ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα αγώνα για την Παιδεία

Σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού της δράσης παίρνει το επόμενο διάστημα το ΕΚΛ

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο, που στο επίκεντρο της πάλης του θα έχει τη διεκδίκηση σύγχρονης Λαϊκής Παιδείας, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στις 11 του Οκτώβρη στο Χατζηγιάννειο στις 7 μ.μ. για την κατάσταση στην Παιδεία. Παράλληλα, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς να συζητήσουν το θέμα και να συνυπογράψουν τις θέσεις του, οργανώνοντας τη δράση του με σχετική σύσκεψη Σωματείων, έκδοση προκηρύξεων, περιοδείες και ομιλίες στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς και καλεί το θέμα της Παιδείας να απασχολήσει τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων. Γι' αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει, το ΕΚΛ παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚ διαπίστωσε ότι: Η νέα σχολική χρονιά άρχισε μέσα σε «συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων, της μορφωτικής υποβάθμισης, των ταξικών εμποδίων σε βάρος των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών που ακριβοπληρώνουν το σύστημα της αμάθειας και της ανασφάλειας».

Το δικαίωμα στη μόρφωση, σημείωσε, «συνθλίβεται στις συμπληγάδες των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Το εκπαιδευτικό σύστημα που προωθούν λειτουργεί ως μηχανισμός χειραγώγησης των συνειδήσεων, ως μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας». Ενώ εξοστρακίζει κάθε αξία συλλογικότητας και αλληλεγγύης, προάγει ως ιδανικά την ευελιξία και την ελαστικότητα στην εργασία και τη συνείδηση, την καταρτησιμότητα και την απασχολησιμότητα. Ταυτόχρονα, επιδεινώνονται τα χρόνια προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο, που στο επίκεντρο της πάλης του θα έχει τη διεκδίκηση της σύγχρονης Λαϊκής Παιδείας. Θα έχει ως αφετηρία τα προβλήματα της εκπαίδευσης μέσα από ένα ενιαίο Μέτωπο Παιδείας και με μπροστάρη την εργατική τάξη».

Το ΕΚ καλεί σε παλλαϊκό αγώνα τόσο για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων, όσο και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για γενικότερες φιλολαϊκές αλλαγές, για ένα σχολείο, που θα συμβάλλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στα πλαίσια αυτά καλεί τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να διεκδικήσουν την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους κ.ά.

Σε τοπικό επίπεδο το ΕΚΛ απαιτεί «την άμεση κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Την κατάργηση της πληρωμής για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που αναπτύσσονται από τους Δήμους. Την ανέγερση εστίας για τους σπουδαστές του ΤΕΙ (υπάρχουν 600 θέσεις για 10.000 σπουδαστές), τη δωρεάν μεταφορά τους με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Να έρθουμε σε αντίθεση και σύγκρουση με τη λογική της ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συνειδητά υλοποιεί η πλειοψηφία των Δήμων συμμετέχοντας στο χαράτσωμα των οικογενειών μας».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ
Καταργείται το δικαίωμά τους στη φοιτητική μέριμνα!

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΥΠΕΠΘ προς τη λέσχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μεθόδευση που καταργεί τη φοιτητική μέριμνα για τους υποψηφίους διδάκτορες, γνωστοποιήθηκε στη φοιτητική λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την οδηγία του ΥΠΕΠΘ προς τη φοιτητική λέσχη: «Οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και κατά συνέπεια δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα και τις παροχές, όπως υγειονομική περίθαλψη, δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου, δωρεάν σίτιση, κλπ».

Την παραπάνω αντιλαϊκή μεθόδευση καταγγέλλει η Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΣΚ) Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του ΑΠΘ και καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, να δώσουν αποφασιστική απάντηση με αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις. Καλεί τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να πάρουν θέση, καθώς και όλους τους συλλόγους και την Ενωση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων σε άμεση κινητοποίηση, γενικές συνελεύσεις και συντονισμό, για να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις. Ηδη αποφάσεις για κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ έχουν πάρει οι σύλλογοι μεταπτυχιακών φοιτητών Φυσικού, Χημικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

Η ΠΣΚ σημειώνει ότι η απόφαση του ΥΠΕΠΘ έρχεται να καταργήσει την ισχύουσα μέχρι σήμερα απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η οποία βασιζόμενη στο νόμο 1566/85 αναγνώριζε στους υποψήφιους διδάκτορες το δικαίωμα να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες τους μέσα από τη φοιτητική μέριμνα. Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που περικόπτονται οι δαπάνες, η ερευνητική δραστηριότητα υποβαθμίζεται και απομακρύνεται από την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών την ίδια στιγμή που προωθείται ο έλεγχος από τις επιχειρήσεις.

Η ΠΣΚ υπογραμμίζει ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες, αν και αποτελούν το εργατικό δυναμικό στην παραγωγή της νέας γνώσης δεν απολαμβάνουν βασικά δικαιώματα του εργατικού κινήματος, όπως η αμοιβή και η ασφάλιση. «Το καθεστώς μαύρης εργασίας που ισχύει στο συγκεκριμένο χώρο, εν έτει 2005, δεν ήταν αρκετό για την κυβέρνηση, η οποία θέλησε να εντείνει την εκμετάλλευση, δίνοντας τη χαριστική βολή, καταργώντας ακόμη και το δικαίωμά μας στην περίθαλψη!», καταλήγει.

Μάλιστα, η διατύπωση στο έγγραφο του ΥΠΕΠΘ φαίνεται ότι έχει γενικό χαρακτήρα και στόχο να απαλλάξει το σύνολο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την υποχρέωση της φοιτητικής μέριμνας προς τους ερευνητές που κάνουν το διδακτορικό τους.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Παραμένουν αδιόριστοι!

Αβέβαιο χαρακτηρίζουν το εργασιακό τους μέλλον οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους καταδικάζει σε καθεστώς ομηρίας με μεγάλες συνέπειες σε βάρος των ίδιων και υποβαθμίζοντας το επίπεδο μόρφωσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και οι πρώτοι πτυχιούχοι του τμήματος αποφοίτησαν το 2002, σήμερα κανείς δεν έχει πλήρη και σταθερή απασχόληση.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του «Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» οι αρμόδιοι δεν έχουν μεριμνήσει για την απορρόφηση και ένταξή τους στο υπάρχον Εκπαιδευτικό Σύστημα ως εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και πως δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια αναφορικά με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη και το εξεταστέο γνωστικό αντικείμενο που αφορά τους τελειόφοιτους του τμήματος. Για όσους από τους αποφοίτους εργάζονται ως αναπληρωτές νηπιαγωγοί και δάσκαλοι στον ευαίσθητο, αυτό, τομέα, δεν εγκρίθηκαν ακόμα για φέτος οι πιστώσεις για την πρόσληψή τους, γεγονός που κάνει το Σύλλογο να μιλάει για «"μπαλώματα" της τελευταίας στιγμής». Επίσης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι δίνεται δικαίωμα υποβολής αίτησης σε εκπαιδευτικούς γενικής Παιδείας με Τίτλο Επιμόρφωσης 300 ωρών κάνει λόγο για «πρόχειρες λύσεις σ' ένα θέμα τόσο ευαίσθητο».

Και καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολυάριθμες, οι ανάγκες τεράστιες και κατεπείγουσες και είναι πιθανό ν' απορροφηθεί το σύνολο σχεδόν των ειδικών Παιδαγωγών σε μονάδες ειδικής αγωγής».

Βραβείο στην ... ανταγωνιστικότητα;

Το ...σχέδιο για τη μετατροπή των νέων, μέσα και από το σχολείο, σε εργαζόμενους στα μέτρα του καπιταλισμού, προχωράει η κυβέρνηση με γοργά βήματα. Ετσι, μετά την «επιχειρηματικότητα» στο Δημοτικό, έρχεται η «ανταγωνιστικότητα» στη Β΄ Λυκείου, μέσα από πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. Ενα διαγωνισμό, ο οποίος θα επιβραβεύει εκείνους που θα εξυμνούν καλύτερα την «ανταγωνιστικότητα», με χρηματικό έπαθλο!

Αλλος ένας τρόπος για να διαποτίσουν από νωρίς τους νέους με τη λογική ότι ο εργοδότης πρέπει να βγάζει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κέρδος και οι ίδιοι ως εργαζόμενοι πρέπει να είναι «ανταγωνιστικοί», δηλαδή να είναι φθηνοί και να δουλεύουν σκληρά, χωρίς δικαιώματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ