ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Θα γίνει στην Αθήνα στις 18-20 Νοέμβρη

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων η οποία θα γίνει - όπως έχει ήδη ανακοινωθεί πριν τέσσερις μήνες - στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τον τόπο και το θέμα της φετινής συνάντησης αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας που είχε συνεδριάσει στην Αθήνα στις 22 Ιούνη. Τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας τότε, είχαν παρακολουθήσει 20 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο.

Το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης του Νοέμβρη, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία, θα είναι: «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις τους. Η εναλλακτική διέξοδος των κομμουνιστών».

Οι Διεθνείς Συναντήσεις που πλέον έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο βοηθούν στο να αναπτύσσεται ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των κομμάτων, να μεταφέρεται η πείρα, να βαθαίνει η συντροφική αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση. Ολα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε να ανεβαίνει η ποιότητα του συντονισμού στη δράση, να βελτιώνονται οι μορφές του και να αναπτύσσονται καινούριες, που γεννούν οι ανάγκες του διεθνούς κινήματος.


4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι λαοί τραβούν το δικό τους δρόμο

Associated Press

Χιλιάδες στους δρόμους των πόλεων της Αργεντινής και κυρίως του τουριστικού θερέτρου του Μαρ ντελ Πλάτα, όπου την Παρασκευή ξεκίνησε η 4η Σύνοδος των Χωρών της Αμερικής. Χιλιάδες στους δρόμους όμως και της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας. Ο σκοπός κοινός: Αντίσταση και πάλη ενάντια στη «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής» (ALCA) και φυσικά ενάντια στον Τζ. Μπους και την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ που καταδυναστεύει και ματώνει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για περισσότερο από έναν αιώνα.

Οι κινητοποιήσεις του αργεντίνικου λαού ενάντια στη «Σύνοδο του Κεφαλαίου» ήταν πρωτόγνωρες. Οχι τυχαία. Η χώρα εξακολουθεί να κλυδωνίζεται. Ο Μπους μέχρι σήμερα δεν είχε «τολμήσει» να επισκεφτεί τη χώρα. Την ίδια στιγμή ο στόχος «ανάνηψης» της ALCA εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης - οι δηλώσεις Μπους ότι οι διαβουλεύσεις για την ALCA έχουν τελματωθεί και ουσιαστικά η συμφωνία είναι νεκρή λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για την Αργεντινή είναι χαρακτηριστικές - πυρπόλησε ακόμη περισσότερο το «λατινοαμερικανικό γαϊτανάκι» που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια. Περισσότερο από κάθε άλλο οι λαοί της Λατινικής Αμερικής γνωρίζουν ότι μόνο με αγώνα και δράση μπορεί να αποτραπεί η νεοαποικιακή πολιτική των ΗΠΑ. Ετσι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Κορυφαίες στιγμές η «Σύνοδος των Λαών» ενάντια στην ALCA, που προηγήθηκε της «Συνόδου του Κεφαλαίου» και κυρίως η μεγάλη συγκέντρωση στο Στάδιο Μουντιαλίστα του Μαρ ντελ Πλάτα, οι τεράστιες διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία όταν στο Αβενίδα Κολόν οι Πικετέρος (το κίνημα των ανέργων) προσπάθησαν να πλησιάσουν το χώρο της Συνόδου. Κινητοποιήσεις που οργάνωσαν εκατοντάδες λαϊκές, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΚΚ Αργεντινής. Στην κορυφή της πορείας ο Αργεντινός άσος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα και ο ηγέτης του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, αλλά και οι Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, Αμερικανοί που έχουν χάσει τα παιδιά τους στο Πόλεμο του Ιράκ και Ιρακινοί που βασανίστηκαν στα χέρια των Αμερικανών κατακτητών. Σημειωτέον ότι η κεφαλή της πορείας έφτασε μαζί με χιλιάδες άλλους με το τρένο «Αλμπα Εξπρές» - από τα αρχικά της συμφωνίας ALBA («Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική») - που ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης από το Μπουένος Αϊρες, μαζί με δεκάδες γνωστούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και αθλητές, όπως τον Βόσνιο σκηνοθέτη του κινηματογράφου Εμίρ Κουστουρίτσα, τον Κουβανό παγκόσμιο πρωταθλητή του άλματος εις ύψος Χαβιέ Σοτομαγιόρ, τον Κουβανό συνθέτη και τραγουδοποιό, Σίλβιο Ροντρίγκες.


Associated Press

Η πλέον προβεβλημένη στιγμή από τα διεθνή ΜΜΕ, εξαιτίας της αναμενόμενης «σύγκρουσής» του με τον Πρόεδρο Μπους στο πλαίσιο της Συνόδου, η ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στο Στάδιο Μουντιαλίστα. Ετσι τα διεθνή ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να μη μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο το κάλεσμα του Τσάβες:...«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό και να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς μας»... και την πρόταση για αντικατάσταση της ALCA με μια Συμμαχία κατά της Φτώχειας και τη σύσταση ενός ταμείου κατά της πείνας με τουλάχιστον εκατό δισ. δολάρια απόθεμα για παροχή βοήθειας στους 262 εκατομμύρια φτωχούς της ηπείρου εκ των οποίων τα 222 εκατομμύρια βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και τα 40 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Οσο για τις εργασίες της επίσημης Συνόδου, μάλλον, δικαιώνουν τη δήλωση του Τσάβες ότι θα πάρει μέρος για να παρακολουθήσει την «κηδεία» της ALCA. Εκτός της Κούβας και της Βενεζουέλας, την αντίθεσή τους στην ALCA έχουν επίσης με διάφορους τρόπους διατυπώσει η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη.


Associated Press


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ