ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Κοσιώνη

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας Σωτήρη ΖΩΤΟΥ).--

Με ελλιπές μόνιμο προσωπικό καλούνται τα νοσοκομεία του Μεσολογγίου και του Αγρινίου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση του κλιμακίου του ΚΚΕ που περιόδευσε στα παραπάνω νοσοκομεία με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Παναγιώτη Κοσιώνη. Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Καθίζηση απ' την κατασκευή

Στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, του οποίου έγινε η μετεγκατάσταση εδώ και τέσσερα χρόνια, η παλιά οργανική σύνθεση του προσωπικού υπολείπεται κατά 44 θέσεις. Την ίδια στιγμή, όπως επισήμαιναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι ασθενείς στο νοσοκομείο το 2003 από 16.000 χιλιάδες διπλασιάστηκαν το 2004. Και οι ανάγκες των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας αυξήθηκαν κατά 90% από τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δε στελεχώνεται, ενώ η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί χάρη στην υπερεργασία, καθώς οφείλονται 100 ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι κλίνες - σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου - αυξήθηκαν από 80 σε 140 αλλά το προσωπικό παρέμεινε το ίδιο.

Με αναντίστοιχο προς τη σοβαρότητά του τρόπο αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της καθίζησης στο νοσοκομείο που εμφανίστηκε απ' την περίοδο της κατασκευής του.

Ο Π. Κοσιώνης σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Οι προβλέψεις που κάναμε για το χώρο της Υγείας επιβεβαιώνονται. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, με επιπτώσεις και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αλλά και του λαού».

Στο Αγρίνιο

Στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, οι εργαζόμενοι στάθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου και τα παιχνίδια που κρύβονται μέσα από την ανάθεση του έργου στην ΕΡΓΑΣ. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για αναγνώριση ως βαρέος και ανθυγιεινού του επαγγέλματος του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκαν και στις αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης που οφείλονται στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Ζήτησαν τη συμβολή και συμπαράσταση του ΚΚΕ με κάθε τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, σημείωσε: «Μετά το 1985 παρατηρήθηκε μια μεγάλη στροφή του επενδυτικού κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν είχαν ως σκοπό το σακάτεμα και την αποδόμηση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας. Στην Ελλάδα έχει γίνει τεράστιο σπρώξιμο των ιδιωτών και δείχνει ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα επιδεινώσει την κατάσταση». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, όπως ανέφερε ο βουλευτής, το 47% των δαπανών για την Υγεία είναι από τις τσέπες του εργαζόμενου.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμπορίας αίματος

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Τη μετατροπή του αίματος σε εμπόρευμα, προωθεί με σταθερά βήματα η κυβέρνηση
Τη μετατροπή του αίματος σε εμπόρευμα, προωθεί με σταθερά βήματα η κυβέρνηση
O τομέας της αιμοδοσίας δεν μπορεί να ξεφύγει από το γενικότερο περιβάλλον, στο οποίο λειτουργεί ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας, τόνισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, καταψηφίζοντας σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Με αυτό το νομοσχέδιο, δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά, όπως υπογράμμισε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, και το σύστημα αιμοδοσίας θα επηρεαστεί από τις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές και στον τομέα της Υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στον τομέα της Υγείας, τότε θα φανεί ξεκάθαρα ότι η κύρια επιδίωξη εκ μέρους των ιδιωτών θα είναι το κέρδος και όχι η κοινωνική προσφορά.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο εμπορίας και στον τομέα της αιμοδοσίας, ο Π. Κοσιώνης ανέφερε το παράδειγμα των ιδιωτικών κλινικών. Είπε ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν οι κλινικές που θα έχουν αποθηκευμένα παράγωγα αίματος θα μπορούν να τα εμπορεύονται, πουλώντας τα στα ταμεία ή στους πελάτες τους. Ο κίνδυνος της εμπορευματοποίησης ελλοχεύει και με την προβλεπόμενη σύνθεση του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, όπου θα μετέχουν εκτός των άλλων και παράγοντες της «οικονομικής ζωής» του τόπου, χωρίς να έχουν καμία θέση σε τέτοιου είδους όργανα.

Απροκάλυπτη υπουργική παρέμβαση

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και κυβερνητική τροπολογία (θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα και έχει προκαλέσει την κατακραυγή των ενδιαφερομένων), με την οποία επιχειρείται να καταργηθεί η απλή αναλογική για τις εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και στους 54 συλλόγους - μέλη του ΠΦΣ.

Με κοινή χτεσινή ανακοίνωσή τους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλουν ως ωμή παρέμβαση του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στις εκλογές του ΠΦΣ την προωθούμενη τροπολογία, με την οποία προσπαθεί να «ευνοήσει τη φίλα προσκείμενη σε αυτόν παράταξη, ανατρέποντας το επί τριάντα χρόνια εκλογικό σύστημα από απλή αναλογική σε πλειοψηφικό».

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά ζητούν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.


ΒΟΛΟΣ
Πικετοφορία ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας

Στους δρόμους του Βόλου διαδήλωσαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι της πόλης, συμμετέχοντας στην πικετοφορία που διοργάνωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα. Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, όπου είχε οριστεί το ραντεβού και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στους δρόμους και με συνθήματα κατά της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να την αντιπαλέψουν στους δρόμους.

Για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, μετά και τις αντιλαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ συγκαλεί ευρεία σύσκεψη διοικήσεων Σωματείων και συνδικαλιστών του νομού σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.


ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΙ «PLANET» - «FLASH»
«Ομηροι» οι εργαζόμενοι

Σε καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Planet» και «Flash», που από τη μία παραμένουν απλήρωτοι και από την άλλη βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων των ιδιοκτητών τους.

Ετσι, μετά την παύση των πληρωμών εδώ και ένα χρόνο στους 80 εργαζόμενους του «Planet», η εταιρία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Planet ΑΕ» προχώρησε από προχτές Δευτέρα σε εκπομπή παράνομου «προγράμματος» από τη συχνότητα των 99,5 μεγακύκλων, τη στιγμή που εκκρεμεί η συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η ίδια εταιρία - με πιθανώς αλλοιωμένη μετοχική σύνθεση - επιχειρεί τη διεκδίκηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της συχνότητας με διαφορετικό πρόγραμμα και με διαφορετικούς εργαζόμενους. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ξεκάθαρος στόχος της εργοδοτικής πλευράς είναι «η δραστική μείωση του προσωπικού, η λειτουργία του με εργαζόμενους οι οποίοι είτε δε θα εργάζονται με βάση τα όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ, είτε δε θα διεκδικούν την τήρηση της εργατικής και της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας». Το θέμα του «Planet» θα συζητηθεί στο ΕΣΡ στις 27 Σεπτέμβρη για να εξακριβωθεί αν θα λειτουργεί με τους όρους βάσει των οποίων έχει πάρει άδεια.

Από την άλλη μεριά, σε αναμονή της διαδικασίας αγοραπωλησίας του σταθμού βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον «Flash», οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Χτες, για δεύτερη φορά δεν παραβρέθηκε στο ΕΣΡ ο ιδιοκτήτης του Σ. Πουλόπουλος, ο οποίος όμως τηλεφωνικά και μέσω του δικηγόρου του είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του σταθμού. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση στο ΕΣΡ την Παρασκευή, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Σ. Πουλόπουλος.

Χτες, εξάλλου, η εργοδοσία στο ραδιοσταθμό «SKY» ανακοίνωσε την απόφασή της να πετάξει στο δρόμο 40 περίπου εργαζόμενους, με τη γνωστή μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ