ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Κρήτη, Ρόδος, Κως...
Μια «θάλασσα» προβλήματα!

Συλλογικές συμβάσεις, ωράριο, ασφάλιση.., δικαιώματα για παραβίαση. Ανύπαρκτες  οι Επιθεωρήσεις Εργασίας

Παρόλο ότι χρόνο με το χρόνο η κίνηση στα ξενοδοχεία αυξάνεται, μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων.
Παρόλο ότι χρόνο με το χρόνο η κίνηση στα ξενοδοχεία αυξάνεται, μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων.
Με την ξέφρενη εντατικοποίηση της εργασίας τους είναι αντιμέτωποι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη. Ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Νίκος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι ενώ στο νησί υπήρχε αύξηση 15% των τουριστών, όχι μόνο δεν έγιναν νέες προσλήψεις, αλλά αντίθετα υπήρχε μείωση προσωπικού, με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τα παράπονα και την εξάντληση, ειδικά στις μεγάλες μονάδες.

Στις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες «προκρίνεται» το πρόβλημα με τα ένσημα, αφού, με προσωπικές «συμφωνίες» με εργαζόμενους, οι ξενοδόχοι τους κολλούν το πολύ 101 ένσημα για όλη τη σεζόν, ενώ οι καθυστερήσεις των μισθών έφτασαν τους τρεις και τέσσερις μήνες.

«Πρόβλημα» αποτελεί ακόμα και η ηλικία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς στις μεγάλες μονάδες αν περάσει κάποιος την ηλικία 35-40 ετών, δεν επαναπροσλαμβάνεται γιατί θεωρείται γέρος!

Οι αλλοδαποί γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής και απάνθρωπης εκμετάλλευσης, αφού, προκειμένου να δουλέψουν, αποδέχονται εργασίες με πολύ λίγα χρήματα, χωρίς καμία ασφάλιση και κανένα δικαίωμα.

Στη Ρόδο, η... καλή σεζόν απ' τώρα φαίνεται. Οι εργαζόμενοι, που αυτή την περίοδο κάνουν αιτήσεις για τις επαναπροσλήψεις στα ξενοδοχεία, δέχονται σοβαρές πιέσεις από τους εργοδότες ώστε να μην τις κάνουν μέσω του σωματείου, αλλά με προσωπικές συμφωνίες ο καθένας ξεχωριστά.

Οπως τόνισε ο Γ. Σαρικάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, υπάρχει μία ανασφάλεια στους εργαζόμενους που δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά τη δουλιά στα ξενοδοχεία, καθώς την αγορά εργασίας την ελέγχουν μόνο 20 ξενοδόχοι. «Την ίδια στιγμή όσο μεγαλώνουν, δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλιά, γιατί οι εργοδότες προτιμούν νέους, που παίρνουν χαμηλότερες αποδοχές, δουλεύουν ανασφάλιστοι, δεν έχουν απαιτήσεις», υπογράμμισε ο συνδικαλιστής.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συνταξιοδότησης, τα πράγματα είναι εντελώς ζοφερά. Για να συμπληρώσει κάποιος τα 4.500 ένσημα που χρειάζονται για να πάρει σύνταξη, πρέπει να δουλεύει 40 χρόνια (!) και αυτό γιατί δεν τους επικολλιούνται κανονικά όλα τα ένσημα.

Από την πλευρά τους τόσο το Εργατικό Κέντρο, όσο και τα Σωματεία θέτουν το ζήτημα της ανάπτυξης και άλλων τομέων της οικονομίας στο νησί, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν και άλλες λύσεις απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι το 75% των εργαζομένων στο νησί, δηλαδή 17.500 εργαζόμενοι από τους 21.000, ασχολούνται με τον τουρισμό!

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Κω, καθώς δεν υπάρχει κανένας να ελέγξει τους ξενοδόχους. Επιθεώρηση Εργασίας δεν υπάρχει στο νησί. «Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Είχαμε πλήρη καταστρατήγηση του ωραρίου, ενώ ακόμα δεν επικολλιούνταν τα ένσημα, ούτε ο μισθός καταβαλλόταν εγκαίρως», είπε η Κική Μακρή, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω και ξενοδοχοϋπάλληλος.

Σύμφωνα με τη συνδικαλίστρια, η ερχόμενη σεζόν προβλέπεται οδυνηρή, τόσο για τις αμοιβές, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την απόφαση να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά που δικαιούνται.

Ανύπαρκτη και στην Ικαρία η Επιθεώρηση Εργασίας. «Με συνεχή διαβήματα έχουμε ζητήσει να διεξαχθεί έλεγχος ώστε να δούμε τι κατάσταση επικρατεί στο νησί, καθώς ο κλάδος έχει μια εποχικότητα χαρακτηριστική. Δηλαδή, πέντε με έξι μήνες δουλεύουν τα ξενοδοχεία στη βόρεια πλευρά του νησιού και τρεις με τέσσερις μήνες στη νότια πλευρά», υπογραμμίζει ο Νίκος Λαρδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας.

Στην Ικαρία οι εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα είναι 400, από τους οποίους οι 350 είναι εποχιακοί. Η πλειοψηφία των απασχολούμενων είναι γυναίκες, που δουλεύουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτες και πιο ανεκτικές στις πιέσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα η κάθε επιχείρηση να δίνει ό,τι θέλει...


Νησιά Ιονίου
Λιγότερο προσωπικό - μεγαλύτερη εντατικοποίηση

Στην Κέρκυρα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ξεκινάει με νέες προοπτικές, μετά και την ανάδειξη του νέου ΔΣ στις 21 Γενάρη. Η ουσιαστική απουσία της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς είναι χωρίς στελέχωση, κάνει ακόμα πιο πιεστικά τα προβλήματα και την ασυδοσία των εργοδοτών ακόμα πιο έντονη.

Σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες με δεδουλευμένες αποδοχές, που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, υπάρχουν από τα ξενοδοχεία, Κέρκυρα Γκολφ, Εύα Παλάς, Μεσογκί. Επίσης υπάρχουν και μικρά ξενοδοχεία που οφείλουν στους εργαζόμενους αποδοχές από το Σεπτέμβρη, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων!

«Από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Του έχουμε δώσει στοιχεία για όλες τις παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης, που γίνονται, του ωραρίου, της συνεχούς απασχόλησης που γίνεται διακεκομμένη, αλλά και της φοβερής τρομοκρατίας εις βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Τζίνα Μαντζάρου μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα δύο με τρία τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα, έντονο είναι και το πρόβλημα της συρρίκνωσης του προσωπικού, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Αμεση προτεραιότητα του σωματείου είναι η διασφάλιση του ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα περάσει το ασφαλιστικό με δυσμενέστατες επιπτώσεις ειδικά για τους εποχιακά εργαζόμενους. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε το ΤΑΞΥ», υπογράμμισε η Τζ. Μαντζάρου.

Η κατάσταση στη Ζάκυνθο δεν είναι καλύτερη. Οσο περνούν τα χρόνια, οι μεγαλοξενοδόχοι με μεγαλύτερη σφοδρότητα επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων, έχοντας σταθερά στο στόχαστρο τις συλλογικές συμβάσεις.

Κατά την περσινή σεζόν υπήρξαν βασικές ανατροπές με άρνηση των ξενοδόχων να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Φέτος τα πράγματα διαγράφονται πιο σκούρα, καθώς η μία μετά την άλλη ξενοδοχειακές μονάδες αγοράζονται από πολυεθνικές. Αυτή η τάση μεγαλύτερης συγκεντροποίησης, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα σημάνει για τους ίδιους ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.


Κείμενα:
Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ