ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ
Ο ανταγωνισμός θέλει μισθούς ... Αλβανίας

Γ. Αλογοσκούφης: Η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας για δημιουργία ζώνης ελεύθερων επενδύσεων

Σε κλιμάκωση και διεύρυνση της αντιλαϊκής επίθεσης προχωρούν από κοινού κυβέρνηση της ΝΔ και μεγάλο κεφάλαιο, μετά το σύνθημα της γενικευμένης εφόδου κατά των εργασιακών κατακτήσεων, που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας, χτες, σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας για δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στα σύνορα της χώρας με άλλα βαλκανικά κράτη. Αυτό δηλαδή που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι να δημιουργηθεί μία «ελεύθερη» ζώνη, όπου δε θα ισχύει η ελληνική νομοθεσία, ζώνη στην οποία Ελληνες ή και ξένοι κεφαλαιοκράτες θα μπορούν να δημιουργούν επιχειρήσεις και να απασχολούν προσωπικό με μισθούς Βουλγαρίας ή Αλβανίας... Αν βέβαια κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, όχι μόνο καταργούνται και διαλύονται οι συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας, αλλά παράλληλα δημιουργείται ένας τεράστιος μοχλός πίεσης για εξίσωση των μισθών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι για τους κεφαλαιοκράτες η «ελεύθερη» αυτή νησίδα υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης θα λειτουργεί σαν πυξίδα των διαπραγματεύσεών τους συνολικά με την εργατική τάξη και σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο, το οποίο «ζυμωνόταν» από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και το οποίο φαίνεται να εξετάζεται πλέον πιο ζεστά. Αυτό προκύπτει και από την απάντηση Αλογοσκούφη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα από κοινού με την ΕΕ και υποστήριξε ότι «θα εξεταστεί από γενικότερη οικονομική και κοινωνική άποψη. Δε θα κάνουμε τίποτα που δεν είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας»!

Οι προκλήσεις βέβαια της κυβέρνησης δε σταματούν εδώ. Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του πρόσφατου άτυπου ΕΚΟΦΙΝ στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε γνωστά δύο πράγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς, ότι αύριο Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα ...προς διαβούλευση το Προσωρινό Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ στις 15 του Οκτώβρη. Πρόκειται για το πρόγραμμα μέσω του οποίου προωθούνται νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, υπονόμευση του Ασφαλιστικού, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ. Το άλλο ενδιαφέρον σημείο της ενημέρωσης ήταν ότι οι μεγάλες πολυεθνικές της ΕΕ επεμβαίνουν άμεσα στη χάραξη της οικονομικής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά στο Μάντσεστερ, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, υπήρξε ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών από τους εκπροσώπους τριών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις την «παγκοσμιοποίηση» και τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε η ΕΕ να ανταποκριθεί στις σύγχρονες αξιώσεις τους. Στην ίδια σύνοδο παρουσιάστηκε και έκθεση οικονομολόγων με θέμα την ευρωπαϊκή απάντηση στην «παγκοσμιοποίηση»... Ολα αυτά περιστρέφονται βέβαια γύρω από τη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία, κατά τον υπουργό Οικονομίας, βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν κι άλλα...

Κατά τ' άλλα, και από τη χτεσινή συνέντευξη αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά η ταξική περιφρόνηση με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων. Ετσι, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ότι μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 1.000 απολύσεις εργαζομένων, χαρακτήρισε μεν το φαινόμενο «δυσάρεστο», το απέδωσε όμως στις ...αναδιαρθρώσεις της οικονομίας. Ετσι, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι, επειδή, κατά τον υπουργό, το γενικό ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων είναι θετικό, απόδειξη δε αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η ανεργία μειώθηκε στο 10,3%! Αλλά και από τις απαντήσεις που έδωσε για το περιβόητο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης αναδύεται η περιφρόνηση και ο εμπαιγμός προς τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ, όπου και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση, οι χώρες-μέλη να μην προβούν σε μονομερείς μειώσεις φόρων στα καύσιμα, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ...στρέβλωση της αγοράς. Οσο για τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (ο Αλογοσκούφης από την Αγγλία είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, κάτι που ο Καραμανλής στη συνέχεια το απέρριψε κατηγορηματικά), είπε ότι ο ίδιος ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να κάνουν περικοπές ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο απόθεμα, αλλά δεν υπήρξε σχετική συμφωνία. Μετά από αυτά, ο Καραμανλής απεφάνθη: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης». Και η εξαπάτηση καλά κρατεί.

ΚΚΕ
Κοινωνική ανάγκη οι διακοπές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα

Τη μεγαλύτερη προσαρμογή του τουρισμού στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον τουρισμό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Μέσα από ανούσια ευχολόγια περί ανάπτυξης του Τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος επιχειρείται η μεγαλύτερη προσαρμογή του τουρισμού στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας. Με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας προωθείται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου στους επιχειρηματικούς τουριστικούς ομίλους και αξιοποίηση από το κεφάλαιο της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.

Χειρότερες συνθήκες διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους και στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος παρουσιάζει ήδη αυξημένα προβλήματα λόγω της εποχικότητας και της ασυδοσίας που επικρατεί με την εισαγωγή ακόμα πιο ελαστικών και ευέλικτων μορφών εργασίας και της διά βίου κατάρτισης.

Δε θα μπορούσε μάλιστα να λείπει από μία πολιτική που αφορά άμεσα τους εργαζόμενους και η προσπάθεια αξιοποίησής της για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης με κύριο χαρακτηριστικό της τον αντικομμουνισμό που καλείται να αποτελέσει και τουριστικό αντικείμενο.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη στερεί από το 40% των εργαζομένων, την εργατική - λαϊκή οικογένεια να κάνουν διακοπές.

Η ικανοποίηση της κοινωνικής ανάγκης για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης είναι πλήρως εμπορευματοποιημένη και ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι διακοπές και η ανάπαυση είναι ανάγκη και κατάκτηση της εργατικής τάξης και πρέπει να ικανοποιείται για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Για την ικανοποίηση αυτής της βασικής κοινωνικής ανάγκης, για να παίξει θετικό ρόλο ο τουρισμός στην επικοινωνία, στη γνωριμία με τα έθιμα και τους πολιτισμούς, και για να συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, και αυτό θα γίνει με τους αγώνες του εργατικού κινήματος».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βουτιά 5,7% τον Ιούλη

Πτώση 2,8% στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2005 καταγράφει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων

Ραγδαία επιδείνωση εμφάνισε στο μήνα Ιούλη ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων στη μεταποιητική βιομηχανία σε μια εξέλιξη που αντανακλά την υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης καθώς και την υποκατάσταση ντόπιων προϊόντων από τα εισαγόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών» για το μήνα Ιούλη του 2005 παρουσίασε μείωση 5,7% ενώ η υποχώρηση στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2005 διαμορφώνεται σε 2,8%. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως το σημερινό ύψος παραγωγής των εργοστασίων βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2002. Είναι φανερό δηλαδή ότι η πτώση δεν είναι συγκυριακού χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει με τη λεγόμενη μεταολυμπιακή εποχή, με την οποία κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να την ερμηνεύσουν. Πτώση του παραγόμενου όγκου εμπορευμάτων εμφανίζουν οι 15 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου «τρόφιμα - ποτά», ο οποίος στο επτάμηνο φέτος υποχωρεί σε ποσοστό 4,1%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και της πτώσης του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σε τροχιά καθίζησης συνεχίζουν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (-15,9%), είδη ενδυμασίας (-15,1%), δέρματα - είδη υπόδησης (-14,4%), καπνός (-9,3%). Σε τροχιά συρρίκνωσης συνεχίζει και η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (πτώση 6% στο επτάμηνο), ενώ ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχει υποχωρήσει 2,4%.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ - επτάμηνο Γενάρης/Ιούλης 2005 - καταγράφουν τα παρακάτω:

  • Μεταποίηση: Η πτώση του όγκου φτάνει σε 2,8% έναντι αύξησης 2,3% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το φετινό επίπεδο παραγωγής είναι χαμηλότερο κατά 1% από αυτό του 2002.
  • Ορυχεία - λατομεία: Η πτώση φέτος φτάνει σε 9,6% έναντι αύξησης 7,1% πέρσι.
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Συνεχίζει με αυξητικούς ρυθμούς (2% φέτος) από 0,3% πέρσι.
  • Γενικός δείκτης: Καταγράφεται πτώση 2,4% έναντι αύξησης 2,3% πέρσι.

Η βιομηχανική παραγωγή, κατά «κύριες βιομηχανικές ομαδοποιήσεις», εμφανίζει πτώση του όγκου κεφαλαιουχικών αγαθών σε ποσοστό 2,6%, της ενέργειας 1,2% και των «μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,9%. Με βάση την ίδια ομαδοποίηση, αύξηση 7,7% καταγράφεται στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ