ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Επνιξαν 28χρονο παλικάρι για να προλάβουν τις προθεσμίες

Ενας ακόμα εργάτης, ο σύντροφός μας Στέφανος Καραμανλής, έχασε χτες τη ζωή του στη θάλασσα της Ρόδου, πνιγμένος από τα χέρια της εργοδοσίας και όσων κάλυπταν την ασυδοσία της

Ο σ. Στέφανος Καραμανλής, τη μέρα του γάμου του
Ο σ. Στέφανος Καραμανλής, τη μέρα του γάμου του
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα χτες στις 7 το πρωί, σκορπίζοντας το θρήνο από το Πέραμα μέχρι τον Πειραιά. Ο σύντροφός μας, ο δύτης μεταλλεργάτης Στέφανος Καραμανλής, το μόλις είκοσι οχτώ χρόνων νιόπαντρο παλικάρι, δεν υπάρχει πια. Τα νιάτα του τ' άρπαξε το φονικό χέρι της εργοδοσίας, για να τα θάψει στις αμέτρητες εκατόμβες που έχει ανοίξει σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης.

Το νέο έγκλημα συντελέστηκε στις 5 το πρωί στη θάλασσα της Ρόδου, στις εργασίες ανέλκυσης ναυαγισμένης βαθυκόρου (πλοιάριο που καθαρίζει το βυθό της θάλασσας), που γίνονταν λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη στεριά. Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως κραυγάζουν και δείχνουν έναν προς έναν τους ενόχους.

Τις εργασίες ανέλκυσης είχε αναλάβει το συνεργείο των καταδυτικών εργασιών «ΨΩΜΑΚΑΡΑ» των Κώστα Ψωματάκη και Γιάννη Καραγιάννη. Αυτού του είδους οι εργασίες, σύμφωνα με τους κανονισμούς, προβλέπεται ότι θα πρέπει καθ' όλη τη διάρκειά τους να επιβλέπονται από τις λιμενικές αρχές. Απαιτούνται αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, που ανάμεσα στα άλλα έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, την ορατότητα και την ίδια τη φυσική κατάσταση των δυτών εργαζομένων.

Είναι όλοι συνένοχοι

Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει από τις 18 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με τη ρήτρα που είχαν υπογράψει οι εργοδότες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις 13 Οκτώβρη. Δηλαδή προχτές! Για να προλάβουν τις ημερομηνίες, είχαν κουρελιάσει κάθε μέτρο ασφαλείας, βάζοντας το καταδυτικό συνεργείο να εργάζεται νύχτα - μέρα, δηλαδή ακόμα και με ορατότητα μηδέν. Και αυτό σε γνώση των τοπικών λιμενικών αρχών και του ίδιου του κεντρικού λιμενάρχη Ρόδου Μωράκη, που ακολουθώντας τη σαφή κατεύθυνση και της κυβέρνησης της ΝΔ ότι τα εργοδοτικά συμφέροντα είναι ιερό και όσιο, έκαναν τα «στραβά μάτια»...

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, οι συνάδελφοι του Στέφανου Καραμανλή, οι οποίοι μέχρι εκείνη την ώρα ήταν στο βυθό (!), εξαντλημένοι πια βγήκαν από το νερό και ξύπνησαν τον Στέφανο για να συνεχίσει στο πόδι τους. Ο ίδιος ήταν επίσης εξαντλημένος αφού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είχε κοιμηθεί λίγο. Επιπλέον ήταν νέος στο επάγγελμα, χωρίς την αναγκαία εμπειρία.

Κι όμως, οι εργοδότες τον έστειλαν 5 το πρωί, δηλαδή μέσα στη μαύρη νύχτα ακόμα, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, χωρίς να υπάρχει καμία επίβλεψη από τους αρμοδίους, να κατέβει στο βυθό και να εκτελέσει εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης! Κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, το ήδη βυθισμένο σκάφος ξέφυγε από το σημείο που βρισκόταν και άρχισε να βυθίζεται περισσότερο ρουφώντας μαζί του και τον άτυχο νέο.

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, μας έκλειναν τα τηλέφωνα κατάμουτρα. Τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου, συνάδελφοι του Στ. Καραμανλή, βρίσκονταν μέσα στο λιμεναρχείο υπό αυστηρή επιτήρηση τόσο από τους λιμενικούς όσο και από τους ανθρώπους των εργοδοτών, απαγορεύοντας τη συνομιλία ακόμα και με τα συγγενικά πρόσωπα του εργαζόμενου που κατέφτασαν για να μάθουν τι συνέβη. Στα γραφεία της εταιρίας που εδρεύει στο Κερατσίνι βρήκαμε τον έναν από τους συνεταίρους, τον Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε να πει κουβέντα, αλλά μας πέταξε έξω κλειδώνοντας την πόρτα.

Δε θα ξεμπερδέψουν με μια ξερή αναγγελία

Οσο για το ποια θα είναι η τιμωρία των ενόχων, πώς οι αρμόδιοι θα φροντίσουν να εξηγήσουν στους χαροκαμένους γονείς τη συμφορά που τους βρήκε, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί σαφές δείγμα. Αναγράφει ξερά: «Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σήμερα (σ.σ χτες) το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή νέου καρνάγιου στη Ρόδο, 28χρονος δύτης, μέλος συνεργείου καταδυτικών εργασιών για την ανέλκυση βυθισμένης βυθοκόρου στην εν λόγω περιοχή. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του»! Αυτό, όταν ακόμα και η νεαρή γυναίκα του Στ. Καραμανλή, λίγο πριν καταρρεύσει στο Λιμεναρχείο της Ρόδου, είπε ότι ο Στέφανος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του μαζί της, είχε αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, με εξαντλητικά ωράρια χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας και ευχόταν να τελειώσει γρήγορα αυτή η δουλιά...

ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της άθλιας κατάστασης

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη σχετική τροπολογία στη Βουλή

Τη συνολική αντίθεση του ΚΚΕ στις τροπολογίες του νομοσχεδίου για τις καταδύσεις αναψυχής, που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, εξέφρασε ο εισηγητής του Κόμματος, Σταύρος Σκοπελίτης.

Ο βουλευτής καυτηρίασε την τροπολογία-«δυναμίτη» στα θεμέλια του ΝΑΤ, με την οποία απαλλάσσονται οι εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της απαράδεκτης τροπολογίας για το ΝΑΤ, εντάσσοντας στο ίδιο νομοσχέδιο μια ακόμα τροπολογία που αφορά στην πρόσληψη 20 αγροτικών γιατρών οι οποίοι θα απασχολούνται στα πλοία των ακτοπλόων εφοπλιστών.

«Πρέπει σίγουρα να υπάρχουν γιατροί στα καράβια. Ομως, είναι μικρός, ασήμαντος ο αριθμός. Γι' αυτό είπαμε ότι πάτε να χρυσώσετε το χάπι», τόνισε ο Στ. Σκοπελίτης. Η τροπολογία μπαίνει στα πλαίσια ενός νομοσχεδίου που βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, επισήμανε. «Εμείς, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, λέμε ότι χρειάζεται οι γιατροί να καλύπτουν όλα τα καράβια, ακτοπλοϊκά και κρουαζιερόπλοια. Και να είναι γιατροί που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, δηλαδή πρέπει να είναι γιατροί γενικής ιατρικής, να έχουν κάτι παραπάνω από επανδρωμένα ιατρεία, νοσηλευτικό προσωπικό και σύνδεση με νοσοκομεία, που πραγματικά μπορούν να δώσουν συγκεκριμένη βοήθεια, όταν χρειαστεί, σε αυτή την υπόθεση». Ο Στ. Σκοπελίτης επισήμανε ότι οι γιατροί πρέπει να έχουν σταθερή απασχόληση, με πλήρη δικαιώματα και ότι δε θα πρέπει να υποκαθιστούν τους γιατρούς εργασίας, που είναι απαραίτητοι για το πλήρωμα των καραβιών. Και ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά στο μισθό τους πρέπει να συμμετέχει και το κράτος, αλλά και ο εφοπλιστής.

Συλλυπητήρια μηνύματα από ΚΚΕ και ΚΝΕ

Η Επιτροπή Πόλης Πειραιά του ΚΚΕ, η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα και το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Στέφανου Καραμανλή για τον αιφνίδιο και άδικο θάνατό του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» αύριο Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ. Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου, στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος). Βασικό θέμα, η αναγκαιότητα συμμετοχής και η οργάνωση της δουλιάς για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη. Επίσης, η αγωνιστική δράση ενάντια στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις απολύσεις που, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μαστίζουν τον κλάδο, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα.

Σήμερα το πρωί, η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου καλεί σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης, στις 10 π.μ., στα γραφεία του. Η θεματολογία εστιάζει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση δουλιάς από την περίοδο ακόμα της μαθητείας, στην αναβάθμιση των σπουδών στις σχετικές σχολές του ΟΑΕΔ, στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Για τα θέματα αυτά, η Επιτροπή πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και το επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση με στελέχη του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ