ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Αέρας κοπανιστός

Γρηγοριάδης Κώστας

Σιγά, βρε παιδιά, το παρακάνατε. Πού το είδατε «το συνολικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης, που κινείται σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από της κυβέρνησης»; Ούτε καν ένα σχέδιο ουσιαστικά διαφορετικής διαχείρισης της ίδιας με την κυβέρνηση της ΝΔ πολιτικής, δεν παρουσίασε καλά καλά ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Και τι έγινε, δηλαδή, επειδή μίλησε για κοινωνικό κράτος; Κι ο Κ. Καραμανλής μιλά γι' αυτό. Οπως μίλαγε και ο Κ. Σημίτης. Ολοι γνωρίζουν, όμως, τι έκανε ο τελευταίος στην πράξη ή τι κάνει σήμερα ο προηγούμενος... Για να μην μιλήσουμε, σχετικά με την αντιδραστική πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την Παιδεία ή την ακόμη μεγαλύτερη «ευελιξία της εργασίας», που διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδεύοντάς τη με τη γενικόλογη υπόσχεση, για «ασφάλεια στην εργασία και στο εισόδημα». Πάλι καλά, που δεν υποσχέθηκε, ότι θα καθιερώσει τη γενική εφαρμογή της τετράωρης απασχόλησης, αλλά με αμοιβή 8ώρου και, ταυτόχρονη, απαγόρευση των απολύσεων... Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον αρκετές εμπειρίες, για να καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από υποσχέσεις, που θυμίζουν τη γνωστή λαϊκή παροιμία «και η πίτα στο ταψί, και ο σκύλος χορτάτος»...

Δεν υποτιμάμε τις δυνατότητες χειραγώγησης των συνειδήσεων από τους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης και τα ΜΜΕ, αλλά όσοι νομίζουν, ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα φιλολαϊκού ΠΑΣΟΚ με αέρα κοπανιστό είναι βαθιά νυχτωμένοι...

Πυλώνες

Συζήτηση - δικομματικής σύνθεσης, φυσικά - χτες το πρωί στη ΝΕΤ, σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, με σχολιαστές τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ΝΔ) και τον Χρήστο Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ).

Σε κάποια στιγμή ο Παπουτσής ...κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι με την πολιτική της καταστρέφει και τους δύο πυλώνες, που είναι ο υγιής ανταγωνισμός και το δημόσιο συμφέρον. «Το δημόσιο συμφέρον είναι μια πολύ ασαφής έννοια» ανταπάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε διάφορα, περί του ανταγωνισμού.

Με ή χωρίς ασάφειες και οι δύο πυλώνες της αντιλαϊκής πολιτικής ένα έχουν ξεκάθαρο: Τα προνόμια υπέρ των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου και την πολύμορφη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Τα υπόλοιπα είναι φούμαρα για λαϊκή κατανάλωση.

Περί «μεταρρυθμίσεων»

Ενα πραγματικό «περιβόλι» αντιλαϊκών και αντιδραστικών μέτρων είναι το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» για την περίοδο 2005-2008, που ανακοίνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση. Και μπορεί οι κυβερνώντες να «πουλάνε» το περιτύλιγμα, εκμεταλλευόμενοι μια θετική φόρτιση της λέξης «μεταρρύθμιση», αλλά οι περιεχόμενες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεις και μέτρα έχουν βαθιά αντεργατικό και αντιλαϊκό περιεχόμενο. Ολες τους υλοποιούν την ευρωενωσιακή Στρατηγική της Λισαβόνας και στοχεύουν στην πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της πλουτοκρατίας γενικότερα. Ολες τους υπηρετούν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας». Πρόκειται στην ουσία, για μέτρα, που -αν περάσουν και εφαρμοστούν - θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη φτωχότερους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, περισσότερο ακριβή αντιμετώπιση των όποιων καθημερινών αναγκών, ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ξεζούμισμα των εργαζομένων, μεγαλύτερη ανασφάλεια, αβεβαιότητα και φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό είναι το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί το γεγονός αυτό από τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων. Οσο πιο γρήγορα μπουν στο περιθώριο οι όποιες τάσεις ανοχής και αυταπάτες. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί η ανάγκη της μαζικής και ενεργητικής αντίστασης, της πύκνωσης των γραμμών του ΠΑΜΕ, τόσο το καλύτερο θα είναι για τους εργαζόμενους και τη χώρα συνολικά.

Η κριτική της ΓΣΕΕ...

«Η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταστρατηγεί τις αποφάσεις της Λισαβόνας για ασφάλεια στην εργασία, τον σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων, τη διασφάλιση των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την Ανάπτυξη για τον Ανθρωπο και την κοινωνία είναι η Ελλάδα»..! Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ...κριτικής, που άσκησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο κυβερνητικό «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» για την περίοδο 2005-2008. Ισχυρίζεται ξεδιάντροπα, δηλαδή, ότι η στρατηγική της Λισαβόνας επιδιώκει την ασφάλεια στην εργασία, το σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων, τη διασφάλιση των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την ανάπτυξη για τον άνθρωπο! Αυτά, όταν το περίφημο «Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» δεν είναι τίποτα άλλο από μια ελληνική αντιγραφή της ίδιας της στρατηγικής της Λισαβόνας. Της στρατηγικής που, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα, απαιτεί την υπονόμευση και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του κόστους εργασίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να αναφερθούμε σε ορισμένους μόνο στόχους της.

Ολοφάνερο είναι το άγχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να βγάλει λάδι την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και να τα φορτώσει όλα στον κακό Ελληνα διαχειριστή (στην κυβέρνηση της ΝΔ). Ετσι, για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την προσήλωσή της, τόσο στον ευρωμονόδρομο γενικά, όσο και στην «πράσινη» εκδοχή της εφαρμογής του. Λες και δεν έχουν συναποφασίσει όλοι μαζί τη στρατηγική της Λισαβόνας...


Παραμύθια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ισχυρίζεται ότι η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική και τα κλιμακούμενα συνεχώς αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα αποτελούν το μόνο δρόμο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, που κληροδότησε στη χώρα η ΠΑΣΟΚική διακυβέρνηση και καλλιεργεί γενικώς και αορίστως την εντύπωση ότι σε μερικά χρόνια - ίσως, το 2008, που τυχαίνει να είναι και χρονιά εκλογών... - θα υπάρξει κάποιο «φως» και για τους εργαζόμενους.

Προφανώς - και πάντα στην καλύτερη των περιπτώσεων - τα όσα λέει ο πρωθυπουργός παραπέμπουν ευθέως στη γνωστή ιστορία του Χότζα με τον συγχωριανό του, που δεν τον χώραγε το μικρό του σπίτι, επειδή είχε πολυμελή οικογένεια.

Ο Χότζας, λοιπόν, τον συμβούλεψε να βάλει στο σπίτι όλα τα ζώα του. Κι αφού, το 'κανε αυτό σταδιακά και έφτασε πραγματικά στο «αμήν», λίγο πριν παραφρονήσει, ο Χότζας του είπε να βγάλει έξω το γαϊδούρι. Και μετά από λίγες μέρες και τις δυο αγελάδες του...

Περιττό, να σας πούμε, ότι ο συγχωριανός του Χότζα αισθανόταν άνετα στο σπίτι του, πριν ακόμη βγάλει όλα τα ζώα απ' αυτό...

Προφανώς, κάπως έτσι σκέφτεται και ο πρωθυπουργός. Και σχεδιάζει - όπως και όλοι οι προκάτοχοί του - να μοιράσει προεκλογικά κάποια ψίχουλα, με στόχο να ξανακλέψει την ψήφο των εργαζομένων και του λαού.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ διακηρύσσει την ίδια στην ουσία αντιλαϊκή πολιτική με αυτή της ΝΔ. Οντας πλέον στην αντιπολίτευση, όμως, έχει το ...πλεονέκτημα να ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ...τετραγωνίσει τον κύκλο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με άλλα λόγια, να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αλλά να μην ικανοποιούνται μόνον οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, αλλά και οι εργαζόμενοι...

Βέβαια, η πίστη και η προσήλωσή του στις ίδιες αρχές και... αξίες με αυτές της ΝΔ - δηλαδή, τον ευρωμονόδρομο, τους νόμους της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, κλπ., κλπ. - είναι δεδομένη, αδιαμφισβήτητη και ένα το κρατούμενο.

Ενώ, ο υποσχόμενος ...τετραγωνισμός του κύκλου - η ταυτόχρονη ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων - είναι μόνο λόγια και... θα υλοποιηθούν εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει κυβέρνηση.

Μάλλον, την ίδια ιστορία έχει και ο Γ. Παπανδρέου στο μυαλό του, προσδοκώντας να γίνει αυτός Χότζας στη θέση του σημερινού Χότζα...

Στο ίδιο αντιλαϊκό μονοπάτι

Το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» της χώρας, που επιχείρησε να παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου στη διήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, κινήθηκε μεταξύ της υπεράσπισης των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της πλήρους ευθυγράμμισης του κόμματός του με την προώθηση και εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Οσο και αν προσπάθησε ο Γ. Παπανδρέου να αναδείξει προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν μπόρεσε να κρύψει την ταύτιση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, που κινούνται στη λογική του «ευρωμονόδρομου» και στην υλοποίηση κάθε αντεργατικής μεταρρύθμισης που επιβάλλει η «Στρατηγική της Λισαβόνας», η οποία εξάλλου φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου είχε για μια ακόμα μια φορά εξέχουσα θέση ανάμεσα στο «σχέδιο διακυβέρνησης» του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της διαιώνισης δηλαδή του συστήματος που θέλει τον εργαζόμενο μερικώς απασχολούμενο, μερικώς αμειβόμενο και με «μερικά» δικαιώματα. Διέγνωσε «αδυναμίες» στο σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτη την «πρόωρη συνταξιοδότηση», μια θέση που έρχεται να ενισχύσει τη δική του άποψη ότι μετά τα 70 υπάρχουν για τον άνθρωπο «παραγωγικά χρόνια». Πρότεινε ο ΟΑΕΔ να περάσει στα χέρια των παραγωγικών τάξεων, παραδίδοντας τους ανέργους στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου και στους ...«κοινωνικούς διαλόγους» της ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου, με τις θέσεις του εξασφάλιζε φτηνά εργατικά χέρια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ισχυριζόταν προκλητικά ότι το δικό του μοντέλο ανάπτυξης δε θα στηρίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά στην ποιότητα, την έρευνα, την εξειδίκευση και την υψηλή τεχνολογία, που θα αναπτυχθούν στις «βιομηχανίες» του πολιτισμού και της πληροφορικής!

Ο «νέος δρόμος», που θέλει να χαράξει το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί γνωστό «μονοπάτι» πάνω στο οποίο κινήθηκαν οι κυβερνήσεις των «σοσιαλιστών» και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα πάντα να κινούνται βάσει των νόμων της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στους χώρους της Παιδείας και της Πρόνοιας. Στην κοινωνία που οραματίζεται τα πάντα αγοράζονται, το «κοινωνικό κράτος» μετατρέπεται σε κράτος «αλληλεγγύης» και «φιλανθρωπίας», που θα προσφέρει υπηρεσίες στις «ομάδες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη». Οσοι δε βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση, στο «νέο μοντέλο διακυβέρνησης», θα καταβάλλουν νέους φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού αυτή θα κληθεί να αναλάβει την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Αυτές τις αντιλαϊκές θέσεις που διατύπωσε Γ. Παπανδρέου, φιλοδοξεί να τις επικυρώσει μέσα από μια «νέα εθνική κοινωνική συμφωνία» με το λαό, προκειμένου να τον καταστήσει συνένοχο σε μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά του. Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις προτάσεις του, πρέπει αφυπνίσει το λαό. Να συνειδητοποιήσει ότι μπροστά του έχει δυο κόμματα με κοινή γραμμή και πολιτική. Στους εργαζόμενους σήμερα δεν απομένει άλλη λύση, παρά να εγκαταλείψουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να συσπειρωθούν δίπλα στις ταξικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική και στοχεύουν στην ανατροπή της.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ