ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αισχροκερδούν με τιμές και ποιότητα

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαπατούσαν τους καταναλωτές με μεγαλύτερες τιμές στο ταμείο απ' ό,τι στο ράφι ή πωλούσαν τρόφιμα με ληγμένη ημερομηνία

Σα να μην φτάνει η ακρίβεια και οι καθημερινές ανατιμήσεις που επιβάλλονται από τα σούπερ μάρκετ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, οδηγώντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά στα όρια της ανέχειας, οι επιχειρηματίες μετέρχονται μια σειρά τερτίπια για να κερδοσκοπούν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων. Μια από τις προσφιλείς μεθόδους κερδοσκοπίας, στην οποία επιδίδονται τα μεγάλα «αφεντικά» των σούπερ μάρκετ - που διατείνονται πως ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» είναι προς όφελος των καταναλωτών - είναι το να φουσκώνουν αυθαίρετα τις τιμές, χρεώνοντας στις ταμειακές μηχανές μεγαλύτερες τιμές από αυτές που αναγράφονται στο ράφι.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες από τη Νομαρχία Αθήνας, από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι διευθύνσεις εμπορίου της νομαρχίας της στο διάστημα από το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη διαπιστώθηκε ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαπατούν συστηματικά τους καταναλωτές αναγράφοντας σε δεκάδες προϊόντα άλλη τιμή στο ράφι από αυτή που «χτυπάει» η ταμειακή μηχανή. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παραπέμπονται στον Εισαγγελέα και την αρμόδια αγορανομική επιτροπή.

Οι εταιρίες που παραπέμπονται είναι οι εξής: ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ ΑΕΒΕ, ΒΑΖΖΑR ΑΕ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Σε υποκαταστήματα των παραπάνω αλυσίδων σούπερ μάρκετ εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες η τιμή που «χτύπαγε» η ταμειακή μηχανή - και άρα τελικώς πλήρωνε ο καταναλωτής - ήταν μέχρι και 25% υψηλότερη από εκείνη που αναγραφόταν στο ράφι. Επιπλέον, σε κατάστημα του «Ατλάντικ» υπήρχαν στο ράφι κρουασάν των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης και σε κατάστημα της αλυσίδας «ΞΥΝΟΣ» βρέθηκαν να πωλούνται κρέμα γάλακτος και μπισκότα που επίσης είχαν λήξει.

Τέλος, πρόστιμο ύψους 1.750 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕ γιατί σε πέντε υποκαταστήματα που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι εντοπίστηκαν προϊόντα που δεν έφεραν ενδεικτικές τιμές ή άλλα στα οποία δεν αναγραφόταν η προέλευσή τους.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) εκφράζει τη δυσφορία της για τη δημοσιοποίηση προστίμων που επιβλήθηκαν από τη Νομαρχία ή άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υποστηρίζοντας πως οι διαφορές τιμών ανάμεσα στο ράφι και την ταμειακή μηχανή δεν οφείλονται σε κερδοσκοπία, αλλά σε «αστοχία του ανθρώπινου παράγοντα»!

«ΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»
Πρόκληση από την κυβέρνηση

Τα μέτρα υπέρ των μεγαλεμπόρων προβλήθηκαν ως ...στήριξη του εμπορικού κόσμου

Με μια ακόμη πρόκληση απάντησε η κυβέρνηση στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, οι οποίοι μέρα τη μέρα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αδυνατούν σε αρκετές περιπτώσεις να πληρώσουν ακόμη και την ασφάλισή τους, ιδρώνουν κάθε φορά που η εφορία τούς ζητά να πληρώσουν επιπλέον ποσά μέσω των «ανέλεγκτων χρήσεων», διώκονται από την επαγγελματική στέγη τους. Τόσο ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τα 10 χρόνια από την ίδρυσή της, όσο και η εκτενής ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, είχαν ένα ταυτόσημο μήνυμα: Η πολιτική που δημιουργεί αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες για τους μικρούς ΕΒΕ θα ενταθεί. Οι φιλομονοπωλιακές παρεμβάσεις, τα φορομπηχτικά μέτρα, η επιλεκτική χρηματοδότηση για λίγους, εκλεκτούς και «βιώσιμους», η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αποτελούν βασική συνιστώσα της αντιλαϊκής πολιτικής, υπό την «αιγίδα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναμενόμενος ήταν ο πρωθυπουργικός χαιρετισμός, με αναφορές στη συνεισφορά του «εμπορικού κόσμου», στη «στενή συνεργασία», στον «ουσιαστικό διάλογο» και το χρέος προς το «κοινωνικό σύνολο». Κι όλα αυτά πριν ακόμη «στεγνώσει το μελάνι» του νόμου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που αποτελεί καθοριστικό πλήγμα για τους μικρούς ΕΒΕ και τους εργαζόμενους, ενώ ενισχύει καταλυτικά τις πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλεμπόρους! Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε βεβαίως και στην αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης της ΕΣΕΕ για αναγόρευση της 22ας Σεπτεμβρίου ως «Μέρας Ελληνικού Εμπορίου», ενώ ανακοίνωσε ότι θα προταθεί στον ΟΗΕ από την Ελλάδα η καθιέρωση «Παγκόσμιας Μέρας Εμπορίου».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης ανέπτυξε όσα ανέφερε συνοπτικά ο πρωθυπουργός, ανακαλώντας στη μνήμη των πρόθυμων ακροατών από την ηγεσία της ΕΣΕΕ, τα νομοθετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες. Η ισχνή, ελεγχόμενη από τις τράπεζες, ακριβή δανειοδότηση με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ήταν ένα από τα «κατορθώματα» που ανέφερε.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Ηξεις αφήξεις» από την Gredit Agricole

Σε παζάρι της γαλλικής τράπεζας Gredit Agricole με το δημόσιο εξελίσσεται η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία - με τη σύμφωνη γνώμη και των Γάλλων - εγκρίθηκε χτες από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ο εκπρόσωπος της Credit Agricole συνέχισε τα «ήξεις αφήξεις» λέγοντας ότι η συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα υπάρχουν τότε στο χρηματιστήριο. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 397 εκατ. ευρώ) προγραμματίζεται για τα μέσα του Οκτώβρη ενώ η τιμή διάθεσης της μετοχής ορίστηκε στα 15 ευρώ με γενναία έκπτωση της τάξης του 35% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο. Είναι απόλυτα φανερό ότι η σχέση αυτή είναι απόλυτα συμφέρουσα για τους Γάλλους μεγαλομέτοχους. Αγνωστο είναι το κατά πόσο θα θελήσουν να διατηρήσουν τα ποσοστά συμμετοχής τους ή θα επιδιώξουν να πουλήσουν τα «δικαιώματα» σε τρίτους αποκομίζοντας ζεστό χρήμα και να αναχωρήσουν για άλλες χώρες και αγορές, από τις οποίες αναμένουν περισσότερα κέρδη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Εντολές για εντατικούς φοροελέγχους

Με τη συνήθη πρακτική της εντατικοποίησης των φοροελέγχων πρώτα και κύρια σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και ΕΒΕ απαντά η κυβέρνηση σε μια επιχείρηση αύξησης των φοροεσόδων στα επίπεδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας σε σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των ΔΟΥ είπε πως οι 10 από τις 44 ΔΟΥ της Αττικής υπολείπονται από τους «στόχους» και τους ρυθμούς αύξησης των φοροεσόδων, τονίζοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους είναι παραδοσιακά το πλέον προσοδοφόρο για τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Δεδομένου ότι η λεγόμενη «υστέρηση» των εσόδων είναι αρκετά μεγάλη, γίνεται φανερό το γεγονός ότι ο φοροεισπαρκτικός μηχανισμός θα «φουλάρει» στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής φοροαφαίμαξης.

Οι κατευθύνσεις που έδωσε οι υφυπουργός στους επικεφαλής των ΔΟΥ της Αττικής είναι οι παρακάτω:

  • Την πλήρη αξιοποίηση των δελτίων πληροφοριών που έχουν στη διάθεση τους και να προχωρήσουν σε φορολογικούς ελέγχους.
  • Να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε υποθέσεις που έχουν σημβατικό φορολογικό ενδιαφέρον, για τις οποίες εικάζουν ότι θα αποδώσουν μεγαλύτερα έσοδα από άλλες μικρότερης σημασίας.
  • Να αξιοποιηθούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που είναι σε όφελος του Δημοσίου.
  • Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην «αποδοτικότητα» των «υποδιευθύνσεων ελέγχου» με τα οποία αντικατέστησαν τα «Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα».
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Πρόστιμα σε πρατήρια

Πρόστιμα σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από ελέγχους στους οποίους διαπιστώθηκε νοθεία, ενώ άλλες 4 επιχειρήσεις με διάφορες παραβιάσεις εντόπισαν συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (πρώην ΣΔΟΕ).

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 672 χιλ. ευρώ σε πρατήρια με σήμα της «BP» (2), της ΕΚΟ (1), της REVOIL (1), της AEGEAN (1) καθώς και σε μία αποθήκη εμπορίας και σε ένα ανεξάρτητο πρατήριο.

Παράλληλα, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Ειδικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν σε 4 ελέγχους, μία παράνομη δεξαμενή με 12.000 λίτρα κηροζίνης, λαθρεμπορία 61.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης, όπως επίσης λαθρεμπορία περίπου 150.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και σε μια περίπτωση φορολογικές παραβάσεις στη διάθεση περίπου 227.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ