ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τον «Ρίτα»

Οπου φύγει φύγει στο Τέξας

Associated Press

Οπου φύγει φύγει στο Τέξας
ΝΤΑΛΑΣ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-

Τα πρώτα θύματα ...πριν τον κυκλώνα «Ρίτα», 24 ηλικιωμένοι που βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το πέρασμά του, είναι γεγονός...

Μέσα στο καθεστώς πανικού, οι 24 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε σε ασφαλή τοποθεσία ενόψει του κυκλώνα «Ρίτα», τυλίχτηκε στις φλόγες στο Ντάλας. Συνολικά, 45 άτομα επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από μηχανική βλάβη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έπαιξε κάποιο ρόλο και η χρήση οξυγόνου από κάποιον από τους ηλικιωμένους επιβάτες, που ενδέχεται να προκάλεσε έκρηξη.

Το περιστατικό σημειώνεται, ενόσω οι Αρχές του Τέξας προχώρησαν σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων στην αμερικανική ιστορία, αλλά και πάλι, όπως και με τον «Κατρίνα», η «στρατηγική» είναι ο «σώζων εαυτόν σωθήτω». Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σπεύσει να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές και το Χιούστον, τέταρτη σε μέγεθος αμερικανική πόλη, η οποία θυμίζει πόλη - φάντασμα, καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι δρόμοι έχουν αδειάσει, αφού ελάχιστοι άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους.

Οι εθνικές οδοί της πολιτείας είναι πλημμυρισμένοι από αυτοκίνητα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο κυκλώνας είναι εξασθενημένος μεν ελαφρώς, αλλά παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος... Κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης, οι Αρχές της πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν ότι αναμένεται να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη Πορτ Αρθουρ. Θα επηρεαστεί η καθημερινή ζωή 5,2 εκατομμυρίων πολιτών της πολιτείας, ενώ περίπου 6.000 κτίρια αναμένεται να υποστούν μεγάλες καταστροφές.

Οι άνεμοι εκτιμάται ότι θα σαρώνουν επί 16 ολόκληρες ώρες με πολύ μεγάλη ταχύτητα (τωρινή εκτίμηση 217 χλμ./ώρα) περιοχές της πολιτείας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατατάσσει στην παρούσα φάση τον κυκλώνα στην κατηγορία τέσσερα (από την άποψη της ισχύος του φαινομένου είναι η δεύτερη). Βάσει των μετρήσεων του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), κατά την «άφιξή» του στο βόρειο τμήμα του Τέξας, ο κυκλώνας «Ρίτα» αναμένεται να έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω σε κατηγορία 3, χωρίς, όμως, αυτό να μειώνει την επικινδυνότητα του φαινομένου.

Ηδη, στην καταστροφική του πορεία, ο κυκλώνας «Ρίτα» διέλυσε κάποια από τα αναχώματα που έχουν στηθεί στη Νέα Ορλεάνη και σε μία περιοχή το ύψος του νερού έχει φθάσει ήδη τα 60 εκατοστά. Η συνοικία της Νέας Ορλεάνης Ninth Ward, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής συνοικίας, πλημμύρισε και πάλι.

ΚΙΝΑ
Απάντηση στην πρόκληση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.- Οι εκτιμήσεις που διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, μιλώντας στην εθνική επιτροπή για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας την Τετάρτη προκάλεσαν αντιδράσεις στο Πεκίνο. Ο Ζέλικ, στην ομιλία του, αφού σημείωσε την «εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη» της Κίνας, αλλά και την «αυξημένη συμμετοχή της στα διεθνή φόρα» τις τελευταίες δεκαετίες, είπε ότι το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της Κίνας «δεν μπορεί να επιβιώσει», χωρίς να υπάρξει μια «πολιτική μετάβαση», ενώ εξακόντισε για άλλη μια φορά τη συνήθη συγκαλυμμένη απειλή της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο, ότι δηλαδή η εξέλιξη των διμερών σχέσεων θα εξαρτηθεί από το «πώς [η Κίνα] θα διαχειριστεί τη νέα της δύναμη».

Χθες, η κινεζική διπλωματία απάντησε ότι «σημείωσε» τα σχόλια του Ζέλικ, κατά τον οποίο το «μονοκομματικό σύστημα είναι αδύνατο να επιβιώσει». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν υπαγορεύσεις περί πολιτικού ήθους» στην Κίνα: «Τα εσωτερικά ζητήματα τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο λαός κάθε χώρας. Θα έπρεπε να σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει το δικό της δρόμο ανάπτυξης», είπε.

ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Ανοιχτά όλα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν μπορεί να παραμείνει αιωνίως υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, επομένως θα πρέπει να αρχίσουν στο τέλος του χρόνου οι συνομιλίες για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο της περιοχής» ισχυρίστηκε χτες, μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ο διορισμένος διοικητής του προτεκτοράτου Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο ισχυρίστηκε πως έχει «γίνει σημαντική πρόοδος» όσον αφορά στα οκτώ κριτήρια περί «ασφάλειας, δημοκρατίας» κλπ. στο Κοσσυφοπέδιο, αν και ακολούθως παραδέχτηκε πως «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς». Νωρίτερα χτες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, Βουκ Ντράσκοβιτς, υποστήριξε πως το Βελιγράδι «είναι έτοιμο για συμβιβασμό όσον αφορά στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου». Επιπλέον, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς με άρθρο του στην ευρωπαϊκή έκδοση της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» αναφέρεται και αυτός στις ζυμώσεις για τον καθορισμό του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σημειώνει πως οι Κοσσοβάροι Αλβανοί έχουν επιβάλει στην περιοχή «το χειρότερο είδος τυραννίας της πλειοψηφίας στους Σέρβους, στους Ρομ, στους Τούρκους και στις άλλες μειονότητες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η Ινδονησία πρέπει να θανατώσει αμέσως όλα τα πτηνά σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από τη γρίπη των πουλερικών και «να δαπανήσει περισσότερα προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη της νόσου σε πανδημία γρίπης ανθρώπων» συνέστησε χτες ο Τζόζεφ Ντομένεχ, επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ στη Ρώμη. Στην Τζακάρτα πάντως ανακοινώθηκε πως τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων απέδειξαν ότι η αιτία θανάτου πεντάχρονου κοριτσιού στις αρχές της βδομάδας δεν ήταν ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πουλερικών...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ζητώντας άσυλο στην Κολομβία ο ανατραπέντας από τον Απρίλη πρόεδρος του Εκουαδόρ Λούσιο Γκουτιέρες, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σοβαρά πλήγματα στην ασφάλεια της χώρας, δηλώνει: «Είμαι ακόμη Πρόεδρος». Οι αρχές της Κολομβίας αφού τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του, του έδωσαν περίοδο χάριτος 90 ημερών ώστε να ολοκληρώσει την επίσημη κατάθεση του αιτήματος ασύλου. Ο Γκουτιέρες έφτασε στην Κολομβία από το Περού. Μετά την ανατροπή του, η διαδρομή του ήταν Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες και τέλος Περού.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Την άρση της ασυλίας δύο υπουργών της κυβέρνησης του Ενρίκε Μπολάνιος, αποφάσισε χτες το Κοινοβούλιο της Νικαράγουας, ώστε να ερευνηθούν οι κατηγορίες περί παράνομων χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Χούλιο Βέγκα και τον υφυπουργό Μάριο Σάλβο Ορβιλέρ. Η κίνηση αυτή κατά τους πολιτικούς αναλυτές αποτελεί το τελευταίο κρούσμα της πολύ σοβαρής κρίσης και του κλυδωνισμού της κυβέρνησης Μπολάνιος.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στις κρατικές τράπεζες και αεροπορικές εταιρίες θα απεργήσουν την 29η Σεπτεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης Σινγκχ να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις.

Παράδειγμα για όλους τους Κουβανούς

Απεβίωσε ο Α. Μοράλες, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Σημαντική απώλεια για το ΚΚ Κούβας, τη λαϊκή εξουσία και τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, είναι ο θάνατος, την Τετάρτη, του Αλφρέδο Γιορντάν Μοράλες, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπουργού Αγροτικής Οικονομίας. Ηταν 55 χρόνων, γεννημένος στις 19 Μάρτη του 1950 και εξέπνευσε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, που, παρ' όλο που τον ταλαιπωρούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή έδινε όλη τη ζωή και την ενέργειά του για την υπόθεση της Κουβανικής Επανάστασης.

Γεννήθηκε στο Ολγκίν, καταγόταν από αγροτική οικογένεια και από το 1976 ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Βρέθηκε σε πολλές θέσεις ευθύνης στην Κομμουνιστική Νεολαία και στο Κόμμα και το 1986, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στους τομείς όπου ανέπτυξε δράση, το ΚΚΚ τον εκλέγει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Στο 4ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου και από το 1990 είναι βουλευτής στην Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας. Στη λεγόμενη «ειδική περίοδο», λίγο μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, που η Κούβα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Οικονομίας. «Η ζωή του μικρή άλλα έντονη και δημιουργική είναι ένα παράδειγμα για όλες τις γενιές των Κουβανών, για τα μέλη και στελέχη του ΚΚ», τόνισε, αποχαιρετώντας ο Εστέμπαν Λάσο Χερναντέζ, μέλος του ΠΓ στην κηδεία που έγινε χτες. Τον νεκρό αποχαιρέτησαν χιλιάδες κόσμου και παραβρέθηκε και ο Β΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπουργός των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, Ραούλ Κάστρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ