ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
Περισσότερη φροντίδα και αγάπη για τα παιδιά και τη νεολαία

Θέλοντας να συμβάλω και εγώ στο διάλογο για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη Νεολαία, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2005, θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις.

Με μεγάλη προσοχή διάβασα τις «Θέσεις» της ΚΕ του ΚΚΕ για τα ζητήματα της νεολαίας. Αυτό με κάνει ακόμα μια φορά περήφανο, που το δοξασμένο μας ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα στη χώρα μας που ασχολείται με το όλο ζήτημα της νεολαίας από τη μέρα που γεννιέται το παιδί. Διαπαιδαγώγηση με την πλατύτερη έννοια σημαίνει πολύπλευρο προτσές συνεχιζόμενου πνευματικού πλουτισμού και ανανέωσης των γνώσεων, τόσο γι' αυτόν που διαπαιδαγωγείται, μα άλλο τόσο και γι' αυτόν που διαπαιδαγωγεί.

Το γεγονός ότι η παιδική ηλικία είναι η βασική περίοδος της ανθρώπινης ζωής και πρέπει να αποτελεί προετοιμασία της μελλοντικής ζωής που ιδιαίτερα στην καπιταλιστική κοινωνία παρουσιάζεται πιο έντονη σημαίνει ότι πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας.

Μια άλλη έννοια είναι το φαινόμενο ότι η παιδική ηλικία αποτελεί καθημερινή αποκάλυψη και αφομοίωση του κόσμου, όπως γνώση της κοινωνίας, γνώση της πατρίδας, γνώση των ανθρώπων, απ' τους οποίους αποτελείται η κοινωνία.

Το παιδικό μυαλό και η παιδικονεολαιίστικη καρδιά πρέπει να αφομοιώνουν την ομορφιά του πραγματικού ανθρώπου, την ομορφιά και το μεγαλείο της πατρίδας.

Και εδώ, νομίζω, πολύ σωστά η σ. Αλ. Παπαρήγα στο Μέρος Δεύτερο («Ανοίγει μια νέα σελίδα στη δράση του Κόμματος») «Ρ», Κυριακή 4/9/05, σ' ένα σημείο υπογραμμίζει: «...στις "Θέσεις" υπάρχουν δυο ειδικότεροι προβληματισμοί. Ο ένας αφορά κυρίως τις ηλικίες από 10 έως 14-15 χρονών, δηλαδή την προεφηβεία και την εφηβεία, πιο ειδικά τα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αυτά γίνονται στόχος χειραγώγησης από την πρώτη στιγμή που θα καθίσουν στα θρανία. Βεβαίως το περιεχόμενο των σχολικών προγραμμάτων ήταν πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος. Σήμερα όμως γίνεται μια άνευ προηγουμένου πολιτική κατήχηση και διαπαιδαγώγηση, ώστε από την τρυφερή ηλικία να διαμορφωθεί ένας τρόπος σκέψης που θα δυσκολεύει το νέο και τη νέα να δεχτεί ριζοσπαστικές αντιλήψεις...».

Η κοσμοαντίληψη, λοιπόν, δεν είναι μόνο σύνολο ιδεών για το σύμπαν. Σ' αυτήν ενώνονται η συνείδηση, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και η δραστηριότητα. Η επιστημονική κοσμοαντίληψη είναι ένα κράμα σκέψεων, αισθημάτων και θέλησης.

Η ανθρωπότητα απ' τα πολύ παλιά χρόνια πείστηκε πως στον κάθε άνθρωπο, εκτός από την ψυχική του δύναμη, υπάρχει και η πνευματική, που περιλαμβάνει την ορθότητα των αντιλήψεων και την πεποίθηση ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του, ότι είναι ακλόνητος μπροστά στις δυσκολίες.

Το γεγονός πως χιλιάδες αγωνιστές πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για ένα ευτυχισμένο μέλλον της ανθρωπότητας, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της δημιουργικής δύναμης των προοδευτικών ιδεών.

Εχουμε χιλιάδες παραδείγματα, τα οποία, εάν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα μας βοηθήσουν πολύ στο έργο και στο σκοπό μας: Την αισιοδοξία και πίστη για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι σκέψεις και οι ανησυχίες για το φωτεινό μέλλον της πατρίδας είναι η βάση της αξιοπρέπειας του κάθε μέλους του ΚΚΕ. Ας προσφέρουμε, λοιπόν, στη νέα μας γενιά ό,τι καλύτερο μπορούμε: Ευγένεια, αγάπη, φιλία, φωτεινή ελπίδα, αισιοδοξία, πίστη στα λαμπρά ιδανικά του επιστημονικού σοσιαλισμού και κομμουνισμού, που δίχως άλλο θα θριαμβεύσουν.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η απραγία και η μεγάλη ανεργία του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος οδηγεί τους νέους στη μάστιγα των ναρκωτικών. Κι εδώ ιδιαίτερα να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, να απαλλαγεί εντελώς η νεολαία από αυτό το σημερινό δεινό.

Οι πολιτικές συζητήσεις, συσκέψεις παντού, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τη νουθεσία και ψυχαγωγία που προσφέρουν μπορούν να αγκαλιάσουν όλους τους νέους της χώρας μας.

Εμπρός, λοιπόν, ας βαδίσει η νέα γενιά με το σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο!»

Νίκος Τσάγκας

Διέπραξαν το «έγκλημα» ν' αγωνιστούν

Πρωτοφανής καταδικαστική απόφαση για μαθητές που κινητοποιούνταν την περίοδο 2000 - 2001

Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις για δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους
Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις για δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους
Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας, όταν δικαστήριο επέβαλε προχτές ποινή εξάμηνης φυλάκισης σε τέσσερις μαθητές, οι οποίοι διέπραξαν το ...«έγκλημα» να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση, συμμετέχοντας σε μαθητικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του 2000! Με τη συγκεκριμένη καταδικαστική απόφαση σε μαθητές, η ποινικοποίηση των αγώνων ξεπερνάει κάθε όριο και η εξουσία δείχνει το πλέον απάνθρωπο και αντιδραστικό της πρόσωπο.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών, τους μαθητές Παναγιώτη Νάνο, Γιώργο Στεργίου, Θαλή Μαρουλάκη και Κωνσταντίνο - Ιωάννη Ιωνά, οι οποίοι κατηγορούνταν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παρεμπόδιση εισόδου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται μαθητές, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Η έφεση, βέβαια, που άσκησαν οι μαθητές έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι τέσσερις μαθητές (τότε ήταν 16άρηδες και 17άρηδες και σήμερα 20 και 21 χρόνων) βρέθηκαν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι επειδή συμμετείχαν στην αποχή από τα μαθήματα που είχε οργανωθεί με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του τότε 3ου Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων (το σημερινό 2ο Πειραματικό Λύκειο) το Δεκέμβρη του 2000. Οι κινητοποιήσεις είχαν στόχο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι μαθητές διεκδικούσαν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, σχολείο που να τους μορφώνει κι όχι να τους εξοντώνει.

Αν και ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωσή τους, γιατί δεν αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι αυτοί οι τέσσερις παρεμπόδιζαν σε άλλους την είσοδο στο σχολείο, εντούτοις το δικαστήριο, Β. Αναγνωστόπουλος, (πρόεδρος) και οι δικαστές Εμμανουέλα Τσίτσου και Βασιλική Τσάτσα, έκρινε ενόχους τους μαθητές που ουσιαστικά το αδίκημά τους ήταν ότι αγωνίζονταν για μια καλύτερη Παιδεία και ήθελαν ένα πιο καλό μέλλον από αυτό που τους δίνουν. Ετσι, στη ρήση των προγόνων μας «τέκνα παιδεύειν» το δικαστήριο εφαρμόζει την τακτική να φυλακίζει τους μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε λυκειάρχης κατέθεσε ότι δεν είδε κανέναν από τους τέσσερις μαθητές να εμποδίζουν την είσοδο σε άλλους συμμαθητές τους, ενώ αστυνομικός κατέθεσε ότι δεν αναγνώρισε τους κατηγορούμενους στη βιβλιοθήκη που ήταν συγκεντρωμένοι τότε οι μαθητές, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων.

«Είναι μια προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε προοδευτικού ατόμου είτε είναι μαθητής, είτε γονιός, είτε εκπαιδευτικός, είτε εργάτης. Συνδυάζεται άμεσα με την αντιδραστική πολιτική που προωθείται σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μας θέλουν απλά "ουδέτερους" και στην ουσία υποταγμένους, σε κάθε προσπάθεια του κεφαλαίου και των μεθοδεύσεών του για καταστολή και εκμετάλλευση», δήλωσε στον «Ρ», ο Παναγιώτης Νάνος, φοιτητής σήμερα.

Οικογένεια και νεολαία (ένα παράδειγμα)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εύστοχα υπογραμμίζεται στις Θέσεις της ΚΕ για τη Νεολαία μεταξύ των άλλων και ότι «...η ίδια η οικογένεια διαμορφώνει αντιλήψεις από τους εργοδοτικούς και κρατικούς ή υποτιθέμενους μη κρατικούς μηχανισμούς, από τους ευρωενωσιακούς επίσης, και με τη σειρά της γίνεται φορέας μετάδοσης των αντιλήψεων και πρακτικών της συναίνεσης, της υποταγής, της συμφιλίωσης με το σύστημα...».

Οταν το διάβαζα μου ήρθε στο μυαλό το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» αλλά και ένα από τα δεκάδες παραδείγματα «διαπαιδαγώγησης» της νεολαίας με τα πιστεύω και τις αρχές της κυρίαρχης ιδεολογίας με τη βοήθεια και της οικογένειας, παράδειγμα που μας έρχεται από ΗΠΑ και Αγγλία.

Στις χώρες αυτές (ευτυχώς όχι ακόμα στη χώρα μας) εκδηλώνεται στα μικροαστικά κυρίως στρώματα μια τάση που πλασάρεται σαν κάτι θετικό για την «ανεξαρτητοποίηση» των παιδιών, οι γονείς να ζητούν ενοίκιο από τα ίδια τους τα παιδιά όταν αυτά αρχίσουν να δουλεύουν, ενώ συνεχίζουν - αφού δεν τους φτάνουν τα λεφτά - να μένουν στο πατρικό τους σπίτι.

Μέσα από την οικογένεια ενισχύεται (ή και διαμορφώνεται) η αντίληψη ότι η κατοικία δεν είναι ένα δικαίωμα που πρέπει ο κάθε άνθρωπος να απαιτεί δωρεάν από το κράτος που ζει, αλλά ένα πανάκριβο εμπόρευμα που πρέπει να βρεις τρόπο να αγοράσεις για να ξεφύγεις από το ενοίκιο.

Στον καπιταλισμό «διαπαιδαγωγείσαι» (και φαίνεται σαν κάτι το φυσιολογικό) ότι μπορείς να είσαι «ενοικιαστής» του σπιτιού που μένεις, ενώ η πλατφόρμα του ΠΑΜΕ για το ζήτημα αυτό είναι «δωρεάν ή φτηνή λαϊκή κατοικία, με ευθύνη του κράτους».

Προσοχή όμως, σ/φοι. Η «νέα τάξη», όπως και στις Θέσεις της ΚΕ τονίζεται, δεν έμεινε μόνο στο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», αλλά ανέπτυξε, επεξεργάστηκε και συνεχώς βελτιώνει και νέους μηχανισμούς άμεσης παρέμβασής της στη νεολαία προσπαθώντας να την αδρανοποιήσει, να την εξουδετερώσει, να την υποτάξει ιδεολογικά και να την κάνει να υιοθετήσει το μονόδρομο του καπιταλισμού, δηλαδή της σημερινής απάνθρωπης μισθωτής σκλαβιάς.

Οι θέσεις της ΚΕ, που θα εμπλουτιστούν παραπέρα και από το διάλογο που δημόσια ήδη άρχισε, στέκονται σχεδόν σε όλες τις πλευρές του ζητήματος νεολαία. Σαλπίζουν ηχηρά πως το όραμα για τη νεολαία δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.

Βασίλης Σγουραμάνης, Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Μόνο η «βιτρίνα» τους ένοιαξε

Με μια υποκριτική απόφαση που στοχεύει απλώς να φτιάξει τη... «βιτρίνα» του ιδρύματος, χωρίς να αγγίζει την ουσία των προβλημάτων, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, ζήτησε από τις σπουδαστικές παρατάξεις να μην έχουν τραπεζάκια, πάγκους, ενημερωτικό και προπαγανδιστικό υλικό μπροστά στις γραμματείες των σχολών και στους χώρους όπου γίνονται οι εγγραφές πρωτοετών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ, εδώ και μια βδομάδα που έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές, τα στελέχη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στις γραμματείες των σχολών μαζί με διοικητικούς υπαλλήλους (π.χ. στις σχολές ΣΤΕΦ και ΣΔΟ) και να έχουν πρόσβαση σε καταλόγους και στοιχεία των πρωτοετών.

«Είναι γνωστό ότι οι παραπάνω παρατάξεις προσδοκούν να φτιάξουν από τώρα το "πελατολόγιο" για τις σπουδαστικές εκλογές, να το "καταγράψουν" για να αρχίσουν μετά τα ρουσφέτια, τις εξαγορές και τους εκβιασμούς, γενικά την επίθεσή τους στις συνειδήσεις των σπουδαστών», σχολιάζει για αυτή την κατάσταση ο Στέλιος Κλιμαντίρης, εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ του ΤΕΙ. «Η απόφαση του ΤΕΙ να μην επιτρέπει στις παρατάξεις να βγάζουν τραπεζάκια στους χώρους των εγγραφών», συνεχίζει ο Στ. Κλιμαντίρης, «είναι υποκριτική και δεν έχει στόχο να περιορίσει το πρόβλημα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να φυλάξουμε τη "βιτρίνα", να κρεμάμε τα πανό και τις αφίσες μας στους πίνακες ανακοινώσεων, λες και μπορεί να μπει πανό στον πίνακα ανακοινώσεων! Η αισθητική του ενοχλείται π.χ. από την αφίσα της ΠΚΣ έξω από μια αίθουσα και το πολιτικό της μήνυμα, αλλά δεν ενοχλείται από το ότι αναγκάζονται να στοιβάζονται κατά δεκάδες οι σπουδαστές στην αίθουσα»...

Οι μαθητές δε θα παραιτηθούν από τον αγώνα

Ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

«Αίσχος! Ντροπή! Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση καταδίκης των τεσσάρων μαθητών» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της για το γεγονός η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ και επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει πριν και το ΠΑΣΟΚ, δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο. Η πολιτική τους, η πολιτική που διώχνει τους μαθητές από το σχολείο, που ζητά από τη λαϊκή οικογένεια να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, που σερβίρει στους μαθητές γνώσεις γεμάτες ψέματα και ανακρίβειες, εκφράζεται τώρα και με έναν άλλο τρόπο: Τρομοκρατούν, χτυπούν ευθέως τον αγώνα των μαθητών, τους στέλνουν στη φυλακή σαν τους εγκληματίες.

Αντί να διώκονται ποινικά οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων του ΣΑΜΙΝΑ, της ΡΙΚΟΜΕΞ, της ΗΕLΙΟS, βάζουν στο στόχαστρο τη νεολαία που διεκδικεί τα δίκια της. Γνωρίζουμε ότι αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο είναι ότι ο αγώνας των μαθητών είναι και θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατοχυρωμένος και δικαιωμένος στη λαϊκή συνείδηση.

Φοβούνται ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι θερμός σε μαθητικούς αγώνες. Οτι οι μαθητές δε θα αφήσουν "αναπάντητα" τα μέτρα για τοποθέτηση "καμεροχαφιέδων" μέσα στα σχολεία, όπως συζητιέται έντονα τελευταία. Δε θ' αφήσουν κανένα μέτρο αστυνόμευσης να περάσει ανενόχλητο. Δε θα παραιτηθούν από τον αγώνα για το σχολείο των αναγκών τους, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο - Δωρεάν Σχολείο. Αντίθετα θα τον εντείνουν.

Καλούμε τους μαθητές, συνολικά τη νεολαία, να απαντούν αγωνιστικά, συλλογικά, αποφασιστικά σε κάθε κρούσμα αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης της συνείδησής τους. Να διεκδικούν στο πλευρό του εργατικού κινήματος, μόρφωση, δουλιά, ζωή με βάση τις ανάγκες τους».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε «χορό» κινητοποιήσεων μαθητές και γονείς

...για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης

Με κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στο Νομό Ηρακλείου.

Ετσι, μετά τις κινητοποιήσεις του 2ου Ενιαίου Λυκείου, όπου οι μαθητές συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου και του Νηπιαγωγείου Μοιρών, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και άλλα σχολεία, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, με κύριο αίτημα να δοθούν άμεσα χρήματα για τη σχολική στέγη, αφού αποτελεί οξυμένο πρόβλημα για το Νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα από χτες το πρωί στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε το 6ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου στον Κατσαμπά, με αίτημα να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα το νέο σχολικό κτίριο, οι εργασίες του οποίου έχουν σταματήσει λόγω της υποχρηματοδότησης. Οι μαθητές του 6ου Ενιαίου Λυκείου συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 12ο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν σε δύο βάρδιες.

Σε κινητοποίηση βρίσκονται όμως μαζί με τους γονείς τους και οι μικροί μαθητές του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, που με τη σειρά τους απαιτούν να δοθούν χρήματα για να προχωρήσει η ανέγερση του νέου κτιρίου, αφού η πίστωση που έχει δοθεί για την κατασκευή του, σύμφωνα με τη Νομαρχία, είναι ύψους μόλις 50 ευρώ. Να αναφέρουμε ότι οι μικροί μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα χωρισμένοι στα τρία, με παραρτήματα που φιλοξενούνται σε άλλα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ