ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Οι βαστάζοι του δικομματισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως αμέσως μετά το σύνθημα του «αρχηγού και του πρωθυπουργού τους» για γενικό και ολοκληρωτικό ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κλπ., οι κομματικές οργανώσεις της ΝΔ σήκωσαν ψηλά τα μανίκια και έπιασαν δουλιά.

Σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση της ΝΔ στην ΕΥΔΑΠ καλεί σε συγκέντρωση όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου στο προσωπικό «σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού μας» αλλά και «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ συνολικώς και μερικώς με την παραχώρηση τμημάτων της εταιρίας σε εργολάβους κλπ.». Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσουν την πολιτική τους χρειάζονται και τους βαστάζους τους που θα νομιμοποιούν και θα προωθούν τις αντεργατικές τους επιλογές. Ετσι, ό,τι ακριβώς έκαναν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πριν λίγους μήνες στον ΟΤΕ κάνει σήμερα η κομματική οργάνωση της ΝΔ στην ΕΥΔΑΠ.

Ο μεγάλος ξεριζωμός

Associated Press

Σαν τα όρνια έχουν εφορμήσει οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες πάνω στους λαβωμένους από τον «Κατρίνα» και με «λάθος χρώμα» κατοίκους της Νέας Ορλεάνης. Η πόλη και η γύρω περιοχή θα ανακατασκευαστεί και, μάλιστα, πάνω σε «νέα βάση και νέα σχέδια», σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, και οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες παίρνουν «θέσεις μάχης».

Ο Ρόμπερτ Μεχία - της διπλανής φωτογραφίας - όχι τυχαία λατινοαμερικανικής καταγωγής, εκπροσωπώντας την εταιρία «Praxis Housing Initiatives», υπόσχεται στην άστεγη μητέρα ένα... καλύτερο μέλλον, αλλά στη Νέα Υόρκη. Φυσικά, το αντίτιμο για την άμεση μετακόμισή της είναι η εγκατάλειψη του σπιτικού της στη Νέα Ορλεάνη. Τίποτα δε δίνεται δωρεάν. Η καταστροφή της Νέας Ορλεάνης δίνει την ευκαιρία στους αρμοδίους να φτιάξουν μια νέα πόλη, απαλλαγμένη από φτωχούς...

Ο Μεχία δεν είναι ο μόνος που έχει σπεύσει. Τόσο, όσοι κατάφεραν να φύγουν, πριν την έλευση του «Κατρίνα», όσο και αυτοί, που παρέμειναν στη χτυπημένη πόλη, δέχονται τις μέρες αυτές ανάλογες επισκέψεις και προτάσεις. Ιδιαίτερα, όσοι έχουν κάποια ιδιοκτησία (σπίτι και γη), αλλά δε συμπεριλαμβάνονται στα «σχέδια ανανέωσης» της πόλης. Και μπορεί, να μη θέλουν να εγκαταλείψουν τη γη και το σπίτι τους, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχει την παραμικρή άλλη διέξοδο. Οσο, βέβαια, αποτελεί διέξοδο, η ένταξή τους στις υπάρχουσες ήδη στρατιές των απόκληρων της αμερικανικής μεγαλούπολης...

Μαθήματα καιροσκοπισμού

«Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» ήταν το κεντρικό σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Και ο Αλ. Αλαβάνος, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο, αφού το διαστρέβλωσε, υπογράμμισε: «Εμείς λέμε στη νεολαία "ελάτε να συναντηθούμε για να μάθουμε την αλήθεια σας, να αλλάξουμε την αριστερά, μπας και μπορέσουμε να αλλάξουμε μερικά πράγματα στον κόσμο"».

Αφήνοντας κατά μέρος την τακτική της ολοφάνερης κολακείας προς τη νεολαία - χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των αστικών και μικροαστικών πολιτικών δυνάμεων - αξίζει να σημειωθούν δυο ακόμη πράγματα: Πρώτον, ο ΣΥΝ θέλει τη συνάντηση με τη νεολαία για ν' αλλάξει την αριστερά της χώρας μας. Δηλαδή, για να κάνει την τελευταία αγνώριστη, εγκλωβίζοντάς τη στην πολιτική του ευρωμονοδρόμου, ευνουχίζοντας τον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό της και αιχμαλωτίζοντάς τη στη λογική της ταξικής συναίνεσης και του συμβιβασμού. Και δεύτερον, όλ' αυτά, μπας και αλλάξουν «μερικά πράγματα στον κόσμο».

Με άλλα λόγια, από την κολακεία της νεολαίας, περνάμε κατευθείαν στη χειραγώγηση, ενώ, ταυτόχρονα, καλλιεργούμε την απαισιοδοξία και την ηττοπάθεια. Ούτε μαθήματα καιροσκοπισμού να παρέδιδε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συζητάμε για τη νέα γενιά

«

Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της Νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ», βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της δουλιάς του ΚΚΕ, καθώς και η μάχη για την επιτυχία της επικείμενης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με αυτό ακριβώς το θέμα. Η ίδια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προχτές στο 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ανακοίνωσε ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 29 και 30 Οκτώβρη, απευθύνοντας, παράλληλα, πλατιά πρόσκληση για συμμετοχή στο διάλογο. Με βάση τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του, το ΚΚΕ προχωρά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε μια περίοδο που, μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις κτλ., η άρχουσα τάξη συγκεντρώνει τα πυρά της - πρώτα και κύρια - ενάντια στις γενιές που τώρα εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία, που τώρα προσπαθούν να «φτιάξουν τη ζωή τους». Και το ΚΚΕ θέλει να συμβάλει ακόμη πιο ολοκληρωμένα και αποφασιστικά στον προσανατολισμό της νεολαίας, ώστε να αναπτύξει την αυτενέργεια και πρωτοβουλία της, προκειμένου μαζί με το εργατικό κίνημα να αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων της.

Η Συνδιάσκεψη συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, ανανέωσης της ηλικιακής σύνθεσης του Κόμματος. Την ανάγκη στοχοπροσηλωμένης δουλιάς για τη διαπαιδαγώγηση, την προετοιμασία, την ένταξη στις γραμμές του πρωτοπόρων αγωνιστών, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στους νέους εργαζόμενους, στα παιδιά που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα άλλα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ κατανοεί ότι η βασική ευθύνη για τα προβλήματα της νεολαίας και του κινήματός της, ανήκει πρώτα στο ίδιο το Κόμμα, χωρίς βέβαια να παραμερίζεται ή να υποτιμάται η ευθύνη και ο ρόλος της ΚΝΕ. Και κατανοεί, ακόμη, πως η δράση του πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ποιότητα για τα προβλήματα της νεολαίας.

Η επιτυχία της Συνδιάσκεψης, το πόσο τελικά θα συμβάλει αποφασιστικά στη δουλιά του ΚΚΕ στη νεολαία, εξαρτάται από τη δουλιά του κάθε κομμουνιστή. Η εκλαϊκευμένη μεταφορά των θέσεων του Κόμματος, η ενίσχυση της επιχειρηματολογίας συνδέονται άμεσα με την ολοκληρωμένη μελέτη των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Στις σελίδες του «Ριζοσπάστη», έχει ήδη ξεκινήσει δημόσιος διάλογος, που δίνει βήμα όχι μόνο σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και σε ανθρώπους της διανόησης, της επιστήμης, της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, σε όσους προβληματίζονται για το μέλλον των ερχόμενων γενιών. Ο προβληματισμός, η διατύπωση απόψεων και προτάσεων, η κατάθεση εμπειριών από νέους, γονείς, εργαζόμενους, θα πολλαπλασιάσουν τις θετικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της Συνδιάσκεψης. Γι' αυτό και το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, στον προσωπικό κύκλο του καθενός, στους νέους αλλά και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αποτελεί καθήκον όλων.

Η απαιτητικότητα, η αποφασιστικότητα με την οποία οι κομμουνιστές σήμερα θα δώσουν αυτή τη μάχη, θα καθορίσουν το «υλικό», με το οποίο θα συνεχιστεί, θα ενταθεί η δράση για τα προβλήματα και τα δικαιώματα της νεολαίας αύριο. Οσο πιο πλούσιο και πλατύ είναι το άνοιγμα σήμερα, τόσο πιο πλούσια και πιο αποτελεσματική θα είναι η δράση του Κόμματος τώρα και στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ