ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποσυρθεί το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Επιστολή στον πρόεδρο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης και κοινοποίησε στον πρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και με Ερώτηση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει έντονα την αντίθεση του ΚΚΕ και γενικότερα του λαού μας στην αντικομμουνιστική εκστρατεία.

Η επιστολή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε

Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ετοιμάζει έκθεση "Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού", που θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τον Οκτώβρη του 2005.

Ορισμένα έγγραφα, και κυρίως το "Μνημόνιο", μας προκαλούν έντονη ανησυχία, γιατί υιοθετούν έναν πρωτόγονο αντικομμουνισμό, εξομοιώνοντας τον ηρωισμό των κομμουνιστών και άλλων αντιφασιστών δημοκρατών με τα εγκλήματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Ε` Παγκοσμίου Πολέμου. Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας γι' αυτήν την επιχείρηση διαστρέβλωσης και αναθεώρησης της Αντιφασιστικής Νίκης, που προσβάλλει τα εκατομμύρια θύματα του αντιφασιστικού αγώνα, ενώ παράλληλα επιχειρεί να επαναχαράξει τα σύνορα και να διευρύνει την επιβολή των αντιδημοκρατικών μέτρων και των μαζικών διώξεων, στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που εφαρμόζεται σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Το γεγονός ότι το Μνημόνιο δεν παραμένει στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, αλλά προχωράει παραπέρα σε επίθεση εναντίον των χωρών που κυβερνιούνται από Κομμουνιστικά Κόμματα (Κούβα, ΛΔ της Κορέας, Κίνα, Βιετνάμ και Λάος), αλλά και εναντίον των Κομμουνιστικών Κομμάτων που είναι δραστήρια σε πολλές χώρες, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις των εμπνευστών αυτής της πρωτοβουλίας, που δεν είναι άλλη από την αθώωση του ιμπεριαλισμού από τα παλαιά και νέα εγκλήματά του, και την εξουδετέρωση της σημερινής αντίστασης των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η αντικομμουνιστική υστερία εκδηλώνεται σε μια περίοδο που συνεχίζεται η παράνομη κατοχή του Ιράκ, και παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στο Κόσσοβο και την πρώην Γιουγκοσλαβία μετά από τις επεμβάσεις του NATO, που εντείνονται οι επιθέσεις ενάντια στα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που επιδεινώνονται τα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας των λαών της Ευρώπης. Είναι φανερό ότι οι συγγραφείς αυτού του σκανδαλώδους Μνημονίου ανησυχούν για τις ανερχόμενες κινητοποιήσεις των λαών της Ευρώπης ενάντια στον πόλεμο και στις αντιλαϊκές πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε συνδυασμό με το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι κομμουνιστές σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε την απόσυρση αυτού του απαράδεκτου Μνημονίου, και πιστεύουμε όχι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα υπαρκτά και πολυάριθμα εγκλήματα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός, τόσο στο παρελθόν (Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Κορέα, Κούβα, Χιλή, Κολομβία, Φιλιππίνες, Ελλάδα, Κύπρος, κλπ.), όσο και στις μέρες μας (Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ).

Βρυξέλλες, 12 Σεπτέμβρη 2005

Η Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συνεδρίασε στο Παρίσι στις 13 Σεπτέμβρη 2005, μετά από έντονες μαζικές αναδράσεις κομμάτων, μαζικών φορέων εργαζομένων, που προκάλεσε η αντιδραστική πρόταση ψηφίσματος για την "καταδίκη του Κομμουνισμού", αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του αντικομμουνιστικού - επικίνδυνου μνημονίου. Η προκλητική εξομοίωση του ναζισμού και του φασισμού με τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Αντιφασιστική Νίκη, το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο. Πρόκειται για παραχάραξη της Ιστορίας, η οποία εντάσσεται στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στις χώρες που κυβερνιούνται σήμερα από κομμουνιστικά κόμματα και γενικότερα στο κομμουνιστικό κίνημα.

Σκοπεύει το Συμβούλιο να αντιδράσει στις προσπάθειες διαστρέβλωσης και επανεγγραφής της Ιστορίας, που επιχειρείται με αυτό το ψήφισμα, αλλά και άλλες συντονισμένες ενέργειες αντικομμουνιστικής υστερίας, που προωθούνται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ