ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγώνας για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Καλεί σε συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη, σε αντιδιαστολή με τη ΓΣΕΒΕΕ που προτιμά διάλογο...

«Σήμα κινδύνου» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ εκπέμπει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Κ. Κόντου, για τις εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ΟΒΣΑ - που πριν λίγες μέρες πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στο διοικητή - τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Διαπιστώσαμε από τη συζήτηση που έγινε με το διοικητή, ότι οι απόψεις του είναι θέσεις της κυβέρνησης και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει το ζήτημα του Ασφαλιστικού για όλους τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικρούς εμπόρους αλλά και για τους εργαζόμενους, με αύξηση των εισφορών και αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση».

Η Ομοσπονδία προσθέτει: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση με δυνάμωμα των σωματείων μας, με ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, με απομόνωση των "ξεπουλημένων" πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, με συντονισμό της δράσης μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, εργάτες, αγρότες, με τη μαζική συμμετοχή μας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 12 του Νοέμβρη στο Πεδίον Αρεως στις 11 το πρωί, που στα θέματά του είναι και το Ασφαλιστικό».

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει: «Η λύση του Ασφαλιστικού προς όφελός μας απαιτεί την ανατροπή αυτής της πολιτικής και κοινωνική ανάπτυξη που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τα λαϊκά στρώματα και όχι το μεγάλο κεφάλαιο όπως συμβαίνει σήμερα».

Κάπως ...καθυστερημένα αντέδρασε και η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ στις δηλώσεις Κόντου, εκφράζοντας τη «ριζική της αντίθεση», ενώ δηλώνει ότι πριν «συζητηθεί οποιαδήποτε άλλη λύση» πρέπει να εκπληρώσει το κράτος τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς το Ταμείο. Η Συνομοσπονδία, όμως, απορρίπτει κάθε πιθανότητα αγωνιστικής διεκδίκησης και προτείνει να ξεκινήσει «ουσιαστικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό, λες και δε γνωρίζει όλες τις τελευταίες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» κινείται και η Ομοσπονδία Εστιατορικών Επαγγελμάτων.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επάρκεια των μέτρων λιτότητας...

Το εγχείρημα της τιτλοποίησης (δηλαδή της σύναψης τραπεζικών δανείων με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών), με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Προϋπολογισμού του 2006, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας Λ. Σακελλάρης, που στήριξε την αισιοδοξία του για την τύχη της τιτλοποίησης στο γεγονός ότι η Επιτροπή είχε εγκρίνει στο παρελθόν ανάλογες προτάσεις που είχε υποβάλει η Πορτογαλία. Σημειώνεται, πως την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει στην Επιτροπή τη δεύτερη «έκθεση προόδου» των δημοσιονομικών δεδομένων, προκειμένου οι Βρυξέλλες να διαπιστώσουν αν τα μέτρα πολιτικής είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος, ή, αν απαιτούνται και νέες, διαρθρωτικής φύσης, παρεμβάσεις...

Με την εκτίμηση ότι η τιτλοποίηση θα έχει αισιόδοξο τέλος, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος το 2006 κάτω από το 2,8% του ΑΕΠ, ίσως και στο 2,6%, δεδομένων και των πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων, που υιοθετεί η κυβέρνηση προς αυτόν το στόχο. Μόλις πρόσφατα, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε νέες περικοπές δαπανών κατά 0,2%, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2006 να διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% του ΑΕΠ που προβλεπόταν με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Με επιδίωξη τη μείωση του ελλείμματος, ώστε η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, στο οποίο την έχει θέσει η ΕΕ, ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη νέα άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και τη συνέχιση των πολιτικών υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόταση για ενιαία φορολόγηση των εταιριών

Ενα ακόμη βήμα, στην καθιέρωση ενιαίας φορολόγησης για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη μέλη, έγινε χτες στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη σχετική νομοθετική πρόταση. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα στα 25 κράτη μέλη, εμποδίζουν τις εταιρίες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς και πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν αποσκοπούν στην αλλαγή της δομής του φορολογικού συστήματος των κρατών μελών ή στην παραβίαση της εθνικής δημοσιονομικής τους κυριαρχίας.

Πέντε κράτη μέλη (Ιρλανδία, Βρετανία, Μάλτα, Εσθονία και Σλοβακία) αμφισβήτησαν τη σχετική πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά θέματα θα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των χωρών μελών. Η Γαλλία και η Γερμανία φοβούνται τον ανταγωνισμό με τις εταιρίες των νέων κρατών μελών, όπου το ποσοστό φορολόγησής τους, κατά μέσο όρο, είναι 21%, σε αντίθεση με 31% που φορολογούνται οι εταιρίες στα 15 παλαιά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν - που θέτει ως στόχο να δημιουργηθεί μέχρι το 2008 ένα σύστημα ενιαίας φορολόγησης των εταιριών - εντάσσεται στις δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της Λισαβόνας. Εκτός από την ενιαία φορολόγηση για τις εταιρίες, η Επιτροπή, επισημαίνει πως πρότεινε στα επόμενα τέσσερα χρόνια τον «εκσυγχρονισμό» του δασμολογικού κώδικα και του ΦΠΑ.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ» Ε9
Παράταση μέχρι 30 Νοέμβρη

Παράταση μέχρι 30 Νοέμβρη 2005 έδωσε το υπουργείο Οικονομίας για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9). Η συγκεκριμένη προθεσμία αφορά σε όλους τους υπόχρεους, ανεξάρτητα από τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Οσοι πρόκειται να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9, θα πρέπει προηγουμένως να «πιστοποιηθούν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και να πάρουν τους ειδικούς κωδικούς πρόσβασης, τουλάχιστον 7 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Η πιστοποίηση και η ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Από 11 Νοέμβρη, αρχίζουν να τρέχουν και οι καταληκτικές προθεσμίες για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών -προμηθευτών από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού κόμβου (www.gsis.gr) ή με την προσκόμιση των στοιχείων στην αρμόδια ΔΟΥ, σε δισκέτα.

Το πρόγραμμα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα ψηφία 1,2,3,4, 5 και 6 μέχρι 11 Νοέμβρη
  • Τα ψηφία 7 και 8 μέχρι 2 Δεκέμβρη
  • Τα ψηφία 9 και 0 μέχρι 30 Δεκέμβρη.
ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η απαξίωση συνεχίζεται

Η συνειδητή απαξίωση του τομέα της έρευνας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο και των γενικότερων επιλογών της ΕΕ και των αποφάσεων της ΚΑΠ, αναδείχτηκε μέσα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων του ΕΘΙΑΓΕ, που εδρεύει στη Νάουσα. Ενώ πριν μερικά χρόνια στο Ινστιτούτο, απασχολούνταν 12 γεωπόνοι - ερευνητές, σήμερα έμειναν 4 και οι δύο σε λίγο καιρό θα πάρουν το δρόμο για τη σύνταξη. Επιπλέον, απασχολούνται άλλοι δύο στο αγρόκτημα του Μακροχωρίου και στο παράρτημα της Σκύδρας. Για το αγρόκτημα της Νάουσας, έκτασης 200 στρεμμάτων απασχολείται ένας εργάτης.

Ο προϋπολογισμός του Ινστιτούτου για το τρέχον έτος είναι μειωμένος κατά 20%, σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα τα κονδύλια που δίνονται να καλύπτουν μόλις και μετά βίας τις βασικές ανάγκες θέρμανσης, ηλεκτροδότησης, τα έξοδα του αγροκτήματος. Το ερευνητικό έργο των γεωπόνων - ερευνητών στηρίζεται κυρίως στην οικονομική ενίσχυση που δίνουν στο Ινστιτούτο οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ