ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να σηκώσουμε ψηλά την πάλη για τα προβλήματα της Παιδείας

Με οξυμένα προβλήματα στο κόστος και κυρίως στο περιεχόμενο της μόρφωσης βρίσκει τις νέες γενιές και τους γονείς η έναρξη της σχολικής χρονιάς
Με οξυμένα προβλήματα στο κόστος και κυρίως στο περιεχόμενο της μόρφωσης βρίσκει τις νέες γενιές και τους γονείς η έναρξη της σχολικής χρονιάς
Το ΚΚΕ «θα σηκώσει πολύ ψηλά τα προβλήματα της Παιδείας και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτήν», τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι γονείς, και τους εκπαιδευτικούς, που σηκώνουν αυτό το βάρος στο εκπαιδευτικό έργο: «Να εγκαινιάσουν σε ανώτερο βαθμό αυτή τη χρονιά την κοινή δράση και πάλη τους, για όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την Παιδεία».

«Κυρίως - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - θέλουμε να αναδείξουμε δύο άξονες: Το υψηλό κόστος της Παιδείας για τα λαϊκά στρώματα, της δημόσιας και της ιδιωτικής, της παραπαιδείας, και το πολύ μεγάλο επίσης πρόβλημα, που ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει την προσοχή που χρειάζεται, του περιεχομένου και του σκοπού της μάθησης.

Χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονται χειρότερα, η μόρφωση υποβαθμίζεται και τα παιδιά μας δέχονται κυριολεκτικά τον καταιγισμό ενός πλήθους αχρείαστων, άχρηστων γνώσεων, που πολλές φορές είναι άψυχες και ξεκάρφωτες, που δεν τους καλλιεργούν το ενδιαφέρον για τη μάθηση, τη μόρφωση και πάνω απ' όλα δεν τους αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα, την επιστημονική μέθοδο και τη δίψα για μια δημιουργική ζωή.

Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη τις λεγόμενες ευέλικτες ζώνες μαθημάτων, τα διαφοροποιημένα σχολεία, όπου αξιοποιούνται τα διάφορα σεμινάρια και οι χορηγοί επιχειρηματίες με μαθήματα δήθεν για την αγωγή του καταναλωτή, την αγωγή υγείας, την ισότητα των δύο φύλων, την "ευρωπαϊκή άνοιξη" όπως λένε και την επιχειρηματικότητα. Αυτά τα προγράμματα κυριολεκτικά θα διαλύσουν την ίδια τη σκέψη των παιδιών».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται από το κράτος να παίξουν το ρόλο του αγωγού μιας τέτοιας αντιδραστικής πολιτικής και από πλευράς περιεχομένου και τους κάλεσε «να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, των μαθητών και να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ούτως ώστε αυτή η διαδικασία να μην πλήξει το δικαίωμα της μόρφωσης, αλλά και το δικαίωμα στην αντικειμενική και δημιουργική σκέψη. Ταυτόχρονα, βεβαίως, γονείς και μαθητές, εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών, που και αυτοί έχουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα και κυρίως συνθηκών εργασίας, ύστερα από τις γνωστές διαδικασίες της δήθεν αξιολόγησης που έχει ως στόχο έναν εκπαιδευτικό που θα είναι απλώς μεταβιβαστής των προγραμμάτων αναλυτικής διδασκαλίας».

Κατήγγειλε σοβαρά προβλήματα

Με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών ειδικών σχολείων. Δεν έχουν διοριστεί οι αναπληρωτές που φροντίζουν τα εργαστήρια, ενώ στα ιδιωτικού δικαίου ειδικά σχολεία είναι απλήρωτοι οι καθηγητές και κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν νέες προσλήψεις, στην ουσία δεν υπάρχει προσωπικό. Επίσης, πάλι βάσει των στοιχείων που έχουμε, δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με τη Νομαρχία για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία τους και αφορά και τα γενικά και τα σχολεία τα αθλητικά, μουσικά Γυμνάσια και τα λεγόμενα πολυπολιτισμικά σχολεία για τα παιδιά των παλιννοστούντων».

«Το ΚΚΕ - κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος - θα καταβάλει ακόμα περισσότερες προσπάθειες φέτος, καθώς τα προβλήματα είναι οξυμένα, ώστε να υπάρξει μια πραγματική διεκδικητική στάση στο κίνημα των εκπαιδευτικών και γενικότερα στο κίνημα των εργαζομένων. Θα σηκώσει πολύ ψηλά τα προβλήματα της Παιδείας και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτήν».

ΠΑΜΕ
Ταξικό μέτωπο για το λαϊκό σχολείο

«Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων, της μορφωτικής υποβάθμισης, των ταξικών εμποδίων σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που ακριβοπληρώνουν το σύστημα της αμάθειας και της ανασφάλειας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους υπεύθυνους για τα προβλήματα αυτά και να συστρατευτούν με τις ταξικές δυνάμεις να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για «το λαϊκό σχολείο που θα συμβάλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

«Το δικαίωμα στη μόρφωση - τονίζει στην ανακοίνωση - συνθλίβεται στις συμπληγάδες των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μπολόνια, Μπέργκεν) και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβάλλει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και άλλες νέες αντιδραστικές αλλαγές. Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται συνεχώς από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της αξιολόγησης με επιχειρηματικά κριτήρια και έχει μπει στην υπηρεσία των νέων αναγκών και συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί ως μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και της χειραγώγησης συνειδήσεων. Εξοβελίζει κάθε αξία συλλογικότητας, αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης και από την άλλη προάγει ως ιδανικά την ευελιξία και την ελαστικότητα στην εργασία και στη συνείδηση, την καταρτισιμότητα και την απασχολησιμότητα.

Ταυτόχρονα, με αυτές τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση αλληλοδιαπλέκονται και τα χρονίζοντα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, της αντιπαιδαγωγικής μεσημεριανής βάρδιας, της έλλειψης του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού, των πληθωρικών τμημάτων των 25 και 30 μαθητών, των αναχρονιστικών αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων κλπ.

Με όλα αυτά που συνιστούν ραγδαία υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της εκπαίδευσης, με τη γιγάντωση της πανάκριβης ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας και ιδιαίτερα με την έξαρση φέτος της ακρίβειας του μαθητικού εξοπλισμού, των αναγκαίων διδακτικών μέσων, η κατάσταση της εργατικής οικογένειας γίνεται δραματική.

Εκείνο που προέχει συνεπώς είναι η έμπρακτη απόρριψη αυτής της κατάστασης με τη μαζική εγκατάλειψη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων γενικά εκείνων των φορέων που άμεσα ή έμμεσα είναι συνένοχοι για ό,τι σήμερα βιώνουμε στην Παιδεία».

Το ΠΑΜΕ καλεί: «Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι να συστρατευτούμε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, στο ΠΑΜΕ, που στο επίκεντρο της πάλης του έχει τη διεκδίκηση της σύγχρονης Λαϊκής Παιδείας. Με αφετηρία τα προβλήματα της Εκπαίδευσης, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο Παιδείας και με μπροστάρη την εργατική τάξη, να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις στην προοπτική της συνολικής ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για γενικότερες φιλολαϊκές αλλαγές και για το λαϊκό σχολείο που θα συμβάλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το ΠΑΜΕ καλεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται, τους μαθητές, με τη νεολαία σε ενιαίο μέτωπο, να συγκρουστούμε με τη συνολική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και να απαιτήσουμε αγωνιστικά δυναμικά:

  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτκών νόμων.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
  • Ενιαίο, 12χρονο σχολείο και δίχρονο νηπιαγωγείο για όλους - ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
  • Πρωινό διδακτικό ωράριο για όλα τα παιδιά μέσα σε σύγχρονα εκπαιδευτήρια.
  • 15 - 20 μαθητές ανά τμήμα σχολικής τάξης.
  • Αμεσος διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των σημερινών αναγκών, ικανοποίηση των εργασιακών - ασφαλιστικών - μισθολογικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών.
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών τους αναγκών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ