ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Προσηλωμένο στον εγκλωβισμό των ΕΒΕ

Η μάχη της «καρέκλας» αντιμετώπισε τη σφοδρή κριτική της ΔΗΚΕΒΕ, που στιγμάτισε τη στήριξη της εχθρικής - προς τους ΕΒΕ - πολιτικής από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ

Το «ψηφίστε - τελειώσατε» έκτακτο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που προκήρυξε η νόθα πλειοψηφία της απερχόμενης - και άκυρης με δικαστική απόφαση - διοίκησης, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, επιτελώντας το σκοπό της διεξαγωγής του: «Να μετρήσει αριθμούς», όπως εύστοχα παρατήρησε ο Δ. Φέτσης, μιλώντας εκ μέρους του ψηφοδελτίου «Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ».

Τέσσερις μέρες πριν την εκδίκαση της έφεσης, που ασκήθηκε από την ίδια πλειοψηφία στην απόφαση, με την οποία κρίθηκε άκυρο το προηγούμενο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ λόγω της εκτεταμένης νοθείας, που αλλοίωσε τα αποτελέσματα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ έσπευσαν να προδικάσουν τις εξελίξεις και να πετάξουν από πάνω τους το στίγμα της νοθείας με ένα ...παράνομο Συνέδριο, όπως με έμφαση το κατήγγειλε τόσο η ΔΗΚΕΒΕ όσο και Ομοσπονδίες του χώρου. Η συγκεκριμένη μεθόδευση εξασφαλίζει ίσως τις «καρέκλες» κάποιων σε αυτή τη χρονική φάση. Ταυτόχρονα, όμως, καταδικάζει τη Συνομοσπονδία σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδράνεια μέχρι την ενεργητική στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα από θέσεις που σε μεγάλο βαθμό ξεπατικώνονται από τα «κείμενα εργασίας» των μεγαλοβιομηχάνων!

Οι συσχετισμοί έμειναν περίπου ίδιοι, καθώς:

  • Η «Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ» έλαβε - μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες - ποσοστό 20,75% και 11 έδρες (-1) στο 51μελές ΔΣ.
  • Η ΠΑΣΚΜΜΕ έλαβε ποσοστό 34,86% και 18 έδρες (-1).
  • Η ΔΑΚΜΜΕ απέσπασε το 21,99% και 11 έδρες.
  • Η ΑΣΚΕΒΕ κέρδισε το 14,94% και 8 έδρες (+2).
  • Η ΠΑΚΜΜΕ με 4,98% πήρε 2 έδρες.
  • Η ΑΚΕ με 2,07% κέρδισε 1 έδρα, ενώ ένας ανεξάρτητος υποψήφιος (0,41%) δεν εκλέχθηκε.
Με όρους ...μεγάλου κεφαλαίου

Την ίδια ώρα που οι ηγεσίες των τριών παρατάξεων στη ΓΣΕΒΕΕ επιδίδονται στα παιχνίδια διατήρησης της εξουσίας τους, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, μικροί βιοτέχνες και έμποροι αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής που ασκείται σε βάρος τους και των επιλογών της ΓΣΕΒΕΕ. Οι επιλογές αυτές φάνηκαν και από τον «προγραμματισμό δράσης» και από τον «διοικητικό απολογισμό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απολογισμό της διοίκησης, από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Ν. Σκορίνη, (ΑΣΚΕΒΕ) αναφέρεται ότι στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων λογίζεται ως «επιτυχία» η επίτευξη ενός ...δεδομένου: Η αρνητική καταγραφή στη συνείδηση των πολιτών της διεύρυνσής του! Η απαράδεκτη θριαμβολογία επιδίωξε ταυτόχρονα να κρύψει το γεγονός ότι την ώρα που «χλιαρά» και τυπικά η πλειοψηφία αναφερόταν σε ωράριο γύρω στις 52 ώρες και πλέον, πρότεινε ώρα έναρξης 6 το πρωί. Αλλά και ότι δέχτηκε πιο πριν το «ολυμπιακό ωράριο», ότι αναλώθηκε στον «κοινωνικό διάλογο», ότι αρνήθηκε να αναλάβει εγκαίρως και δυναμικά τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα και ότι αρνήθηκε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους που επίσης αντιτάσσονται στην απελευθέρωση! Επιπροσθέτως, οι «επιτυχίες» της πλειοψηφίας δεν εμπόδισαν τη νομοθετική ψήφιση της ρύθμισης, κάτι που δεν ανέφεραν.

Στον προγραμματισμό, από τον πρόεδρο Δ. Ασημακόπουλο (ΠΑΣΚΜΜΕ) είναι ενδεικτική η αναφορά στην «ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών αντιμετώπισης των νέων συνθηκών που δημιουργούνται σε μια διεθνοποιημένη αγορά» με πρώτη προτεραιότητα για την... ικανοποίηση αυτής της ανάγκης, τη «διεκδίκηση για ένα περιβάλλον που δε θα περιθωριοποιεί το επιχειρείν σε μικρή κλίμακα»! Καμία αναφορά σε συνεταιριστικοποίηση ή κάποια άλλη μορφή συλλογικής αντίστασης στο μεγάλο κεφάλαιο: Από τη μία ο μικρέμπορος, ο ξυλουργός, ο επαγγελματίας και από την άλλη η παγκοσμιοποιημένη αγορά, στην οποία οφείλει να... προσαρμοστεί για να «υπάρξει» μέσα της!!!

Απόδοση ευθυνών

Με τέτοιου είδους θέσεις, «προβληματισμούς», επιδιώξεις και απολογισμούς, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο, δικαιώνοντας τη σκληρή κριτική των στελεχών της ΔΗΚΕΒΕ και τον Δ. Φέτση που επισήμανε: «Το Συνέδριο κρίνεται για πολλά πράγματα. Για τη νομιμότητά του, αλλά προπαντός για τη σκοπιμότητά του. Η γνώμη μας είναι ότι αυτό το Συνέδριο έχει να μετρήσει μόνο αριθμούς». Πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε, καθώς απέτρεψαν ακόμη και τη διαπάλη ιδεών, τη συνδικαλιστική αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων που θα μπορούσε να γίνει μέσα από τις συνελεύσεις των οργανώσεων - μελών της ΓΣΕΒΕΕ, με κορύφωση το Συνέδριο.

Ο συνδικαλιστής επέκρινε τη λειτουργία της διοίκησης και την αδράνεια απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ, επισημαίνοντας ότι σκοπός του Συνεδρίου είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αναφορικά με την παρουσία της ΔΗΚΕΒΕ, τόνισε ότι «ήρθαμε για να εμποδίσουμε το ξεστράτισμα του συνδικαλιστικού κινήματος, όχι για να νομιμοποιήσουμε το Συνέδριο», καθώς «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι ΕΒΕ θα μείνουν χωρίς συνδικαλιστική ομπρέλα. Και έχουν ανάγκη οι ΕΒΕ αυτή τη θωράκιση, γιατί η επίθεση εναντίον τους και από τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται, δυστυχώς και με τη βούλα της ΓΣΕΒΕΕ». Μια ΓΣΕΒΕΕ που όπως είπε ταυτίστηκε πολλές φορές με τους ΣΕΣΜΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ. Η αλλαγή ρότας, τόνισε, είναι επιβεβλημένη, με ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων, ενάντια στην εξαπάτηση και την ψευδαίσθηση.

ΕΦΟΡΙΑ
Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

Η ενδέκατη παρτίδα με περισσότερα από 383.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομείται από την Εφορία στις επόμενες μέρες. Συνολικά έχουν εκκαθαριστεί 4,3 εκατ. δηλώσεις από τις περίπου 5,3 εκατ, που υποβλήθηκαν. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για το 2004 που δηλώθηκε στην Εφορία διαμορφώνεται σε 13.950 ευρώ (κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα) που βεβαιώνει πως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ζουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τους στατιστικούς μέσους όρους.

Στην 11η παρτίδα ο μέσος συμπληρωματικός φόρος στα χρεωστικά εκκαθαριστικά φτάνει στα 2.094 ευρώ ενώ η μέση επιστροφή φόρου στους δικαιούχους στα 518 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προκλητικές ψευτοδικαιολογίες

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έσπευσε διά ανακοινώσεως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή τα πάμπολλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη διαδικασία διανομής των προσωρινών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ.

Στην ανακοίνωση επιχειρήθηκε να επιμεριστούν τα «τεχνικά» λάθη στην ...τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας, στις Ενώσεις και ολίγο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ουσία είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες δεν είναι μόνο χαμένοι από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που γίνονται τώρα πράξη, αλλά ταλαιπωρούνται χωρίς να φταίνε σε τίποτα και τρέχουν να πληρώσουν και το κόστος υλοποίησης της νέας ΚΑΠ. Επίσης φαίνεται πως θα δοθεί χρονική παράταση για την υποβολή των ενστάσεων, αφού εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη που έχει ορίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το θέμα πάντως είναι ότι οι Ενώσεις μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν επιβάλει απαράδεκτα χαράτσια για την υποβολή των ενστάσεων και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκιαδάς που παραμένει και μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ βγήκε και ανακοίνωσε, προκαλώντας τη νοημοσύνη των αγροτοκτηνοτρόφων, ότι το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που ζητάνε οι Ενώσεις για τις ενστάσεις! Καλά, κύριε Σκιαδά, γιατί δεν πληρώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το κόστος της όλης διαδικασίας και καλυφτούν και τα έξοδα των Ενώσεων και πρέπει να πληρώνουν χαράτσια οι αγροτοκτηνοτρόφοι;

Ανάκληση ακατάλληλων σκευών

Με απόφαση του ΕΦΕΤ ανακαλούνται δύο τύποι ακατάλληλων σκευών κουζίνας που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, λόγω μετανάστευσης χημικών ουσιών. Πρόκειται για τα «potato masher» (κωδικός προϊόντος 67928) κινεζικής προέλευσης και τα «serving spoon brack nylon» (κωδικός 67937), που εισάγονται από την εταιρία «Masteretail AEE», η οποία έλαβε εντολή να τα ανακαλέσει από την αγορά. Οι καταναλωτές καλούνται να αποφεύγουν τη χρήση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ