ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Νέος κύκλος ανατιμήσεων

Φταίνε οι καταναλωτές που προτιμούν τα ακριβά προϊόντα, προκαλεί ο Δ. Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ

Νέο κύκλο ανατιμήσεων, τουλάχιστον στα είδη διατροφής, με πρόσχημα τις ανατιμήσεις στις τιμές στα καύσιμα και την επιβάρυνση του κόστους για τις βιομηχανίες - κυρίως των μεταφορικών - προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων τροφίμων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι ο κλάδος «απορρόφησε» τις ανατιμήσεις του πετρελαίου όταν έφτασε από τα 30 στα 50 δολάρια το βαρέλι και έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με την ανατίμηση από τα 50 στα 70 δολάρια. Στην πραγματικότητα, οι βιομήχανοι, με αρωγό την κυβέρνηση και τις ασκούμενες πολιτικές, αποφασίζουν και αναπαράγουν την κλιμάκωση της ακρίβειας με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλη την γκάμα των προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης, επιβαρύνοντας παραπέρα την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ δε δίστασε ακόμα και να κατηγορήσει τους καταναλωτές, για την καταλήστευσή τους από τα μονοπώλια του κλάδου, γιατί, όπως είπε, ενώ στο ράφι υπάρχουν γάλατα από 0,70 μέχρι 1,40 εκείνοι επιλέγουν το ακριβότερο! Ο μεγαλομέτοχος ενός από τα μονοπώλια του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας, της ΔΕΛΤΑ, παριστάνει πως δε γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν γάλατα με 70 λεπτά, ενώ το γάλα της δικής του εταιρίας εδώ και πολύ καιρό έχει ξεφύγει αρκετά πάνω από το 1,20 ευρώ!!!

Κατά τα άλλα, την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα και οδηγεί σε απόγνωση όλο και περισσότερα νοικοκυριά, κυβέρνηση και βιομήχανοι σε αγαστή συνεργασία στήνουν ένα προκλητικό σκηνικό αποπροσανατολισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ δήλωσαν ότι η χτεσινή ήταν μια «συνάντηση εργασίας», όπου δε συζητήθηκαν θέματα τιμών, αλλά θέματα που άπτονται των «προβλημάτων του κλάδου» και του συντονισμού και των ελέγχων για την ποιότητα των προϊόντων. «Οι τιμές είναι άλλο θέμα και δεν είναι αντικείμενο αυτών των συναντήσεων», περιορίστηκε να δηλώσει ο Γ. Παπαθανασίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, επιδιώκοντας προφανώς τόσο να αποπροσανατολίσει από την κλιμάκωση της ακρίβειας όσο και να αναστρέψει το κλίμα της εύλογης ανασφάλειας που επικρατεί στους καταναλωτές σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων από την παραγωγή μέχρι τη διακίνησή τους από τα ράφια των καταστημάτων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον νομάρχη Αθήνας Γ. Σγουρό. Ο Γ. Παπαθανασίου περιόρισε τα «υπαρκτά προβλήματα και αδυναμίες», όπως ανέξοδα είπε, σε ζητήματα αλληλοεπικαλύψεων και συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ ο νομάρχης της Αθήνας εστίασε τα όποια προβλήματα σε ζητήματα που άπτονται της έλλειψης προσωπικού, του μηχανογραφικού και τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστήριξε ότι «οι έλεγχοι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο».

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ο αποπροσανατολισμός συνεχίζεται...

Σε καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων εξελίσσεται η υπόθεση της (μη) χορήγησης του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλές εισοδηματικά ομάδες. Στην επιχείρηση εξαπάτησης συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία το έχουν αναγάγει στο μείζον θέμα των ημερών. Ευδιάκριτος δε στόχος, η συγκάλυψη και η εξαφάνιση από την επικαιρότητα τόσο της επίθεσης που δέχονται καθημερινά οι εργαζόμενοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας (ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, απολύσεις, ανεργία, κλπ.) και άλλων προβλημάτων, όσο και της σκλήρυνσης της λιτότητας που προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός με την προώθηση νέων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης συντηρήθηκε και χτες, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αφού επανέλαβε τις γνωστές θέσεις ότι δηλαδή δεν μπορεί να δοθεί με δανεικά το επίδομα, ο υπουργός άφησε ένα μικρό παραθυράκι ανοιχτό - στα ασφυκτικά πλαίσια λιτότητας, μέσα στα οποία θα καταρτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2006 - να δοθούν κάποια ψίχουλα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, λέγοντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όρια αντοχής, στα πλαίσια του Προϋπολογισμού, για να ενισχύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις».

Και ενώ η πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας περιστρέφεται γύρω από το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο δεν είναι παρά συνέπεια και μία από τις συνιστώσες των άγριων πολιτικών λιτότητας, η κυβέρνηση προωθεί το έργο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, στο όνομα της ανάπτυξης του κεφαλαίου. Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας θα δώσει στη δημοσιότητα - προς ...διαβούλευση - το προσωρινό «Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων», το οποίο δεν είναι παρά εξειδίκευση και υλοποίηση των στρατηγικών της Λισαβόνας. Με άλλα λόγια, ανατροπές σε Κοινωνική Ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις, εκποίηση των κερδοφόρων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση προς όφελος της ...ανταγωνιστικότητας και η σκληρή δημοσιονομική λιτότητα θα αποτελέσουν την πυξίδα της οικονομικής πολιτικής και για το 2006.

ΦΟΡΟΑΦΑΙΜΑΞΗ
«Σκούπα» για την περαίωση

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων φορτώνει η κυβέρνηση τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό εντείνουν την επιχείρηση φοροαφαίμαξης των ΕΒΕ και των μικρών επιχειρήσεων, τους οποίους καλούν να πληρώσουν τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια για τις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 1998 - 2002. Το υπουργείο Οικονομικών με χτεσινή ανακοίνωση «υπενθυμίζει» ότι η ρύθμιση για την «περαίωση» λήγει στις 30 Σεπτέμβρη και καλεί τους επαγγελματίες που δεν έχουν πάρει το «προαιρετικό σημείωμα περαίωσης» να προσέλθουν στις Εφορίες και να το υποβάλουν οι ίδιοι.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «βεβαιώθηκαν» πρόσθετα φορολογικά έσοδα που φτάνουν στα 1,6 δισ. ευρώ, με τα οποία ήδη έχει καλυφτεί ο στόχος που έβαλε το υπουργείο. Να σημειωθεί ότι η Εφορία έχει ταχυδρομήσει εκατοντάδες χιλιάδες «σημειώματα περαίωσης» ακόμη και σε μικροεπαγγελματίες που έχουν δηλώσει πενιχρές δαπάνες ή και καμία απολύτως δαπάνη! Είναι φανερό, δηλαδή, ότι εφαρμόζουν «διά της πλαγίας» τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Είναι τέτοια η «πρεμούρα» τους που έχουν στείλει «ραβασάκια» ακόμη και επιχειρήσεις που έχουν βάλει «λουκέτο». Προκειμένου, μάλιστα, να γίνουν περισσότερο «πειστικοί» εκβιάζουν όσους δεν προσέλθουν με πρόσθετους φοροελέγχους.

  • Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζονται οι διαδικασίες για την καταβολή ΦΠΑ από αλλοδαπούς (κατοίκους της ΕΕ), οι οποίοι δήλωσαν ως χώρα άφιξης οχημάτων και σκαφών την Ελλάδα και δεν κατέβαλαν ΦΠΑ. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η είσπραξη του ΦΠΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κράτους και στη συνέχεια να αποδοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Κοινοτικής Οδηγίας για την «αμοιβαία είσπραξη».
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΗΚΕΒΕ
Να βγάλουν συμπεράσματα οι ΕΒΕ

«Να απομονώσουν συνδικαλιστικά τους υποταγμένους στη φιλομονοπωλιακή πολιτική», καλεί τους μικρούς ΕΒΕ η «Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ» στη ΓΣΕΒΕΕ, σε ανακοίνωσή της. Αναφερόμενη στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τρεις Ομοσπονδίες κατά της απόφασης της πλειοψηφίας για τη διεξαγωγή έκτακτου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου στις 17 - 18 του Σεπτέμβρη, πριν ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες στις οργανώσεις - μέλη της Συνομοσπονδίας, η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει:

«"Εκτός από τη ΔΗΚΕΒΕ που διαφωνεί με το έκτακτο εκλογικό συνέδριο στη ΓΣΕΒΕΕ, όλες οι άλλες παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ - ΔΑΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ και λοιποί, συμφώνησαν να γίνει". Αυτό το "πολύ πειστικό και τρανταχτό" επιχείρημα κατέθεσε στην εκδίκαση (12/9/2005) των ασφαλιστικών μέτρων η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ διά του νομικού της συμβούλου και του μάρτυρα υπεράσπισης κ. Αντζινά, για να δικαιολογήσει τις αδίστακτές μεθοδεύσεις της».

Και συνεχίζει η παράταξη: «Ως επιχείρημα βέβαια δεν απαντά στο γιατί αυτή η πρεμούρα, τέσσερις ημέρες πριν την έφεση (22/9/2005) που η ίδια η πλειοψηφία κατέθεσε, να γίνει έκτακτο εκλογικό συνέδριο στις 17 - 18/9/2005. Φαίνεται όμως ότι άλλος είναι ο στόχος. Να περάσει το μήνυμα ότι η εκάστοτε "πλειοψηφία" έχει το "δικαίωμα" να αυθαιρετεί, να υπερβαίνει τα όρια καλής πίστης, να καταπατεί καταστατικό ακόμη και το νόμο, απλά γιατί είναι πλειοψηφία, δηλαδή "όλοι εναντίον ενός"».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δικαστηρίου οι ΕΒΕ καλούνται να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες, να απομονώσουν συνδικαλιστικά τους υποταγμένους στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που με το "έτσι θέλω" προσπαθούν να κρατηθούν στις καρέκλες για να συνεχίζουν να ξεστρατίζουν τη ΓΣΕΒΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι».

Ανακαλούνται προσαρμογείς για Playstation 2

Σε ανάκληση ορισμένων AC Adaptors (προσαρμογείς ρεύματος) που πουλήθηκαν μαζί με τη μαύρη κονσόλα λεπτής σχεδίασης Playstation 2, προχωρά η εταιρία SONY, επειδή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μπορεί να υπερθερμανθούν προκαλώντας ζημιά στους χρήστες. Η ανάκληση αφορά περίπου 17.000 μονάδες και πρόκειται για προσαρμογείς που κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο 2004 μέχρι το Δεκέμβρη 2004, μοντέλα SCPH70002, 70003 και 70004, τα οποία μπορεί να πουλήθηκαν και μέσα στο 2005. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 800 11 87000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ