ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
Σελ. /48
Ξεχωριστή εκδήλωση συμπαράστασης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο διωκόμενο «Ριζοσπάστη» θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη 15 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Αλίκη». Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει η παράσταση της επίκαιρης κωμωδίας του Σπύρου Νικολετάτου «Εδώ γίνεται της... Σοφοκλέους», με τον ΚώσταΒουτσά, ο οποίος ευγενικά προσφέρθηκε να βοηθήσει στη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Από την άλλη ο Κώστας Βουτσάς δηλώνει την επιθυμία του να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί το ΚΚΕ στις εκλογές. «Είναι ένας τρόπος συμπόρευσης, μια πολιτική στάση» -είπε σε επικοινωνία μας ο Κώστας Βουτσάς. «Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ για να υπάρχει αντίσταση. Είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο, τους εργάτες, τους αγρότες, όλους όσοι αδικούνται από την εκάστοτε πολιτική. Με ισχυρό ΚΚΕ, η όποια εξουσία μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά τα πράγματα. Θα βρει αντίσταση και θα δυσκολευτεί στα σχέδιά της».

Υπενθυμίζουμε ότι η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Βουτσά, σκηνικά Μανόλη Μαριδάκη και μουσική επιλογή Σπύρου Νικολετάτου. Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Αβα Γαλανοπούλου, Ελενα Τζαβαλιά, Θεοδώρα Βουτσά, Γιώτα Κουτσουδάκη, Σίλας Σεραφείμ, Δημήτρης Βασιλειάδης, Στηβ Ντούζος. Ο βιομήχανος Κώστας Μπάρνης έχει προβλήματα με τη γυναίκα του, την κόρη του, τον υπάλληλό του, την υπηρέτριά του, το γαμπρό του, του κλέβουν τις ανώνυμες μετοχές του, τους κωδικούς. Με λίγα λόγια η ζωή του γίνεται Σοφοκλέους...

Θεσσαλονίκη
Να σταματήσει η δίωξη του «Ρ»

Ομόφωνη η απόφαση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Θεσσαλονίκης

Με ομόφωνη απόφαση των μελών του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να σταματήσει τις μηνύσεις και διώξεις εναντίον του «Ριζοσπάστη», που αποτελούν ταυτόχρονα πλήγμα στην ελευθεροτυπία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οπως διατυπώνεται και στο σχετικό ψήφισμα του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, «η ελευθεροτυπία είναι αγαθό, το οποίο δεν πρέπει να προσβάλλεται από μηνύσεις και ιδίως του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υιοθέτησε ευθύς αμέσως την πρόταση μαζί με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και των τριών άλλων παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ. Μάλιστα με προχθεσινή του δήλωση σημειώνει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στην Εφημερίδα "Ριζοσπάστης" για τη δίωξη που υφίσταται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Με την απόφασή του αυτή ο Δήμος Θεσσαλονίκης φρονεί ότι η ελευθεροτυπία αξιώνει άλλους τρόπους επικοινωνίας του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Τύπο».

Σχολιάζοντας την πρακτική του υπουργού Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Καπετανόπουλος σημείωσε: «Υπάρχουν λαϊκές παροιμίες που περιγράφουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά ανθρώπων για συγκεκριμένα γεγονότα. Αυτές οι σοφές παροιμίες μπορούν να περιγράψουν τη συμπεριφορά του κ. Γιαννόπουλου, που δεν μπορεί ούτε να μειώσει, ούτε να βλάψει την εφημερίδα και τον κόσμο που τη στηρίζει. Το γεγονός όμως της δίωξης αυτής είναι εξαιρετικά δυσάρεστο ώστε πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους πολίτες που πρέπει να του υπενθυμίσουν ότι σαν υπουργός εκείνος πρώτος έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου».

Η Μάρα Τοπαρλάκη, δημοσιογράφος και δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που το Δημοτικό Συμβούλιο ενίοτε έχει τέτοιου είδους ευαισθησίες και αυτό είναι προς τιμήν όλων των μελών του σώματος. «Η ομόφωνη αυτή απόφαση που ελήφθη με αφορμή τις διώξεις εναντίον του "Ριζοσπάστη" και των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτόν, έγινε στο πνεύμα του να αποτραπεί το κυνήγι στην ελευθεροτυπία, στην ελευθερία των δημοσιογράφων, των μέσων ενημέρωσης, να χειρίζονται το αίσθημα της δεοντολογίας που θεωρώ ότι είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη και των λειτουργών και των Μέσων. Ελπίζω οι αποφάσεις αυτές των φορέων ανά την Ελλάδα, να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης αδικούν και τον ίδιο»...

Ενα κεφάλι χωρίς ιδέες!...

Επιστολή Β` ενός αντιστασιακού προς τον υπουργόν Δικαιοσύνης, κ. Ε. Γιαννόπουλον

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Λυπάμαι, αλλά θα το πω. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Κι εσύ συλλαμβάνεσαι να εξαμαρτάνεις όχι δις και τρις, αλλά «κατ' εξακολούθησιν». Εσύ, ο σοφότατος νομικός! Μοιραίο λάθος η ΜΗΝΥΣΗ. Σου το είπα στην Α` επιστολή. Δεν την πήρες; Εδωσες αφορμή να σκαλίσουν το παρελθόν σου. Και είδες τι έγινε. Χαμός!

Τώρα προκαλείς νέα απανωτά σκαλίσματα. Κι εγώ τα απεχθάνομαι από ιδιοσυγκρασία. Αρκετά σε ταλαιπώρησαν οι Κεδίκογλου, οι Κατριβάνοι και οι άλλοι φίλοι, οι συγχωριανοί και οι ΠΑΣΟΚοσυνάδελφοί σου. Αλλωστε, τι φταις εσύ; Ηταν εποχή που όλα έγιναν «παρά την θέλησίν σου». Σε κάναν μόνιμο λοχία επί γερμανικής κατοχής «παρά την θέλησίν σου». Σε σπρώξανε στα Τάγματα Ασφαλείας «παρά την θέλησίν σου». Σε προήγαγαν «παρά την θέλησίν σου». Σου κόψανε σύνταξη «παρά την θέλησίν σου». Εμεινες ως ενεργόν μέλος του ΕΛΑΣ «παρά την θέλησίν σου». Αρκετά λοιπόν. Το θέμα για μένα «εκλείδωσε», που θα έλεγε και ο Σημίτης. Ο ωραίος εκείνος ΕΛΑΣίτης με το φωτοστέφανο, που μας έφτιαξες, πέθανε. Θεός σχωρέστον.

Καιρός να δούμε τι λέει και τι κάνει ο μετεξελιχθείς σε υπουργό Δικαιοσύνης κατοχικός λοχίας.

«Σκρίπτα μάνεντ», λέει ένας λόγος. Κι εγώ προσπάθησα, από περιέργεια, να δω τι λένε τα «σκρίπτα» σου, τα φιρμάνια σου, δηλαδή, στο «Ριζοσπάστη»: Πώς χειρίζεσαι αυτό το τόσο σκαμπρόζικο για έναν αντιστασιακό θέμα, το θέμα της συκοφάντησης.

Ελα να δούμε μαζί, Βαγγέλη, το πρώτο και ισχυρότερο επιχείρημα, από τα βασικά δύο επιχειρήματα της μήνυσής σου. Παραθέτω:

«Οι εγκαλούμενοι, κ. εισαγγελέα, έγραψαν στο "Ριζοσπάστη" της 11-12-1999, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και κατεχώρησαν τα παρακάτω συκοφαντικά με τίτλο:

"ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ"

(και με αυτοτελή επίσης τίτλο που φανερώνει τη θέση πλέον του "Ριζοσπάστη" πως δε συνδέει τον α` τίτλο με το "ΟΤΙ")

"Στα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας υπηρέτησε ο Ε. Γιαννόπουλος".

Θαύμασα πολύ. Να, είπα μέσα μου, τι θα πει να είσαι νομικός και να έχεις μάτι αετίσιο. Για δοκιμή έδωσα το κείμενο του «Ριζοσπάστη» σε δέκα φίλους να διαβάσουν πολύ προσεκτικά και να μου πουν πού βρίσκουν τη συκοφαντία και κανένας δεν το βρήκε! Αφού, είπαν, «επιμένει ο Κατριβάνος», όλα τα παρακάτω είναι δικά του! Τι επιμένει; Να λέει και να ξαναλέει ότι ο Γιαννόπουλος υπηρέτησε στα Τάγματα Ασφαλείας. Οπ, όλοι το είπαν το ΟΤΙ χωρίς να το καταλάβουν! Εσύ όμως ατσίδας, Βαγγέλη, το έπιασες στον αέρα! Μας το επέδειξες θριαμβευτικά και κάθισες στο εδώλιο τους ενόχους που το παρέλειψαν δολίως! Και ξαφνικά ο θαυμασμός μου έγινε οίκτος. Θυμήθηκα αμέσως τα πέτρινα χρόνια της «επαράτου Δεξιάς», όπως τη λες, όταν η κάθε ΕΑΜική εφημερίδα είχε το νομικό της σύμβουλο για να φυλαχτεί από λογοκριτές του είδους σου. Οι σύμβουλοι πρόσεχαν τις λέξεις ή τις φράσεις που σήκωναν γιαννοπούλειο μήνυση. Και πρότειναν τις ανάλογες αλλαγές. Αλλά δε θυμάμαι κανένα λογοκριτή της εποχής να μας κάθισε στο σκαμνί για ένα «ΟΤΙ» και μάλιστα αυτονόητο! Εσύ τους ξεπέρασες όλους. Αφεριμ, Βαγγέλη!...

Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στο λαό: Γι' αυτό το «ΟΤΙ» που ανακάλυψες, ζητάς αποζημίωση πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές. Και το πιο ωραίο είναι, ότι στην αγωγή σου αποτιμάς τις ζημιές της αντιστασιακής προσωπικότητάς σου με τον εξής σπαρταριστό τρόπο:

«Η δε χρηματική ικανοποίηση που πρέπει να μου καταβάλουν οι εναγόμενοι ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αυτό είναι δίκαιο και εύλογο, λαμβανομένης υπόψη της έντασης και έκτασης της προσβολής (συκοφαντικοί ισχυρισμοί πρωτοφανούς ονειδισμού και διασυρμού της προσωπικότητάς μου), σε συνδυασμό με την επαγγελματική -κοινωνική θέση μου (!), καθώς και το δημόσιο λειτούργημα το οποίον υπηρετώ»!!!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς εδώ! Την αυτογνωσία ή τα αξιοκρατικά κριτήρια; Γκιουλμπαχτσές, Βαγγέλη μου! Δεν υποτιμάς καθόλου την αντιστασιακή προσφορά σου. Και πολύ πρωτότυπα τα ζύγια σου. Χωρίζεις τους αντιστασιακούς σε κατηγορίες με τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ; Σε «μη προνομιούχους» και σε «ρετιρέδες». Οσοι κατοικούν στα «ρετιρέ», εκ προοιμίου, έχουν υψηλή αντιστασιακή αξία. Αλλά σαν Σημιτικός εκσυγχρονιστής κάνεις διακρίσεις και στους «ρετιρέδες». Αλλη κοινωνική θέση έχει ο «Ρετιρές» και άλλη ο «Βιλαράς», δηλαδή ο κάτοχος βίλας. Αλλη επιπλέον αν είναι μεγαλοδικηγορικός αστέρας. Και πολύ πιο άλλη αξία έχει αν ο αστέρας αυτός είναι υπουργός και μάλιστα Δικαιοσύνης και λεβέντης καραμπουζουκλής, ήγουν ξοδεύει πολλά στα μπουζούκια.

Επειτα είναι και η ένταση και έκταση της προσβολής! Αλλιώτικα πονάει ο υπουργός και αλλιώτικα ο κλητήρας. Ο υπουργός είναι πολύ πολύ ευαίσθητος με υψηλότατο ποιοτικά πόνο ανυπολόγιστης αξίας. Μαζί του πονάνε όλα τα παράθυρα των καναλιών. Και όταν προκαλείται η προσβολή από εφημερίδα εμβέλειας όπως ο «Ριζοσπάστης», τότε ξεσπάει σε κλάματα γοερά το Πανελλήνιο. Και μόνο η ζημιά από την έκταση αυτή αξίζει πεντακόσια εκατομμύρια! Τον μη «προνομιούχο» μπορεί ο υπουργός να τον σκυλοβρίζει (ηλίθιε, βλάκα, χαφιέ, Νενέκο, τενεκέ ξεγάνωτε κλπ., κλπ.) και να μην πληρώνει πεντάρα. Γιατί η τιμή κι υπόληψή του και ο πόνος του δεν έχει καμίαν αξία! Γι' αυτή την πατρίδα «έπαιζες το κεφάλι σου στον ΕΛΑΣ», σύντροφε Βαγγέλη;

Για τους αντιστασιακούς, η νοοτροπία αυτή είναι ξένη. Εμείς κοιμόμαστε όλοι στρωματσάδα. Το τίμημα της προσφοράς μας είναι ένας κότινος, τίποτε άλλο. Τώρα αν θέλεις να σε κρίνουμε με τα αντιστασιακά μας μέτρα, σε ρωτάμε, σε ποια αντιστασιακή κατηγορία θέλεις να σε κατατάξουμε; Σ' αυτούς που πιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία ως όμηροι, έζησαν στα στρατόπεδα τύπου «Παύλου Μελά» ή σ' αυτούς που έπαιζαν το κεφάλι τους, καθώς πολεμούσαν στα βουνά, σαν τον ΕΛΑΣ, ή κουβαλούσαν πυρομαχικά, σημειώματα, έκρυβαν παράνομους, μιλούσαν με τα χωνιά, γράφανε στους τοίχους συνθήματα και κατέβαιναν στα συλλαλητήρια; Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις σου στα Ανακριτικά Συμβούλια, δεν μπορούμε να σε κατατάξουμε σε καμία κατηγορία, γιατί έλειπες από την οικογένειά μας ως τον Απρίλη του 1944.

Κι όμως, θέλεις, επιμένεις παρ' όλα αυτά, να σε κατατάξουμε σ' αυτούς που «έπαιζαν το κεφάλι τους» κορόνα - γράμματα. Το διακήρυξες πολλές φορές, και μας το απαιτείς να το αναγνωρίσουμε διά της βίας. Πολύ ευχαρίστως. Παραθέτω ένα μαργαριτάρι από τα κείμενά σου, που αλίευσα από τον Τύπο της 13ης Γενάρη του 2000.

«...Δεν προβαίνω σε μηνύσεις (φαίνεται πως γράφτηκε πριν από τη βιομηχανία μηνύσεων) για συναισθηματικούς λόγους μιας συνεργασίας τότε, τη δύσκολη εποχή, με τίμιους κομμουνιστές-αγωνιστές που παίζαμε το κεφάλι μας, εκείνοι για τις ιδέες τους και το κόμμα τους, και όλοι μαζί για την πατρίδα».

Το επισήμανα, φίλε μου, γιατί είναι φρεσκότατο, υπουργικής έμπνευσης, επικαιρότατο και αποκαλυπτικότατο. Πρώτη φορά βλέπω να χωρίζονται οι ιδέες από την πατρίδα. Ποτέ οι ιδέες των κομμουνιστών δεν ήταν αποσπασμένες από την πατρίδα. Ισα ίσα! Οι ιδέες τους είναι γεννημένες από τα σπλάχνα της πατρίδας, από τον πόνο, το μόχθο, τις ελπίδες και τα όνειρα των παιδιών της, των ανθρώπων της. Πατρίδα χωρίς ιδέες, επομένως χωρίς ανθρώπους, δεν υπάρχει. Εσύ, λοιπόν, για ποια πατρίδα έπαιζες το κεφάλι σου; Εκείνοι έπαιζαν τα κεφάλια τους γεμάτα ιδέες. Εσύ ομολογείς ότι έπαιζες ένα κεφάλι άδειο από ιδέες! «Οίον έπος»! Τι μας λες! Εκτός κι αν εννοείς πατρίδα τις πέτρες και τα ντουβάρια. Αλλά αν εννοείς αυτό, καλά ήσουν εκεί που ήσουν. Γιατί να μεταπηδήσεις; Για την πατρίδα τους μας σκότωναν και οι κατοχικοί. Πες μας την αλήθεια! Ολόκληρη! Και όχι με δόσεις. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν ήρθες στον ΕΛΑΣ για να διακινδυνεύσεις το άδειο από ιδέες κεφάλι σου, αλλά για να το σώσεις!

Τώρα, φρέσκα, μαίνεσαι και τρομοκρατείς με μηνύσεις κι εξώδικα κι αγωγές όσους μετά τη μοιραία ΔΙΚΗ πιστεύουν εσένα, αυτά δηλαδή που είπες στα Ανακριτικά Συμβούλια, ότι δηλαδή εμφανίστηκες στον ΕΛΑΣ, τον Απρίλη του 1944 και όχι το 1942, όπως δέχτηκε το δικαστήριο. Εχω όλη την καλή διάθεση να το παραδεχτώ. Εντάξει. Ας δεχτούμε τους δικαστές κι ας διαψεύσουμε εσένα. Τον ίδιο όμως καιρό ήσουν και μόνιμος λοχίας της Κατοχής. Ναι ή ου; Το 'παιζες δίπορτο; Σε δυο ταμπλό; Ησουν διπλός πράκτορας; Προς όφελος τίνος; Των Γερμανών ή των Ελλήνων; Της ΚΑΤΟΧΗΣ ή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ;

Τι την ήθελες τη μήνυση, Βαγγέλη! Μόνος σου μπερδεύτηκες. Μας μπέρδεψες κι εμάς. Και τώρα προσπαθείς πάλι να εξιλεωθείς με τις μηνύσεις! Λάθος! Θα τα περιπλέξεις περισσότερο. Δεν το βλέπεις; Δε σ' έχω για τόσο κοντόθωρο. Για να επιμένεις, λοιπόν, σ' αυτά τα παράλογα που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές της εμφυλιοπολεμικής εποχής, κάτω από τα επιδοκιμαστικά κρύα χαμόγελα του Σημίτη και τα σεγκόντα υπουργών του ότι το ΚΚΕ είναι ταραξίας στα έσχατα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, πρέπει κάτι άλλο, κάτι ιδιαίτερο να συμβαίνει. Δεν είναι μόνο η προσπάθεια να περισωθεί ή να διατηρηθεί όσο παίρνει ο μύθος Γιαννόπουλου για να μένουν οι αντιστασιακοί ψήφοι παγιδευμένοι. Κάτι μαγειρεύεται στον τόπο μας υπό τις ευλογίες και τα συγχαρητήρια του Κλίντον σε βάρος της δημοκρατίας. Αλλά έχουμε το νου μας. Μας ξέρεις: «Δε μας τρομάζουν των Γερμανών τα βόλια και των Σημιτογιαννόπουλων τα άδοξα σπαθιά». Μόνο, Βαγγέλη, στο τέλος αυτού του φιάσκου να μη μας πεις πάλι ότι όλα έγιναν «παρά την θέλησίν σου»

Φιλικότατα

Ενας αντιστασιακός


Του
Νίκου ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Νίκος Κυτόπουλος είναι πολυβραβευμένος λογοτέχνης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Προσβάλλει κάθε δημοκρατικό πολίτη

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει πρωτοφανή τη δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη», σημειώνοντας: «Η πρωτοφανής δίωξη κατά της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", που είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μιας εφημερίδας που είναι γνωστή για τους λαϊκούς της αγώνες και που συνδέεται ευθέως με όλες τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές αυτού του τόπου, παραπέμπει σε άλλες εποχές, θυμίζει αυταρχισμό και μισαλλοδοξία, ενώ παράλληλα καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας.

Οπως είναι γνωστό, οι ελευθερίες του σύγχρονου ανθρώπου αρχίζουν από τη σφαιρική, τη βαθιά, την ανεμπόδιστη και ουσιαστική ενημέρωση και κοινωνική κριτική. Γι' αυτήν ακριβώς την ενημέρωση των ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων και γενικότερα του λαού διώκεται αυτή η δημοκρατική εφημερίδα.

Αυτή η απαράδεκτη, όσο και προκλητική φασιστική δίωξη έχει ως στόχο να αποκρύψει την αλήθεια και να αποτρέψει την πολιτική κριτική. Η δίωξη που επιχειρείται έχει πολλούς αποδέκτες. Ως πολιτική δίωξη προσβάλλει κάθε δημοκρατικό πολίτη, που έχει δώσει τη δική του μάχη και πιστεύει στην ελευθερία του λόγου. Στρέφεται κατά της δημοσιογραφίας, αφού η ενημέρωση και η πληροφόρηση δέχονται καθημερινά σχεδόν τέτοια πλήγματα.

Η δίωξη αυτή αποκτά και μια άλλη διάσταση, γιατί προέρχεται από την ίδια την κυβέρνηση, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Για τον αναγνώστη του "Ρ", αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη η δίωξη είναι απαράδεκτη. Από τη δοκιμασία αυτή, απ' αυτή τη μάχη η αγωνιστική εφημερίδα της Αριστεράς και του ΚΚΕ θα βγει σίγουρα ενισχυμένη, πιο μαχητική και πάντα στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, έτοιμη πάντα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων».

Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου
Οφείλει να παραιτηθεί

Ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Παντελής Ειρηνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι μηνύσεις εναντίον της γνωστής εφημερίδας αρχών "Ριζοσπάστης" θεωρώ ότι είναι απαράδεκτες, γιατί χτυπούν τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Αν ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί ότι θίγεται από όποια εφημερίδα ή πολιτικό του αντίπαλο, οφείλει πρώτα να παραιτηθεί και μετά να προβεί σε μηνύσεις. Γι' αυτό θεωρούμε την πράξη του απαράδεκτη και καταδικαστέα. Αυτές οι πράξεις, που σήμερα στρέφονται εναντίον μιας σοβαρής και υπεύθυνης εφημερίδας, αύριο θα στραφούν εναντίον άλλων. Η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη».

Οι σιδηροδρομικοί στο πλευρό του «Ρ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καταγγέλλει την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως αυτή στρέφεται εναντίον της ελευθεροτυπίας και του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και θυμίζει άλλες εποχές.

Η ΠΟΣ προειδοποιεί ότι με δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να επιβάλουν οι κυβερνώντες την απαγόρευση της κριτικής και της ενημέρωσης. Τέλος, τονίζει την ανάγκη όλοι οι πολίτες να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε ο υπουργός να σταματήσει τώρα τη δίωξη.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, που, επίσης, καταγγέλλει την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού και ζητά άμεση παύση της δίωξης.

Η «συντεταγμένη πολιτεία» σε σήψη και παρακμή

Ο Γιάννης Παντής, αναπληρωτής καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δήλωσε αναφορικά με τις μηνύσεις εναντίον του «Ρ»: «Η ποιότητα του δημόσιου λόγου, που εκπροσωπεί ο κ. Γιαννόπουλος, οι μηνύσεις του και το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης παρίσταται στα δικαστήρια σαν πολιτικός ενάγων δείχνει το επίπεδο σήψης και παρακμής, στο οποίο έχει περιέλθει η "συντεταγμένη πολιτεία" του κυρίου Ρέππα. Ιδιαίτερα με ανησυχεί η δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", μιας εφημερίδας με τη γνωστή ιστορία, διότι φαίνεται να γίνεται συντεταγμένα και παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές, που πληρώνει πολύ ακριβά ο τόπος μας. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στο "Ρ" και γιατί η δίωξη δε στοχεύει μόνο αυτόν, είναι μια πρώτη απόπειρα φίμωσης του "ενοχλητικού" Τύπου».

Δήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων
Ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας

Ο δήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων Νίκος Σιαπατώρης εκφράζει την αντίθεσή του στη δίωξη εναντίον της εφημερίδας, καταγγέλλει ότι πρόκειται για ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης του λαού και ότι επιδιώκει τη φίμωση της αλήθειας και της πολιτικής κριτικής.

«Εχει στόχο - τονίζει στη δήλωσή του - μια εφημερίδα που πολλές δεκαετίες στέκει υπέρμαχος των συμφερόντων των εργαζομένων, που σε κάθε δύσκολη καμπή της ιστορίας όρθωσε το ανάστημά της, συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση της αντίστασης του λαού».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος σημειώνει: «Ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση από το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και την πολιτική εξουσία, η αξία μιας δυνατής φωνής αντίστασης είναι πολύ μεγαλύτερη. Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη των δημοτών προς το "Ρ"».

Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα
Εκφράζει τις αντιλήψεις που διαπνέουν την κυβέρνηση

Τον «αποτροπιασμό του για την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να προβεί σε δίωξη του "Ριζοσπάστη"», εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η δίωξη αυτή «εκτός από τον γέλωτα που μπορεί να προκαλέσει το επίπεδο της φρασεολογίας του μηνυτή, έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρεί να λογοκρίνει απόψεις που είναι "δυσάρεστες" και ενοχλητικές συνολικά για την κυβέρνηση».

Το ΔΣ καταγγέλλει ως απροκάλυπτα αντιδημοκρατική την τακτική του Ε. Γιαννόπουλου, που «εκφράζει την αντίληψη περί ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας που διαπνέει την κυβέρνηση στο σύνολό της». Τέλος, καταδικάζει απερίφραστα την πολιτική φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης που υιοθετεί η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τον υπουργό Δικαιοσύνης και τάσσεται υπέρ της άμεσης παύσης κάθε δίωξης κατά του «Ριζοσπάστη» και της ελευθεροτυπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ