών της ανθρωπότητας μαζί και του ελληνικού λαού.

Βρίσκεται στο γεγονός ότι τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, που τσεπώνουν μια μικρή ομάδα ανθρώπων και χωρών γιατί έχουν στα χέρια τους, στην ατομική τους ιδιοκτησία, τα μέσα παραγωγής και διανομής. Γιατί η επιστήμη και η τεχνική είναι υποταγμένες στα δικά τους συμφέροντα, στο κέρδος. Αυτή η σχέση ιδιοκτησίας έχει γίνει ο γόρδιος δεσμός που εμποδίζει την πρόοδο και την ευημερία των λαών.

Η αντίφαση αυτή δε λύνεται με ξόρκια και αυταπάτες. Λύνεται με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους που την υπηρετεί. Με τη σοσιαλιστική επανάσταση που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Αυτό το σύστημα είναι απάνθρωπο


Στη συνέχεια, ο Δ. Γόντικας, αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις, είπε: «Στις ΗΠΑ, η πίτα έχει μεγαλώσει όσο η γη. Τεράστιος πλούτος έχει συσσωρευτεί και οι άνθρωποι πεθαίνουν σαν τα ποντίκια και η φτώχεια έχει φτάσει στα ουράνια. Η απανθρωπιά του συστήματος σε όλο της το μεγαλείο.

Εκοψε το Κογκρέσο 70 εκατ. δολάρια για αντιπλημμυρικά έργα στη Ν. Ορλεάνη και την ίδια στιγμή ενέκρινε προϋπολογισμό με 500 δισ. δολ. για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και 200 δισ. για τη συνέχιση του πολέμου στο Ιράκ.

Στο Παρίσι, στη Γαλλία όπου η πίτα επίσης έχει μεγαλώσει και 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα περίχωρα της πόλης κυριολεκτικά στο δρόμο, δεν έχουν σπίτι να μείνουν.

Εδώ στην Ελλάδα πάνω από 5,5 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί στις χώρες των Βαλκανίων. Πάνω από 1,1 δισ. δολ. είναι οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα, χώρια οι επενδύσεις σε άλλες χώρες. Τεράστια κέρδη έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλέμποροι. Πάνω από 1 δισ. ευρώ πάνε για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς».

«Σε αυτή την κατεύθυνση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε μαζί. Είναι στυλοβάτες του συστήματος. Παίζουν και οι δυο το ίδιο παιχνίδι πότε ως αντιπολίτευση και πότε ως κυβέρνηση», τόνισε, καταλήγοντας για να προσθέσει: «Αυτόν τον άθλιο ρόλο παίζουν και οι ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ τα έβλεπε όλα καλά, και η ΔΑΚΕ ανέβαζε την κριτική. Τώρα που η ΝΔ είναι κυβέρνηση οι ρόλοι αλλάζουν.


ΛΕΠΙΔΗΣ

Και από κοντά, η ηγεσία του ΣΥΝ που προσαρμόζεται καταλλήλως στις περιστάσεις, κλαψουρίζοντας συνέχεια, γιατί το ΚΚΕ δε σκύβει το κεφάλι και να πηγαίνουμε όλοι μαζί, πότε με τη ΓΣΕΕ και πότε με τους φωτισμένους αριστερούς που καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μπορεί να γίνει η ΕΕ κοινωνική και ανθρώπινη».

Καμιά αυταπάτη

«Με αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει προκοπή. Η αλλαγή συσχετισμών δύναμης, με την ενεργό συμμετοχή του λαού, από τα εργατικά σωματεία, έως τους Δήμους, τις Νομαρχίες και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο πρέπει να μπει στο επίκεντρο της πάλης, με σημαία τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Να προχωρήσει η συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας.

Το πρόγραμμα της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας που το ΚΚΕ προτείνει είναι ο δρόμος που οδηγεί στην απαλλαγή του λαού από την κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και το άνοιγμα του δρόμου προς το σοσιαλισμό».

Απολογητές του καπιταλισμού

Σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα της ΔΕΘ, ο ομιλητής, σημείωσε: «Ακούσαμε πάλι σήμερα τον κ. Καραμανλή και προχτές τον κ. Παπανδρέου. Αγωνίζονται, διακηρύσσουν, να δημιουργήσουν ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους και συναγωνίζονται ποιος έχει τις καλύτερες ιδέες. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον ότι αποτελεί συντήρηση και παρελθόν. Μάλιστα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως σταθερό στήριγμα του συστήματος στο ρόλο του κυματοθραύστη της λαϊκής αγανάκτησης από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα εγκλήματα του καπιταλισμού, προβάλλει ως εναλλακτική λύση την εξής μεγαλοφυή ιδέα: "Είμαστε υπέρ της ανταγωνιστικότητας, υπέρ της αγοράς αλλά με κοινωνικά μέτρα. Η αγορά θα είναι για τον πολίτη και ο πολίτης για την αγορά". Επικαλούνται και λίγο Μαρξ και λίγο σοσιαλισμό για να γίνουν πιστευτοί.

Μα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και από κοντά κύριοι του ΣΥΝ, που κι εσείς είστε θιασώτες της αγοράς, για πέστε μας επιτέλους τι είναι αγορά;

Δεν το κάνουν, γιατί ξέρουν ότι θα αποκαλυφθούν ως απολογητές του συστήματος και εξωμότες του σοσιαλισμού».

Αποφασιστική ηχηρή απάντηση

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας τόνισε: «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την κοροϊδία. Να ανοίξουμε πιο αποφασιστικό πόλεμο σε όλες αυτές τις αντιλήψεις, πολιτικές και συμφέροντα. Στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στα σωματεία, παντού. Να πρωτοστατήσουμε για να δώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης μια ηχηρή απάντηση τις προσεχείς τοπικές εκλογές σ' αυτές τις δυνάμεις, δίνοντας δύναμη στα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Να δώσουμε δύναμη και κουράγιο στο λαό. Να εξοπλιστούμε και να εξοπλίσουμε τη νεολαία με τη θέληση και τη δύναμη του αγώνα για βαθιές και μεγάλες αλλαγές. Πάρτε ενεργά μέρος στην Πανελλαδική συζήτηση που οργανώνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας.

Ισχυρό ΚΚΕ, Μέτωπο λαϊκό για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».


ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συζητάμε για το πώς θα ανατρέψουμε τον εφιάλτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις. Αποσπάσματα από την ομιλία του Θέμη Γκιώνη

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και στο Ηράκλειο στην Κρήτη.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκλήρωσαν το ταξίδι του 31ου Φεστιβάλ, με εκατοντάδες νέους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους και αγρότες να αναδεικνύουν ό,τι πιο προοδευτικό μπορεί να γεννήσει η νεανική δημιουργία, μέσα από τη γιορτή της ΚΝΕ που στηρίζεται στο μεράκι και τον ενθουσιασμό μελών και φίλων της.

Τα μαθητικά συγκροτήματα, η θεατρική παράσταση που έδωσαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από κοινού για την ανάγκη του αγώνα, η συζήτηση για τον αθλητισμό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα για τη νέα γενιά, τα μουσικά αφιερώματα στον Μαρκόπουλο, η συναυλία των «Apurimac» που μας ταξίδεψε με λάτιν ρυθμούς και οι συναυλίες που δόθηκαν από νέα παιδιά, είναι πολύ λίγα από τη μαγευτική ατμόσφαιρά της μεγάλης γιορτής της νιότης που είχε στηθεί δυο μέρες στο Ηράκλειο. Στη συζήτηση για το ποδόσφαιρό και τις θέσεις του ΚΚΕ που παρουσίασε ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η συμμετοχή των νέων ήταν μεγάλη ενώ συμμετείχαν και διοικήσεις τοπικών ομάδων.

Με κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ υποδέχτηκαν στο βήμα το Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμη Γκιώνη, που έκανε την κεντρική ομιλία το Σάββατο το βράδυ.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΚΝΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε μένει στην περιγραφή της μαύρης πραγματικότητας που δημιουργούν ο καπιταλισμός και τα κόμματά του, γιατί όπως υπογράμμισε, δεν ταιριάζει στους κομμουνιστές όπως δεν ταιριάζει και στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.

«Την ώρα που αυτά τα κόμματα βρίσκονται στη ρότα της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων και των κερδών, το ΚΚΕ τραβάει σε άλλο δρόμο.

Αντί να συμβιβάζεται με το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν στη νέα γενιά, είναι το μόνο κόμμα που ετοιμάζει Πανελλαδική συνδιάσκεψη για Νεολαία, για τα προβλήματά της και το πώς θα δράσει το ΚΚΕ γι' αυτά». Και ακολούθως πρόσθεσε: «Δημοσιεύτηκαν ήδη οι θέσεις που αφορούν τη νεολαία και την κατάσταση του κινήματος της νεολαίας σήμερα. Θέτουμε τον προβληματισμό μας σε κάθε τμήμα και ηλικιακό επίπεδο της νεολαίας. Για τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους που εργάζονται και είναι άνεργοι, τους νέους και τις νέες κοπέλες που κάνουν οικογένεια.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σημείωσε, λένε την αλήθεια στη νεολαία, ανοίγουμε συζήτηση για το πώς θα ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο πώς θα αγωνιστούμε αλλά πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο για να βρουν δικαίωση τα όνειρα και οι αγώνες μας, να κατακτήσουμε τη νίκη. Απέναντι σε αυτόν τον εφιάλτη που ετοιμάζει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της για τους νέους και τις νέες, εμείς καταθέτουμε προτάσεις σε ένα συνολικό πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης. Το καταθέτουμε για συζήτηση. Αυτό το πλαίσιο στηρίζεται στους αγώνες, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται μέσα στην πάλη για μόρφωση, δουλιά και ζωή με δικαιώματα.

Δεν αφορά μόνο τη νεολαία, αφορά το λαό και πρώτα απ' όλα το εργατικό κίνημα. Γιατί η κοινή δράση του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα είναι αυτή που θα δώσει ώθηση ν' ανοίξει η προοπτική για τη λύση των προβλημάτων και την εκπλήρωση των προσδοκιών της νέας γενιάς.

Εμείς προβάλλουμε εναλλακτική ρεαλιστική διέξοδο, ολοκληρωμένες προτάσεις, προπαγανδίζουμε όλα τα ζητήματα με μία βασική προϋπόθεση, τη δράση της ίδιας της νεολαίας, τον αγώνα της για να κερδίσει όλα όσα της ανήκουν, τη συμμετοχή σε όλα όσα την αφορούν. Γιατί ο ενωμένος αγώνας, η διεκδίκηση των αναγκών, η συλλογική δράση είναι η διέξοδος για να αλλάξουν τα πράγματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ