ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά ανοχή στη ληστεία!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης και την οδηγία «Μπολκεστάιν»

«

1. Καμιά ανοχή στη ληστεία της λαϊκής οικογένειας.

Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με τις περσινές, αποτελούν πρόκληση για τους ανέργους, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Πρόκειται για μια ακόμη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος από την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους διύλισης. Η πρόσθεση των νέων φορών, για να παταχτεί τάχα το λαθρεμπόριο, αποτελούν πρόσχημα. Τα μονοπωλιακά υπερκέρδη και η βαριά φορολογία είναι οι κύριοι παράγοντες για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές.

2. Τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Με την οδηγία Μπολκεστάιν επιχειρείται να γίνει ακόμα πιο φτηνή η αξία της εργατικής δύναμης, να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου μέσα από την ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ανυπακοή στην ΕΕ!

Η αντιδραστική οδηγία Μπολκεστάιν πρέπει να επιστραφεί από τους εργαζόμενους ως απαράδεκτη.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Επίδομα θέρμανσης στους ανέργους, στους συνταξιούχους, σε όσους έχουν πρόβλημα διαβίωσης.

Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Για ενιαίο και αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αυλαία με προκλητικές αυξήσεις

Με σημείο εκκίνησης τα 59 λεπτά ανά λίτρο για μεγάλες παραγγελίες, αναμένεται να φτάνει και να ξεπεράσει και τα 70 λεπτά στην επαρχία για αγορά μικρότερων ποσοτήτων

Eurokinissi

Μια μεγάλη αλυσίδα κέρδους παρεμβάλλεται από τη στιγμή που βγαίνει το πετρέλαιο από μια τρύπα στη γη μέχρι που να φτάσει, επεξεργασμένο, στον καταναλωτή. Η χτεσινή πρεμιέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης επιβεβαιώνει περίτρανα την προκλητική κερδοσκοπική δράση του κυκλώματος των εταιριών διύλισης - εμπορίας - διάθεσης, αλλά και τις κυβερνητικές ευθύνες που συνειδητά, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», στηρίζει αυτού του είδους τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι ενδεικτικό ότι χτες δεν υπήρξε δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, όπως το 2004, όταν θεωρούσε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που άγγιξε ακόμη και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν αποτέλεσμα «αυτοσυγκράτησης» της αγοράς!

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είχαν μια μεγάλη διακύμανση χτες, με το λίτρο να φτάνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα 59-62 λεπτά και στην επαρχία να εκτοξεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις στα 67 λεπτά!!! Κι αυτές οι τιμές είναι για ποσότητες άνω του χιλιόλιτρου, γιατί στις μικρότερες πρέπει να προστεθούν άλλα 5 λεπτά ανά λίτρο! Ετσι φτάνει στα 64 με 67 λεπτά ανά λίτρο για τους καταναλωτές που δεν ξεπερνούν το χιλιόλιτρο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη για να ξεπεράσει τα 70 λεπτά στην επαρχία σε αντίστοιχες περιπτώσεις! Η αύξηση της τιμής ξεκινά υπό αυτές τις συνθήκες από περίπου 30% για να να ξεπεράσει ακόμη και το 40% κι αυτό σε μια περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών, με τις παραγγελίες προς το παρόν «παγωμένες».

Η διαμόρφωση των τιμών και κυρίως η διακύμανσή τους τους επόμενους μήνες, με τρόπο τέτοιο που να πολλαπλασιάζει τα καθαρά κέρδη των εταιριών, επιχειρείται να «νομιμοποιηθεί» με την αιτιολογία των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες διαμορφώνονται με τη σειρά τους στα χρηματιστήρια παραγώγων και σχετίζονται άμεσα με εκτιμήσεις για τελικές τιμές στο πλαίσιο του πετρελαϊκού «τζόγου». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου μίλησε προχτές κι αυτός για τις συνέπειες των διεθνών τιμών, όταν οι ίδιες οι εταιρίες έχουν διαχωρίσει τις χρηματιστηριακές από τις πραγματικές τιμές. Και το έκαναν αυτό για να δικαιολογήσουν το γεγονός της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων σε περίοδο ύφεσης των διεθνών τιμών. Προκειμένου, στο τέλος, να είναι κερδισμένες σε κάθε περίπτωση!

Φοροέλεγχοι από την ΥΠΕΕ

Με κατευναστικά μέτρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νοθεία και τη φοροδιαφυγή επιχειρεί η κυβέρνηση να «προστατέψει» τη λαϊκή κατανάλωση. Το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε χτες, επιβαρύνεται για τη χειμερινή περίοδο με τον «μειωμένο» Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στο πλαίσιο αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης για την κίνηση οχημάτων (245 ευρώ στο χιλιόλιτρο). Ισχυρότατο κίνητρο φοροδιαφυγής υπάρχει με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το οποίο είναι παντελώς αφορολόγητο στο πλαίσιο των διευκολύνσεων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Εντολές για ελέγχους στη διακίνηση, διάθεση και χρήση των πετρελαιοειδών και ειδικότερα του πετρελαίου θέρμανσης δίνει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι περιφερειακές υπηρεσίες καλούνται να συγκροτήσουν ειδικά συνεργεία ελέγχου με τη συμμετοχή και υπαλλήλων από τις χημικές υπηρεσίες σε εθνικούς δρόμους, λιμάνια, διόδια κλπ. Εφόσον εντοπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής ή νοθείας καλούνται να ελέγξουν και τις εταιρίες εμπορίας. Η σχετική εγκύκλιος εφιστά την προσοχή του ελεγκτικού μηχανισμού και στη διακίνηση του πετρελαίου για τη ναυτιλία.

ΟΔΗΓΙΑ «ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ»
Με μήτρα την αντιλαϊκή Συνθήκη του Μάαστριχτ

Στην πλήρη αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων αποβλέπει η οδηγία που προωθούν το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του

Γέννημα-θρέμμα της αντιλαϊκής Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ψήφισαν από κοινού στην ελληνική Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, αποτελεί η «Οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά», η συζήτηση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα ευρωενωσιακά θεσμικά όργανα. Με την οδηγία «Μπολκεστάιν» - όπως είναι γνωστή από το όνομα του συντάκτη της, επιτρόπου Φριτζ Μπολκεστάιν - το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του επιχειρούν να δώσουν ώθηση στην ολοκλήρωση της «ελεύθερης αγοράς» και στον τομέα των υπηρεσιών, προωθώντας τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το σχέδιο οδηγίας, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς αυτές να υπόκεινται στη νομοθεσία του κράτους υποδοχής. Το ίδιο ισχύει και για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τους οποίους θα μεταφέρει από τη χώρα καταγωγής η επιχείρηση, καθώς και αυτοί υπόκεινται στο νομικό πλαίσιο της χώρας καταγωγής. Ετσι, μια πολυεθνική επιχείρηση στον τομέα των υπηρεσιών, δηλώνοντας ως χώρα καταγωγής ένα κράτος-μέλος στο οποίο η τιμή της εργατικής δύναμης είναι φτηνότερη απ' ό,τι στο κράτος υποδοχής, με πετσοκομμένα τα εργασιακά δικαιώματα, διευρύνει τα περιθώρια της κερδοφορίας της.

Την ίδια στιγμή, οι «φτηνότεροι» εργάτες θα αποτελέσουν ένα ακόμα μέτρο πίεσης για το «κόντεμα» των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις χώρες υποδοχής, κυρίως εκεί όπου το εργατικό κίνημα, μέσα από αγώνες, έχει κατακτήσει και καταφέρνει να διατηρεί ακόμα κάποιες κατακτήσεις.

Οι παροχείς υπηρεσιών που θα θελήσουν να εγκατασταθούν -με παραρτήματά τους ή αντιπροσώπους τους - σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, απολαμβάνουν, σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας, μια σειρά διευκολύνσεων και καθεστώς ασυλίας και καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από το εμπόριο μέχρι την εκπαίδευση και τις υγειονομικές υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ