ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Σε απολογία επειδή αρνήθηκαν πορεία στο πεζοδρόμιο!

Ο πρόεδρος και ο ταμίας του σωματείου της «Σόφτεξ» μηνύθηκαν από δυο αστυνομικούς για τη συμμετοχή τους σε απεργιακή συγκέντρωση το 2004

Νέα χαρακτηριστικά φαίνεται πως αποκτά η προσπάθεια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, ποινικοποιώντας τους αγώνες τους. Τούτες τις ημέρες διώκονται συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας - ΣΟΦΤΕΞ» επειδή - σύμφωνα με τις κατάπτυστες καταγγελίες - κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης το 2004, παρότρυναν τον κόσμο να κατεβεί στο δρόμο!

Το νέο κρούσμα κυβερνητικού αυταρχισμού αφορά αυτή τη φορά στον πρόεδρο του σωματείου Χρ. Κατσούλια και τον ταμία Δημ. Κατσιγιάννη. Οι δύο συνδικαλιστές κλήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων για ανάκριση, μετά από μήνυση δύο αστυνομικών και με την κατηγορία ότι πέρσι σε απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου ενάντια στις απολύσεις, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, κατέλαβαν την Πειραιώς, μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών, οι δυο αστυνομικοί απαίτησαν ουσιαστικά να απαγορευτεί η πορεία και να ανέβουν οι απεργοί στο πεζοδρόμιο (!), πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων στη «Σόφτεξ», η πολιτική της ΝΔ στην προσπάθειά της να ανακόψει τους κλιμακούμενους αγώνες των εργαζόμενων, δε διστάζει να περνά στην ανοιχτή τρομοκρατία, την ποινικοποίηση των αγώνων και τη δίωξη των συνδικαλιστών, με εργαλείο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Η ολομέτωπη επίθεση, τονίζει το Σωματείο, στα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται χωρίς σταματημό και με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που στηρίζεται και από τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Αυτή η πολιτική είναι που βγάζει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Κάτι που γνωρίζουν η κυβέρνηση και οι στυλοβάτες αυτής της πολιτικής και γι' αυτό προσπαθούν με την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση των αγώνων να ανακόψουν τους αγώνες των εργαζομένων, την ογκούμενη αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια στην πολιτική τους.

Το ΔΣ του Σωματείου προειδοποιεί πως οι διώξεις των συνδικαλιστών στρέφονται ενάντια στους αγώνες όλων των εργαζομένων, στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το Σωματείο τονίζει ότι ο αγώνας ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική τους θα ενταθεί, με στόχο την ανατροπή της και καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να καταδικάσει με κάθε μέσο την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση των αγώνων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής

Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του Πειραιά
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του Πειραιά
Την επιτακτική ανάγκη της σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύουν σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο της πειραιώτικης περιφέρειας οι ταξικές δυνάμεις του πρώτου λιμανιού της χώρας, απευθύνοντας το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στις 6 Οκτώβρη, 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού σταθμού. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προπομπό του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους σε: «συσπείρωση και πάλη για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, να αντισταθούμε, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Δυναμώνουμε τις προσπάθειές μας για την ενότητα της εργατικής τάξης, πάνω στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Τα βασικά συνθήματα που προβάλει η Γραμματεία μέσα από την ανακοίνωση αλλά και στις περιοδείες στους εργασιακούς χώρους είναι: «Καμιά προσδοκία από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία και τα κέρδη της. Καμιά εμπιστοσύνη στην ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ». Ενώ για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚ Πειραιά, της ΠΝΟ, που παίζουν με τα προβλήματα και την αγωνία των εργαζομένων, τονίζεται ότι «οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με ανθρώπους του μόχθου, οι στόχοι τους, η τακτική τους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο».

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
Δουλεύουν παρέα με ποντίκια

Ανάμεσα σε αρουραίους και ακαθαρσίες τρωκτικών εργάζονται οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Γενική Διεύθυνση Αλιείας δεν καλύπτει ούτε στοιχειωδώς της συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη σχετική έκθεση του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών. Στην έκθεση αυτή, αναφέρεται ρητά ότι η διαβίωση και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους και πρέπει να γίνουν παρεμβατικές ενέργειες για να μην υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι έγιναν όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες ενημέρωσης των εμπλεκόμενων διοικητικών υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς, όμως, να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια επίλυσης του προβλήματος. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι εργαζόμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, φοβούμενοι για την υγεία τους, να μην παραμένουν στα γραφεία τους. Αυτό όμως δε σημαίνει, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται την άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους.


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΑΡΑΤΖΗ» - ΛΑΡΙΣΑ
Προκλητική συμπεριφορά προϊσταμένου

«Την αήθη και προσβλητική συμπεριφορά» του προϊστάμενου παραγωγής της εταιρίας «ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΑΚΩΝ», Ελευθ. Καράτζη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης, που εδρεύει στη Λάρισα. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο προϊστάμενος παραγωγής «κατ' εξακολούθηση υβρίζει το προσωπικό, προκαλώντας αγανάκτηση με τη συμπεριφορά του, που αγγίζει τα όρια του σαδισμού». Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων καταγγέλλει το γεγονός ότι ο εν λόγω προϊστάμενος «καθύβρισε την κυρία πρόεδρο του Σωματείου, Ξεσφίγγη Αθανασία, με ακατονόμαστες εκφράσεις» και σημειώνει πως μετά από απόφασή του, που διαβιβάζεται στην κεντρική διεύθυνση της εταιρίας, ζητά την απομάκρυνση του προϊστάμενου από τον εργασιακό χώρο. Ταυτόχρονα, ζητά και από την Επιθεώρηση Εργασίας να επιληφθεί αρμοδίως για το θέμα.

Η «Ακαδημία» των εργατοπατέρων

Τα εγκαίνια της λεγόμενης «Ακαδημίας Εργασίας» θα κάνει στις 4 Οκτώβρη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και καμιά 40 συνδικαλιστές της «θα καθίσουν στα θρανία» για να εκπαιδευτούν. Αλλά σε τι θα εκπαιδευτούν και σε ποιες αξίες θα γίνουν κήρυκες οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ;

Το ίδιο το εγχείρημα, το γεγονός δηλαδή ότι αυτή η «Ακαδημία» θα εξελιχτεί σε μη κρατικό πανεπιστήμιο, όπως έχει δηλωθεί, εκ των πραγμάτων καθιστά την πλειοψηφία σε πρωταγωνιστή της ιδιωτικοποίησης, σε πλασιέ της ιδιωτικής Παιδείας. Το ότι το εγχείρημα αυτό εκθειάστηκε επαρκώς από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αλλά έχει και τη στήριξη της δημάρχου Αθηναίων, είναι και αυτό αρκούντως ενδεικτικό.

Και γιατί όλοι αυτοί να μη στηρίξουν αναφανδόν την «Ακαδημία Εργασίας», όταν δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναπαράγει τις κυρίαρχες αντιλήψεις, να μετατρέπει τους συνδικαλιστές σε προπαγανδιστές «με δίπλωμα» της ταξικής συνεργασίας, της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, όταν αναβαθμίζει - και με τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων - τις ικανότητες και το «επίπεδο» των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού;

Οχι τυχαία, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τη συνδικαλιστική Εκπαίδευση, τον περασμένο Φλεβάρη, χαρακτήριζε την όλη υπόθεση «στρατηγικής σημασίας επιλογή». Και είχε δίκιο... Αφού η Ακαδημία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσής της «ενσαρκώνει στην πράξη την έννοια της διά βίου μάθησης», που αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνσεις της Λισαβόνας και των μονοπωλίων και «ενισχύει την ευρωπαϊκή συν-αντίληψη και ταυτότητα των εργαζομένων»..! Οταν, τέλος, το ζητούμενο, μέσα από την όλη διαδικασία, είναι ο «επαναπροσδιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελλάδα», εννοείται στους στόχους που προαναφέρθηκαν...


Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ