ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Εδωσε τη συγκατάθεσή της η Λευκωσία
  • Δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου
  • Τι λένε τα κυπριακά κόμματα

Την ικανοποίηση της Λευκωσίας για το κείμενο της δήλωσης των «25» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Κατόπιν αυτού, είπε, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι δε θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία της «αντιδήλωσης», προσθέτοντας ότι δε δικαιολογείται οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισής της, διότι περιέχει δεσμεύσεις προς την Τουρκία, οι οποίες επιβάλλονται με απόφαση και των 25 κρατών - μελών. Ο Κ. Χρυσοστομίδης, ανέφερε επίσης ότι η «αντιδήλωση» θεωρείται εξίσου σημαντική όσο και οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε, ξεκινά με την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε επίσης ότι ομαλοποίηση των σχέσεων σημαίνει μεταξύ άλλων όχι μόνο τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ανωμαλιών, όπως η κατοχή και ο εποικισμός.

Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ανταποκρίνεται στις πρόνοιες της απόφασης της 17ης Δεκέμβρη 2004 και επισήμανε ότι στην παράγραφο 4 του διαπραγματευτικού πλαισίου γίνεται αναφορά στην Κύπρο.

Καταλήγοντας ο Κύπριος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργεί ως καταλύτης για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Τα κυπριακά κόμματα

Ικανοποίηση εξέφρασε το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο της «αντιδήλωσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι η Λευκωσία φαίνεται πως πέτυχε ό,τι ζήτησε.

Είχαμε, είπε, συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν επιτευχθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν είναι το εκατόν τοις εκατό, των όσων θα θέλαμε». Με βάση την «αντιδήλωση», είπε, η Τουρκία δεν παίρνει διαβατήριο χωρίς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί επί της «αντιδήλωσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι «υπεύθυνη πολιτική παράταξη και θα τοποθετηθεί αφού πρώτα μελετήσει το περιεχόμενο της αντιδήλωσης».

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή πολιτική τοποθέτηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το κείμενο της «αντιδήλωσης» εξαλείφτηκαν ως ένα βαθμό οι παγίδες που είχε συμπεριλάβει η βρετανική Προεδρία στο προσχέδιο. Αν και, είπε, ίσως να μην τίθεται θέμα θριαμβολογίας, η Κύπρος πέτυχε να έχει τόσους συμμάχους, ώστε να ανατρέψει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και να δώσει μήνυμα και προς τα Ηνωμένα Εθνη, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης του Κυπριακού.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το κείμενο της «αντιδήλωσης» συνιστά προϊόν συμβιβασμού, το οποίο δεν ικανοποιεί τα ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε αναγνώριση προ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι παρά την ύπαρξη ρητών προνοιών ως προς τις υποχρεώσεις της Αγκυρας για αναγνώριση και ισότιμη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, εν τούτοις απουσιάζουν σαφείς ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας.

Προσθέτει ότι το κείμενο της «αντιδήλωσης» διαμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, λόγω της απαράδεκτης και μη αντικειμενικής συμπεριφοράς της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανίας. Σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την εκτίμηση ότι η «αντιδήλωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ούτε κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία. Αναφέρει επίσης ότι με τη συναίνεση της Κύπρου, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Δηλώσεις Ταλάτ

Κακή για τους Τουρκοκύπριους χαρακτήρισε την «αντιδήλωση» των «25» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Ταλάτ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση για «πολιτικές μανούβρες» σε σχέση με τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ για την «αντιδήλωση» στη διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ.

Ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, «ενώ δήλωσε ότι δε θα παρέμβει πολύ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, τώρα προσπαθεί να βάλει τις απαιτήσεις της στο έγγραφο». Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «η διακήρυξη ετοιμάστηκε για να αφαιρέσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά άλλαξε τη στάση της και ξεκίνησε να ζητεί περισσότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το τελικό κείμενο και δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους τους οποίους έθεσε χωρίς να υπάρξει χρήση βέτο και προσφυγή στη χρήση της αρνησικυρίας, είναι μια επιτυχία που είναι σαφής και μιλάει από μόνη της.


«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Νέα πρόταση Νίμιτς ενόψει

Στην αναγνώριση των ΗΠΑ ποντάρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Νέα πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, προτίθεται να καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι προσβλέπει στη βοήθεια των ΗΠΑ.

«Η κοινή γνώμη της χώρας μας, σύντομα θα γνωρίσει λεπτομέρειες για την ιδέα του κ. Νίμιτς να προβεί σε νέα πρόταση, διαφορετική από αυτή που κατέθεσε το Μάρτη και η οποία απορρίφθηκε από τη μεριά μας», δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι σε συνέντευξή του στη σλαβομακεδονική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής».

«Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς τον προηγούμενο Μάρτη, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην κοινή γνώμη της χώρας μας και προκάλεσε μία διπλωματική αντεπίθεση από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία υποστήριξε ότι αποδεχόμενη την πρόταση για "Republika Makedonija - Skopje", στην ουσία έκανε ένα μεγάλο και εποικοδομητικό βήμα, το οποίο, σύμφωνα με την άποψη της Ελλάδας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας το αντιμετώπισε χωρίς την κατάλληλη ανάλυση και εκτίμηση, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην πορεία ενσωμάτωσης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το θετικό είναι ότι, στο μεταξύ, τα πνεύματα ησύχασαν», ανέφερε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στη συνέντευξή του αυτή, σημείωσε ότι «εμείς έχουμε προτείνει ως συμβιβαστική λύση, την εξεύρεση λύσης στη βάση της διπλής ονομασίας. Είναι σαφές ότι την παρούσα στιγμή, η θέση αυτή, απορρίπτεται από την Ελλάδα. Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε στα επιχειρήματά μας, διότι υποστηρίζουμε ότι στην ουσία, ο μεγαλύτερος συμβιβασμός μέχρι στιγμής έχει γίνει από εμάς, με την αναθεώρηση του συντάγματός μας και την αλλαγή της σημαίας μας», σημείωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου, αναμένει να εξεταστεί και η εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Το βασικό επιχείρημα της χώρας μας είναι ότι οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το συνταγματικό μας όνομα, έγιναν η τρίτη χώρα - μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που μας αναγνωρίζουν με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η Ουάσιγκτον ασκεί επιρροή στην Αθήνα, και έτσι πρέπει να αναμένουμε ότι η στάση των ΗΠΑ για την εντατικοποίηση των συνομιλιών στη Ν.Υόρκη, σχετικά με την εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης, είναι πολύ σημαντική», κατέληξε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης»

Τίποτα δε φαίνεται να έχει κριθεί για την τουρκική πλευρά, σε ό,τι αφορά την περιβόητη αντιδήλωση της ΕΕ στην Τουρκία. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θριαμβολογεί επειδή η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των «25» ενέκρινε, χτες, στις Βρυξέλλες - και τυπικά - τη συμφωνία για την απάντηση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο η κυβέρνηση της Αγκυρας δήλωσε ευθέως ότι εμμένει στις θέσεις της.

«Δεν τίθεται για την Τουρκία θέμα αναγνώρισης, προτού δοθεί περιεκτική λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με το περιεχόμενο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», ο Ταν είπε πως η Αγκυρα «θα γνωστοποιήσει τις αντιδράσεις της σχετικά με το περιεχόμενο της δήλωσης πολύ σύντομα και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εκτιμήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ