ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Παλλαϊκή η καταδίκη της αντεργατικής πολιτικής

Ολη η πόλη βρέθηκε στο πλευρό των απολυμένων εργατών, καταδικάζοντας την πολιτική, που «παράγει» λουκέτα και ανεργία

Motion Team

Σε συλλαλητήριο παλλαϊκής καταδίκης της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνει ασυλία στην εργοδοτική ασυδοσία και καταδικάζει τον εργαζόμενο λαό στην ανεργία και τη φτώχεια, μετατράπηκε το χτεσινό πανναουσαϊκό συλλαλητήριο. Τα εργοστάσια, οι υπηρεσίες νέκρωσαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, πήραν το δρόμο για την Πλατεία Καρατάσου, όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Εκεί ήρθαν και οι μαθητές αμέσως μετά τις γιορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. Εκεί και οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων. Κάτω από τα δικά τους πανό, στο πλευρό των απολυμένων εργατών των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας», που αγωνίζονται να μην περάσουν τα σχέδια του Λαναρά να κλείσει τα εργοστάσια, στο πλάι των απολυμένων της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», των νέων ανέργων. Ολοι μαζί σταθερά στο δρόμο του αγώνα όπως διακηρύττει και το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας, για να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια, για σταθερή δουλιά, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Από την πλατεία Καρατάσου ξεκίνησαν μια μαχητική πορεία μήκους 7 χιλιομέτρων μέχρι τη διασταύρωση της Νάουσας. «Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» διαδήλωναν εργάτες και φοιτητές, «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Αγώνας ταξικός πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ κι εμπρός», βροντοφώναζαν. Στη διασταύρωση της Νάουσας, τους περίμεναν και όσοι μεγαλύτερης ηλικίας μετακινήθηκαν με τα λεωφορεία που ναύλωσε το Εργατικό Κέντρο για να διευκολύνει τη συμμετοχή τους. Σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου έμεινε αποκλεισμένη η Εθνική οδός Βέροιας - Εδεσσας.

Motion Team

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ούτε μέρα χαμένη

Εντείνεται μέρα με τη μέρα η μάχη για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως.

Στη Φωκίδα και στην Εύβοια, οι ταξικές δυνάμεις έχουν «οργώσει» στην κυριολεξία, τους εργασιακούς χώρους σε Αμφισσα, Ιτέα και άλλες πόλεις, ενώ παρόμοια δουλιά έχει γίνει στα βιομηχανικά κέντρα Χαλκίδας, Αλιβερίου, σε Κύμη, Κάρυστο και Ιστιαία στην Εύβοια. Η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έχει μπει μπροστά στη μάχη. Τα Σωματεία Οικοδόμων, Χειριστών, Μηχανοτεχνιτών και τα δύο εργοταξιακά στην «ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο και Βιομηχανικών Ορυκτών», έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση, η τοπική Γραμματεία Φωκίδας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε σύσκεψη προγραμματισμού και δράσης. Απόφαση συμμετοχής στο Συλλαλητήριο έχει πάρει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας.

Στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων για την προπαγάνδιση του Συλλαλητηρίου, το Συντονιστικό Εργατικών Συλλόγων και Φορέων Καλλιθέας διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 2 Νοέμβρη ανοιχτή συζήτηση, στις 6.30 μ.μ., σε αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση.

Τις επόμενες μέρες, οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συνεχίζονται στους παρακάτω - μεταξύ άλλων - χώρους δουλιάς στην Αθήνα:

Τη Δευτέρα 31/10 στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (Χ. Τρικούπη), στην επιχείρηση «Ασπροφός», στους συνταξιούχους της Ελευσίνας, στην «Εθνοκάρτα» και στον ΕΟΤ. Την Τρίτη 1/11 στη ΓΓ Εμπορίου, σε υπηρεσίες της ΑτΕ και της Εθνικής και στο Ταμείο Λαϊκών Αγορών. Την Τετάρτη 2/11 στην ιδιωτική κλινική «Αθήναιον», στην Τράπεζα Πειραιώς και στους εργαζόμενους του μετρό. Την Πέμπτη 3/11 στη Γενική Τράπεζα και στους εργαζόμενους του μετρό.

Υπό πίεση...

«

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν οργανωτική ικανότητα, ικανότητα επικοινωνίας, ομαδικότητα και ικανότητα εργασίας υπό πίεση». Αυτά είναι μερικά από τα «προσόντα» που πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να εργαστούν στη γνωστή εταιρία αλλαντικών «CRETA FARM», σύμφωνα με αγγελία της εν λόγω εταιρίας στις εφημερίδες. Πέρα λοιπόν των πτυχίων και των γνώσεων που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, θα πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να εργαστούν και «υπό πίεση».

«Υπό πίεση» σημαίνει: Να δουλεύουν χωρίς ωράρια, από ήλιο σε ήλιο και χωρίς απαιτήσεις. Να συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι του ανταγωνισμού, προς όφελος πάντα της εταιρίας και των κερδών της. Με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς πολλά - πολλά για δικαιώματα και αυξήσεις. Να αρκούνται στους μισθούς πείνας και στη μερική ασφάλιση. Να δέχονται την εκμετάλλευση χωρίς να αντιδρούν και να συνδικαλίζονται. Να χαμογελούν πάντα στην εργοδοσία και να κοιτούν με μισό μάτι τους συναδέλφους τους, μην τυχόν και τους πάρουν τη θέση ή αναφέρουν κάτι ενάντια στα συμφέροντα της εταιρίας, οπότε και να το διαβιβάσουν αμέσως στη διεύθυνση κ.ά.

Αυτό είναι λοιπόν, το νέο μοντέλο εργαζόμενου που απαιτεί η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικότητας που επαγγέλλονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτό το μοντέλο θέλουν να «κλωνοποιήσουν», με πρώτο στόχο τη νέα γενιά, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Απέναντι όμως στη «νέα πραγματικότητα» που θέλουν να επιβάλλουν, βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις. Βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, που αντιστέκεται στη λογική του ευρωμονόδρομου, της κατάργησης κάθε δικαιώματος, στήνει αναχώματα στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλλουν το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκφραστές του. Βρίσκεται το ΠΑΜΕ, που καθημερινά παλεύει και αγωνίζεται για δουλιά και ζωή με δικαιώματα. Και ήρθε η ώρα το ποτάμι αυτό να μεγαλώσει, να φουντώσει. Να ορθώσει το ανάστημά του, διεκδικώντας μια άλλη κοινωνία χωρίς τις «μαύρες αξίες» της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, της φτώχειας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Χρειάζεται, όμως, ακόμα περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, νέοι, γυναίκες, μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι να συστρατευτούν με τις δυνάμεις της αντίστασης και της ανυπακοής. Να συμμετέχουν μαζικά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Με αποφασιστικό βήμα, τη μαζική συμμετοχή όλων στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα. Το ραντεβού του αγώνα από το οποίο δεν πρέπει να λείψει κανείς!


Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ