ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ευάγγελος Χατζημιχάλης
Ευάγγελος Χατζημιχάλης
Φωτ.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων, υπήρξε από τους αξιωματικούς εκείνους που διακρίθηκαν στο πεδίο της μάχης, αλλά και στην ικανότητα να δίνουν επιτελικές λύσεις.

Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 1940-41. Ελαβε μέρος στην Αντίσταση 1941-1944 από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Ελαβε μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο 1946-1949 από τις γραμμές του ΔΣΕ, του οποίου αναδείχτηκε Συνταγματάρχης Επιτελάρχης μεγάλων Μονάδων.

Η ζωή του πρέπει να αποτελεί παράδειγμα στους νέους αξιωματικούς.

Στη μνήμη του ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης προσφέρει στο ΚΚΕ 350 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Σεπτέμβρη 2005 έφυγε από τη ζωή ο ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ, ο οποίος κατοικούσε στα Βολιμά Ζακύνθου. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Το 1975 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και το 1978 πέρασε στο ΚΚΕ. Πρωτοπόρος, συμμετείχε στην προσπάθεια του Κόμματος και της ΚΝΕ για να ριζώσει και να αναπτυχθεί η οργάνωση στο νησί. Υπήρξε πρόεδρος της Κοινότητας Βολιμών και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕΔΚΕ. Αγνός και ανιδιοτελής, αναγνωρίστηκε από το περιβάλλον του ως τίμιος λαϊκός αγωνιστής. Ηταν παρών στους αγώνες της αγροτιάς και της εργατικής τάξης. Ανυποχώρητος και πειθαρχικός στις αποφάσεις του Κόμματος και στις καθοδηγητικές ευθύνες που αναλάμβανε.

Οι σύντροφοι, οι φίλοι του, αλλά και όλοι οι Ζακυνθινοί θα θυμούνται ότι ο Ηλίας Θεοδόσης, έδωσε υποδειγματικά τον δικό του αγώνα ως μέλος του ΚΚΕ για τα δίκαια της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς. Δεν πρόδωσε ποτέ την τάξη του και «έφυγε» ολόρθος.

Αννα Κόττα
Αννα Κόττα
Στη μνήμη του και αντί για στεφάνια στον τάφο του, σύντροφοι και συγχωριανοί του προσφέρουν στο ΚΚΕ 2.100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης φίλης μου ΑΝΝΑΣ ΚΟΤΤΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και της αδελφής μου ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΠΛΟΥΜΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

Αλίκη Λοβέρδου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗ, οι οποίοι κατάγονταν από τη Σούρπη Μαγνησίας, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας.

Ο αδελφός τους Ευάγγελος Τζελέπης

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥΛΗ από τη Χαραυγή Θεσπρωτίας, ο οποίος ζούσε στο Ηράκλειο Κρήτης και έφυγε από τη ζωή πριν από 40 μέρες, η Βασιλεία Ζαχαροπούλου προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ από τη Γουμένισσα Κιλκίς, η αδελφή του Μαρία Σανίδα προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟΒ Γουμένισσας.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 16 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη σύζυγός μου ΠΑΡΘΕΝΑ ΓΑΡΓΑΡΕΤΑ. Γεννήθηκε το 1926 στο Μοναστηράκι Αλμωπίας Πέλλας. Ηταν υπόδειγμα συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, πολύ αγαπητή από όλους που τη γνώρισαν.

Γιώργης Δαμασκηνός
Γιώργης Δαμασκηνός
Εμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Φοίνικα Θεσσαλονίκης, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Προσφέρουμε ακόμα 50 ευρώ στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ.

Νικόλαος Γαργαρέτας

* * *

Φωτ.

Στις 12 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγός μου ΖΗΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Ασημίνα Λάμπρου

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώνονται 40 μέρες από την «απώλεια» του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ - Βελλή. Ως το τέλος της ζωής του ήταν πιστός φίλος και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για το χιούμορ του, την ανοιχτή καρδιά του και την αγάπη με την οποία περιέβαλε τους συνανθρώπους που γνώριζε και τους δικούς του.

  • Πριν από 3 χρόνια «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ - Βελλής, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος ως αντάρτης του ΕΛΑΣ Ρεθύμνου πολέμησε ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

Τα παιδιά και τα ανίψια τους.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου και αξέχαστου ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ από τους Ανάργυρους Φλώρινας. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την ορφάνια. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΚΝΕ στην περιοχή Αμύνταιου και Πτολεμαΐδας. Πρώτος μαθητής, άφησε τα θρανία του και βγήκε στο βουνό για να αγωνιστεί για τη λευτεριά της πατρίδας. Ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση ως στέλεχος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με το ψευδώνυμο Μήτσος.

Γιώργος Αναστασιάδης
Γιώργος Αναστασιάδης
Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ με την αγαπημένη αδελφή του Μάρη (Χάρη) και συμμετείχε σε πολλές μάχες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Το 1949 τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος. Πέρασε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και διωγμούς και όταν αφέθηκε ελεύθερος, αναγκάστηκε να ξενιτευτεί ως μετανάστης.

Στη Γερμανία, όπου ζούσε και εργαζόταν συνέχισε τη δράση του από τις γραμμές της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας του Ρούσελσχαϊμ και στη δημιουργία αντιδικτατορικής Επιτροπής. Συμμετείχε δραστήρια στους αγώνες του ντόπιου μαζικού μεταναστευτικού κινήματος και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Ειρήνης.

Σε όλες τις εκλογικές μάχες του ΚΚΕ έδωσε το «παρών».

Διακρινόταν για το καθαρό μυαλό, την τολμηρή σκέψη και τον σαφή λόγο, πάντα για όφελος του ΚΚΕ.

Ακούραστος, δραστήριος, άξιος ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, πέθανε έπειτα από βαριά ασθένεια στα 77 χρόνια του.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της αδελφής του και όλων των νεκρών αγωνιστών, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο Παράρτημα Φλώρινας της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 9 Σεπτέμβρη 2005 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ, ο οποίος αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ως οπαδός του ΚΚΕ. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 40-41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στον Πύργο. Για την πατριωτική δράση του πιάστηκε, μετά την Απελευθέρωση φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, συνέχισε την αγωνιστική δράση του στο Αιγάλεω.

Ζήσης Λάμπρου
Ζήσης Λάμπρου
Στη μνήμη του η γυναίκα του Δέσποινα και τα παιδιά του Νίκος και Σταυρωνή και τα εγγόνια του Κώστας και Δέσποινα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνα» Αιγάλεω, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτώβρη 2005, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η γυναίκα του Ευλαμπία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του βετεράνου κομμουνιστή αντιστασιακού αγωνιστή και διακεκριμένου δικηγόρου ΓΙΩΡΓΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, ο οποίος όλα τα μετεμφυλιακά χρόνια έδινε μάχες στα στρατοδικεία και στα άλλα δικαστήρια ως συνήγορος των δικαζόμενων στελεχών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών. Αλλα και που έμεινε πιστός και αταλάντευτος στα μεγάλα ιδανικά της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού, ως το τέλος της ζωής του. Η συντρόφισσά του Μαίρη Δαμασκηνού, με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τότε που τον «έχασε», καθώς επίσης στη μνήμη του ηγέτη του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 3 Οκτώβρη 2005 έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ Δήμου ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ από το Κοπανάκι Τριφυλίας, μέλος του ΚΚΕ από το 1938. Ενταγμένος στην ΟΚΝΕ,, στην Κατοχή ήταν Αξιωματικός της Υποδειγματικής ΕΠΟΝ του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και αυτός, πιάστηκε, φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία και εξορίστηκε στα Γιούρα και στο Μακρονήσι.

Η αγωνιστική πορεία έκλεισε δωρίζοντας το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ, ακούραστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του σοσιαλισμού.

Σπύρος Λαγουσάκος
Σπύρος Λαγουσάκος
Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ζωγράφου και 20 ευρώ στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και ο εγγονός του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΑΚΟΥ τον οποίον δολοφόνησαν Χίτες στον Πάρνωνα καθώς επίσης στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Θανάσης και Σοφία Βλάχου

* * *

Φωτ.

Στις 8 Σεπτέμβρη 2005 πέθανε μακριά από την πατρίδα, στη Στοκχόλμη, όπου ζούσε με την οικογένειά της, η πολυαγαπημένη μας ανιψιά, εξαδέλφη και θεία ΚΥΡΙΑΚΗ (Κική) ΤΑΧΜΑΤΣΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1963 στο Γερακαριό Κιλκίς. Ακολουθώντας την οικογένειά της, εγκαταστάθηκε στη Σουηδία, όπου μεγάλωσε, σπούδασε και εργαζόταν.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στην κηδεία της προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Οικογένειες Πετρόφ και Μαλακή

* * *

Φωτ.

Στις 21 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΣ.

Στη μνήμη του η κόρη του Βασιλική Λαγουσάκου και τα εγγόνια του Βαγγέλης και Σπύρος Ρογκάκος προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Οκτώβρη συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ - ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ, ακούραστος μαχητής σε κάθε αγωνιστικό κάλεσμα.

Στη μνήμη του η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια του, ο φίλος του Κ. Πεντεδέκας, αντιστασιακός, και η φίλη του Ευσταθία Καψή, αδελφή του καπετάν Ανάποδου, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Νίκος Γαζής
Νίκος Γαζής
* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 11 χρόνια από τον άδικο και πρόωρο θάνατο της αγαπημένης μας ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι γονείς Θανάσης - Γιώτα.

* * *

Φωτ.

Στις 9 Σεπτέμβρη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΕΛΜΑΛΗΣ. Πήρε μέρος στη μάχη στις Καρούτες, τραυματίστηκε, αλλά ως το θάνατό του αγωνιζόταν για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα Κυριακή 16 Οκτώβρη, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στις 9.45 π.μ. γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης.

Η οικογένειά του

* * *

Στις 15 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΙΣΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του


Παναγιώτης Λαμπράκος
Παναγιώτης Λαμπράκος

Αλέκος Παπαγεωργίου
Αλέκος Παπαγεωργίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ