ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «Ρ» ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Ποια καμένα «φιλέτα» παραδίδονται για οικόπεδα

Μεγαλέμποροι γης και εταιρίες είναι οι ωφελημένοι από την απόφαση που εξαιρεί από την αναδάσωση, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ»

Σε εκατοντάδες στρέμματα ανέρχονται οι δασικές εκτάσεις που εξαιρούνται της αναδάσωσης μετά την καταστροφική τελευταία πυρκαγιά στην Πεντέλη - και που όλοι έκαναν λόγο πως επρόκειτο περί εμπρησμού - τον περασμένο Ιούλη.

Τη «μερίδα του λέοντος» στις εξαιρέσεις από την αναδάσωση κατέχουν σημαντικές δασικές εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του αεροδρομίου Αθηνών. Εξίσου σημαντικές, όμως, φαίνεται να είναι και οι εξαιρέσεις περιοχών που, «κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», όπως λέει η καταστροφική απόφαση του περιφερειάρχη. Και, μάλιστα, πρόκειται για περιοχές φιλέτα, που συνορεύουν με οικισμούς όπως αυτοί της Καλλιτεχνούπολης και του Αγ. Σπυρίδωνα.

Σήμερα, μια μέρα μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ρ», αποκαλύπτουμε το μέγεθος της καταστροφής, που προκαλεί η κυβερνητική απόφαση, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση τεράστιων εκτάσεων. Μαζί μας, σε αυτό το οδοιπορικό στα βουνά της Πεντέλης, ήταν και ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής.

«Ιδιοκτησία του Αερολιμένα Αθηνών»

Σχεδόν κάθε λόφος, μικρός ή μεγάλος, που βρίσκεται στις θέσεις Αγ. Κυριακή, Κιάφα και Γκούρι - Λάχι, έχει απαλλοτριωθεί από τον αερολιμένα Αθηνών και εξαιρείται της αναδάσωσης!

Πίσω από την ταμπέλα που δηλώνει ιδιοκτησία του αεροδρομίου, φαίνεται η καμένη έκταση που αποχαρακτηρίζεται
Πίσω από την ταμπέλα που δηλώνει ιδιοκτησία του αεροδρομίου, φαίνεται η καμένη έκταση που αποχαρακτηρίζεται
Ξεκινάμε από την περιοχή της Αγίας Κυριακής. Ο λόφος που βρίσκεται όταν φτάνουμε στο ύψωμα της ομώνυμης εκκλησίας είναι απαλλοτριωμένος από το αεροδρόμιο Αθήνας. Μια ταμπέλα γράφει: «Ορια ακινήτου Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ελεγχόμενος χώρος - Απαγορεύεται η είσοδος».

Ολη αυτή η περιοχή, από τις παρυφές του λόφου μέχρι και την κορφή του, έχει καεί. Σκελετοί δέντρων, σαν «μαύρες σκιές», είναι το τοπίο που συναντάμε. Και όμως, το σημαντικότερο μέρος αυτής της έκτασης εξαιρείται της αναδάσωσης.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο λόφος του Γκούρι - Λάχι. Και αυτός έχει καεί. Και αυτός, όπως και ο προηγούμενος, έχει απαλλοτριωθεί από τον αερολιμένα. Ωστόσο, η πλέον κραυγαλέα περίπτωση αφορά στη θέση Κιάφα. Εκεί, μια τεράστια έκταση, όλη καμένη, έχει απαλλοτριωθεί από το αεροδρόμιο και εξαιρείται της αναδάσωσης.

«Εκείνο που μου κάνει εντύπωση», μας λέει ο Ν. Στεφανίδης, «είναι ότι υπάρχουν λόφοι που έχουν προφανή σημασία για την ασφάλεια των πτήσεων, αφού βρίσκονται κοντά στον αερολιμένα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δε φαίνεται να συνδέονται άμεσα με αυτόν».

«Από τα 3.125 στρέμματα, συνολικά, δημόσιας γης στην περιοχή του Βουρβά, τα, περίπου, 740 στρέμματα ανήκουν στο αεροδρόμιο! Παντού απαλλοτριώνει. Τι θα κάνει; Πού θα φτάσει;», μας λέει ο Μιχάλης Τρίλας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος».

Ολη αυτή η έκταση που βρίσκεται στο λόφο του Γκούρι - Λάχι εξαιρείται από την αναδάσωση...
Ολη αυτή η έκταση που βρίσκεται στο λόφο του Γκούρι - Λάχι εξαιρείται από την αναδάσωση...
Μάλιστα, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τον τρόπο που σκοπεύει η γερμανική διοίκηση του αεροδρομίου να εκμεταλλευτεί τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις: «Ως πρόεδρος του Συλλόγου, είχα ζητήσει πριν από λίγα χρόνια να κατασκευάσουμε σε έναν από αυτούς τους απαλλοτριωμένους από το αεροδρόμιο χώρους ένα πάρκινγκ για την εκκλησία. Η διοίκηση του αεροδρομίου ήταν θετική σε μια τέτοια πρόταση και η μόνη "απαγόρευση" ήταν να μην κάνουμε τίποτα στην κορυφογραμμή του λόφου. Από εκεί και πέρα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι παρεμβάσεις επιθυμούσαμε. Τελικά, η ιδέα δεν προχώρησε, αλλά αν σε έναν εξωραϊστικό σύλλογο επιτρέπουν να κατασκευάσει γκαράζ, τότε για έναν επιχειρηματία τι θα επιτρέψουν;», αναρωτιέται εύλογα ο Μ. Τρίλας.

Ολα δείχνουν ότι οι εκτάσεις αυτές εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την εταιρία του αεροδρομίου, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η γερμανική «Χόχτιφ». Μια «αξιοποίηση», βέβαια, που παραπέμπει σε τσιμεντοποίηση.

Περιοχή - «φιλέτο» στο στόχαστρο;

Ερωτηματικά, όμως, μας προκάλεσε και μια ακόμη περιοχή. Μια τεράστια καμένη έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης και σε αυτόν του Αγ. Σπυρίδωνα. Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με όσα μας είπε ο Ν. Στεφανίδης, έχει καεί τουλάχιστον τέσσερις φορές την τελευταία δεκαετία. Κατά συνέπεια, όταν κάηκε, τον περασμένο Ιούλη, δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή δασική έκταση.

Στο στόχαστρο μπαίνει η έκταση -φιλέτο ανάμεσα στην Καλλιτεχνούπολη (τα σπίτια δεξιά) και τον Αγ. Σπυρίδωνα (τα σπίτια στο βάθος)
Στο στόχαστρο μπαίνει η έκταση -φιλέτο ανάμεσα στην Καλλιτεχνούπολη (τα σπίτια δεξιά) και τον Αγ. Σπυρίδωνα (τα σπίτια στο βάθος)
Σύμφωνα, όμως, με τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Χ. Μανιάτη που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (τεύχος τέταρτο, Αρ. Φύλλου 942, της 2 Σεπτέμβρη 2005), «εξαιρούνται εκτάσεις που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση». Είναι λοιπόν άξιο απορίας τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Περιλαμβάνεται ή όχι στις εξαιρέσεις; Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για περιοχή φιλέτο και αποτελεί «φυσική εξάπλωση» του - ραγδαία εξελισσόμενου - συνοικισμού του Αγ. Σπυρίδωνα, που είχε απασχολήσει το «Ρ» και μετά τις πυρκαγιές.

Οπως φαίνεται, η ενίσχυση των κερδών όσων επιβουλεύονται την περιοχή για να την οικοπεδοποιήσουν, με σκοπό το κέρδος, πρυτάνευσε και σε αυτήν την περίπτωση στην απόφαση της κυβέρνησης...

ΕΕ - ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Ο ιός δεν «έφθασε» στη Ρουμανία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεν υπάρχει γρίπη των πουλερικών στη Ρουμανία γιατί οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν ανίχνευσαν ιό της συγκεκριμένης ασθένειας ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, δε θα ληφθούν μέτρα κατά του Βουκουρεστίου...

Παρά αυτή τη θετική εξέλιξη, οι ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τη σφαγή πουλερικών στη νοτιοανατολική περιοχή Τσαμουρλία ντε Ζος στο Δέλτα του Δούναβη...

Στην Τουρκία, τώρα, ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε η θανάτωση πουλερικών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αλλά συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή καραντίνας στο χωριό Κίζιξα, όπου το Σάββατο εντοπίστηκε κρούσμα σε εκτροφείο γαλοπούλας. Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στο Λονδίνο θα ανακοινωθούν «στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας».

Στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία, στις 20 και 21 Οκτώβρη, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης επιδημίας γρίπης και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Αργά χτες το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει την καραντίνα στην εισαγωγή πτηνών από την Τουρκία έως τον Απρίλη του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ