ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικά εμπορικά πλοία στο Ιράκ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αμυνας και Ναυτιλίας, για τη ναύλωση ελληνικού οχηματαγωγού που θα μεταφέρει ουγγρικά άρματα μάχης και πολεμικό υλικό στον Περσικό

Το θέμα της ναύλωσης ελληνικών εμπορικών για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης και άλλου πολεμικού υλικού στο Κουβέιτ με τελικό προορισμό την ενίσχυση του Ιράκ, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Γιάννης Πατσιλινάκος.

Συγκεκριμένα τονίζεται στην Ερώτηση: «Η Διεύθυνση Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενεργώντας για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας/ΓΕΝ/Ε2-ΙΙ, προχώρησε σε δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, ύψους 1.250.000 EURO, για τη ναύλωση ενός υπό ελληνική σημαία πλοίου τύπου RO/RO (οχηματαγωγό), για τη μεταφορά ουγγρικών αρμάτων μάχης από το λιμάνι KOPER της Σλοβενίας, στο AS SHUYABAH του Κουβέιτ. Σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη, είναι πιθανή ενδιάμεση στάση στη Σούδα προκειμένου να συμπληρωθεί το φορτίο.

Οπως είναι φανερό, για άλλη μια φορά ο ελληνικός εμπορικός στόλος μπαίνει στην υπηρεσία πολεμικών επιχειρήσεων του NATO, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ανεξάρτητα από το εφοπλιστικό συμφέρον, αυτή η πρακτική βάζει σε κίνδυνο, όχι μόνο τους εργαζόμενους ναυτεργάτες, αλλά και τη χώρα ολόκληρη. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη προκήρυξη, οι ΝΑΤΟικές ανάγκες και οι δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων προς τους "συμμάχους", εκπληρώνονται με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον κωδικό (ΚΑΕ 0829) του ΓΕΝ με τίτλο "Λοιπές Μεταφορές".

Τα επιχειρήματα που τόσο επίμονα στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ περί "μη στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ιράκ", δεν ήταν παρά άλλη μια προσπάθεια παραπλάνησης του λαού μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελλάδα παρέχει κάθε μέσο που διαθέτει και διευκολύνει με κάθε τρόπο, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια υποδούλωσης ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια πολιτική, φέρουν ακέραια την ευθύνη, αφού η τακτική και οι επιλογές τους, καθιστούν τη χώρα μας διεθνή στόχο και τη φέρνουν αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Αμυνας και Ναυτιλίας:

- Γιατί ανέλαβε η Ελλάδα τη μεταφορά πολεμικού υλικού ξένης χώρας;

- Γνωρίζει η κυβέρνηση τον τελικό προορισμό του και αν «ναι», ποιος είναι;

- Γνωρίζει επίσης το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί και αν «ναι», ποιος είναι αυτός;

- Με βάση ποιες δεσμεύσεις και συμφωνίες η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών και την ασφάλεια της χώρας;

- Τι είδους πολεμικό υλικό θα μεταφερθεί από τη Σούδα; Πρόκειται για ελληνικό ή αμερικάνικο; Ποιος είναι ο προορισμός του και ενάντια σε ποιον θα χρησιμοποιηθεί;

- Με βάση ποιες δεσμεύσεις και συμφωνίες χρησιμοποιούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού, για τη μεταφορά πολεμικού υλικού ξένης χώρας; Ποια άρθρα του Συντάγματος και ποιες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας επιτρέπουν κάτι τέτοιο;

ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Θανατηφόρες οι συνέπειες χρήσης του

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα σχετικά με τις συνέπειές του στον πόλεμο του NATO κατά της Γιουγκοσλαβίας

Τις σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο του NATO κατά της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι και τρίτος θάνατος από καρκίνο Ελληνα στρατιωτικού, που υπηρέτησε στη Βοσνία, προστίθεται σε παρόμοια περιστατικά σε άλλες χώρες, επαναφέροντας το θέμα των σοβαρών επιπτώσεων του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στρατιωτών που συμμετείχαν στους πολέμους του NATO στη Γιουγκοσλαβία και τον Κόλπο, ή που υπηρετούν σε αυτές τις περιοχές.

Ταυτόχρονα, μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Πληροφόρησης για την Ενέργεια υποβλήθηκε στον ΟΗΕ και υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, λόγω της έκθεσης σε απεμπλουτισμένο ουράνιο, ακόμη και μετά από αρκετά έτη, ανέρχονται σε 50%!

Ο Γιώργος Τούσσας κάλεσε την Επιτροπή να καταδικάσει την παραγωγή και χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο και γενικά όλων των πυρηνικών όπλων, καθώς και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απαγόρευση παραγωγής και χρήσης τους. Επιπρόσθετα, ρώτησε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για τη θεραπεία και αποκατάσταση των πληγέντων, καθώς και για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές. Η Επιτροπή με την απάντησή της δείχνει να μην πείθεται ούτε από τους θανάτους, ούτε από τα επιστημονικά στοιχεία του ίδιου του ΟΗΕ και επιμένει πως οι δόσεις ακτινοβολίας από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου «είναι εν γένει πολύ χαμηλές», συγκαλύπτοντας τις τραγικές συνέπειες του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής στα Βαλκάνια.

Φυσικά, δεν κάνει κανένα λόγο για καταδίκη της χρήσης οποιασδήποτε μορφής πυρηνικών όπλων και αρκείται στη δήλωση ότι: «Η Επιτροπή επαγρυπνεί και αποτιμά οιαδήποτε δυνατή κατάσταση η οποία θα μπορούσε να συνεπάγεται παραβίαση από τα κράτη - μέλη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί προς προστασία της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων».

ΚΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΚΕ
Δε θα κάμψουν τη δράση μας

Τη βάρβαρη επίθεση των «γνωστών - αγνώστων» δέχτηκαν για άλλη μια φορά τα γραφεία της ΚΟ Θερμαϊκού της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 16.9 άγνωστοι επιτέθηκαν στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης και κατέστρεψαν τη φωτεινή πινακίδα.

«Φαίνεται για ακόμη μια φορά πόσο πολύ ενοχλεί η φωνή και η δράση του ΚΚΕ», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θερμαϊκού του ΚΚΕ. «Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων οξύνονται από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, σε μια περίοδο που οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του λαού.

Η ΚΟ Θερμαϊκού καταγγέλλει τη φασιστικού τύπου επίθεση και δηλώνει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν τη δράση μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ