ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2006
Στον ... αυτόματο πιλότο των αντιλαϊκών επιλογών

Αρχισε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Στα χνάρια της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, που ακολουθείται όλα τα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κινείται και ο προϋπολογισμός του 2006, το προσχέδιο του οποίου συζητείται από χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, και ο φετινός προϋπολογισμός έχει ως βάση τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ, των προγραμμάτων σταθερότητας και τη στρατηγική της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Παρά τα όσα λέγονται, είπε ο βουλευτής, στη χώρα μας υπάρχει παραγωγή και πλούτος, αλλά το θέμα είναι ότι αυτόν τον καρπώνονται όχι οι εργαζόμενοι που τον παράγουν, αλλά, μέσω των διάφορων κυβερνητικών ενεργειών, οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο. Αποτέλεσμα, από τη μία να έχουμε πρωτοφανή αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και, παράλληλα, διόγκωση της ανεργίας και εκτόξευση της φτώχειας, αφού το 21% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, συνέχισε, μιλάει για ανάπτυξη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή θα στηριχτεί στις περίφημες «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», αποδίδοντας έτσι τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο. Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι και την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απελευθερώσεις της αγοράς, ενώ, παράλληλα, θα προωθηθούν και άλλα μέτρα για τη μείωση του εργατικού κόστους. Οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, είπε, θα είναι μόλις 1,7% και ως εκ τούτου είναι ρεαλιστική η πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι στον προϋπολογισμό του 2005 που διανύουμε για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων υπάρχει μείωση μεταξύ των εκτιμήσεων και των προϋπολογισθέντων κατά 486 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που από τη φορομπηχτική «περαίωση» των μικρομεσαίων εισπράχθηκαν 575 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί.

«Ο εκάστοτε προϋπολογισμός ή θα είναι ταξικός προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ή θα είναι ταξικός προς όφελος των επιχειρηματιών», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι όλοι οι μέχρι σήμερα προϋπολογισμοί ήταν ταξικοί υπέρ του κεφαλαίου. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, είπε, συμφωνούν στην ουσία στη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και τόνισε ότι το ΚΚΕ προτείνει το αφορολόγητο όριο να φθάσει στα 15.000 ευρώ, να υπάρχει απαλλαγή 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα. Επίσης, είπε ότι ο προϋπολογισμός μειώνει τα κονδύλια προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άλλες κοινωνικές δαπάνες, την ίδια στιγμή που για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων αυξάνονται τα κονδύλια στην άμυνα, ενώ και για την ενίσχυση της καταστολής δεν τσιγκουνεύεται η κυβέρνηση, αφού αυξάνει και τα κονδύλια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο ειδικός εισηγητής

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι και με αυτόν τον προϋπολογισμό οργανώνεται μια βίαιη επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων και στις κοινωνικές δαπάνες, αφού η κυβερνητική πολιτική έχει προσδεθεί στον ...αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών, που επιτάσσουν φτώχεια για τους πολλούς και πλούτο για τους λίγους. Ο προϋπολογισμός, είπε, αποτελεί ένα εργαλείο λιτότητας, αφού τόσο οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο και οι κοινωνικές δαπάνες οδηγούνται στη «λαιμητόμο». Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο της ταξικότητας του προϋπολογισμού, τόνισε, είναι η φορολογία, αφού οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα αυξάνονται κατά 8,4%, ενώ οι άμεσοι κατά 6%. Μάλιστα, από τους άμεσους φόρους το 9,2% προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα και μόλις το 2,5% από τις επιχειρήσεις.

Ο Ν. Γκατζής είπε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ενίσχυσαν ποικιλότροπα τους βιομήχανους, οι οποίοι, παρά τα 70 δισ. δρχ. κέρδη που είχαν τον περασμένο χρόνο, όχι μόνο δεν προχώρησαν σε προσλήψεις, αλλά απέλυσαν και 11.500 εργαζόμενους. Αναφερόμενος στους αγρότες, τόνισε ότι τους περιμένουν νέα δεινά, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην περικοπή των όποιων επιδοτήσεων δίνονται, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι αγρότες να μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς, ουσιαστικά, εισόδημα.

Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Μακρυπίδης, στην ουσία, εστίασε την κριτική του στα νούμερα του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για αναξιόπιστο και πλαστό προϋπολογισμό, ενώ ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΝ είπε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό αδιαφάνειας και συγκάλυψης. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δικαιολόγησε την πολιτική της λιτότητας, ισχυριζόμενος ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από τις προηγούμενες σημαντικά ελλείμματα (6,6% του ΑΕΠ το 2004) που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Επιβεβαίωσε ότι οι καπιταλιστικές «διαρθρωτικές» αλλαγές του καλοκαιριού έγιναν για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, λέγοντας ότι αυτές προωθήθηκαν για «την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας». Τα έσοδα, είπε, από την περίφημη πλέον «τιτλοποίηση» θα είναι όσα ήταν και για το 2005, ενώ δεν απέκλεισε ανάλογη διαδικασία να ακολουθηθεί και το 2007. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σήμερα στα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ. Συνοψίζοντας την αντιλαϊκότητα του προϋπολογισμού, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά ότι «ο προϋπολογισμός του 2006 είναι προσανατολισμένος προς την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας».


Για ένα... σάπιο τυρί

Πήγε ο άνθρωπος στο σούπερ μάρκετ να κάνει τα αναγκαία ψώνια και μαζί με τα άλλα, αγόρασε και ένα πακέτο με συσκευασμένο τυρί. Μόνο που όταν άνοιξε τη συγκεκριμένη συσκευασία, ανακάλυψε ότι το τυρί, είχε πολύ έντονη δυσοσμία, ήταν και λίγο μουχλιασμένο και στη γεύση ήταν άσ' τα να πάνε...

***

Αποφάσισε να χειριστεί το θέμα σύμφωνα με όσα ακούμε όλοι μας το τελευταίο διάστημα. Οτι δηλαδή, δεν πρέπει όταν μας συμβαίνουν τέτοια κρούσματα να τα προσπερνάμε, ότι έχουμε δικαίωμα στο σωστό προϊόν, ότι οφείλουμε να καταγγέλλουμε τα περιστατικά ακατάλληλων τροφίμων και άλλα παρόμοια. Σήκωσε λοιπόν το τηλέφωνο και πήρε στον αριθμό 1520, στην υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που υποτίθεται πως δέχεται τα παράπονα και τις καταγγελίες των καταναλωτών.

-- Κάνατε πολύ καλά που μας πήρατε, του είπαν την άλλη πλευρά του καλωδίου, επικροτώντας με έμφαση την πράξη του. Του ανέλυσαν μάλιστα ότι προϋπόθεση για να μπει μια τάξη στο αλαλούμ της αγοράς, είναι η συστηματική βοήθεια των πολιτών. «Μόνο που πρέπει να σας ενημερώσουμε -συμπλήρωσαν- ότι για παρόμοιες καταγγελίες αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΦΕΤ και εκεί πρέπει να πάρετε τηλέφωνο».

***

Σιγά το δύσκολο είπε στον εαυτό του, και αμέσως κάλεσε τον αριθμό του ΕΦΕΤ, όπου και εξήγησε το περιστατικό με το χαλασμένο τυρί.

-- Αν γινόταν όλοι οι πολίτες να είναι συνειδητοποιημένοι όπως εσείς, τότε οι επιχειρήσεις θα το σκέφτονταν πολύ να πουλάνε ακατάλληλα τρόφιμα, τον επιβράβευσαν από τον Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αλλά του εξήγησαν ότι για να πιάσει τόπο η καταγγελία του πρέπει να περάσει τις εργάσιμες ώρες από τα γραφεία τους, στους Αμπελόκηπους.

-- Μα, αντέτεινε εκείνος, ξέρετε μένω μακριά, στο Νέο Ηράκλειο, πώς να έρθω μέχρι εκεί...

-- Μη στεναχωριέστε καθόλου, του απάντησαν. Μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα και να κάνετε την καταγγελία παραδίνοντας και το μη κατάλληλο προϊόν.

***

Ας είναι, σκέφτηκε. Το Τμήμα του Ν. Ηρακλείου είναι λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Θα πάω σ' αυτούς για να τελειώνουμε. Και να 'σου τον λίγο αργότερα στον αξιωματικό υπηρεσίας.

-- Ναι, πράγματι, η ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκεται σε παρόμοια περιστατικά και με πολύ μεγάλη μας ευχαρίστηση να σας εξυπηρετήσουμε, άρχισαν να του λένε οι αστυνομικοί, αλλά τη στιγμή που ο άνθρωπος αναθάρρησε και φαντάστηκε ότι... εδώ τελειώσαμε, κατάλαβε ότι ο αστυνομικός δεν είχε αποσώσει τη φράση του.

-- ...Μόνο που εμείς στο δικό μας Τμήμα δεν έχουμε ψυγείο και δεν μπορούμε να παραλάβουμε προϊόντα που διατηρούνται σε ψύξη και γι' αυτό πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλο Τμήμα, που να διαθέτει ψυγείο γι' αυτή τη δουλιά...

***

Για όσους δεν κατάλαβαν όλα τα παραπάνω - η τακτική της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ κάθε τυχόν καταγγελίας - είναι η ενσάρκωση της πολυδιαφημισμένης πολιτικής της δήθεν προστασίας του καταναλωτή. Αυτή ακριβώς την κοροϊδία έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι - που πίνουν νερό στο όνομα της «απελευθέρωσης» - όταν λένε ότι οι καταναλωτές είναι οι ρυθμιστές της αγοράς. Αυτός είναι ο εμπαιγμός όσων, στο όνομα της στήριξης του επιχειρηματικού κέρδους, έχουν καταργήσει κάθε μηχανισμό ελέγχου και ανέθεσαν την υπόθεση της καταλληλότητας των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά απευθείας στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ολα τα άλλα περί των καταναλωτών και της προστασίας τους, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα της πλήρους υποταγής στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ