ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολίσθηση σε ορυχείο

Από θαύμα γλίτωσαν έξι εργάτες από τις τεράστιες ποσότητες χώματος και πέτρας, που έπεσαν προχτές το βράδυ στα Ορυχεία Κυππαρίσια στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης.Η κατολίσθηση έγινε γύρω στις 10 το βράδυ και οι ποσότητες που έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φτάνουν τα δυο εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ παρέσυραν σε απόσταση 100 μέτρων τρία μηχανήματα, έναν εκσκαφέα, ένα ενιόχημα, ένα καλωδιόχημα και μια μπουλντόζα.

Εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η άναρχη και χωρίς σχέδιο μελέτης εκμετάλλευση των ορυχείων, η ανυπαρξία μέτρων προστασίας, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού και η εντατικοποίηση, η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με κύριο γνώμονα τη μείωση του κόστους και η απαξίωσή της στην πορεία της ιδιωτικοποίησης, είναι οι αιτίες που γεννούν τέτοια σοβαρά προβλήματα.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους για να φτάσει πλατιά στον ελληνικό λαό η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις.

Η Κομματική Οργάνωση Επισιτισμού του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη ενόψει και των ερχόμενων εκλογών, αύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) και καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο να πάρουν μέρος σ' αυτήν. Θα μιλήσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος.

Την Τετάρτη, 16/2, η ΚΟΒ Αμαρουσίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης, στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η εκδήλωση της ΚΟΒ Αμφιάλης του ΚΚΕ, την οποία αναγκάστηκε να αναβάλει λόγω της επίθεσης που δέχτηκαν τα γραφεία της. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της επί της Τσαλδάρη, όπου θα γίνει συζήτηση για τις εκλογές, θα τιμηθεί η μνήμη δύο μελών της που χάθηκαν, των Β. Γιανναράκου και Μπ. Σπαθαρόπουλου, θα εγκαινιαστεί η βιβλιοθήκη της και θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.

Την Παρασκευή, 18/2, πραγματοποιεί τη συνεστίασή της η ΚΟΒ ΕΣΔΚΝΑ του ΚΚΕ στις 21.30, στην ταβέρνα «Τα ρεμπέτικα» στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στην Πελοπόννησο

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης υλοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ, που «οργώνουν» τις περιοχές ευθύνης τους, μεταφέροντας παντού τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω εκδηλώσεις.

  • Σήμερα, Κυριακή στις 10 π.μ. στα Καλάβρυτα. Θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα Κυριακή στις 6.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου στην Κάτω Αχαγιά. Θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα Κυριακή στο Λουτράκι στις 6 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες - ομιλίες σε Στέρνα - Αριστομένη, σε Λευκοχώρα - Αβραμού και σε Κρανίδι - Ερμιόνη.
  • Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στην Κόρινθο. Σε συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων θα μιλήσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη Θεσσαλονίκη
  • Σήμερα, Κυριακή, 13 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί οργανώνεται ανοιχτή σύσκεψη στο Παλιό Δημαρχείο του Δήμου Αγίου Παύλου, με ομιλητή τον Γιώργο Χουρμουζιάζη, καθηγητή του ΑΠΘ.
  • Αύριο, Δευτέρα, 14 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη, μέλος της ΝΕ, θα περιοδεύσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Την Τρίτη, 15 Φλεβάρη, στις 8.30 το πρωί, κλιμάκιο της ΚΟΘ με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη θα περιοδεύσει στις ΔΟΥ της πόλης.
Στα Γιάννενα
  • Σήμερα, Κυριακή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης θα περιοδεύσει στα χωριά Κληματιά, Καρίτσα και Ζίτσα.
  • Αύριο, Δευτέρα, στις 7 π.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας θα περιοδεύσει στους χώρους της ΔΕΗ στα Γιάννενα.
Στη Ροδόπη

Στο Νομό Ροδόπης βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας από χτες Σάββατο. Στα πλαίσια της επίσκεψής του σήμερα Κυριακή στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με συμβασιούχους στο Εργατικό Κέντρο και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της γειτονιάς Κιρμαχαλέ της Κομοτηνής, ενώ στις 6 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «Ανατόλια».

Προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις εκλογές
  • Ο Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ιθάκης στη μνήμη των 33 Ιθακήσιων ναυτικών, οι οποίοι ως πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού, έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα 1939-1945.
  • Ο Βασίλης Γαρύφαλλος προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τη Λευκάδα.
  • Η Παρθένα Ιακωβίδου από την Καλλιθέα προσφέρει 100.000 δρχ. σε ένδειξη συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη» για την επίθεση που δέχεται
  • Ο Δημήτριος Χριστιανίδης, συνταξιούχος του ΟΓΑ, από το Βασιλούδι, προσφέρει 100.000 δρχ.
  • Η Ευαγγελία Σταβδά προσφέρει 50.000 δρχ.
  • Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. προσφέρουν 40.000 δρχ.
  • Τα μέλη της ΚΟΒ Σορωνής Ρόδου προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50.000 δρχ. στη μνήμη της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ συζύγου Φώτη ΚΥΠΡΙΩΤΗ.
  • Ο επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δ.φ. Φανούρης Βώρος προσφέρει 30.000 δρχ.
  • Ο αντιστασιακός Τάσος Πάνου προσφέρει ως δεύτερη δόση 30.000 δρχ.
  • Ο Παντελής Νάτσιος προσφέρει, μέσω ΚΟ Ημαθίας, 20.000 δρχ.
  • Ο Γεώργιος Χατζηπέτρου προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη της μητέρας του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ.
  • Ο Δημήτρης Τζαχρήστος από τα Πράμαντα Ιωαννίνων προσφέρει 20.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΑΧΡΗΣΤΟΥ.
  • Ο Κώστας και η Δήμητρα προσφέρον, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 10.000 δρχ.
  • Μέλη του ΚΚΕ και φίλοι του από το Τορόντο του Καναδά προσφέρουν: Δημ. Χαραλαμπόπουλος 70 δολάρια, Βαγ. Κρούστης 50 δολάρια, Νικήτας Γεωργακόπουλος 30 δολάρια, Ελένη Βιγλατζή και Δημ. Τσίγκας από 20 δολάρια και Ιωάννης Ζορμπάς 10 δολάρια.
  • Η Ολγα Ψαρογιάννη προσφέρει 20.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».
  • Μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αλμυρού προσφέρουν 17.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών συναγωνιστών τους.
  • Ο Γεράσιμος Σταματελάτος (Αργανιάς) προσφέρει 15.000 δρχ. στη μνήμη ΙΟΥΛΙΑΣ και ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ.
  • Ο Ιωάννης Γαβαλάς προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 5.000 δρχ.
  • Η Ειρήνη Σεβαστοπούλου προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΔΗΜΗΤΡΗ.
  • Ο Θ. Κουρνουπής προσφέρει, ως τρίτη δόση, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας ΟΤΕ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν: Αλεβίζος Αναστασόπουλος 20.000 δρχ., Ηλίας Καρατζάς, οπαδός του ΚΚΕ, σιδεράς, και Ελένη Φιλίππου από 10.000 δρχ., οπαδός του ΚΚΕ οδοντίατρος 15.000 δρχ., Φώτης Μαρελής, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Χρυσούλα Κεφάλα, οπαδός του ΚΚΕ, μικροβιολόγος, από 5.000 δρχ.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

{φώτο}

Σήμερα 13-2-2000 γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ

ΜΑΡΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

το γένος Γουλάτη στην Αμφίκλεια Λοκρίδας.

Ο σύζυγος: Γιώργος. Τα παιδιά της: Νίκος και Ιωάννα, προσφέρουν στη μνήμη της το ποσόν των 50.000 δρχ. για το σπίτι του αγωνιστή.

Επίσης, στη μνήμη της ο αδελφός της Νίκος Γούλατης και οι αδελφές της Πόπη Μέρμηγκα και Ευσταθία προσφέρουν 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

{φώτο}

Στις 13 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 15.000 δρχ. και στο Παράρτημα Ηλιούπολης της Εθνικής Αντίστασης 10.000.

Η γυναίκα του: Σωτηρία. Τα παιδιά του: Ηλίας και Ελένη. Τα εγγόνια του: Σωτηρία και Γιώργος

Νέα εκλογικά βιβλιάρια
Μέχρι τις 31/3 η προθεσμία

Μέχρι τις 31 Μάρτη θα γίνονται δεκτά τα δικαιολογητικά για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Δήμο ή την κοινότητά τους: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το Δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Συνεδριάζουν για τον Ιππόδρομο

Εκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλλιθέας θα γίνει αύριο Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο Δημαρχείο Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη και Θησέως), με θέμα την αξιοποίηση του χώρου του Φαληρικού Ιπποδρόμου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τη συνεδρίαση προκάλεσε παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του χώρου του Ιπποδρόμου, η οποία, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει ότι, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η κυβέρνηση παραδίδει το χώρο στα διαπλεκόμενα, που θα τον «αξιοποιήσουν» για δραστηριότητες τζόγου.

Παρακολουθήστε στον «902» TV

Παρακολουθήστε σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα από την Τηλεόραση του «902»:

Σήμερα, Κυριακή, στις 12.00 την εκπομπή «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Ο Μιχάλης Χάρος φιλοξενεί τον Κράτη Κυριαζή, γραμματέα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Σχολιάζουν και καυτηριάζουν την επικαιρότητα, όπως αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. Στις 19.40, τη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, για τους σεισμούς. Στις 21.45 τον ποδοσφαιρικό αγώνα Β` Εθνικής κατηγορίας «Καλλιθέα ΠΑΕ - Γιάννινα ΠΑΕ».

Αύριο Δευτέρα στις 19.00 την «Ωρα Πρωταθλητών». Θα μεταδοθούν οι καλύτερες φάσεις και γκολ των αγώνων της Κυριακής. Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα: «Ο ρόλος των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με εκπροσώπους κομμάτων που συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή και στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Στις 23.30 την εκπομπή «Αθλημα και Θέαμα». Η Χαρά Βλασσοπούλου φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους άσους του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Μίμη Παπαϊωάννου. Συζητούν για την πορεία του στην ΑΕΚ, τις σημερινές ποδοσφαιρικές ομάδες και τη δραστηριότητά του σαν προπονητής μικρών αθλητών.

Μίζα για μια μετάθεση

Τις κατηγορίες της απάτης, της δωροδοκίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων, αντιμετωπίζουν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία» Ιωάννης Μπάνος, 48 χρόνων και ο υπάλληλος του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Οικονόμου, 51 χρόνων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Κ. Οικονόμου συνελήφθη προχτές, την ώρα που παραλάμβανε από νοσηλεύτρια του νοσοκομείου 500 χιλιάδες δραχμές, προκειμένου να μεσολαβήσει στην αρμόδια επιτροπή, ώστε να εγκρίνει τη μετάθεσή της στο νοσοκομείο της Λάρισας. Η μετάθεση εγκρίθηκε στις 4 Φεβρουαρίου. Η νοσηλεύτρια, όμως, κατήγγειλε το γεγονός στην Ασφάλεια.

Εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, ο Κ. Οικονόμου κατέθεσε ότι τα χρήματα θα τα παρέδιδε στον πρόεδρο του σωματείου. Ο συνδικαλιστής δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται από την Αστυνομία.

Δικάζεται για αντιρατσιστική στάση

Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Φλεβάρη, δικάζεται ο συνδικαλιστής γιατρός Αντώνης Καραβάς, ο οποίος, μετά την αντιπολεμική και αντιρατσιστική στάση του, διώκεται για «απειλή» και «απείθεια». Τη δίωξη αυτή καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, ως απαράδεκτη και ζητούν την αθώωσή του, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων στον « Ερυθρό Σταυρό».

Τον περασμένο Νοέμβρη, αναφέρει η ανακοίνωση, μετά τη λήξη αντιπολεμικής εκδήλωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αστυνομικοί με πολιτικά και οπλοφορώντας, αφού παραβίασαν το πανεπιστημιακό άσυλο, παρακολούθησαν το αυτοκίνητό του, επειδή ήταν μαζί με τέσσερις μετανάστες που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η καταγγελία εκ μέρους του συναδέλφου για την απροκάλυπτη και ρατσιστική συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους μετανάστες αντιμετωπίστηκε με παραπομπή σε δίκη.

Συζήτηση για το Ελσίνκι

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου διοργανώνει σήμερα Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 6.00 μ.μ., στο Δημαρχείο Κερατσινίου (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), συζήτηση με θέμα: «Μύθος και αλήθεια για το Ελσίνκι».

Στη συζήτηση θα παρουσιαστεί η αθέατη πλευρά των συμφωνιών και του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια, καθώς και οι επιπτώσεις τους σε θέματα Εθνικής Κυριαρχίας και Ειρήνης. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Φίλιας και η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη.

Στην πρόσκλησή τους, τα μέλη της επιτροπής καλούν κάθε συμπολίτη τους να παρακολουθήσει αυτήν την εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου δραστηριοτήτων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων του φιλειρηνικού κινήματος μέσα στο 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ