ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη

Στις 2 του Νοέμβρη, με απόφαση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών Ομοσπονδιών

Στους δρόμους βγαίνουν για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι όλης της χώρας στις 2 του Νοέμβρη, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει απαρέγκλιτα στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ. Με απόφαση των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ και στο δρόμο για τις 12 Νοέμβρη και το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την επόμενη Τετάρτη διοργανώνονται σε κάθε πόλη κινητοποιήσεις, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων. Ανάμεσα στα άλλα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν την άμεση καταβολή επιδόματος θέρμανσης και την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ μια κι έξω.

Η συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στην Καβάλα στις 10.30 π.μ., επίσης στο Εργατικό Κέντρο. Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί ο τόπος και ο χρόνος των αντίστοιχων συγκεντρώσεων και σε άλλες πόλεις.

Το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα των συνταξιούχων για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθορίστηκε ως εξής: Στις 7 Νοέμβρη θα γίνει παναττική κινητοποίηση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητείται το θέμα της καταβολής ή μη του οικογενειακού επιδόματος. Στις 23 Νοέμβρη θα οργανωθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις 20 Δεκέμβρη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή τους, οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες επισημαίνουν ότι για τα συσσωρευμένα προβλήματα σε βάρος των απόμαχων της δουλιάς «δεν πρέπει μόνο να διαμαρτυρόμαστε και να αγανακτούμε, επιβάλλεται την αγανάκτησή μας να την εκφράσουμε αγωνιστικά, να τη μετατρέψουμε σε δύναμη. Είναι αυτό που φοβούνται και τρέμουν, γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και την ανοχή μας. Εμείς πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια».


ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΕΣΚ Σ)
Ψήφος αντίστασης στην πολιτική της εξαθλίωσης

Η Διακήρυξη της παράταξης για τις εκλογές στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, στις 5 και 6 Νοέμβρη

Από κινητοποίηση της ΕΣΚ στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης Τυφλών Πολυανάπηρων Ατόμων «Η Επικοινωνία»
Από κινητοποίηση της ΕΣΚ στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης Τυφλών Πολυανάπηρων Ατόμων «Η Επικοινωνία»
Κάλεσμα προς τους τυφλούς να καταδικάσουν και με την ψήφο τους την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση, αλλά και τα στηρίγματά της στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), υπερψηφίζοντας τον ευρύ αγωνιστικό συνδυασμό της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ Σ) απευθύνει η παράταξη, ενόψει των εκλογών που γίνονται στον ΠΣΤ.

Οι εκλογές γίνονται στις 5 και 6 Νοέμβρη σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και 6 Νοέμβρη στις έδρες των τοπικών ενώσεων για την υπόλοιπη Ελλάδα για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπροσώπων για το συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ).

Οι εκλογές, υπογραμμίζει στη Διακήρυξή της η «ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι», γίνονται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις εργαζομένων και αναπήρων. Επίθεση, που βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έχει τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών του ΠΣΤ, αλλά και της λεγόμενης ΕΣΑΕΑ, της ΓΣΕΕ, και της ΑΔΕΔΥ. Χτυπιούνται το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι εργασιακές σχέσεις και εμπορευματοποιούνται η Yγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Eιδική Aγωγή.

«Οι ανάπηροι είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τα πάντα», υπογραμμίζει η παράταξη. Και τονίζει ότι οι δημόσιες υποδομές για τη στήριξη των αναπήρων, των ηλικιωμένων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και οι λίγες που υπήρχαν απαξιώνονται, αφήνοντας ανοιχτό το χώρο για την «ελεύθερη επιχειρηματική δράση». Ενώ οι πιο εξαθλιωμένοι αφήνονται στην εκμετάλλευση των δήθεν φιλάνθρωπων και των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Τιμωρήστε τους!

Η «ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι» επισημαίνει ότι η πλειοψηφία της παράταξης «Πλατιά Δημοκρατική Συσπείρωση» (ΠΔΣ) - στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και κατά τόπους από οργανώσεις της ΝΔ - πανηγυρίζει για τις αυξήσεις στα πενιχρά επιδόματα, όταν οι τυφλοί από τα φτωχά λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερο για φάρμακα, θεραπείες, γενικότερα σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας ή για την εκπαίδευσή τους. Κανέναν αγώνα δεν έκανε για την ανεργία, που παίρνει γιγάντιες διαστάσεις στο χώρο και για τη διάλυση των σχολειών των τυφλών. Για τη διάλυση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), αλλά και της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

«Οι τυφλοί που υποφέρουν απ' αυτήν την πολιτική, που αγανακτούν απ' αυτήν την κατάσταση, έχουν κάθε λόγο να πάρουν μέρος στις εκλογές. Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους την κυβερνητική πολιτική και τα στηρίγματά της στο σύλλογο, την παράταξη της ΠΔΣ», επισημαίνει η «ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι». Και καλεί τους τυφλούς να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της «ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι», που χρόνια τώρα από θέσεις αρχών των σύγχρονων αναγκών των τυφλών και των οικογενειών τους, μάχεται μέσα και έξω από τον σύλλογο για τα συλλογικά συμφέροντα των τυφλών.

Την παράταξη που συγκρότησε με άλλους αγωνιστές ανάπηρους την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, που συστρατεύτηκε μέσα από την Ενιαία Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ, με εργαζόμενους του χώρου της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής και γονείς και κηδεμόνες. Που βρέθηκε στο δρόμο ενάντια στο κλείσιμο των ειδικών σχολείων, ενάντια στην ανεργία, για δουλιά για όλους, που αποκάλυψε το φαγοπότι και την κοροϊδία της Παραολυμπιάδας. Που απέτρεψε τις απολύσεις των καθηγητών στο ΚΕΑΤ, που παλεύει για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή.

Τέλος, καλεί τους τυφλούς να συμμετέχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, μέσα από το μαχητικό μπλοκ της Ενιαίας Επιτροπής ΑμΕΑ, Εργαζομένων, Γονέων και Κηδεμόνων.


ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελλείψεις και απαξίωση

Ανακοίνωση της Παράταξης για τα τεράστια προβλήματα στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή των ασφαλιστικών παροχών επικρατούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης έχει 40% ελλείψεις προσωπικού, ενώ στα υποκαταστήματα του Ευόσμου, Νεάπολης και 25ης Μαρτίου οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει στα όριά τους, χωρίς βέβαια η κατάσταση στα άλλα υποκαταστήματα να είναι καλύτερη. Εκτός Θεσσαλονίκης υπάρχουν υποκαταστήματα που λειτουργούν με 10 και 15 εργαζόμενους, σε πόλεις των 50.000 κατοίκων ή που καλύπτουν ασφαλιστικές περιοχές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.

Τα παραρτήματα της Μηχανιώνας, του Σταυρού, της Σκύδρας και της Κασσάνδρας απαξιώνονται και υποβαθμίζονται και οι εργαζόμενοι σ' αυτά, πέραν του μεγάλου φόρτου δουλιάς, έχουν επιφορτιστεί με την πληρωμή επιδομάτων στους ανέργους και όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που συνεπάγεται, καθώς σ' αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ.

«Ο Οργανισμός έχει παγώσει», τονίζεται στην ανακοίνωση και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΙΚΑ σημειώνει ότι όλη αυτή η κατάσταση στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας δεν είναι τυχαία. Είναι γενικευμένη και συνδέεται άμεσα με την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το ΙΚΑ, με την ελλιπή χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού, με τη μεταφορά των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο, με τις προκλητικές ρυθμίσεις οφειλών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας και βασικών τομέων του στους ιδιώτες. Επισημαίνει ακόμη ότι τεράστιες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΠΟΣΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΣΠ), που χρόνια τώρα συναινούν, συμβιβάζονται και τελικά ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές της διοίκησης και της κυβέρνησης.

«Η πρέπουσα απάντηση στην κυβέρνηση, σε όλους τους ευρωενωσιακούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εταίρους μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση, ένα πρώτο βήμα μπορεί να αποτελέσει η μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ