ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Ξεκινάνε το Σάββατο και ολοκληρώνονται στις 27 Οκτώβρη

Να σηματοδοτήσουν οι επικείμενες εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την ενίσχυση της αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων του κλάδου στην αντεργατική λαίλαπα ΕΕ και κυβέρνησης, επιδιώκει ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός», τον οποίο οι εργάτες έχουν εμπιστευτεί στο «τιμόνι» του Συνδικάτου σε όλη την 20χρονη πορεία του. Οι εκλογές στο Συνδικάτο ξεκινούν το Σάββατο 1η Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν στις 27 του μήνα. Θα διεξάγονται στις έδρες των 24 Παραρτημάτων του Συνδικάτου, από Δευτέρα έως Σάββατο στις 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και τις Κυριακές 8.30 π.μ. - 2 μ.μ.

Η ισχυροποίηση των ταξικών δυνάμεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι αγώνες του κλάδου. Οπως και για να δυναμώσει ο ταξικός πόλος συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, προς όφελος του συνόλου της εργατικής τάξης.

Η παράταξη καλεί τους εργάτες να κάνουν το συνδικάτο «πιο μαζικό, πιο ισχυρό, φρούριο της ταξικής πάλης». Καλεί τους οικοδόμους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, στη γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τα μονοπώλια και να παλέψουν έτσι από καλύτερες θέσεις για την προώθηση και λύση των σύγχρονων προβλημάτων της εργατικής τάξης. Να δυναμώσουν τη δουλιά τους για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης συνολικά μέσα στο εργατικό κίνημα. Είναι σημαντικό, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του «Πανοικοδομικού» πως «η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, δε θα μπορούσαν να περάσουν την πολιτική τους ή θα δυσκολεύονταν σοβαρά, αν δεν υπήρχαν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων».

Και υπογραμμίζεται: «Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", ανεξάρτητα από τις όποιες φραστικές διαφορές τους για να ξεγελάνε τους εργάτες, αποδέχτηκαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, τη "Λευκή Βίβλο", στη συνέχεια τις αποφάσεις της Λισαβόνας, γενικά την πολιτική της ΕΕ, έπαιξαν και παίζουν το ρόλο του Δούρειου ίππου μέσα στην Εργατική Τάξη για να περάσει αυτή η πολιτική».

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Χέρι - χέρι κυβέρνηση και εργοδοσία

Την οργή των εργατριών προκάλεσε η χτεσινή προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής έξω από το εργοστάσιο, αλλά και η απόπειρα σύλληψης του προέδρου της ΟΕΚΙΔΕ

Σε ρόλο επιστάτη, οι αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την πύλη της «Σεξ Φορμ»
Σε ρόλο επιστάτη, οι αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την πύλη της «Σεξ Φορμ»
Με την αστυνομία σε ρόλο επιστάτη και με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, η εργοδοσία της «Σεξ Φορμ» έγραψε χτες ένα ακόμα επεισόδιο στην άθλια επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, που διανύουν την πέμπτη βδομάδα επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα δυόμισι μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μετά το χαστούκι που δέχτηκε προχτές από τον δυναμικό αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου και θορυβημένη από το κύμα αλληλεγγύης των ταξικών συνδικάτων, που βρίσκονται έμπρακτα και καθημερινά στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατριών, η κυβέρνηση έθεσε χτες στην υπηρεσία της εργοδοσίας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να διασφαλίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου.

Σ' ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού, ο επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη σύλληψη του προέδρου της ΟΕΚΙΔΕ Δήμου Θεοδώρου, που από το πρωί βρισκόταν στο χώρο έξω από το εργοστάσιο. Η όλη επιχείρηση τρομοκράτησης έσπασε πάνω στο ενιαίο μέτωπο των εργατριών, πείσμωσε παραπάνω τον αγώνα τους. Σήμερα, δίνουν άμεση απάντηση με συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στις 9 το πρωί και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Για το ...δικαίωμα στην απλήρωτη δουλιά!

Ανδρες των δυνάμεων καταστολής ακροβολίστηκαν από τα χαράματα μέσα και έξω από το εργοστάσιο, με το προκλητικό επιχείρημα ότι «ήρθαμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη δουλιά» (!). «Μας απαγόρευσαν να σταθούμε ακόμα και στο πεζοδρόμιο. Ηρθαν να προστατεύσουν το δικαίωμα του εργοδότη στη δική μας απλήρωτη δουλιά», καταγγέλλουν οι εργάτριες, που είδαν το πρωί σύσσωμο τον μηχανισμό της εργοδοσίας και τις λιγοστές συναδέλφισσές τους να μπαίνουν στο εργοστάσιο με την κάλυψη των αστυνομικών. Η οργή ξεχείλισε: «Φυλάτε αυτούς που μας πίνουν το αίμα; Προστατεύετε τις βδέλλες; Αυτό είναι το κράτος! Πάντα στο πλευρό της εργοδοσίας», φώναζαν, αγανακτισμένες από την ωμή πρόκληση.

«Το περιμέναμε...», ακουγόταν στα πηγαδάκια έξω από το εργοστάσιο. «Τους τρόμαξε ο χτεσινός αποκλεισμός και τώρα η εργοδοσία σκληραίνει τη στάση της. Αλλά δε θα τους περάσει. Θα πάρουν απάντηση. Εμείς, όπως και να 'χει, θα μπούμε με ψηλά το κεφάλι!». «Συναδέλφισσες, να βγάλουμε συμπεράσματα», καλούσε μια εργάτρια, μπροστά από την αλυσίδα των αστυνομικών. «Σήμερα στον αγώνα και αύριο στην κάλπη. Να μην ξεχάσουμε ποιος είναι με ποιον!».

Στα χειροκροτήματα πνίγηκε και ο χαιρετισμός που απηύθυνε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων ο Χάρης Χουρδάκης: «Οταν οι εργοδότες δολοφονούν εργαζόμενους, όταν τους κλέβουν καθημερινά τον ιδρώτα και τους ξεζουμίζουν, το κράτος τους επιχαίρει. Οταν, όμως, οι εργάτες αγωνίζονται, στέλνει τις δυνάμεις καταστολής να προστατεύσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κρατήστε, συναδέλφισσες, στο δύσκολο αγώνα. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είστε το παράδειγμα και για άλλες εργάτριες και εργάτες να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι!».

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα εκφράζει με ψήφισμά της και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων.

Στη μάχη της απεργίας

Οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ», με μπροστάρη το ταξικό Συνδικάτο, την Ομοσπονδία και τη σωματειακή τους Επιτροπή, συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, εμπλουτίζοντας με νέα αιτήματα το διεκδικητικό τους πλαίσιο και μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου στις 19 του Οκτώβρη. Στη σημερινή τους πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, θα παραδώσουν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους για πάγωμα των δανείων και των λογαριασμών των πρώην ΔΕΚΟ, έκτακτη επιχορήγηση 3.000 ευρώ, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού που διεκδικεί το Συνδικάτο και άλλα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέχρι να ξαναπιάσουν δουλιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΗΛΙΟΦΙΝ» - «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ»
Οριστικά στο δρόμο και απλήρωτοι

Πτώχευση και παύση πληρωμών κήρυξε ο όμιλος των αδελφών Γιαννακίδη (επιχειρήσεις «ΗΛΙΟΦΙΝ» και «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ»), αφήνοντας οριστικά στο δρόμο 200 περίπου εργαζόμενους. Αυτό ανακοίνωσε η εργοδοσία χτες το μεσημέρι στους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων, αναδρομικών και επιδόματος θερινής άδειας.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των δύο επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με μονάδες 300 εργαζομένων, όλο το προηγούμενο διάστημα εκβίαζαν για νέα δάνεια. Μάλιστα, τους δύο τελευταίους μήνες άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους της «ΗΛΙΟΦΙΝ», ενώ έβγαλαν σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζόμενους της «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ». Ακόμη, όπως κατήγγειλαν σε σχετική τους Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, οι ιδιοκτήτες αδελφοί Γιαννακίδη άδειασαν κρυφά τις εγκαταστάσεις της «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ», μεταφέροντας τα μηχανήματα σε άγνωστο μέρος.

Η αίτηση για πτώχευση θα εκδικαστεί στις 14 Οκτώβρη, ενώ μετά την εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι σε βάρδιες περιφρουρούν τους χώρους δουλιάς, προκειμένου να εμποδίσουν την εργοδοσία να μεταφέρει εκτός εργοστασίου μηχανήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία - κυρίως από την «ΗΛΙΟΦΙΝ». Παράλληλα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ