ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι
«Πρωταθλητές» στην εκμετάλλευση

Γερά στηριγμένη από την κυβέρνηση, η εργοδοσία επιβάλλει γοργά μια εργασιακή «κόλαση»

Στο στόχαστρο των ξενοδόχων βρίσκονται για ακόμα μία φορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Στο στόχαστρο των ξενοδόχων βρίσκονται για ακόμα μία φορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Η ανασφάλιστη, «μαύρη εργασία», η συστηματική καταστρατήγηση δικαιωμάτων και η ραγδαία ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα. Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται, πολλές φορές τα ένσημα είναι λιγότερα από το κανονικό, οι αποδοχές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί πολλοί και ο συνδικαλισμός αποτελεί μέγα «αμάρτημα», που χτυπιέται με ανάλογη ένταση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να βγάλουν κάθε χρόνο τη χώρα τουριστικά... ασπροπρόσωπη. Οι «νόμοι» της αγοράς είναι αμείλικτοι. Ο «ιδανικός», για τους εργοδότες, εργαζόμενος πρέπει να είναι: Νέος, ανασφάλιστος, ελάχιστα αμειβόμενος, χωρίς απαιτήσεις και... γελαστός!

Οι ευθύνες για την κατάσταση ανήκουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους εργοδότες. Το κυβερνητικό νομοθετικό πλαίσιο βαδίζει στο δρόμο, που έχουν χαράξει οι εργοδότες και επιτρέπει ακόμη και την παραβίασή του! Οι εργαζόμενοι δουλεύουν όσο και όποτε θέλει η επιχείρηση και αμείβονται με τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων, ενώ πολλές φορές δεν ισχύουν ούτε αυτά. Σημαντικά έχει βοηθήσει και σ' αυτό η κυβέρνηση με την υπονόμευση, σε βαθμό διάλυσης, των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Απ' την πλευρά τους, οι πολυεθνικές πλέουν σε ένα πέλαγος ασυδοσίας. Εχουν συμπιέσει το κόστος εργασίας όσο πιο χαμηλά γίνεται, ενώ τα κέρδη τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ακόμα και νόμοι που κατακτήθηκαν με αγώνες - και οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί από την κυβέρνηση - θεωρούνται επιβλαβείς για τα συμφέροντά τους.

Το δικό της μερίδιο ευθύνης έχει και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που κινείται σταθερά στο δρόμο του συμβιβασμού, του «κοινωνικού διαλόγου» και της «εργασιακής ειρήνης».

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που προώθησε η πλειοψηφία, εν όψει της καταγγελίας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πρόταση, με γενικόλογες και ασαφείς αναφορές, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής και υποταγμένη στη θέση ότι ο στόχος της ΟΝΕ είναι εθνικός και τα πάντα καθορίζονται από αυτόν!

Αλλά και αυτές τις αόριστες διεκδικήσεις, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έσπευσε να τις... εγκαταλείψει στα χέρια του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) - ο οποίος κινείται στα προκαθορισμένα όρια της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής - υπονομεύοντας έτσι και το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις που δρουν στην Ομοσπονδία ανέλαβαν για μια ακόμη φορά την προώθηση μιας πρότασης σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), έθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που εκτός από την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, πρόβαλε και την ανάγκη μείωσης των ειδικοτήτων στην κατεύθυνση βελτίωσης των μισθών, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οσον αφορά τα θεσμικά αιτήματα, η ΔΑΣ μεταξύ άλλων, ζητά τη θεσμοθέτηση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, με αύξηση αποδοχών, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Βόρεια Ελλάδα
Ανασφάλιστοι στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι

Ατομικές συμβάσεις με εξευτελιτικούς όρους

Σε ένα απέραντο πεδίο για την ασυδοσία των ξενοδόχων έχει μετατραπεί η Β. Ελλάδα
Σε ένα απέραντο πεδίο για την ασυδοσία των ξενοδόχων έχει μετατραπεί η Β. Ελλάδα
Στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδαςσυναντά κανείς έναν πραγματικό εργασιακό Μεσαίωνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οι ξενοδόχοι με όπλο τους την ανεργία, που πλήττει τους εργαζόμενους - με «μπροστάρη» τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Ανδρεάδη - εφαρμόζουν «δικούς» τους τρόπους πληρωμής.

Οπως δηλώνει ο Ακης Οργαντζής μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης«στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ξενοδοχεία δεν εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου, ενώ το 50% των εργαζομένων στον κλάδο δουλεύει χωρίς ασφάλιση. Παράλληλα, το υπόλοιπο 50% κολλάει από 2 έως 10 ένσημα το μήνα!»

Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνει ο συνδικαλιστής, στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, η κατάσταση έχει ως εξής:

Στο συγκρότημα ξενοδοχείων Σάνυ - Μπιτς, την περίοδο του χειμώνα, το ξενοδοχείο λειτουργεί και σαν σχολή χρηματοδοτούμενων σεμιναρίων. Την περίοδο του καλοκαιριού, οι ίδιοι μαθητές, δουλεύουν στο ξενοδοχείο με τη δικαιολογία ότι κάνουν την πρακτική τους και πληρώνονται με το εξευτελιστικό ποσό των 60.000 δρχ. χωρίς ασφάλιση! Τους άλλους εργαζόμενους, τους υποχρεώνει σε διμερείς συμφωνίες με 120.000 - 150.000 δρχ., με 2 - 7 ένσημα το μήνα, με 10 - 12 ώρες δουλιάς τη μέρα χωρίς ρεπό, όλη την περίοδο της καλοκαιρινής σεζόν. Επίσης, απασχολεί μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, στα τμήματα συντήρησης και κηπουρικής κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.

Στο «Ποτίδαια Παλάς» εργάζονται πολλοί αλλοδαποί. Και οι Ελληνες εργαζόμενοι κλείνουν διμερείς συμφωνίες με μισθούς ως 180.000 δρχ. το μήνα, χωρίς ένσημα ή με 10 - 15 ένσημα το μήνα.

Στο «Πόρτο Καρράς», στη Χαλκιδική, οι εργαζόμενοι ζουν το δικό τους δράμα. Η καινούρια εταιρία που ανέλαβε τη διαχείριση της επιχείρησης, μετά από διαπραγματεύσεις με το εκεί εργασιακό σωματείο, δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν από 25 μέχρι 30 χρόνια προϋπηρεσία. Στο ξεκίνημά της, όμως, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προβεί σε απολύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη και παρά το γεγονός της αύξησης στην κίνηση των πελατών κατά 10% το 1999, με στοιχεία που προκύπτουν από δηλώσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η ανεργία των επαγγελματιών του κλάδου αυξάνεται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το 65% ιδιαίτερα στις ηλικίες από 35 - 55 χρόνων!

Κύρια αιτία είναι η πρόσληψη νέων που δεν έχουν σχέση με τον κλάδο, από διάφορα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, από τον ΟΑΕΔ και με νέους μαθητές ιδιωτικών σχολών τουριστικών επαγγελμάτων.

Στο «Μακεδονία Παλάς» μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δουλεύει με την περιβόητη «έξτρα» απασχόληση για πάνω από τρία συνεχόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει εργασία ακόμα και 30 συνεχόμενες μέρες το μήνα, από 8 ως 16 ώρες την ημέρα ανάλογα με την κίνηση της δουλειάς!

Στο «Κάπιτολ» οργιάζουν η τρομοκρατία, οι παράνομες απολύσεις, η καταπάτηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι το προσωπικό δικαιούται φαγητό - προβλέπεται στη σύμβαση - δε σιτίζεται και ενώ ο εργοδότης έχει καταδικαστεί για την παράβαση αυτή, συνεχίζει την ίδια τακτική.

Στο «Αστόρια» «ανθεί» η μαύρη εργασία και η τρομοκρατία. Στο προσωπικό δεν κολλούνται ένσημα κανονικά, ενώ υποχρεώνεται (μετά από καταγγελίες απολυμένων) να χτυπά κάρτα στην οποία καταγράφεται το 8ωρο, ενώ υποχρεώνεται να εργάζεται 2 - 3 ώρες παραπάνω.

Στο «Φιλίππειο» η μαύρη εργασία και το ωρομίσθιο «βασιλεύουν», ενώ στο «Καψής» οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε πολλές υπερωρίες, οι οποίες καλύπτονται με ρεπό σε περιόδους ύφεσης της δουλιάς.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν

Ο Χρ. Κατσώτης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και εκπρόσωπος της ΔΑΣ, μιλάει στο «Ρ» και επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων ενόψει του συνεδρίου της οργάνωσης

Την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου ενάντια στην ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της κλαδικής ομοσπονδίας, Χρ. Κατσώτης και τοποθετείται για το επερχόμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

- Ποια είναι η κατάσταση αυτή την περίοδο στο χώρο εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων;

- Τα προβλήματα στο χώρο εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη οξύτητα, καθώς ουσιαστικά έχει καταργηθεί η πλήρης απασχόληση και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος απασχόλησης. Επίσης η «μαύρη» εργασία είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και τώρα το χειμώνα. Επίσης πολλοί εργαζόμενοι, ίσα που έχουν τις 100 ασφαλιστικές ημέρες το χρόνο προκειμένου να έχουν πλήρη περίθαλψη και να μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Οσον αφορά την εντατικοποίηση της δουλιάς έχει μειωθεί το προσωπικό κατά πολύ στα ξενοδοχεία και έχει φορτωθεί η δουλιά σε πολύ λίγους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ασθένειες να θερίζουν στους χώρους δουλιάς. Ωστόσο, και προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να διαλέξουν ένα δρόμο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλιάς και να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα ζωής.

- Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

- Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι ευθύνες είναι καθαρά πολιτικές, καθώς η κυβέρνηση με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε, έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να ασυδοτούν ακόμα περισσότερο. Ετσι σήμερα ο εργαζόμενος απασχολείται όσο και όποτε θέλει η ίδια η επιχείρηση και αμείβεται βέβαια με τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων και πολλές φορές χωρίς να εφαρμόζονται ούτε και αυτά! Επίσης σε πολλές περιπτώσεις πολλοί εργοδότες κλέβουν από τους εργαζόμενους ακόμα και αυτά που ορίζει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σοβαρές ευθύνες έχει η πολιτεία και για την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου (Επιθεώρηση Εργασίας), ώστε να προστατέψουν τους εργαζόμενους που δεν ασφαλίζονται, αλλά και να χτυπήσουν την εισφοροδιαφυγή που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και για το ΙΚΑ και για τα άλλα ταμεία.

- Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα;

- Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, στην πλειοψηφία της, μέχρι τώρα έχει επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης, παρά τις σημαντικές αλλαγές που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων και προτείνει το «ρεαλισμό» του διαλόγου. Προσπαθεί να «λύσει» τα προβλήματα στους διαδρόμους των υπουργείων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΜΕΔ. Τα προβλήματα, όπως έχει αποδειχθεί, δε λύνονται έτσι. Λύνονται με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό και χρειάζεται το επόμενο διάστημα, με ζητήματα αιχμής τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, να αναπτυχθούν πολύμορφοι αγώνες και στο κέντρο και στην περιφέρεια, για να λυθούν κάποια στιγμή τα προβλήματα, ενώ θα πρέπει επιτέλους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας αντιμετώπισε τα προβλήματα όπως και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με μία παθητικότητα, με μία αντίληψη ότι «τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζουν», με καμία πρόθεση και διάθεση για σύγκρουση, αλλά μέσα από το «διάλογο» και την εργασιακή «ειρήνη», που συνεχώς επικαλούνται. Αυτή η εργασιακή ειρήνη, που επικαλούνται, εξασφαλίστηκε σε βάρος των εργαζομένων, καθώς τα δικαιώματα αφαιρούνται μέρα με τη μέρα. Επίσης η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πήρε μέρος στον «κοινωνικό διάλογο», αποδέχτηκε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ενώ βάζει για συζήτηση τη μερική απασχόληση για να την περάσει και μέσα από τη σύμβαση. Μια συλλογική σύμβαση, όπου η πρόταση της πλειοψηφίας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής και δεν ξεφεύγει πέρα από εκεί.

- Στο τέλος του μήνα γίνεται το 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ποιες είναι οι προτάσεις της ΔΑΣ απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα;

- Το συνέδριο θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στον τουρισμό και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σαν εργαζόμενοι, σαν κίνημα στον κλάδο το επόμενο διάστημα. Οι ευθύνες των αντιπροσώπων θα είναι σημαντικές, καθώς οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι καθοριστικές για την πορεία του κινήματος το επόμενο διάστημα. Αλλιώς θα έχουν ευθύνες απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε σαν ΔΑΣ είναι ότι το συνέδριο πρέπει να οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης, αφού η πλειοψηφία της ομοσπονδίας αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ