ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε αναμονή του κυκλώνα «Ρίτα»

Για άλλη μια φορά η Κούβα, πλήρως προετοιμασμένη, αντιμετώπισε τον κυκλώνα χωρίς απώλειες

Ο κυκλώνας «Ρίτα» καθώς πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντας

Associated Press

Ο κυκλώνας «Ρίτα» καθώς πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε αργά το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Νέας Ορλεάνης, αλλά η πόλη παραμένει πανέρμη, καθώς οι κάτοικοί της δεν επέστρεψαν μετά την απόφαση του δημάρχου Ρέι Νάγκιν να αναβάλει την επιστροφή τους εξαιτίας του κυκλώνα «Ρίτα», που έρχεται ακόμη πιο απειλητικά.

Φάντασμα του παλιού πολύβουου εαυτού της η Νέα Ορλεάνη. Ποτέ δε θα ανακτήσει την ταυτότητά της. Η πλειοψηφία των Αφροαμερικανών κατοίκων - πιθανόν - δεν πρόκειται να επιστρέψει, καθώς δεν είναι καλοδεχούμενη στη «νέα πόλη των εσχάτων πραγμάτων» που θα αναδυθεί μετά την καταστροφή. Εξακολουθεί να μετρά και να θρηνεί τους νεκρούς της. Από τις 29 Αυγούστου που ο κυκλώνας «Κατρίνα» έπληξε το νότιο τμήμα της Αμερικής, έχει προκαλέσει, επισήμως πάντα, το θάνατο 1.033 πολιτών, σύμφωνα με ένα νέο προσωρινό απολογισμό που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μετά από τον εντοπισμό και την καταγραφή και 63 νέων πτωμάτων στην πολιτεία της Λουιζιάνας.

Στο μεταξύ, ο νέος κυκλώνας με την ονομασία «Ρίτα», που έπληξε ήδη την πολιτεία της Φλόριντα, έχει γίνει από χτες το πρωί «εξαιρετικά επικίνδυνος», συνεχίζοντας να αυξάνει την ισχύ του και πιθανώς να φθάσει στη μέγιστη κατηγορία (5) πλήττοντας τις ακτές στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, πιθανώς το Τέξας, όπως ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Στο Μαϊάμι πλημμύρισαν πολλοί δρόμοι, ενώ τουλάχιστον 11.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, ο δήμαρχος του Χιούστον στο Τέξας διέταξε να εκκενωθεί η πόλη και μάλιστα είπε ότι ελλείψει πολλών κρατικών οχημάτων πρέπει ο καθένας να φροντίσει να... εξασφαλίσει τη διαφυγή του.

«Ο "Ρίτα" είναι ένας κυκλώνας εξαιρετικά επικίνδυνος της κατηγορίας 4 στην κλίμακα Saffir-Simpson. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών και μπορεί να ανέλθει στην κατηγορία 5 κατά τη μετακίνησή του στο κέντρο του Κόλπου του Μεξικού», με την επιρροή των θερμών υδάτων, δήλωσε ο Λίξιον Αβίλα, μετεωρολόγος του NHC.

Προετοιμασμένη η Κούβα

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κυκλώνας «Ρίτα» έπληξε ήδη την Κούβα, όπου όμως, εξαιτίας της έγκαιρης λήψης μέτρων και της εκκένωσης πολλών περιοχών με τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων, προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές κυρίως στην επαρχία Ματάνσας.

Μετακινήθηκαν συνολικά 230.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε ασφαλή καταφύγια, συγγενικά και φιλικά σπίτια. Οπως ανακοινώθηκε από τις κουβανικές αρχές, στη μεγάλη προληπτική κινητοποίηση συμμετείχαν πάνω από 14.000 γιατροί, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνικοί και μέλη συνεργείων διάσωσης, καθώς και 519 οχήματα μεταφοράς.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αντίθετος ο Σέρβος πρόεδρος με την περαιτέρω διάσπαση των Βαλκανίων...

ΒΟΣΤΩΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αντίθεσή του σε προσπάθειες περαιτέρω διαμελισμού της Σερβίας με κινήσεις που στοχεύουν στην «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο «Χάρβαρντ» ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς. Ερωτηθείς σχετικώς, ο Τάντιτς είπε πως αντιτίθεται στη «διάσπαση των Βαλκανίων», υποστηρίζοντας ότι για το γενικότερο καλό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «θα πρέπει να υποστηριχτεί η εξεύρεση μίας κοινώς αποδεκτής λύσης για όλα τα έθνη και τις χώρες της περιοχής».

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν άφησε αιχμές κατά των εγκληματικών στοιχείων του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ (UCK) που έχουν αναλάβει την «κυβέρνηση» στο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ/ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά έναντι της πρώην κυβέρνησης του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ετσι, ισχυρίστηκε πως «η δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει... εάν δεν απαλείψουμε την ταμπέλα του ήρωα... που απέδωσαν σε άνδρες που διέπραξαν εγκληματικές πράξεις στο όνομά μας»...

Το νέο «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ

Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επανήλθε στο νέο «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ για σύλληψη και παράδοση του εα Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς «ως τις 5 Οκτώβρη», «απειλώντας» σε αντίθετη περίπτωση με αναστολή της διαδικασίας ένταξης του Βελιγραδίου σε ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ο Κοστούνιτσα είπε πως κάποτε ο Μλάντιτς θα παραδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, με το οποίο η «συνεργασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους». Επιπροσθέτως, δήλωσε, για πολλοστή φορά, άγνοια για τα ίχνη του στρατηγού...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Την πεποίθησή του ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας δε θα ελέγξουν «ικανοποιητικά» τη μεθόριο με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να «παρεισφρήσουν στοιχεία της "Αλ Κάιντα" στα παλαιστινιακά και ισραηλινά εδάφη», εξέφρασε ανοιχτά ο επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας - Σιν Μπετ - του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται το Ισραήλ να επιτρέψει στη «Χαμάς» να συμμετάσχει στις παλαιστινιακές εκλογές.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 1.000 αγνοούνταν και 100.000 έμειναν άστεγοι στην Ινδία ενώ 300 ψαράδες αγνοούνταν στο Μπανγκλαντές από τροπικές καταιγίδες που σάρωσαν χτες τον κόλπο της Βεγγάλης.

ΑΝΟΪ.-- Μια τροπική καταιγίδα σάρωσε το Σαββατοκύριακο το Κεντρικό Βιετνάμ κοστίζοντας δώδεκα ζωές, αφήνοντας 8.500 κατοίκους της περιοχής άστεγους και προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές. Επίσης χτες, δικαστήριο καταδίκασε δύο γυναίκες σε θάνατο, τρία άτομα σε ισόβια και επτά άτομα σε ποινές φυλάκισης 2-20 ετών για διακίνηση ηρωίνης. Εντός 2005, η θανατική ποινή έχει επιβληθεί σε 74 υποθέσεις, που αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε διακίνηση ναρκωτικών.

ΣΟΦΙΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βουλγαρία και άλλος ένας στη Ρουμανία από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις του τελευταίου 3ήμερου. Εκατοντάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η Γερουσία των Φιλιππίνων διέταξε την κράτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της Προέδρου Νορμπέρτο Γκονσάλες για «περιφρόνησή» της, αφού ο σύμβουλος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με μια συμφωνία που συνήψε για λογαριασμό της κυβέρνησης με εταιρία δημοσίων σχέσεων (lobbying) των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Δύο πεζοναύτες, που φέρονται να ήταν μέλη κυβερνητικής ομάδας θανάτου που σκότωσε έναν άνθρωπο στη Νότια Ταϊλάνδη, απήχθησαν από ενόπλους μουσουλμάνους αυτονομιστές και μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου χτες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δύο κοριτσάκια (δύο και πέντε χρόνων) εξέπνευσαν χτες σε νοσοκομείο της Ινδονησίας με συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών. Η αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων έκανε την υπουργό Υγείας να μιλήσει για «πιθανή επιδημία» και τον υπουργό Γεωργίας να αναγγείλει τις μαζικές θανατώσεις πουλερικών σε περιοχές με κρούσματα της νόσου μεταξύ ανθρώπων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της δυτικής επαρχίας του Σουδάν, Νταρφούρ, αναφέρθηκαν το τελευταίο 48ωρο μεταξύ ανταρτών του Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος και Σουδανών στρατιωτών. Οι αντάρτες υποστήριξαν πως στις μάχες σκοτώθηκαν πάνω από 80 στρατιώτες και πως κατέλαβαν την πόλη Σίρια ως αντίποινα «για την κλιμάκωση της βίας στρατού και παραστρατιωτικών». Αντίθετα, Σουδανός στρατηγός υποστήριξε πως ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη και «ελέγχεται η κατάσταση».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Υποστηριχτές του Μουτζαχίντ Ντοκούμπο-Ασάρι (επικεφαλής κοινοτήτων στο Δέλτα του Νίγηρα που αντιμάχονται την εγκληματική δραστηριότητα των πολυεθνικών του πετρελαίου), που συνελήφθη προχτές με την κατηγορία της προδοσίας, κατέλαβαν χτες οδικές αρτηρίες του Λάγος και του Χαρκούρτ. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως εάν δεν απελευθερωθεί ο αρχηγός τους, θα προκαλέσουν καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και θα απαντήσουν στις ενδεχόμενες επιθέσεις του στρατού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ